Анджей Дуда пред "Вашингтон пост": Сега руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото не загиват американски войници

Анджей Дуда пред "Вашингтон пост": Сега руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото не загиват американски войници

Автор: Марк Тийсен, washingtonpost.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сега е моментът да бъде спрян руският империализъм, защото цената, която САЩ плащат е ниска. Ако руският въпрос бъде оставен за бъдещето, тогава може да се стигне до проливане на американска кръв и цената за победа над Русия да скочи многократно. Това казва полският президент Анджей Дуда в пространно интервю за "Вашингтон пост". 

Следва цялото интеврю на журналиста Марк Тийсен с Анджей Дуда: 

"Това е много просто", каза ми миналата седмица полският президент Анджей Дуда. "В момента руският империализъм може да бъде спрян евтино, защото американски войници не умират." Но ако не спрем руската агресия сега, "ще трябва да се плати много висока цена".

По време на едночасовия ни разговор в президентския дворец Дуда отбеляза, че поляците са преживели 600 години руски усилия да подчинят тях и техните съседи. През XVIII в. Русия помага за разделянето на Полша, като я заличава от картата за 123 години. През 1920 г. болшевиките нападат "с надеждата да разпространят комунизма в цяла Европа", но са спрени от полските сили в битката при Варшава. През 1939 г. Съветският съюз отново напада заедно с нацистка Германия и "Сталин завзема половината от Полша като я поставя под съветска окупация", докато Хитлер не се обръща срещу съветските си съюзници. След това през 1945 г. Червената армия отново превзема Полша и "изтласква германските окупатори, за да ги замени със себе си", което води до "още 44 години зад Желязната завеса".

Сега, казва Дуда, сме свидетели на "възраждане на руския империализъм" - като се започне от нахлуването на Москва в Грузия през 2008 г., нападението срещу Украйна през 2014 г., пълномащабното ѝ нахлуване през миналата година - и "многократните ѝ заплахи, насочени към балтийските държави, Полша и цяла Централна Европа".

Владимир Путин и неговите приближени "мечтаят за властта на царете и възстановяването на царските територии". Трябва да спрем настъплението на Русия в Украйна сега, "за да не се стигне дотам, както през Първата и Втората световна война, американските войници да трябва да проливат кръвта си и да губят живота си в Европа, за да възстановят мира и свободата в света".

Когато изтъкнах, че около една трета от републиканците в Камарата на представителите наскоро гласуваха за прекратяване на помощта за Украйна, Дуда не показа загриженост. "Това е така, защото имате демокрация и сте свободни не всички да сте съмишленици", каза ми той с усмивка. Всъщност Дуда е изправен пред собствен антиукраински бунт. Крайнодясната коалиция "Конфедерация", която обеща да "спре украинизацията на Полша", има 13% в социологическите проучвания, което я прави третата по популярност в Полша. Ако нито партията "Право и справедливост" на Дуда, нито центристката опозиция не получат абсолютно мнозинство на парламентарните избори през октомври, "Конфедерацията" може да стане крал в новия парламент.

С други думи, подкрепата на Дуда за Украйна е политически смела. За съжаление в САЩ повечето от водещите републикански кандидати за президент не проявяват подобна смелост. Притеснява ли се Дуда какво ще се случи с американската подкрепа за Украйна, ако републиканците спечелят през 2024 г.? "Не", казва той, "не се съмнявам, че Съединените щати разбират отлично заплахата, която представлява руският империализъм".

"И съм дълбоко убеден, че САЩ също така разбират колко е важна демокрацията в Централна Европа. Всеки знае, че там, където е Русия, няма демокрация."

Десните правителства в Полша и Италия изглежда разбират това и силно подкрепят Украйна. Но унгарският министър-председател Виктор Орбан открито прегръща Путин и поставя под въпрос суверенитета на Украйна. Попитах Дуда защо смята, че Орбан толкова греши по този въпрос. "Имаме различен исторически опит", каза той. "В много страни от Южна Европа Русия предизвиква положителни исторически асоциации, защото ги е освободила от Османската империя. В Полша Русия е била само окупационна сила, никога страна, която ни е донесла свобода". Освен това, каза той, докато Полша се е подготвила за този момент като е диверсифицирала енергийните си доставки, "Унгария е до голяма степен енергийно зависима от Русия. Единствената атомна електроцентрала, с която разполагат, е построена още по времето на комунизма. Всичките им доставки на газ идват от Русия. Някои биха казали, че това е политическа грешка и аз съм съгласен с тях."

С военна подкрепа, хуманитарна помощ и приемане на бежанци никоя страна не е направила повече за Украйна от Полша. "Само военната ни помощ за Украйна е за повече от 2 млрд. долара", каза той. "Полша е предоставила на Украйна почти целия ни флот от самолети МиГ-29. Дадохме на Украйна и повече от 300 танка, включително най-модерните, най-съвременни германски "Леопарди".

Тази помощ е от полза не само за Украйна, но и за Съединените щати. Например Полша неотдавна изпрати на Украйна бойни хеликоптери Ми-24 съветски дизайн и купува нови американски хеликоптери Black Hawks и Apache, за да ги замени, създавайки американски работни места. Полша също така е приела повече украински бежанци от която и да е друга държава, а приблизително 77% от поляците са участвали в подпомагането на тези бежанци по някакъв начин, включително са дарили повече от 2 млрд. долара от собствените си джобове.

Въпреки че по-голямата част от поляците все още приемат украинците, "определено има проблем с умората от войната", казва Дуда. "В Полша има семейства, в чиито домове живеят украински семейства, които споделят едно и също пространство от година и половина насам." Той отбеляза, че историята на Полша с Украйна включва "някои много трудни моменти" като избиването на 100 000 поляци от украинските националисти в края на Втората световна война.

Неотдавна Дуда посети заедно с президента Володимир Зеленски региона в Западна Украйна, където са извършени основно кланетата и беше посрещнат с викове "Благодаря!" и "Да живее Полша!".

Въпреки тези предизвикателства поляците "помагат на украинците, защото разбират руската заплаха", каза Дуда. "Знаем, че когато руснаците идват, те изнасилват жени, убиват хора, депортират хора на Изток. Руснаците трябва да бъдат спрени."

В крайна сметка, каза той, това изисква Украйна да бъде приета в НАТО. "Аз съм сред тези, които се надяваха, че на Украйна ще бъде дадено повече, отколкото всъщност получиха" на срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналия месец, където администрацията на Байдън провали усилията на мнозинството съюзници да определят конкретен график за приемането на Киев.

"Разбира се, каза Дуда, не можем да приемем нова страна в НАТО, докато в тази страна все още се води война, но се надявах, че ще имаме покана към Украйна, за да затворим всякакъв въпрос за това дали Украйна ще стане член на НАТО някога в бъдеще." Той заяви, че ще настоява пред администрацията на Байдън да направи така, че Украйна да получи тази покана на срещата на върха по случай 75-годишнината на алианса догодина във Вашингтон.

Ако Украйна не разполага със защитата на НАТО за взаимна отбрана, ще се откаже ли някога Путин от стремежа си да завладее Украйна? "Въпросът не е дали Путин или други руски лидери ще спрат да искат да управляват Украйна един ден. Те може би ще искат да управляват целия свят", каза Дуда. "Въпросът е: ще им позволим ли? ... Мисля, че не трябва да им позволяваме. Не трябва да толерираме промяната на границите в Европа със сила". Той е прав. Би било хубаво да чуем водещите републикански претенденти за президентския пост да говорят с подобна морална яснота и президентът Байдън най-накрая да подкрепи конкретни усилия за приемането на Украйна в НАТО.

Източник: washingtonpost.com

 

 

 

 

Коментари

  • Cicero

    12 Авг 2023 13:10ч.

    Винаги може да разчиташ на поляците да покажат, че има по големи лакеи даже от българската колониална администрация. Да заявиш, че всички животи освен американците са евтини е потрес, който дори на българския лакей-премиер не му е минавал през ума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    12 Авг 2023 14:49ч.

    Бъркате. Академикът на нищото може да достигне до такива дълбини на моралната нищета, че нашето с вас въображение въобще не подозира. Спомнете си изказването му за касетъчните снаряди....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски е голям глупак

    12 Авг 2023 16:20ч.

    Руснаците с война ще му вземат Източна Украйна, а докато се прегръща с поляците, те без война ще му вземат Западна Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    12 Авг 2023 18:54ч.

    поляците никога няма да получат западна украйна, именно там са бандеровците, те са разчистили района, след волинското клане с около 100 хиляди зверски убити мирни жители, избивани са до крак цели семейства включително бебетата, дори смесени семейства, сега там поляци няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    12 Авг 2023 19:19ч.

    АКО ТОВА ГО Е КАЗАЛ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТВ КАНАЛИ В ПОЛША,И ПОЛСКИЯТ НАРОД НЕ СЕ ВДИГНАЛ НА ТОВА ИЗКАЗВАНЕ ЧЕ И ПОЛЯЦИТЕ СА НАЙ-ЕФТИНИТЕ АМЕРИКАНСКИ РОБИ.ТОГАВА СА ЗАСПАЛИ ОВЦЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Всеки знае, че там, където е Русия, няма демокрация."

    13 Авг 2023 8:27ч.

    Че кой ви кани в Русия? Стойте си у вас на хубавото, където има демокрация! В Саудитска Арабия да не би да има демокрация? А вие там срещи за Украйна правите. Лицемери долни! В САЩ да не би да има демокрация? Негрите в гетата, индианците в резервати, латиносите зад шест метрови огради, всяка седмица стрелби в училищата. Да им имам демокрацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    12 Авг 2023 13:13ч.

    "Всеки знае, че..." -- хайли лайкли и олмост съртънли е точно така. иначе (като изключим демонстрацията как дяволът чете евангелието), първосигналният пшек казва на глас това, което останалите се стремят да скрият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хабиби

    14 Авг 2023 2:13ч.

    Шляхтата винаги се е отличавала с безграничен цинизъм.Докато загиват "евтини"украинци всичко е ОК.Интересно ми е на колко се оценява шляхтата.Дали не си въобразяват,че са по-хитри (и скъпи)от американците?Ако бях украинец щях да обърна оръжието срещу шляхтичите след това скандално изказване на Дудата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    12 Авг 2023 13:15ч.

    Какъв цинизъм! Чърчил, към когото нямам кой знае какви симпатии, е бил отвратен от поляците. Бил е прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • башмайстора

    12 Авг 2023 13:20ч.

    Той и от българите е бил отвратен, щото е англосаксонец. Пък и едва ли всички поляци заслужават да ги плюем, понеже (като нас) не се опълчват срещу евроидиотите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    12 Авг 2023 13:49ч.

    Не е бил отвратен от нас, мразил ни е. И има защо след Дойран. А прословутата му реплика за народа, който си честити банята и от която някои наши "интелектуалци" изпадат във възторг, е израз на английското високомерие. В един филм за Чърчил имаше сцена, в която прословутият лорд се къпеше в каца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    12 Авг 2023 18:56ч.

    не е бил отвратен от българите, просто ни е мразел заради дойран и избитите около 30 хиляди английски войници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Авг 2023 6:51ч.

    То пък британците като се къпят във водата със сапуна едни чистници, пази боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    12 Авг 2023 13:19ч.

    Този "материал' дори не знае какво говори ... но да не забравя, че за господарите му и полските животи са еФтини. А те са следващите, след като догодина свършат уконацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    12 Авг 2023 13:19ч.

    Дуда е прав. Щеше да е още по прав ако беше споменал и че поляците са владеели Кремъл но после не им се получава и палачинката се обръща. Особен характер е полския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    12 Авг 2023 13:49ч.

    През 80-те работихме с поляци - оттогава е и моята неприязън към тях,която по-късно се и затвърди.Та те още тогава твърдяха,че със сигурност Лвов ще стане полски.И изобщо многовековният им и нереален мерак за създаване на империя още не ги е напуснал.И тая империя трябва задължително да стане за сметка най-вече на руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    12 Авг 2023 14:06ч.

    В края на 80-те години посетих Полша. Направили ми впечатление крайният им антикомунизъм и крайно русофобство. Според мен на това се дължи неприязънта им към Русия. Релацията между омразният Комунизъм и техният носител православна Русия, с която имат доста сложни отношения в исторически план!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    12 Авг 2023 18:52ч.

    Ретранслаторе,грешиш.В основата на омразата на поляците е именно невъзможността на Полша да стане велика сила и то най-вече империя,докато руснаците успяват.Именно оттук тръгват и всички различия между тях.За да постигнат тази цел поляците стават и католици,заради нея те сключват договор и с Османската империя против Русия.Заради това е и заиграването им с Хитлер,с англосаксонци,с французи и какво ли още не.Полша е типичен пример за тотално разминаване между желание и възможности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поляците са били първи дружки на Наполеон

    12 Авг 2023 19:05ч.

    Войската на Наполеон изобщо не е само френска. Горкият той, и той продава на американците двата френски щата, за да воюва срещу Русия. ........... Това прилича на някаква мания! Мине не мине, айде скачат срещу Русия. И то от векове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Авг 2023 6:52ч.

    Ами то румънците са бетер поляците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полски империалист

    12 Авг 2023 13:23ч.

    Да благодарим на руския империалист Сталин, че ни подари половината от днешната ни територия и Бреслау стана Вроцлав , а Данциг - Гданск ! Че иначе трябва да връщаме подаръците на немците…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    12 Авг 2023 13:43ч.

    4 млн. германци са изселени за да се сдобие Полша с тоя подарък от СССР.Именно от СССР и лично от Сталин,защото съюзниците и най-вече Чърчил са върли противници и имат своите основания за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къса памет

    12 Авг 2023 19:08ч.

    Да не забравяме, че в Полша русофобията също е подклаждана с години съвсем изкуствено. Водили са войни, водили са, къде не е било, но да изопачаваш събитията и да продължаваш да търсиш под вола теле, това вече си е болестно състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Авг 2023 13:23ч.

    Аааа, значи полските и украинските войници са евтини? Български няма да умират, защото ние сме си умнички, ама теб трябва поляците да те разчекнат на площада!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Авг 2023 13:27ч.

    Ха ха. Украинците са евтино пушечно месо за защита на американските интереси. Не му ли идва наум че и поляците няма да са много скъпи за американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евтинджос

    12 Авг 2023 13:30ч.

    "Руссия трябва да бъде победена с цената на евтина украинска кръв". Започвам да си мисля, че Тагарев е поляк. И ако на него му хрумне, че българската кръв е евтина, стой та гледай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по по най

    12 Авг 2023 13:34ч.

    Глупав, по-глупав, най-глупав, Тагарев, Зеленски, Дуда, дъно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paradigma

    12 Авг 2023 13:37ч.

    Разумът не значи нищо ,ненавистта е на генетическо ниво. Политиката само усилва генетическата обремененост. ,,Хиената на Европа" , колко точно, нали? Същото е и в усрайна. Защо в България не е така? Ами, защото е жива наследствената памет. Всички русофоби в България са и българофоби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може...

    12 Авг 2023 13:55ч.

    ...да бъде победена Русия.Можеше след 1945 до 1960 когато Сатаната имаше многократно превъзходство в ядрени носители (ракети) и бомбардировачи.Тия времена са далеееееч там преди 40-50 години.Голямо струпване по границите-ядрен удар по тях с авиация, оръдия и прочие(имат далекобойност достатъчна) и с ударните групировки е свършено.Или сте с илюзии че безкрайно , ей така ще загиват руснаци (или от федерацията им).Ако сатаната се намеси-вече ония големи прасета с цялата мощ и Сатаната е готов.Европа с тия малки територии и гъсто населена, е също пътник.Не забравяйте че врагове Сатаната има по целият Свят.Дори в нашата тъпа колония...Дори една северна Корея може са изпепели западното крайбрежие на Сатаната с удари от подводници. Молете се предвидимият и миролюбив Путин (да, така е, вижте какво е говорил за днешните събития) да не бъде заместен с тотален военолюцец (тип Магарев, само дето не е на думи като магарето щото е гол тумбак) а с 10000 ядрени заряда зад него, територии и безкрайни ресурси.А Полша....тия к ¥@@и да се молят Германия да е още дълго колония на Сатаната, че иначе ще е поделена между Германия и Русия отново, защото им е голяма устата (като на полякините на морето някога).И четете история за да се убедите, как Сатаната води безкрайни войни вече над 60 години (след 1945), преврати и политически убийства навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    12 Авг 2023 14:07ч.

    Така е, единственият начин Раша да спечели войната срещу Украйна е да прибегне до ядрено оръжие. Въпросът е дали им стиска на путлераните да го направят. Това не са ви побърканите и наплашени до смърт сталиновски аскети, тия сега са едни дребни охранени човечета, които обичат лукса и живота. Ще натисне копчето, ама после жената ще го пребие с точилката, че не помислил за детето в Лондон или Ню Йорк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Косев от Босев

    12 Авг 2023 15:59ч.

    Елементарен сте, ядрени копчета,,,точилки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох, туй докторче е почнало да пие от сутринта

    12 Авг 2023 17:00ч.

    аман от тъповати НПО-шки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Авг 2023 18:38ч.

    Д-ре, от коя паралелна вселена пишете? Вече дори CNN започна да признава провала на украинското контранастъпление, та на руснаците хич не им трябва ядрено оръжие, за да спечелят войната срещу Украйна. Ядреното оръжие си го пазят за ядрения терорист, чиято доктрина предвижда превантивен удар, още преди реално нападение. Или ако американците бяха на мястото на руснаците и някой тормозеше етнически американци в Мексико, например, нямаше да чакат 8 години, а щяха превантивно да са го разбомбили, за да спестят живота на собствените си войници. Както направиха с Япония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Авг 2023 3:59ч.

    Косев, ядрената война не е между Русия и Украйна. Стигне ли се дотам, всите сте загинали. Дето смятате, че вашият живот е безценен. Очевидно пак нищо не си разбрал, но това вече не е учудващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    12 Авг 2023 14:16ч.

    Параден пример защо са наречени "Хиената на Европа" и за нивото на негативната селекция връз западните и не-западните политици. Трагичен пример с демонстриран и не лечим кретенизъм. Даже ме е гнус да подвикна традиционното "Лошо..."! Само хабене на време ще е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    12 Авг 2023 14:18ч.

    Ей на - и другият, доктор уж с извинение, се изока: - Краставите магарета в един глас реват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • qwer

    12 Авг 2023 14:24ч.

    Не знам има ли в България друг толкова русофобски сайт като гласове? Най отвратителните русофобски статии материали и обиди са тук. Никога повече няма да вляза вървете по дяволите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    12 Авг 2023 15:11ч.

    Влез във Фрог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • другарката П

    12 Авг 2023 15:31ч.

    Поглед и труд са още по-зле. Като ги чета всичко руско ми става гнусно и противно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки заслужава политиците си

    12 Авг 2023 17:34ч.

    Похвално е, че четете! Остана по-трудното - да се научите да осмисляте прочетеното ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакалите на континента тчат зъби "Тешинска област"

    12 Авг 2023 14:30ч.

    Бивши съюзници няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек с очи

    12 Авг 2023 14:38ч.

    Най-накрая новите приятели на Украйна казаха в прав текст колко ценят украинците. Дано последният украинец да се сепне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странната ИСТОРИЯ

    12 Авг 2023 14:50ч.

    Не знам точ(ното наименование на това медицинско състояние, а и заради политкоректността то упорито се крие. Там в Полша категорично има едно много широко разпространето заболяване. Можем съвсем условно да се позовем на цитирания вече Чърчил и да приемем едно работно наименование - ХИЕНИЗАЦИЯ или ХИЕННОСТ, или ХИЕНОтрансформация. Вероятно в по-стари времена някой полски пътешественик е бил ухапан от хиена в Африка, после се е върнал и е пренесъл това странно заболяване, което по някакъв начин широко се е инсталирало в полския ген. Вяхме свикнали да гледаме на това като на странна, понякога дори забавна емоционална отлика, но през последните години определено вече става страшно, с потенциал да заплаши живота на планетата. Господинът Дуда очевидно страда от някакъв постсиндром на заболяването, което се характеризира с избирателна историческа амнезия. Има твърдения, че руснаци и поляци са от едно коляно - генетично. Нека го игнорираме ма миг това обстоятелство и да приемем, че след ухапването (онова), са започнали да се различават, да се мразят и да се бият. В това съперничество са погинали далеч повече руснаци, често са клани за удоволствие, но по някакъв странен начин и до ден днешен, руснакът гледа на поляците спокойно, понякога дори с насмешка, а полякът се дави от злост и омраза. Г-н Дуда избирателно отделя само най-вкусните парченца от гозбата и с охота им се наслаждава, но в чинията преобладават другите неща, за които той страда от споменатат амнезия. Съседите се мразят, това е известно и ясно. Откъде тръгва голямата омраза?! Кой към кого има аспирации, апетит, нездрави претенции?! Сигурно знаете за т.н. Смутно време. Тогава в Русия (Московското царство) се извършва огромна династична промяна. Генетичната линия на Рюрикови (Иван Грозни и сина му), след кратко царуване на Б. Годунов, е заменена от новата династия на Романови. Полско-литовските войски завземат Москва и Кремъл, опожаряват всичко до дъно, избиват каквото им попадне пред погледа и ... се започва! Поне 400 години продължава всичко това, не съм се връщал по-назад във времето. Там със сигурност има също много омрази, но вероятно не така мащабни и с ресурс да унищожат "различния ЗАВИНАГИ"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, поляците са известни отдавна,а

    12 Авг 2023 16:12ч.

    с болезнената си маниякалност. Наскоро, във Варшава построиха статуя та Христос, същата като тази в Рио, но по-висока с три метъра! Сега, май строят кула, по подобие на дубайските, и отново с манията за първенство. И все пак, на ниво среда на култура и интелект, нещата като че ли са по-нормални. Преди време гледах концерт на варшавската филхармония със солисти двама руснаци, които забележете, изпълниха двата концерта за пиано на Шопен. Явно омразата при тях е аналогична на тази на нашите протестъри, които се гордееха, че "мразят безплатно"! Да манифестираш своите ниски страсти е най-малкото праява на лошо възпитание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    12 Авг 2023 14:56ч.

    Завършен циник и идиот! Ако бях намястото на украинците, щях да се бия срещу тия полски малоумници, а не срещу братята руснаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За вас

    12 Авг 2023 15:06ч.

    няма съмнение, че ако бяхте на мястото на украинците щяхте да чакате чеченския башибозук в поза партер с разтворени бузи на Орлов мост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    12 Авг 2023 16:23ч.

    "щяхте да чакате чеченския башибозук" -- друг не знам, но е добре всички носители на ценности... да се поприготвите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щяха, ама бузите им са

    12 Авг 2023 18:24ч.

    Много спаружени и нямаше да ги сайдисат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    12 Авг 2023 18:58ч.

    Украинците от два века са обработвани за да изпълнят тази задача,а през последните 30 години буквално са смазани по всички възможни начини за превъзпитание.Това,което се върши в България с нас е,засега,бледо подражание.Но и на нас няма да ни се размине тоталната обработка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбрали поляците от робство

    12 Авг 2023 14:59ч.

    ама за егоиста неговите мъки и страдания са най-големи, а чуждите са нормални, стойте далеч от такива хора и заблудени общества. Полша е била разделена и от Прусия и Австрия, ама те помнят само Русия щото преди това са имали възможност да я завладеят, но са я изпълнили само частично. Като прибавим, че от трите окупирали ги държави само една е славянска, лъсва комплекса им да водят славянството, не да бъдат владени от него. Затова СССР не ги бил освободил като нас, а само ги окупирал, сменил нацизма с комунизма един вид. Че защо не са се освободили сами от нацизма, щом са били толкова силни, например вдигнаха Варшавското въстание ама не успяха и още се сърдят на Сталин че не им помогнал. Сърдете се на англо-американците че не ви освободиха, нали само те са истински освободители според вас, да видим колко жертви щяха да прежалят за да ви освободят, щото СССР даде 600 хиляди жертви да ви "окупира", чиито паметници разрушихте наскоро. Щяхте да чакате от умрял писмо, както чакаха и у нас Западът да ни освободи от СССР. Западът си прави много добре сметката и преди, и сега, води само изгодна за себе си политика и последно за него е да освобождава някого, колкото и да дрънка ала-бала че носел свобода.Знае че Русия може да бъде победена само ако се разцепи отвътре, както и Бисмарк е заявил, затова предизвиква Русия да лее друга славянска кръв за да ядоса обикновените руснаци. Като прибавим и голямото социално разслоение в Русия, има основание. Именно затова досега руските войски пазеха цивилното население в 404 през СВО-то, поне докато не нападнаха тяхното цивилно население. Сега поляците искали да станат курбан на свой ред за да се продължи американския план срещу Русия, ама вярно ли? Този ход бе предвиден и Батката в Белорус има тактическо ЯО, освен Вагнер и може да го използва на негова, и на Пригожин отговорност. Отделно че руснаците нямат такива сантименти към поляците, още повече след като разрушиха войнишките им паметници наскоро. Не подхожда на Полша такова ангажиране, те имат много малко успешни войни, въпреки че и нас са се опитвали да освободят през 1444 г. Не е работа за чакал, хиена ги нарече Чърчил който е живял в Африка, в Европа има чакали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дудата се изживява като главен слуга на господаря

    12 Авг 2023 15:17ч.

    Може би има право, то в ес-то управляващите са само жалък слугинаж. Вижте го нашият хибрид между плъх и молец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    12 Авг 2023 15:30ч.

    Този потомствен нацист , като иска да продава полска кръв прав му път

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализатор

    12 Авг 2023 16:17ч.

    Дуда,полски предателю!Вие поляците,сте бити,е.ани,очаквайте втората серия на филма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българска поговорка

    12 Авг 2023 16:20ч.

    Който копае гроб другиму, сам пада в него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    12 Авг 2023 16:26ч.

    Колко са щастливи двамата младоженци! Хубава двойка са, но е срамота в сватбения ден булката да е толкова неглиже - поне да си облякла една рокличка и да пооформи брадата и мустаките. Представям си и се плаша - колко страшен ли е вагиналният й лес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зубр д'амур

    12 Авг 2023 18:02ч.

    Въпросният лес се простира чак да Беларус, където е известен като Беловежка гора поради белите срамни вежди на булката. По причина ниската полова култура и хигиена обаче, булката е завъдила в леса си пичи зубри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прочетох само началото и се отвратих!

    12 Авг 2023 16:30ч.

    Сякаш европейските политици са в състезание по мерзост и нравствена нищета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буги Барабата

    12 Авг 2023 18:36ч.

    Какво общо има Дугин с полюциите на изживявящия се като главен краварски измекяр бе бандерня?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни дивотии

    12 Авг 2023 17:10ч.

    Аз по- малоумно интервю не съм чел. Подхожда на ниско интелигентен уличен чистач, но не и на президент….Като дойдели руснаците ( къде)…почвали изнасилванията, депортации в Сибир…евтино за САЩ. Тоя шнорхел много се излага

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излага точно какво мислят американците

    12 Авг 2023 19:01ч.

    Те точно това мислят и целят. С чужди ръце да правят и печелят войни. Колко милиарда досега задлъжня Украйна, едно 200 миларда са станали сигурно. Е, добър бъдещ доход за американците. Че измират хора в Украйна, още по-добре за тях. Земята на мечтите им се изпразва сама. Не е ли евтино! .................. Жалък полски плъх! Тоя наистина ще остане в историята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Авг 2023 17:19ч.

    "щяхте да чакате чеченския башибозук" Хранихте го 10 години, после го замочиха в сортире, а артъците ги прибрахте на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мара Подробната

    12 Авг 2023 17:43ч.

    Мдааа, само американските животи имат значение! Останалите са евтин консуматив за постигането на сатанинските цели на Новия Господар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 17:46ч.

    След стокови, финансови, борси на емисии вече имаме и борса на кръв във Варшава. По текущият курс 10 литра украинска са по-евтини от литър американска. Интересно какъв е курса на полската или българската при Дуда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    12 Авг 2023 18:00ч.

    Според Дуда като умират украински войници е евтино. Направо промоция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много

    12 Авг 2023 18:08ч.

    Глупаво изказване за президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 18:12ч.

    "Ако народите знаеха какви нищожества ги управляват, щяха да се ужасят"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това дори не е цинизъм!

    12 Авг 2023 18:57ч.

    Евтино? Животът на украинците е евтин?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подтекст

    12 Авг 2023 19:30ч.

    Тази ограниченост, простотия и цинизъм трудно се подават на обобщение. Колегите са заострили много подходящо вниманието в посока на това, че по един безумен и гнусен начин се поощряват и насъсскват допълнително американците. Смисълът е: давайте повече, доставяйте повече, ангажирайт се повече, бръкнете се по-дълбоко! При това състояние на конфликта, на вас при всички положения ще ви е евтино, защото мрат синовете на чужди народи, а всеки живот, който е различен от американския, е ЕВТИН. Един вид - абе, случила се тук някаква местна варварщина, вие нямате нищо общо, но ... какво ви пречи да се възползвате! Сигурно това гали нечии уши! Обаче, има един момент, който бива уж случайно "пропуснат"! Той говори на американците като на някаква трета страна, която и хабер си няма за събитията в Украйна и е била заварена в състояние на тотална изненада и неподготвеност. Сблъскала се челно с изненадващо и неочаквано събитие! Това последното няма никаква връзка с истината и действителността. Под една или друга форма и с различна интензивност, веднага след времената на Кучма, Украйна бива побутвана към слъсък, а след 2014 г. започва да бъде директно подготвяна за война. Приказките на Дуда евентуално могат да хванат дикиш пред неадекватните европейски марионетки, на които не е била оказана чест и не са били допуснати до плановете, които са с около 20 годишна давност. Само си представете как слушат тези приказки в Киев! Последният прави всичко мислимо, дори "забранени" неща и подтекстът е напълно прозрачен - иска да въвлече принудително американците във войната. Дуда пък казва: не се бъркайте директно, само подклаждайте, нека онези се оправят сами! Казано с други думи - да изпукат до последния човек! А иначе за пред камерите гушка Зеления. Твърде долна игра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оправданието

    12 Авг 2023 19:45ч.

    За изкушените от историята, да обърна внимание на един много специфичен исторически детайл. В приказките на Дуда има един отвратителен, крайно подвеждащ и лицемерен елемент. Става дума за обвинението, че В края на 18-ти век Русия помогнала за унищожаване на полската държава. Как само лицемерно и срамежливо премълчава важен детайл! А кой иска да унищожи полската държава и кому е помогнала Русия? Дръжте се за масата, дами и господа. Това са Прусия и Хабсбургската империя, но Дуда се прави на удобно разсеян. Вижда му се някак неприлично да назове грозната истина! Той все пак е от 21 век, а това е времето на политкоректността! Ето това са те - когато Чърчил ги нарече хиени - руснаците са виновни. Когато прусаците и австрийците ги изколят, кой е виновен, моля!? Ама, що за въпрос! Руснаците са виновни. Когато Наполеон по същото време подпали цяла Европа и опожари Москва - пак руснаците виновни. За следвоенното устройство на света, кой е виновен - руснаците. За Виенския конгрес - пак те! За това, че Русия през голяма част от 19-ти век действа като малко жандарм в Европа, но с мандат от Великите сили, ... ама разбира се, те руснаците са виновни. Ние сме нежни полски цветя! Поляците са един щастлив народ - причината е проста, те имат едно генерално и желязно обяснение на събитията в Универсума, на космическите събития. То е едновременно и всевалидно оправдание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Познавам полякини

    12 Авг 2023 20:51ч.

    Които даже и като продавачки в магазин са си чисти надзирателки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 20:19ч.

    Кви Хабсбурги в Прусия? Полша всеки път са си я дялкали Русия и Германия,Виена отдавна е бележка под линия ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чукчата не е читател

    12 Авг 2023 20:41ч.

    Ей, 17,19 - ти читател ли си или си чукча!? Става дума за края на 18-ти век. Не Хабсбурги в Прусия, А ПРУСИЯ И ХАБСБУРГСКАТА ИМПЕРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 20:45ч.

    Пропусна 4-тата подялба, когато Шикългрубер вече е маправил аншлус, а Джугашвили танцувал след пакта. Както казах-Виена е бележка под линия, геоложе. Каква песен само разваляш....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Авг 2023 7:27ч.

    Ман-е, Хитлер си прибира цяла Полша, Сталин преди това само до линията Кързън ако си чувал или пък се правиш на ущипана полякиня... Полсе Стали вместо да ги докара до границите на Варшавска околия взел та им подарил "половин" Германия... Ама един баш руснакл нали беше казал, че и най-умния сие бая прост. П.П. Не става дума само за Сталин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 20:49ч.

    И Ахматов не е чукч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • back to the reality

    12 Авг 2023 21:09ч.

    Беименен господине, Вие май сте за доктор Гълъбова, защото Ви гони духъх на Джугашвили! Поемете въздух и прочетете, бавничко! Предмет на коментар е САМО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ от втори абзац на интервюто. За ваше улеснение: "През XVIII в. Русия помага за разделянето на Полша, като я заличава от картата за 123 години. " Какъв Джугашвили през 18-ти век ви гони Вас. Кой какво е пропускал? Бързо намерете някого да Ви удари шамар и да Ви върне в настоящето или поне в действителността!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 21:21ч.

    Чепикът (и Чечига) ги стягат не там. А и второто ви пропуска Прусия(и отсъствието в коментара), което ни връща към ревизионизма на 20 век, дори и да спорим за Самуил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    12 Авг 2023 21:23ч.

    Примерно- да търсиш библейски отпратки Давид-Голиат в израелопалестинският комфликт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гълъбова

    12 Авг 2023 21:43ч.

    Да, случаят е за мен! Изпратете ми пациента и ... end of story!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Авг 2023 7:31ч.

    Сал него или в комплект с полския дудук?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дуда казва, това е война на САЩ с Русия

    12 Авг 2023 22:13ч.

    Украйна е евтин инструмент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко глупаво

    12 Авг 2023 22:26ч.

    Нивото на политиците е стигнало дъното. Или ги заплашват. Няма друга причина да се изкажат толкова много безмислени думи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и така да се погледне.

    12 Авг 2023 22:31ч.

    Но и американците =е се подразнят. Санким той по-ги разбира работите, или брои/дава парите, хартийките де. А Зеленски се е зарадвал навярно, Че нещата вървят надолу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, Божеeee

    12 Авг 2023 22:31ч.

    Боже, 10 пъти четох тоя идиот за да проумея, че наистина президент на Полша е казал тези неща, че тия в Карлуково казват по-смислени неща, ама чак толкова ненормалност бива ли? Че ако президента им такъв на поляците ми народа, масата, колко ще са зле, сега разбирам ние в каква голяма опасност сме. Ми учиш, работиш, спазваш правилата и накрая такива ненормалници ти сриват живота щото ти си никой, просто едно пушечно месо за техните си интереси. И как открито си каза че се бият за американските интереси и по тяхно нареждане. А в историята на Полша му е сбъркана всяка една дума и запетайките му са подправени, нищо вярно няма, което представя като история. Ако не се обединим да спрем тези откачалки си подписваме смъртната присъда, това е което ни чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американската кръв по-скъпа от кръвта на други човеци

    12 Авг 2023 23:11ч.

    бах ти цинизма.... а полската кръв колко струва, явно по-малко, да не говорим за китайската или индийската, на безценица. ... Дай един ценоразпис, че да стане ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ценоразпис на кръвта

    12 Авг 2023 23:28ч.

    Добра идея. Мириканците не ви бръснат за слива вас поляците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до поляците

    12 Авг 2023 23:23ч.

    Да ви имам аз Дудата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те като нищо могат да се самонабутат

    12 Авг 2023 23:47ч.

    Да видим НАТО колко ще им помогне, ако загазят. Щото и у нас гъмжи от дупедавци. Тагарев, като заслужил, трябва да е на първа линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XYZ

    12 Авг 2023 23:53ч.

    Неадекватни внушения. Липса на нормалност по отношения на войната и противника. Кого си мисли, че заблуждава ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    13 Авг 2023 0:35ч.

    Ха ха. The Man With No Name забрави полско-немския пакт за ненападение от 1934 г. Забрави заграбената Тешинска област от Чехословакия след Мюнхенския сговор от 1938 г. Забрави и подарените от Сталин на Полша Данциг, Бреслау, Щетин. Сталин е подарил на Полша почти една България – около 100 000 кв. км. При следващата подялба ще трябва да търсят нов Сталин. Едва ли ще его намерят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Авг 2023 7:38ч.

    И аз туй му хортувам по-горе, ама то се забило из царевичака и рупа ли. рупа. А при следващата подялба няма да има кой да бъде делен. Аз ги мислех че са продажно далавераджийско племе, пък те се оказаха и самоубийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    13 Авг 2023 2:02ч.

    Дуда: "През XVIII в. Русия помага за разделянето на Полша, като я заличава от картата за 123 години." - звучи много гадно като за наивници. През този период съществува "Царство Польского", по-късно като Варшавско Генерал -губернаторство в състава на Руската Империя - образования с ограничена автономия, все пак даващи лице на Полша пред света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    13 Авг 2023 2:12ч.

    През 2017 г. Ленин им дава независимост. През 1945 г. Сталин им дава още 100 000 кв. км. Да докажат че не е така ако могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    13 Авг 2023 2:15ч.

    Да не забравя. Ленин дава независимост и на Финландия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    13 Авг 2023 2:35ч.

    Не съм забравил подялбата на Чехословакия, нито че Варшавското гето е създадено от поляци, нито че си партнират с Хитлер в решаването на "еврейският въпрос", като тяхна е идеята за мащабна депортация в Мадагаскар, коментирам какво забравя Дудата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    13 Авг 2023 2:42ч.

    Как да кажа? Украинците ги пазят. Поляците едва ли ще ги пазят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    13 Авг 2023 2:43ч.

    Ако се наложи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    13 Авг 2023 6:47ч.

    Дали сега или по-късно полският дудук се натиска между шамарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако поляците и балтийците

    13 Авг 2023 13:01ч.

    влязат във войната, с Русия е свършено. Досещате се за това и виете като вълци при всяка публична изява на полски политик в подкрепа на Украйна. Когато гледах разпадането на СССР, си мислех, че това е най-грандиозното историческо събитие, което ще видя през живота си. Ако е рекъл Господ да не ме прибере през следващите 3 години, явно ще видя нещо още по-грандиозно - разпадането на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bayyyy

    14 Авг 2023 13:59ч.

    ха,ха, написахте толко книги и статии за 45г комунизъм, а нещете да пишете за 35г "демокрация"=фашизъм и какво мислят хората - тези които са живели в двете времена отхвърлят категорично "демокрацията" ви, защото сравнявайки установиха, че с нато и ЕС като марионетки на сащ са във фактически фашизъм, а младите които няма какво да сравняват са просто облъчени от фашистката пропаганда, която надмина тази на соца, дори сега ще наливаме пари да се бориме с "дезинформацията" т.е. с истината, но ние този филм сме го гледали вече, да му мислят младите, децата и внуците ни, които са ви истинската цел де. А разпадането на СССР стана абсолютно без каквито и да е условия, благодарение на почтеността на Русия, това е историческото, а не както сега видяхме излизането на Англия от ЕС, отцепването на Косово с бомбене, незачитане желанието на руснаците в Донбас, Крим и прочие да се отделят от усрайна и много други и в Европа и по света под "демократичния" ботуш на сащ. Навсякъде тези "демократични" процеси се водят от назначените от сащ посолствата управници с подкрепа на 5-7% мижитурки, нагаждачи и интересчии против желанията на народа. Никъде по света нямат подкрепата на народа, така че рано или късно ще си намерят майстора, както и у нас ще си получат заслуженото, няма как да им се размине. След 3г картинката ще е толкова различна, колкото не можеш да си представиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    15 Авг 2023 0:03ч.

    Ако поляците и балтийците 13 Авг 2023 10:01ч. влязат във войната, с Русия е свършено. Ако влязат свършено е с тях. За съжаление, може да бъде свършено и с България, както и с много други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • значи

    16 Авг 2023 13:10ч.

    бандеровците избили 100 000 полски селяни , но полското правителство (уж националисти( ги подкрепя??? Болшевиките избили 20 000 полски военни, но Полша воюва с Русия, която вече не е болшевишка. Освен това -страшният Путин чака 8 г бандеровците да вилнеят в Новорусия, преди да ги нападне. За какво му е да напада други държави, нали е на умиране? Русия била изтощена, изолирана и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи