25 000 бежанци от Украйна са влезли у нас

25 000 бежанци от Украйна са влезли у нас

Пътници в един от двата автобуса от Одеса, влезли в България през ГКПП „Дуранкулак“, 26 февруари 2022 г. Снимки: Румен Сарандев

 

Над 1,2 млн. бежанци са напуснали Украйна от началото на войната преди десет дни. Повечето от тях влизат в ЕС през източна Полша, Словакия, Унгария и северна Румъния, предава "Гардиън". Полша е приела почти 800 000 украинци, каза зам.-министърът на вътрешните работи Павел Шефернакер. Само в последните 24 часа границата са прекосили 106 000 души - най-големият брой от началото на войната.

В Унгария са влезли 140 000 души от Украйна, по данни на тяхното външно министерство. Почти 200 000 са избягали в Румъния, като днес се очаква румънското правителство да одобри създаването на буферен фонд за финансиране на разходите за настаняване на средно 70 000 души на ден за период от 30 дни. Румъния иска и помощ от ЕС.

Това е най-бързо разгръщащата се бежанска криза, която Европа е виждала от края на Втората световна война, коментира върховният комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди, цитиран от "Гардиън".

 

От 24 февруари 2022 г. до днес през всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли близо 25 хил. украински граждани, съобщи Главна дирекция „Гранична полиция“, цитирана от БТА. На границата са подадени 73 молби за хуманитарна закрила.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване - 90-дневен престой в рамките на всеки шестмесечен период в България. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съгласно чл. 27, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Министърът на туризма Христо Проданов обяви в петък, че държавата ще компенсира хотелиери с 40 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец. Той посочи, че сумата все още не е окончателно решена. "Към такава сума се ориентираме, защото това според нас ще покрива разходите за изхранване и престой, коментира Проданов. По негови думи компенсациите ще започнат да се изплащат от началото на следващата седмица и ще покриват разходи със задна дата. Най-вероятно помощта ще е за период от три месеца. Предстои Министерски съвет и Министерство на финансите да дадат указания как ще се подават заявки.

Във Ваалимаа, граничния пункт на Финландия с Русия на 120 мили източно от Хелзинки, автобуси и автомобили спират за паспортни и митнически проверки. Това обаче не са украинци, това са руснаци. И макар потокът да не масиран, той е постоянен, предаде BBC в свой репортаж.

Някои хора са нетърпеливи да се измъкнат от Русия, защото има упорити слухове, че правителството на президента Владимир Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу инвазията в Украйна. Тъй като полетите до Европа са спрени, единственият изход от страната и пресичане на границата е с кола или с влак.

 

 

Коментари

  • Добре дошли

    05 Март 2022 16:48ч.

    Дано държавата ни излезе от първоначалния амок и почне организирано да помага на хората. Гледката на пункта край Дуранкулак отвън, на влизане в България, обаче е потресаваща. Европейска страна та дрънка направо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 25 000 бежанци от Украйна са влезли у нас

    05 Март 2022 17:16ч.

    А колко от тези "бежанци " са преоблечени в женски дрехи бандеровски нацисти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Март 2022 17:40ч.

    Не ви ли прави впечатление? 250 хиляди етнически българи в Украйна, но в България не влизат те, а … вие се досетете кои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Март 2022 17:57ч.

    ВВС, руснаци бягали във Финландия??? Някой ни се подиграва. И как става това? Та нали им е нужна виза и то Шенгенска, за да влязат във Финландия. А сега да получат виза е невъзможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Пърмаков

    05 Март 2022 18:11ч.

    Хубаво е да помогне човек, но после да не "ривети".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинка шлюхина

    05 Март 2022 21:43ч.

    Киро каза - тия са "бели мигранти" , от инДжинер и IT-специалист нагоре ! Не като тарамбуките ... Киро иска украинска мафия, а не ИДИЛ-овци и Алкайд-овци. Очакваме да боядишат Коня пред парламента в жълто и синьо ! Слава О-краине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи