3 март е националната програма на възстановената българска държава

3 март е националната програма на възстановената българска държава

 

Всяка година 3 март повдига старото като България противопоставяне между русофили и русофоби.

Руската военна инвазия в Украйна обостри до максимална степен това разделение в обществото ни. Чуват се гласове на български интелектуалци за смяна на датата на националния ни празник. Политици призовават за бойкот на честванията тази година в знак на солидарност с Украйна.

Аргументите са познати – 3 март е мирен договор между Руската и Османската империя и нищо повече; празникът става повод за преклонение към Русия и прочее.

Този дебат не е от днес, а се повдига вече години. Оставаше по-скоро периферен, но заради събитията от последните дни става по-централен.

Но преди да сменяме националния си празник, може би трябва все пак да отговорим на въпроса дали 3 март наистина е ден, в който почитаме военната победа на Руската империя и се прекланяме пред Русия, или това е наш, чисто български празник.

Датата 19 февруари (3 март по нов стил) е отбелязвана още веднага след 1878 г. – на следващата година Антим I отслужва панихида в църквата “Св. Богородица” по повод Санстефанския мир.

19 февруари заедно с 11 май (24 май по нов стил) са фактически единствените светски празници към този момент. Съвсем естествено за тогава повечето са религиозни. 19 февруари се чества дори и по времето на Стефан Стамболов.

С неговата русофобия трудно някой днес би могъл да се мери, а скъсаните дипломатически отношения между княжеството и Руската империя са далеч по-ниска точка на отношения между двете държави, отколкото тази днес.

След 1946 г. 3 март става периферна дата в българския празничен календар. Забележете – тогава, когато България се превръща в сателит на Москва.

И тук трябва да си зададем логичния въпрос. Ако това е ден, в който се прекланяме пред Русия, дали комунистическите власти щяха да си позволят такова неуважение към Москва?

Какво тогава честваме на 3 март?

В същината си това не е ден на почит към Русия. Това е празник със силна идеологическа натовареност. 3 март е националната програма на възстановената българска държава - Санстефанска България, в която всички българи живеят в една държава.

Санстефанска България е идеологическият фундамент на българското княжество и царство. Тя е основната цел, на която е подчинена българската вътрешна и външна политика в периода от 1878 до 1944 г.

Неслучайно реабилитацията на празника 3 март идва в късния социализъм - именно когато режимът на Живков вече е взел идеологическия завой и се опира практически изцяло на национализма – 1300 години България, възродителен процес и прочее.

И само за протокола – момент, в който отношенията между София и Москва са в най-ниската си точка от установяването на комунистическия режим.

Ако аргументите по-горе говорят, че става дума за празник с идеологическа насоченост, а не ден, в който почитаме чужда държава, то въпросът, който трябва да си зададем, е: дали това е адекватна идеологическа доктрина за днешния ден?

Личното ми убеждение е, че духът на празника вече не е така силно идеологизиран с доктрината на Санстефанска България. Териториални амбиции отдавна нямаме. В съзнанието на нас, българите, това дори не стои като въпрос. Празникът е с повече от 140-годишна традиция. Това е ден, който ни дава повод да се сетим за паметта на нашите възрожденци, за българските опълченци при Шипка, за възстановяването на българската държавност. И какво толкова лошо има в това?

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Абе общо взето насилен празник, с изкуствено добавено съдържание

    03 Март 2022 8:43ч.

    Не е като 24 май, като 2 юни, като троте най-важни религиозни празници, Коледа, Великден и Гергьовден. И беше избран като компромис между бесепари и седесари, когато се отказаха от 9 септември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адвокат

    04 Март 2022 8:32ч.

    Глупости! Даже не знам какво празнуваш на 2 юни, предателството на врачанци и козлодуйци ли? Оставили Ботев да загине сам в Балкана с шепа герои, после чакали нато да ги освободи, пък то лошите руснаци ви подарили свободата, ма вас ви е било добре в Османието, даже сте били много богати имали сте жълтици и сте продавали натовски униформи на турците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    03 Март 2022 9:06ч.

    (Не е като 24 май, като 2 юни, като...):ма ниъ сме швейцарците нъ Вселенътъ и milka най шъ ни утивъ а едни хлопатари дъ узвучат ште бъди съвсем дизайнерско

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ilinski

    03 Март 2022 9:34ч.

    Честит национален празник! И никога против Русия, никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Март 2022 10:02ч.

    Не е възстановена, а създадена. Възстановява се нещо за което има податки от предишната държавност. В случая няма такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    03 Март 2022 13:39ч.

    Много подходящ ник - по всичко. ... А все пак Честит Празник!!! Празнува се освобождението от турското робство. Защото кръвните братя идват на помощ и заедно с тях, българските Опълченци дават своята дан за победата. Руската помощ има и политически подбуди - непрестанни войни с поробителя тук. Затуй - честит 3 март!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    03 Март 2022 10:13ч.

    3 март е символ на свобода и независимост - фениксът, възкръснал от пепелта и дал нов шанс на българското племе да стане народ със своя държава. Изличаването на Русия като освободителка е неуважение към историческата памет и израз на комплекс от свободата и бягство от нея, по сполучливия израз на Ерих Фром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    03 Март 2022 10:14ч.

    Прочее, заради комплексите на някои малоумници, продали душите си на империалистическия дявол или имащи проблем с българското самосъзнание, не можем да плюем върху историческата си памет и да се правим, че не знаем откъде сме тръгнали и кой братски народ е проливал кръвта си за нас, наред с подвига на нашите възрожденци и революционери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    03 Март 2022 12:10ч.

    Интересно съвпадение - комунистите след ВСВ отменихе 3 март като национален празник, сего новите комунисти-неолиберали искат същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    03 Март 2022 13:05ч.

    Бог да пази нашата освободителка Русия , крепост на Православието и Кирилицата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    03 Март 2022 19:03ч.

    з-ти март наследи 9-ти септември наред с всички руски симпатии. българските интереси отново се прецеждат през руския интерес. дали това е наш празник? в скоро време този празник ще бъде премахнат. аз съм за 24-ти май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    04 Март 2022 12:22ч.

    Ето какво прави столетната пропаганда... "3 март е символ на свобода и независимост" .... Марче, нищо подобно не ни е донесъл 3 март... Той има две задачи - да приключи формално войната и да опише огромното българско землище, така че всички велики сили полудяват и се обединяват - това землище да не стане една държава. Затова оставме наполовина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи