"Алфа Рисърч": ПП - 24,4%, ГЕРБ - 18,1%, БСП - 9,8%

"Алфа Рисърч": ПП - 24,4%, ГЕРБ - 18,1%, БСП - 9,8%

 

Три месеца след последните парламентарни избори "Продължаваме промяната" запазва първото си място, с 24.4% подкрепа на отчетлива дистанция пред основния си опонент ГЕРБ (18.1%). Подкрепата към партията на Бойко Борисов ,която остава втора политическа сила, отслабва с 4 пункта. Това показват резултатите на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за нагласите на избирателите. Анкетираните са отговаряли на въпроса за кого биха гласували, а стойностите са изчислени като процент от заявилите, че ще гласуват.
 

Двата противоположни процеса, развили се в БСП, през последните месеци - оспорването на лидерското място на Корнелия .Нинова заради водената от нея политика и слабия изборен резултат от една страна и консолидацията зад личността й, заради завръщането на социалистите във властта, от друга оставя партията в изходна позиция - без печалби, но и без загуби, коментират социолозите. Макар и да спечели вътрешнопартийната битка, Нинова, поне за момента, не успява да разшири общественото влияние на БСП, която е на нива малко под 10% (9.8%). 

 

Продължава ерозията в електоралното влияние и на "Има такъв народ" след проиграните възможности за сформиране на правителство през миналата година, отчита проучването. Готовност да гласуват за формацията на Слави Трифонов заявяват 6.6% от българите.

 

Без промяна в сравнение с последните избори остава подкрепата за "Демократична България" - 6.4%., сочи проучването. След като бе един от основните донори на избиратели за "Продължаваме промяната" преди три месеца, в момента коалицията сплотява най-твърдите си привърженици, коментират социолозите. Едновременно с това съпредседателят на коалицията Христо Иванов е единственият от политически лидери, доверието към когото е измервано от "Алфа Рисърч през декември 2020 г., който оттогава е повишил рейтинга си - от 14% на 16%. 

 

Социолозите отбелязват, че по редица въпроси като евроатлантическата ориентация на страната, диалога със Северна Македония, първите действия на правителството симпатизантите на "Демократична България" са на доста по-различни позиции от останалите партии, и затова подчертават, че това поставя по-високи изисквания и пред техните лидери.

 

ДПС получава традиционната си подкрепа от 7.2% от живеещите в страната избиратели.

 

Три месеца парламентарно присъствие и остро конфронтационна политика на "Възраждане", особено по темата за зелените сертификати, й позволяват да затвърди позициите си в нишата на радикалните формации, отбелязват социолозите. Към края на февруари тя печели гласовете на 5.2% от гласуващите.

 

Резултатите показват, че въпреки сблъсъците между управляващите и опозицията през първите два месеца, слабостите на коалицията не водят до ръст в подкрепата за опозицията. Притесненията от отключените множество кризи в различни сектори, нежеланието да се върви към нови избори и липсата на убедителна алтернатива осигуряват поле за действие на новото правителство, коментира "Алфа Рисърч". Авторите на изследването отбелязват, че степента на подкрепа към новите управляващи зависи от това как властта структурира своите действия в най-близко бъдеще и доколко ефективно ще придвижи заявените реформи.

Какво е доверието към съдебната власт четете тук.
Данните за оценката на Народното събрание вижте тук.
Как се оценява работата на правителството четете тук.
Какви са нагласите по горещите външнополитически теми вижте тук.

----------

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 6 - 14 февруари 2022г., сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Източник: "Дневвник"

Коментари

  • Anonimen

    17 Фев 2022 18:16ч.

    разбира се . затова хората не протестират за цени , инфлация , скъпотия. високите сметки се харесват на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    17 Фев 2022 18:28ч.

    Щом "Мачкай, Корни!" е със 17 % одобрение, а БСП е само с 9,8 % доверие означава, че без лидерът ѝ партията е почти заоблена нула. Тези, дето искат промяна да се махат, че дърпат надолу и без това съсипаната от Станишев партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    17 Фев 2022 18:33ч.

    Социоложките на повикване пак "изпълзяха на припек". Защо не публикуват и прогнозата си за последните избори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КУРОлизирането Или “Просто Кирчо“ И Кокорчо

    17 Фев 2022 18:37ч.

    ИЗВЪНРЕДНО: ЗАПОЧНА СЕ • Вчера работната група за премахването на зеления сертификат приключи работата си. Представителите на правителството отказват да премахнат дискриминацията, въпреки представените от нас аргументи. Ето защо Възраждане ще предприеме ответни действия на 23 февруари от 11 ч. пред Министерския съвет. https://www.youtube.com/watch?v=2KQJ-vLkN4o

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    17 Фев 2022 18:58ч.

    Трудно ми е да повярвам че дори и българския ДебилоПитек е толкова прост, нещо фалшиво има тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    17 Фев 2022 19:07ч.

    Високите сметки щяха да са факт при всяко правителство. А високата подкрепа за това сегашното показват, че хората се надяват. За кой ли пореден път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    17 Фев 2022 19:08ч.

    Простият народ си заслужава Просто Киро...Трагедия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боров

    17 Фев 2022 20:55ч.

    Борянчето пак намаза филията. "АЛАБАЛА РИСЪРЧ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    18 Фев 2022 2:14ч.

    Какво като на първо място е ПП, която е политическо нищо без структури, устав и програма? За което нищо Радев си заложи авторитета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • промяната

    18 Фев 2022 5:50ч.

    въпросът е неправилен- не за продължаваме промяната ,а за кирчо или кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    18 Фев 2022 8:49ч.

    Спенс "За тънки кинти, маленко рапче лъска ножки. Давай бейби..... " Та така и с това изследване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    18 Фев 2022 11:58ч.

    За ПП биха гласували 24%, обачето на Кирчо 39% му имали доверие.. А ние ядем доматите с колците и на магданоза дръжките..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    18 Фев 2022 16:42ч.

    ГЕ(Р)П 18 % ??? Това допитване ли е , или виц ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи