Американската Linden Energy купува 50% от "Овергаз Инк."

Американската Linden Energy купува 50% от "Овергаз Инк."
Партньорите планират разширяване на газопреносната мрежа и диверсификация на доставките за България с американски втечнен газ.

Президентът на Linden Energy Стивън Пейн и изпълнителният директор на “Овергаз Инк.” Светослав Иванов подписаха договора по време на инициативата “Три морета”. На подписването присъстваха министрите на икономиката и енергетиката Кирил Петков и Андрей Живков, а както и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

 

Американската компания Linden Energy придобива 50% от "Овергаз Инк.". Договорът бе подписан по време на форума "Три морета" в присъствието на американския посланик у нас Херо Мустафа и министрите на икономиката и на енергетиката Кирил Петков и Андрей Живков. Сделката е част от стратегията на Linden Energy за увеличаване на инвестициите в България и региона.

 

"Ние сме много ентусиазирани да продължим работата си в България и на Балканите и аз вярвам, че "Овергаз" е перфектният партньор, който от лидер на българския пазар може да се превърне в лидер в Балканския регион. Ние активно ще подпомагаме "Овергаз" в усилията за диверсификация на енергийния пазар в България с добавянето на нови източници на природен газ, единият от които е американски втечнен газ", каза Стивън Пейн, президент на Linden Energy. Той отбеляза, че в някои държави на Балканите като Албания и Косово например газификацията почти не е развита и това отваря огромни възможности за развитие.

 

"Linden Energy ще подкрепи нашите усилия за развитие на газовия пазар в страните от Западните Балкани с осигуряването на политическа и финансова подкрепа за тези проекти. Плановете ни са за проучване на възможностите за изграждане на система от интерконектори на Западните Балкани и газификация на регионите и в България, и в други държави", каза Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Инк.".

 

Linden Energy е основана през 2013 г. от Стивън Пейн и успешно развива газови проекти в Европа и Южна Азия, като е участвала в изграждането на няколко големи газопровода. От 2016 г. Linden Energy е собственик на 10% от капацитета на газовия интерконектор Гърция-България.

 

Най-голямата българска частна газова компания "Овергаз" е основана през 1992 г. Част от нея е "Овергаз Мрежи", която е най-големият дистрибутор на газ в България с изградени над 2500 км газопроводни мрежи и над 81 000 клиенти.

 

Източник: “Сега”

 

 

 

 

Коментари

  • Христо

    08 Юли 2021 20:31ч.

    качиха ни на ченгела с втечнения газ...що кинти ще ни одрусат за тая простотия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нончев

    08 Юли 2021 20:52ч.

    Какво правят министри и посланик на подписване на договор между две частни компании?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • искра

    08 Юли 2021 20:58ч.

    Само като видя неадекватно ухилената Мустафа и ми иде...да вия от яд, че тази персона определя дневия ред в "НЕЗАВИСИМА" Бъбгария...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    08 Юли 2021 21:36ч.

    Споко, компанията е регистрирана в САЩ, но е руска! Обещала е да внася втечнен газ и затова Мустафата е там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шрьодер

    08 Юли 2021 21:36ч.

    Лумпените били и енергийни експерти :))))))))))))))))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чугун

    08 Юли 2021 21:40ч.

    Та, НП Мустафа, не определя. Тя е чииновник, ако я пита началника й, дава мнения. Тя ни "свежда " решенията, които в случая с България се вземат от някой трети заместник на помощника на 2 ия зам секретар и и се вземат изключително в рамките на противостоенето с Русия, понякога и с ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еспумизан комфорт

    08 Юли 2021 21:46ч.

    Какво щастие за България, да може веч да получава и втечнени газове от дебелото черво на старозаветния пръч. И за пръча убаво и за България убаво. Вижте доволните личица на тези от снимката. Някой току що е пръднал, а друг е готов да си признае вместо извършителя на деянието. И всички до един щастливи и озарени. Един хитър човек беше казал, че дипломацията е: да вземеш нещо и да го представиш, като че ли си дал нещо. Познайте от първи път, колко "дипломати" има на снимката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добавянето

    08 Юли 2021 22:05ч.

    добавянето на нови източници на природен газ, единият от които е американски втечнен газ" не пречи на печалбите от продажбата на руски газ. Затова и американците измъркаха проформа срещу балкански поток. Да си посредник в газовия бизнес е сладка работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха,

    08 Юли 2021 22:16ч.

    започнаха значи трите морета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5221

    08 Юли 2021 22:17ч.

    Както и очаквах, истината за ИТН и Славчо излезе наяве. Славчо си е проект на Сашо Дончев, още от времето на Иван Костов, когато Овергазките служители стояха без заплати, но Сашо Д. ги водеше "безплатно" на шоуто на "хъшовете"... Присъствието на хер мустафа на днешните снимки подсказва, че Сашо Дончев й дава половин Овергаз, само и само тя да "приеме" ИТН на политическата сцена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредният

    08 Юли 2021 22:19ч.

    концерт на балалайките. Край водите на Копринка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • концерт на балалайките

    08 Юли 2021 23:32ч.

    Но и ти ще плащаш грешни пари на паразитите като останалите глупаци. Тези хилещите се са доволни - прекараха и теб през пангаря - диверсифицираха те. Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    08 Юли 2021 23:59ч.

    Сега газта ще поевтинее с 50 % ! Следващото доизсмукване на българския народ от новите властници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    09 Юли 2021 1:43ч.

    Шматкиии, шматки, това служ правителство прокара всичко, което БОКО нямаше да мое и да си помечтае да ви прокара, само защото е "служебното на Радев" :D След неделя ще седите с отворена паст!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търговията на дребно с...

    09 Юли 2021 6:32ч.

    ...природен газ, питейна вода, ток и течни горива НЕ са не само под контрола на държавата ни, но не са дори в български ръце. Суверенитет, ама през крив макарон! Бъдете здрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на 08.07.2021 в 23:59 Сега газта ще поевтинее с 50 % ! Следващото доизсмукване на българския народ от новите властници!

    09 Юли 2021 6:34ч.

    Точно, а и парното ще поевтинее с повече от 50%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    09 Юли 2021 7:24ч.

    Американските марици, те как дойдоха? Пак така, с фанфари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американци към Сашо Дончев

    09 Юли 2021 7:50ч.

    Даваш половината бизнес, пък после ще ти го вземем целия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хензел

    09 Юли 2021 7:56ч.

    Какво се тюхкате бе!? Стана отколешната мечта на всички сини кратунковци, бленувана още от началото на '90те! Да ни галят братята американци и да ни продават всичко прескъпо! Това се нарича свободен пазар и демокрация. Да ама, не! С такива мижитурки като местното население и още по-мижавите му управници, хамериканите няма как да ни дадат даже и частица от добри условия. На заспалия български данъкоплатец требе да му се раздрънка празната кратуна, че да разбере до къде се е докарал. 30 години спанье! Айде, изгонихте руснацие, демократизирахте народонаселението, имате мол, жми градо! Всичко е супер! За това младите от 15 годишни планират да се махнат от тук. А пък останалите се подмотват и се чудят как да мързелуват и мрънкат само не и да направят нещо, да променят. Той Дончев си е хитър и си върти бизнесите, а вие дремЕте още! На българското дебелокожо говедо колкото и да го дереш все му е малко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ква стана тя

    09 Юли 2021 8:37ч.

    Някак набързо, 2-3 дена преди изборите стана тази "сделка"! Сигурно е обсъждана дълго , но ние не сме разбрали! Сигурно и обществена поръчка има, или каквото там трябва, за да е на светло! Не сме чули! Зад подписващите се мъдрят красноречиво "гарантите" на сделката, така че няма какво да се направи срещу силните на деня!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    09 Юли 2021 9:28ч.

    Aха. Разбрахме откъде иде неистовия натиск на Дончев да дупчи Добруджа да проучва за фракинг. Американци неамериканци - няма да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свърши се...

    09 Юли 2021 9:37ч.

    Поредните мошенници и утайки взеха да изплуват . Спи народе ако изобщо може да се наречеш народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Юли 2021 11:45ч.

    Американска уж фирма е купила 50% от акциите на българска уж фирма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Юли 2021 12:05ч.

    Работил съм в сферата на нефт и газ и зная много добре как се развиват нещата. Този бизнес е много динамичен и в силна зависимост от цените на нефта и газа, които постоянно варират. Фирмите постоянно назначават и уволняват хора. Когато някой е набрал малко опит и е уволнен - основава фирма. Такъе в случаят и със Stephen Payne, който участва в 22 фирми, с една дума - играч. А уж фирмата Linden Energy дори няма уеб сайт. Но явно нещо са замислили и НЯМА да е на основание на втечнен газ от САЩ, защото е МНОГО скъп, сравнен с газ от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Занзибар

    09 Юли 2021 12:37ч.

    На дупчене отива работата. Не можа Дончев самостоятелно, сега се е разбрал с американците и служебното правителство да му дадат концесийката за Добруджа. Явно и за американците е обещал по-голям процент от добива и те са щастливи както личи от снимката. Те пък от своя страна са му обещали, че ИТН Славчовците ще станат първа сила в парламента и всичко е уредено. В Украйна понадупчиха, не съм видял много да са прокопсали местните от това... Бой и йебанье!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи