АФП: Войната в Украйна тества проруските настроения на българите

АФП: Войната в Украйна тества проруските настроения на българите

„Руснаците са наши славянски братя“ е често срещан лозунг в България, но войната в Украйна подлага на изпитание широко разпространените русофилски настроения, констатира в свой анализ агенция Франс прес.

"Ние сме тук, за да докажем, че в България има не само путинофили", каза 43-годишният IT експерт Станимир Ганев пред АФП на неотдавнашния проукраински марш в столицата София. Участничката в протеста Мария Костадинова, 23-годишна докторантка, каза, че "защитаването на Украйна е избор на цивилизация", която изравнява България с други западни държави. Шествието в София привлече хиляди, докато България, която е член на ЕС и НАТО с исторически тесни връзки с Русия, се бори със своята идентичност.

"Митологията на братството"

За разлика от повечето други европейски страни, редовните проруски митинги се провеждат успоредно с проукраински събирания, което води до сблъсъци близо до паметник на съветската армия от комунистическата епоха в София, като и двата лагера се наричат един друг „фашисти“. На един такъв проруски митинг учителката Галина Стоянова каза, че изображенията на зверства в Украйна са "холивудска продукция".

54-годишният мъж описва руснаците като "два пъти освободители", които "жертват себе си през 1878 г.", за да сложат край на османското господство в България, и след това "освобождават България от фашизма през 1944 г.". В социалните медии също десетки хиляди интернет потребители страстно следват проруски групи и акаунти. Активността в тези групи нарасна след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, според службата Fact Check на агенция Франс прес, която оттогава е посветила 85 процента от статиите си на развенчаване на фалшива информация, оправдаваща войната или очерняща украински бежанци.

Проучване на YouGov, проведено в 16 страни от ЕС и Обединеното кралство през април, показа, че 44% от българите възприемат НАТО отговорна за войната в Украйна – това е най-високият показател сред всички анкетирани страни. „България се различава от другите страни от бившия комунистически блок“, в които съветската епоха остави горчиви спомени, каза ученият и политолог от Оксфордския университет Димитър Бечев. „Българските исторически книги се фокусират върху освободителната война от 1877-78 г. и подхранват митологията за братството“ с Русия, добави той. Дори след края на комунистическия режим през 1989 г. "културните, политически и обществени връзки" между двете продължаващи страни, каза той.

Повечето българи на средна възраст са учили руски в училище, разбират езика, а някои редовно следят новините в руските медии. Проруските настроения също са силни в част от политическата класа на балканската нация. Социалистическата партия, която поддържа тесни връзки с Москва, заплаши да напусне управляващата коалиция, ако одобри изпращането на каквато и да е военна помощ за Украйна. Против подобен ход се обяви и президентът Румен Радев, но за такъв ход се застъпва силно проевропейския премиер Кирил Петков, избран миналата година заради антикорупционната си платформа.

"Депутинизирайте България"

Войната в Украйна предизвика промяна в нагласите за някои. Войната "разрушава някои баланси, заложени в общественото мнение", установи Българският изследователски институт "Алфа" в наскорошно проучване.

„Много от тези, които все още обичат Русия, сега изразяват негативно отношение към президента Владимир Путин“, се казва в него. Популярността на Путин спадна до 32% в първите дни на войната през февруари и беше само 25% през април - спад от 58% през март 2020 г.

Дясната партия "Демократична България" настоя в декларация до парламента миналата седмица България да се "депутинизира". Петков тази седмица обеща да ограничи "външното влияние върху България и по-точно влиянието от Русия". Най-бедната страна в Европейския съюз отдавна залага на руския внос и инвестиции, особено на газ, който Москва спря миналия месец.

Документален филм от 2021 г. за окупацията на България от съветската армия след Втората световна война също набра популярност. Обществените телевизии и кината го прожектираха, докато десетки хиляди го гледаха онлайн през последните седмици. „Войната в Украйна осигури мрачна реклама на нашия филм“, каза режисьорът Светослав Овчаров по време на прожекцията.

Документалният филм е базиран на архиви, които бяха отворени за обществеността и показаха зверствата, извършени от Червената армия в България. Академик Тодор Габаров каза пред АФП на прожекцията, че документалният филм "отваря очите". Разходите за издръжката на армията "съсипват" България в годините след 1944 г., допълни сценаристката и историчка Евелина Келбечева. Тя от години се стреми да развенчае някои „упорити митове“ за ролята на Русия в миналото на България и иска реформа на училищните учебни програми по история.

 

Източник: БГНЕС

 

Коментари

  • ЗИП

    22 Май 2022 13:21ч.

    Войните са , като футбола.Или обратното.Всеки вика за своя отбор!Никой не става от другия отбор ако не съвсем му допада играта на неговия! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    22 Май 2022 15:23ч.

    Твоя отбор е изключен от всички първенства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това много утешава азовците

    22 Май 2022 21:27ч.

    които се предадоха безславно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с твоето "Това много утешава азовците " удави цялата пропагандна напън в нужника

    23 Май 2022 0:44ч.

    Можеш да плюеш срещу някого, но когато азовците се предадоха , а не загинаха като Спартанците на Термопилити, целия им пропагатден труд отивна на кино...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    22 Май 2022 13:21ч.

    Ще се разплача да гледам страданията на 55 половите психодесни.Българския народ е единствения нормален народ в ЕССР.Тук в България мнозинството е проруско,още по голям процент смята,че има само 2 пола,българите държат на семейството,българите смятат,че децата се възпитават от мама и тате,а не от социалните служби.Искат да ни пречупят,но няма да имат време.Нека Бог ни помогне да отстоим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цуцко джендъров

    22 Май 2022 21:51ч.

    Мниго здраве на Жени Шиер, Стефан Ганчев и пр. дружки на ПП ! Тяхната няма да мине, ако ще вс3ки ден да дават интервюта на западни парцали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баста

    22 Май 2022 13:28ч.

    Същата АФП ни наричаше недмодернизирани и изостанали и във връзка с непоемането на ваксините. Предсказуеми са, едно и също пишат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Май 2022 13:34ч.

    Това тук не е бръкни и си вземи... казваш си: аз съм умен, богат и красив, като кирча Простако и то земе, че стане истина - нето е умен, нето е красив, а от там и богатството му става излишно ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Май 2022 13:35ч.

    Няма българин, който да не подкрепя Русия, няма българин, който да е доволен от това, което става в държавата и решетките на кирчо го доказват! На кьорав мач по ръгби не може да се появи, без да изкъртят пода да го гонят! ... ама те възраждане и Путин били виновни! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Май 2022 14:21ч.

    ..напълно подкрепям...всички нормални хора (образовани, грижещи се за семействата си и тн) са против украинските простотии...Напротив, хората около мен, които са: стари ергени, стари моми, педерасти, лизбийки, гледащи основно котета, бездетни, получаващи пари от АзаБ, получаващи пари от ООбщество, откровени дебили, айтита, работещи в американски фирми, и тн и тн....са фенове на укронацищите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда

    22 Май 2022 14:51ч.

    Пак опряхте до сексуалните аргументи, щом стане дума за Русия. Възрожденци… Омаскарихте цяла една епоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    22 Май 2022 15:09ч.

    факт е,че педерастите и лизбийките харесват украйна...това е обективен факт...ти си прави изводите...ние нормалните хетеросексуални бели мъже със семейства и работа вече сме си ги направили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    22 Май 2022 19:23ч.

    Ясно, признахте си, че Уж нормалните като вас харесват бисексуалисти и алтер- като Жириновски - идеолог на руския фашизъм, който Путин следва стъпка по стъпка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    22 Май 2022 15:23ч.

    Русофилите са като свидетели на Йехова. Безсмислено е да се опитваш да им обясняваш каквото и да било щотоо при тях е въпрос на вяра. Обикновено когато убият вожда в който са вярвали им идва акъла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    22 Май 2022 17:34ч.

    Кой ще убие Христос?Нещо си болен либерал атеист май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елементарна, долнопробна

    22 Май 2022 15:40ч.

    пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    23 Май 2022 0:37ч.

    Даже пародират АФП- обикновено французите правят проверка на источниците си, а не куткудякат от името на свинете... Като видиш името Келбечева (Американски университет в Благоевград) се сещаш, че филма за "престъпленията" на Съветската армия почти 75 години по-късно след събитията си е долнопробно извращение - даже без да го гледаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте статистиката на фъксинираните против Ковид

    22 Май 2022 16:21ч.

    Не можаха да ги докарат дори да 30%, въпреки всичкия натиск и пропаганда. Много бях ваксинирани доброзорно, заради работодателите си. Има и доста само наужким ваксинирани. Това е тя подкрепата в България за Запада: ~20% с колебаещите се. Останалите сме с Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Май 2022 16:27ч.

    От 29% едва 10 % са с бустерна доза, това означава, че едва 10 % са реално ваксинирани, всички останали не са получили ваксина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А тези 10% са тия, на които реално им се налага да веят крачоли по Европа, хората които редовно пътуват по работа в чужбина

    22 Май 2022 16:52ч.

    Това са и реално интегрираните в т.нар. Европа. Впрочем, не всички от тях са повредени от западната пропаганда, сред тях има и много нормални хора - българи в сърцето си и русофили по душа. Не всички са кирчовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има изследване на ЕК, актуално към декември 2014 г., според което над 64% от българите никога не са пътували зад граница

    22 Май 2022 16:55ч.

    Като се има предвид колко много обедняхме през годините от тогава, едва ли положението съществено се е изменило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Историчка" от гаровия клозет в Мездра

    22 Май 2022 17:36ч.

    Ев. Келбечева, някаква антибългарска, която отрече клането в Батак през 1876 г.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И статията е от същия клозет

    22 Май 2022 17:37ч.

    - гаровият клозет на Мездра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    22 Май 2022 19:52ч.

    "Проучване на YouGov, проведено в 16 страни от ЕС и Обединеното кралство през април, показа, че 44% от българите възприемат НАТО отговорна за войната в Украйна – това е най-високият показател сред всички анкетирани страни. " 44 % , които мислят, че НАТО е отговорен за руско-американската война в Украйна е обидно малък процент. Означава, че у нас има 56% заблудени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Типология на путлеристиките полезни идиоти в България

    22 Май 2022 21:30ч.

    Познайте кой типаж сте:) ---> https://www.clubz.bg/125950-tipologiya_na_putinizma_v_balgariya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Вазов: Посвещава се на руския народ

    22 Май 2022 21:43ч.

    Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв, русците са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    22 Май 2022 21:44ч.

    Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ. Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна; той е вложил ней в десница сабя отмъстителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    22 Май 2022 21:45ч.

    Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас – никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    22 Май 2022 21:45ч.

    Спекуланти са омразни – интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи. Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея – благородна й целта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ---

    22 Май 2022 21:46ч.

    Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти, да сломи се техний рог; да смирят ся интриганти, да живее руский бог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    22 Май 2022 22:01ч.

    Защо изобщо им обръщате внимание на агенциите, работещи за западни интереси. Това са евроатлантически пропагандни центрове, надяващи се на някакъв остатъчен авторитет. Обаче този авторитет все по силно клони към нула. Той възникна някога под влиянието на Съветския съюз, когато целия свят се насочи към социални подобрения. Но това време свърши и сега запада показа истинското си злонамерно лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простотиите в статията няма и смисъл да се обсъждат.

    23 Май 2022 10:17ч.

    Странно е че само България, Полша и прибалтика отказаха газа. А папата прие да плаща в рубли, въпреки че е замесен в глобалистките планове. Изведнъж той каза, че нато е виновно за войната и започнаха да се лансират преговори за мир. Още по-странно е, че кирил е призован от папата. Аз очаквам като се върне да снесе пак някой абсурд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щилиян Русев

    04 Апр 2024 11:36ч.

    Колкото повече соросоидните мекерета се напъват да чернят Русия, толкова повече обичта и признателността на мнозинството българи към нея и руския народ става по-силна и по- твърда. А на пишман историчката Келбечева и на всички русомразци като нея ще кажа: Никога няма да простя на Сталин, задето не прие искането на Чърчил, Вторият фронт да се открие на Балканите. Тук трябваше да стъпят английски войски! Те нямаше да са окупаторски. Напротив, щяха да ни помогнат в сеенето на картофи. Сега щяхме да сме първи в света по производство на картофи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи