Андрей Райчев: Бензинът на кабинета ще стигне максимум до местните избори

Андрей Райчев: Бензинът на кабинета ще стигне максимум до местните избори

Това правителство е абсурд да изкара целия си мандат, вероятността за това е под 10 на сто. Това мнение изрази пред БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев. Той вижда максимален хоризонт на управляващите до местните избори, защото "прекалено големи са напреженията, прекалено големи са недоволствата".

"Бензинът на тази кола ще ги докара максимално до тази точка, това е крайната точка, до която могат да достигнат и това би било много голям успех за тях", каза Райчев в предаването "Неделя 150".

В момента не е реалистично правителството да падне, категоричен е той. "То няма да падне от това, че ги натискат отвънка, а от това, че ще се разложат отвътре. ГЕРБ много искат това правителство да падне, особено след ареста на Борисов. За ПП няма да има прошка, това е много злобно нещо, което направиха и ще се плати. Те гледат как да ги свалят, но не за малко и наведнъж, а да възникне в страната нова ситуация. Кога ще възникне нова ситуация - когато започне някой да преговаря с тях, когато излязат от изолация. За ГЕРБ новата ситуация няма да бъде, че Петков не е премиер, това не е достатъчно. Това е критерият, който си поставят. (...) И за ГЕРБ, и за ДПС главното не е падането на правителството, главното е излизането от изолация."

"Възраждане" може да стане голяма партия по сегашните критерии, но с таван около 15%, смята Райчев.

По думите му "това са крайно недоволните хора, които са склонни да предложат на България геополитически катаклизъм от типа на 10 ноември, почти революция".

"В платната на Костадинов духат няколко неща и едно от тях е войната в Украйна. Българският народ е традиционно русофилски, той няма антируски инстинкт, напротив - инстинктът му е проруски. В момента има малка група хора, които ужасно се радват на ситуацията, така беше и по време на ваксинирането, и с всички сили през цялото време крещят "Долу Путин!", ако не говориш против Путин, значи си путинист. (...) Перманентната истерия, която ни се предлага от тази малка група заинтересовани лица, са на път да докарат голяма група българи осъзнато да застанат на антинатовски позиции. Това е голяма грешка, тя се извършва от една група натегачи. (...) Тук въпросът е на нюанси на оценките за войната - Западът е напълно убеден, че украинците са снежнобели, а руснаците - предимно черни. Българите не са убедени в това. Повечето българи схващат това като вид религиозна война, която не е наша. Аз съм един от тези хора, ние не сме путинисти."

Управляващите от ПП са обещали сериозно на купища фактори, че България ще махне ветото за преговори със Северна Македония, отбеляза социологът.

"Ако махнат ветото въпреки волята на коалиционните партньори и на населението, слизането им от власт е сигурно. Те се опитват да излязат от ситуацията - аз реших. Първо предложиха да се съберат при президента на консултативен съвет. (...) Тогава казаха - парламентът, по този начин те пренасят върху опозицията отговорността. Опозицията беше в ситуация просто да гледа как се гърчат. Сега ще трябва да гласува или да не участва. Те искат да застанат пред международните фактори, на които са им обещали и да им кажат - не сме ние виновни, а парламентът не дава. Ако пък дава - народът ще каже еди какво си за своите избраници. Защото в България има консенсус по въпроса - 80 на то от българите смятат, че ние не трябва да дадем сваляне на вето на македонците. Цената да го направиш това въпреки тяхната воля, е много голяма."

Високите цени са много голяма неприятност за управляващите, те ще се стремят максимално да овладеят и компенсират това, но то не може да се овладее и компенсира не в български, а в световен мащаб, посочи Андрей Райчев.

"На голямо скърцане ще бъдат подложени цяла серия правителства, включително и нашето. Напрежението е икономическо, не е политическо засега. Засега не се е образувал буреносен облак и от леви, и от десни, както през лятото на 2020-а, който удари с мълния. Сега не се вижда такова нещо. Всички ще протестират, но напрежението ще е наесен", прогнозира Райчев.

"Някой отговаря ли на въпроса защо тази инфлация се случва? Всички сочат украинската ситуация, но това не е вярно. Причината е, че в световен мащаб се напечатаха огромно количество пари и се изпораздадоха огромно количество пари - трилиони, трилиони, и печатаха, и раздаваха. Всичкото това нали някой трябва да го плати. Това е неизбежно. Някой трябва да плати сметката за ковида. Тази истерия не може да мине безплатно. Тази идиотщина, при която престанахме да работим, започнахме да стоим вкъщи. Всичко това трябва някой да го плаща и сега ще го плащаме ние. Тази война - ситуацията в Украйна, наследява една друга идиотщина", коментира анализаторът.

За спирането на газа и позицията на страната ни Андрей Райчев изтъкна: "Защо България трябваше да изпреварва всички и да тича напред? Единствена в Европа да се откаже от газа. Каква е причината за това? Защо всички плащат, а ние, като някакви натегачи, не плащаме? За да може нашият ръководител да ходи из Европа и да вика - ето, аз съм големият борец. Никаква друга изгода няма. Ние сме средна страна и трябва да гледаме да не се пъчим много напред. Ние не сме в положението на Полша."


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  29 Май 2022 11:44ч.

  съчетанието между неврастения и цоциология е опасно за дравето на политическата система- комунистически мекерета се подвизават по студията и замъгляват пейзажа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  29 Май 2022 12:28ч.

  Тюрлюгювеч ме у в главата на Райчев. И той идва от една страна от мръсните руски пари на Луканов, а от друга - от все пак законния бизнес, закачен за западна фирма, която развива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2022 12:47ч.

  Един от малкото анализатори, които слушам с удоволствие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2022 14:17ч.

  Дублаж, в колибата !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2022 14:20ч.

  Ти не сси ззип- арайчев е неповторимо фееричен, коги заеме поза на неразбран гении

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2022 14:25ч.

  ти си подделка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе

  29 Май 2022 14:35ч.

  Колко станаха ЗИП-повече вече, че им обърках бройката. Изобщо системата в Гласове, дето сто маймуни могат да пишат под един ник е абсурдна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2022 15:27ч.

  Нъмбър уан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2022 15:28ч.

  Нъмбър тю

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИПА РИПА

  29 Май 2022 15:29ч.

  Аз съм нъмбър уан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  30 Май 2022 3:42ч.

  Така се получава като няма регистрация. Сериозна тема, ат от долу плява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи