23 държави от ЕС одобриха създаването на еропейски отбранителен съюз

23 държави от ЕС одобриха създаването на еропейски отбранителен съюз
България и още 22 държави от ЕС подписаха днес документ за обособяването на европейската отбрана, съобщи Съветът на ЕС, цитиран от БТА. На специална церемония в Брюксел министрите на външните работи и отбраната подписаха Нотификация по постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната. С този акт се прави крачка към създаването на общ европейски отбранителен съюз, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Отбранителният съюз трябва да направи ЕС по-независим от САЩ и да доведе до тясно сътрудничество между въоръжените сили на страните от Общността, информира агенция "Фокус".

 

Предвижда се участващите в инициативата държави да подготвят съвместни разработки и да осъществяват тясно сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Освен нашата страна, документът бе подписан от Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Присъединяването на останалите държави от ЕС е възможно във всеки момент - така, както бе подходено с обособяването на европейската прокуратура.  


Предстои Съветът на ЕС да утвърди подписания документ. Проектите по инициативата следва да имат одобрението на участващите държави. Предвижда се проектите да обхванат областите на ученията, развитието на способности и готовността за действие в отбраната.

 

По-рано бе съобщено, че Дания, Португалия, Малта и Ирландия все още не са се ангажирали с включване към механизма за Постоянно структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната.


Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната (PESCO) не е алтернатива на НАТО. В Брюксел се говори за обединяване на ресурси, като съвместни сили за намеса и създаването на единен център за реагиране в условията на кризи. Представители на Алианса разглеждат инициативата като възможност за създаване на зона за свободно движение на войски – т.нар. „военен Шенген“.


По-широката идея е да се освободят повече ресурси за изследователска дейност и развитие. Заговори се дори за разработването на нов европейски изтребител, макар да са налице разногласия за това дали Dassault или Airbus трябва да ръководи проекта.


Вашингтон насърчава Европа в усилията за засилване на отбраната й. На проекта се противопоставя Великобритания, но след решението й за излизане от структурите на Общността пътят към по-тясното сътрудничество във военната област бе разчистен.

 

 

 

 

Коментари

 • ЕС започна като обединение за свободно придвижване и свободна търговия

  13 Ное 2017 17:20ч.

  Чисто и просто окрупняване на властови структури през етапа 'Chaos out of Order', eтап към следващите фази на проекта, когато след като всички се изтощат от непрестанните повсеместни показни терористични актове и безредици, ще пожелаем дружно 'Order out of Chaos' - без корени, без история, пълен отказ от privacy in the name of security, с тотални средства за следене, четци на регистрационни номера, тол-системи, разпознавателни камери навсякъде, с обща полиция, обща армия, общо регионално административно правителство, към което лесно да бъдат присъединени и останалите регионални правителства - Азия, Америка... И ето ви го Oтвореното Общество!!! Сорос-ленд, един глобален свят, т.н. Agenda 2030! Мечтата на Гошо може да се сбъдне още приживе (за него) и глобалистите не щадят парички и влияние...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  13 Ное 2017 18:48ч.

  Разпадът на Европа не е в интерес на България, това е очевидно. И преди да се присъедини към ЕС и НАТО България беше член на вече изчезналите Варшавски договор и СИВ. Малка държава, без особен статус признат от големите, като Швейцария например, е изложена на рискове за съществуването си. Достатъчно е да си представим Турция като враг, а ние като един Кипър. Дали мечтите за разпадане на Европа, тиражирани по българските форуми са повлияни от настоящата политика на Русия, не ми се коментира. Факт е обаче, че такова събитие няма да е от полза и на руснаците. Едно, че с предвидим субект е по-лесно да водиш политика, второ, че Русия няма капацитет да завладее Европа и трето, че сегашното състояние на враждебност към целия свят няма да трае вечно. А пък за насърченията на Вашингтон дълбоко се съмнявам, няма логика да подкрепя еманципацията на европейците. Политиката му винаги е била обратната, да създаде криза и да дойде като спасител, който и посмъртно не можеш да изгониш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво помогна на Кипър фактът,

  14 Ное 2017 2:11ч.

  че и Гърция и Турция са членки на НАТО?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една крачка по-близо

  14 Ное 2017 3:38ч.

  до следващата открита война с Русия....Каква ще е съдбата на Балканските държави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи