7.4 по Рихтер в Северна Япония, опасност от цунами за Фукушима

7.4 по Рихтер в Северна Япония, опасност от цунами за Фукушима

Мощен трус удари Северна Япония, има предупреждение за цунами, съобщават световните агенции. Според обществената телевизия NHK трусът е засегнал префектурите Мияги и Фукушима. По информация на Европейския сеизмологичен център магнитудът на земетресението е бил 7.4 по Рихтер. 

 

Трусът е регистриран край главния японски остров Хоншу. Епицентърът е бил край префектура Фукушима, на дълбочина от около 60 километра под океанското дъно, предаде ТАСС.  Земетресението е било усетено силно и в Токио в продължение на около една минута. Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че се проверява дали не е възникнала извънредна ситуация в АЕЦ "Фукушима 1" и "Фукушима 2". В канцеларията на премиера Фумио Кишида е създаден кризисен щаб.

 

Tочно преди 11 години и 5 дни същият район беше опустошен от смъртоносно земетресение с магнитуд 9,0 и цунами, които причиниха и ядрена катастрофа. До момента няма информация за материални щети и пострадали. NHK заяви, че цунамито може вече да е достигнало някои райони. От японските служби предупреждават за 1-метрови вълни по бреговете на Фукушима.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Фукушима 2

    16 Март 2022 18:18ч.

    Някой вчера си точеше зъбките за Южните Курили, кой беше? Бог забавя, ала не забравя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямат достатъчно големи зъби за курилите

    16 Март 2022 22:23ч.

    Нито японците, нито янките. На янките им трябва само някой да погледне смръщено някоя по-голяма банка, за да се срине и да се отприщи ада по борсите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи