80% от блоковете в София без защита от мълнии, махали ги при ремонт

80% от блоковете в София без защита от мълнии, махали ги при ремонт

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В София над 80% от сградите нямат защита срещу мълнии, особено старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. Това предупреждение отправи пред БНР инж. Христомир Иванов.

"Ако мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление", поясни специалистът. Гръмоотводът на съседа не върши работа за обща защита, предупреди инж. Иванов.

Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи Христомир Иванов.

18 000 - 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи в предаването "Преди всички" Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Експертът по защита срещу мълнии Радослав Калчев обясни пред Нова телевизия какво да не правим по време на гръмотевични бури: „Когато сме навън, не бива да стоим под дървета. Трябва да си изключим телефоните, да не държим чадър. Ако сте група от хора, се отдалечете един от друг, не заставайте до животни. Има много случаи, в които овчари стават жертва на мълнии, защото стоят до стадото. Ако сме вкъщи, не трябва да стоим до прозорци, контакти. Добре е всички електроуреди да бъдат изключени”.

Климатологът Симеон Матев обясни, че снощи през страната е преминало атмосферно смущение, довело до интензивни валежи. "Необичайното е, че в края на септември, когато бурите затихват, имахме толкова силна електрична дейност. Атмосферата предложи подходящи условия за образуване на такива облаци. Това не е често явление. Случва се веднъж на няколко години. Например, във Варна няма да забравят 27-28 септември през 2004 г., когато там падна градушка с размер на топка за тенис”, обясни той. И допълни, че се намираме в края на гръмотевичния сезон. По думите му през последните години обаче подобни явления се случват дори през зимата.

Източници: БНР, Нова телевизия 

 

 

 

Коментари

  • Проблемът на България е един единствен и се нарича КОНТРОЛ !

    28 Sep 2022 9:37ч.

    Това във всяка област...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    28 Sep 2022 10:49ч.

    Ако е вярно съждението на интервюирания "инж."всичката техника трябваше да е за скрап. Нека да не говорят глупости защото е ясно защо го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи