Али Хаменей призова мюсюлманите да бойкотират износа на петрол и храни към Израел

Али Хаменей призова мюсюлманите да бойкотират износа на петрол и храни към Израел

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и хранителни стоки за Израел, като поиска да се прекратят въздушните удари срещу ивицата Газа, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавни медии.

"Бомбардировките на Газа трябва да спрат незабавно, пътят на износа на петрол и храни за ционисткия режим трябва да бъде прекратен", заяви Хаменей в реч, цитирана от ирански държавни медии.

Израел обеща да унищожи подкрепяната от Иран палестинска групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа в отговор на извършените на 7 октомври нападения срещу цивилни в Южен Израел, при които загинаха 1400 души, а най-малко 240 души бяха взети за заложници. Израелските сили започнаха да бомбардират ивицата Газа и наложиха пълна блокада на анклава, като палестинските власти съобщават, че от началото на въздушните удари са били убити над 8000 души.

Иранските духовни лидери предупредиха Израел за потенциална ескалация на конфликта, ако той не прекрати агресията си срещу палестинския народ. А властите дадоха индикация, че прокситата на Техеран в Близкия Изток са готови да действат.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи