4,5 млн. автомобила останали непроизведени през 2022 г. заради липсата на чипове

4,5 млн. автомобила останали непроизведени през 2022 г. заради липсата на чипове

Липсата на полупроводници изтрива около 4,5 милиона автомобила от глобалното производство през 2022 г., изчисли Auto Forecast Solutions в анализ на последствията от дефицита на чипове, цитиран от Automobilwoche.

Този недостиг ще се прехвърли и през 2023 г. и ще доведе до нови производствени загуби макар и в малко по-малки мащаби. Става въпрос за близо 3 млн. автомобила, които няма да може да бъдат произведени поради нарушените доставки на полупроводници, изтъква изпълнителният директор на AFS Джоузеф Маккейб.

„Индустрията се готви за по-ниски нива на производствени загуби в размер на около три милиона превозни средства през следващата година“, изтъква той, добавяйки: „Това със сигурност е подобрение, но все още е сериозен проблем, тъй като недостигът на чипове продължава вече трета поредна година“.

Някои автопроизводители, като Toyota и Stellantis, вече обявиха, че очакват недостигът на чипове отново да засегне съществено тяхната работа през първото тримесечие на 2023 г. и следователно няма да могат да произведат всички поръчани превозни средства, както е планирано, и да ги доставят навреме.

През 2023 г. няколко фактора ще помогнат за облекчаването на дефицита, смятат експерти от AFS. От една страна, ситуацията с доставките в автомобилната индустрия бавно, но стабилно се подобрява, тъй като компаниите сключват нови договори за доставка.

Очакванията за глобална икономическа рецесия допълнително може да облекчат ситуацията, тъй като това ще доведе до спад на поръчките на нови автомобили и по-слабо търсене на потребителска електроника. По този начин наличността на чипове ще се увеличи.

В последната си оценка на глобалната ситуация с чиповете, AFS също разграничава степента на въздействието по региони и групи производители. Съответно през 2022 г. производителите и доставчиците на автомобили в Северна Америка и Европа са особено силно засегнати в сравнение с тези от Азия и по-специално Китай. В Северна Америка около 1,025 млн. автомобила не са били произведени през 2022 г. поради липсващи чипове, а в Европа - 673 000 броя. В същото време производствените загуби в Китай възлизат едва на 20 000 превозни средства.

В останалите азиатски страни в региона, включително Южна Корея и Япония, загубите достигат 424 000 автомобила.

По отношение на отделните производители Toyota и Stellantis са най-силно засегнатите през последните две години (от януари 2021 г.), като всяка компания е изтрила по 2 млн. превозни средства от графиците си.

Според данните след тях се нареждат General Motors (1,6 млн. автомобила), алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi (1,3 млн.) и Volkswagen Group с около 1,25 млн. коли изгубено производство.

Но докато Toyota и Volkswagen все още могат да наваксат изоставането, тъй като много от техните неизградени автомобили стоят почти готови в складовете и чакат определени части, Stellantis и General Motors се сблъскват с невъзстановими производствени загуби.

По отношение на планирания производствен обем Ford Motor Company вероятно ще бъде най-силно засегната с невъзстановими производствени загуби в размер на 800 000 превозни средства.

 

Коментари

  • Бай Рангел

    07 Яну 2023 16:45ч.

    Бамааму ! Как съм карал едно време "Волга"-та без чипове ? Акъла ми не стига...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    07 Яну 2023 20:47ч.

    Рангеле, някои и сега продават новите си автомобили без чипове забравяйки удобно да намалят цената им въпреки че много от рекламираните функции (които само тийнеджъри и парвенюта ползуват) ги няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    07 Яну 2023 17:16ч.

    Все така да няма, за да почнат пак да произвеждат истински автомобили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не внасят перални и бойлери от покрайнината и да им вадят чиповете?

    07 Яну 2023 17:34ч.

    Няма ли кой да ги подсети? Урсула де спи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    07 Яну 2023 17:35ч.

    Като липсват чипове за колите, поучете се от челния опит- взимайте от пералните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кешкеш

    07 Яну 2023 18:49ч.

    Пълни глупости. Чипове има, но ликвидационния пазар на недоизплатени лизингови автомобили придобива застрашителни размери. Затова спряха новита автомобили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    07 Яну 2023 20:43ч.

    Аз пък си мисля, че нчма начин при капитализма да им анедостиг на каквото и да е било. Просто безкарйния мерак за печалба ражда повече нови компании от нужните чипове. Според мен става дума за един от най-големите заговори в историята на капитализма - зговор между производителите - произвеждай по-малко за да имаш по-голям профит набивайки цените до небесата при по-малки разходи за производтсво и съкращаване на заплати и работни места. На празна кратуна, чиповете и виновни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма начин при капитализма да им анедостиг на каквото и да е било

    09 Яну 2023 10:57ч.

    Да де, ама капитализма го закриха. Клаус Швааб обяви че навлизаме в "инклузивен капитализъм", който си е нео-комунизъм. А при комунизма дефицити да искаш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи