Агенцията за финансовата инспекция с втора проверка срещу Борислав Сандов

Агенцията за финансовата инспекция с втора проверка срещу Борислав Сандов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Втора проверка в Министерството на околната среда и водите в рамките на седмица е започнала Агенция за държавна финансова инспекция и Сметната палата, научи "24 часа".

Тя е за 4,7 милиона лева, дадени на различни звена на "Българската академия на науките" и в частност -  „Национален природонаучен музей“, без конкурс и търг.

"24 часа" отправи и официално запитване към МОСВ за подробности по случая. 

На БАН са били прехвърлени дейности, които са в компетенциите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) - тя е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към екоминистерството.

Агенцията традиционно обявява обществени поръчки за тях, когато се наемат външни лица и фирми. Според юристи става въпрос за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, което е нарушение и е практика при подобни ситуации да се извърши проверка от АДФИ. Ако има нарушение, те отиват вече в прокуратурата.

През септември бившият министър на екологията Борислав Сандов обясни пред "24 часа", че има специално постановление на Министерския съвет, което разрешава дейности, свързани с мониторинга на околната среда, да се възлагат директно на БАН. А според бившия зам.-министър на околната среда Тома Белев самият Закон за обществени поръчки не важи за научни разработки за нуждата на министерството.

И двамата са категорични, че двете основни компании, печелили преди обществени поръчки за мониторинг, не са си свършили работата. Те не са разполагали с научни работници, съответно предоставените от тях данни не са научни. ИАОС също не разполага с такива експерти, твърди Белев. В резултат липсват актуални и точни данни, а по този начин България нарушава европейските норми, затова и е било решено дейността да се прехвърли на БАН.

Миналата седмица АДФИ започна още една проверка в МОСВ отново заради действия на Борислав Сандов. Той е бил сключил споразумение с фирма за охрана, която трябвало да пази защитени зони. Договорът бил сключен през февруари тази година.

През април тази година от риболовен клуб „Балканка“ казват пред Еко Новини, че Министерството на околната среда и водите е сключило споразумение за охрана на зоните от Натура 2000 и защитените територии с неправителствена организация, основана месец преди подписването.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Христо

    19 Дек 2022 20:02ч.

    зелените финансови акули почнаха дапсе изяждат...балканки...белевци...мадански гниди и тнн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сергата

    20 Дек 2022 11:50ч.

    Този все другите храни и напада, а какъв мошеник излезе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    20 Дек 2022 12:33ч.

    так, така да не го оставят да се измъкне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи