Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас плутократите

Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас плутократите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Статията е написана от милиардера Ник Ханауер за "Политико" през 2014 г.:

Най-вероятно не ме познавате, но точно като вас, аз съм представител на онези 0,01 процента горди и несъжаляващи за нищо капиталисти. Аз създадох, участвах в създаването на и инвестирах в повече от 30 компании в различни индустрии - от съвсем малки - като нощни клубове, до огромни - от рода на Amazon.com - там бях първият инвеститор, който не беше член на семействата на основателите.

След това създадох aQuantive, компания за интернет реклама, която по-късно продадох на "Майкрософт" за 6,4 милиарда долара. Кеш.

Заедно с няколко приятели притежавам банка.

Казвам ви това, за да ви покажа как в много отношения не съм по-различен от когото и да било от вас, мои скъпи милиардери. 

Като вас имам добро разбиране и перспектива за това какво е бизнес и капитализъм. Като вас бях награден повече от щедро за успеха си с живот, който 99,99% от американците не могат дори да си представят. Къщи по целия свят, личен самолет и т.н., и т.н. Знаете за какво говоря.

През 1992 г. все още продавах възглавниците, които произвеждахме семейно, на големите вериги магазини, а интернет беше бавно и непознато нещо.

Но спокойно мога да кажа, че дори тогава много от моите клиенти, големите вериги магазини, вече бяха обречени. Осъзнах, че в момента, в който интернет стане достатъчно бърз и сигурен, хората ще започнат да пазаруват онлайн. Довиждане, книжарници, магазини за дрехи, магазини за техника. 

Това, че осъзнах какво ще се случи малко по-бързо от другите, беше основната част от успеха ми.

Късметът ми дойде от това, че имах двама приятели, и двамата невероятно талантливи, които също видяха потенциала на мрежата. Сигурно никога не сте чували името на единия от тях - Джеф Таубер, или на другия - Джеф Безос. Толкова бях развълнуван от бъдещите възможности, които мрежата предлагаше, че казах на двамата, че съм готов да инвестирам във всяка идея. 

Така се случи, че вторият Джеф - Безос, ми се обади първи с предложение. И така, аз му помогнах да започне мъничкия си бизнес за онлайн продажба на книги.

Другият Джеф започна онлайн магазин, наречен Cybershop. За съжаление доверието в онлайн трансакциите не беше голямо и беше прекалено рано за подобна идея - хората не искаха да купуват стоки, които не могат да видят и пипнат „на живо” (за разлика от книгите, чието качество не се променя - гениалното прозрение на Безос). 

Cybershop не се справи и мина в групата на „поредния дотком”. Amazon беше относително по-успешен. Сега си имам много голяма яхта. 

Но нека говорим откровено. Не съм най-умният, нито най-работливият. Бях посредствен ученик и нямам никакви технически познания, нито съм добър с компютрите. Това, което ми помага, мисля, е желанието да поемам рискове и добрият усет за бъдещето. 

Да виждаш предстоящите събития е основно изискване за добрия предприемач. 

И какво виждам в нашето бъдеще?

Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас. 

Докато хората като мен и вас си живеят живот, който надминава мечтите на който и да било плутократ в човешката история, остатъкът от страната - 99,99 процента, изостава. 

Разделението между имащите и нямащите се задълбочава, и то с огромна скорост. През 1980 най-богатият 1% е контролирал около 8% от приходите на САЩ. Най-бедните 50% си делели около 18%. Днес най-богатият 1% има около 20% дял, а най-бедните 50% си делят едва 12%.

Но проблемът не е в неравенството. Известно неравенство е задължително за всяка добре функционираща капиталистическа икономика. 

Проблемът е, че в нашия случай неравенството е по-високо от всякога и се влошава от ден на ден.

Страната ни се движи от капитализъм към феодализъм. Освен ако драматично не променим политиката си, средната класа ще изчезне напълно и ще се превърнем във Франция от ХVІІІ век. Преди революцията. 

И така, имам послание за хората като мен, за отвратително богатите, които живеем в добре бранените си богаташки балончета: 

Събудете се, хора. Това няма да продължи дълго. Ако не направим нещо, за да поправим гигантското неравенство в икономиката, разгневената тълпа ще дойде пред вратите ни. И ще си носи вилите

Нито едно общество не може да поддържа подобно постоянно нарастващо неравенство. 

Всъщност в цялата човешка история няма нито един пример, в който е имало подобно акумулиране на богатства, без вилите да излязат. Покажете ми общество с големи социални различия и аз ще ви покажа полицейска държава. Или пък бунт. Няма примери за обратното. 

Въпросът не е дали, въпросът е кога? 

Много от нас си мислят, че сме специални, защото “това е Америка”. Мислим си, че сме имунизирани срещу силите, които започнаха арабската пролет, руската и френската революции. Знам, че вие, драги, от тези 0,01 процента, напълно отричате аргументите ми, много от вас дори са ми казвали в очите, че не съм с всичкия си. 

И, да, знам, че сте убедени, че неравенството е измислица, понеже веднъж сте видели бедно дете с iPhone.

Ето какво искам да ви кажа: живеете в измислен свят. Това, в което всички искате да вярвате, е, че когато нещата стигнат критична точка и преминат от „кофти за масите” в „опасно и социално дестабилизиращо”, ние някак си ще сме разбрали предварително. 

Всеки студент по история ще ви каже, че номерът не става така. 

Революциите, също като фалитите, стават бавно и после много бързо.

Един ден някой се самозапалва, после хиляди хора са на улицата и преди да разберете какво става, цялата страна гори. 

И ние няма да имаме време да стигнем до летището, да скочим на частните си самолети и да отлетим за Нова Зеландия. 

Винаги е ставало така. 

И ако неравенството продължи, ще стане точно така. Ние няма да можем да предвидим кога и ще бъде ужасно за всички. Но особено ужасно за нас. 

Най-ироничното в тази ситуация е това колко напълно ненужна и самооборваща се е тя. 

Ако направим нещо, ако променим политиката си така, както, да кажем, Рузвелт направи през Голямата депресия, така че да помогнем на тези 99% и да спрем революционерите и откачалките, онези, които първи ще заразмахват вилите, това ще е най-добрият изход за нас, богаташите. 

Не само ще си спасим кожите, но и с почти пълна сигурност ще станем дори по-богати. 

Тук трябва да следваме модела на Хенри Форд, който бързо осъзнава, че всички служители във фабриката му в Мичиган са не само евтина работна ръка, която може да експлоатира - те са и огромна група консуматори. Форд осъзнал, че ако повиши надниците им до космическата за онова време сума от 5 долара на ден, те щели да могат да си позволят да си купят кола. От него. 

Каква чудесна идея. Моето предложение е следното: нека да го преиграем.

Трябва да опитаме да направим нещо. Идиотските политики в момента намаляват хората, които могат да си позволят да купуват стоките ми. Или вашите стоки. Когато осъзнах това, реших да напусна удобния си малък супербогат свят и да започна да се занимавам с политика. Не директно, кандидатствайки за офис или ставайки един от редицата милиардери, които подкрепят някой кандидат.

Вместо това реших да се опитам да променя мисленето с нови идеи - подкрепяйки това, което аз и съавторът ми Ерик Лиу наричаме „средна икономика”. Това е дълго отлаганата промяна във възгледите за икономиката, които са приемани за почти свещени в партийните редици и които причиниха постепенния й упадък  и прецакаха американската средна класа.

„Средната икономика” отрича концепцията, че икономиката е ефикасна механична система и предлага много по-акуратния възглед за комплексна екосистема, изградена от хора, които зависят един от друг. Точно затова в основата на капитализма трябва да лежи идеята, че ако служителите имат пари, бизнесите имат повече клиенти. Това прави консуматорите от средната класа, а не богатите бизнесмени като нас истинските създатели на работни места. 

Средната класа дава пари на нас, а не обратното. 

На 19 юни 2013 "Блумбърг" публикува моята статия „Защитата на един капиталист за минимална надница от 15 долара”. Форбс отговори с „Ник по пътя към лудостта”. Въпреки това едва няколко седмици след публикацията моят приятел Дейвид Ролф, организатор на синдиката на работниците в сферата на услугите, започна стачка сред служителите във веригите за бързо хранене, изисквайки минимална надница от 15 долара на час. И едва 350 дни след публикуването на статията ми кметът на Сиатъл Ед Мъри подписа наредба за същото нещо, превръщайки го в закон.

Как се случи това, чувам ви да питате?

Случи се, защото ние напомнихме на масите, че те се изворът на растежа и просперитета, не ние, богатите. Напомнихме им, че когато служителите имат повече пари, бизнесите имат повече клиенти и имат нужда от повече служители. Напомнихме им, че ако служителите, които живеят с надница, която е една идея над границата на бедността, данъкоплатците не би трябвало да доплащат разликата.

И когато свършихме с напомнянето, 74% от гласоподавателите в Сиатъл се съгласиха, че 15 долара на час минимална заплата е страхотна идея. 

Основният довод срещу повишаването на минималната надница, който се предлага от републиканците, техните спонсори, а и от доста от демократите, е, че повишаването на минималната заплата ще причини намаляване на работните места.

Този довод е показателен за настоящия възглед към икономиката. Ако сте учили „Основи на икономиката” в университета, знаете, че ако надниците се увеличат, служителите трябва да се съкратят. Законът за търсенето и предлагането и такива ми ти работи…

Тогава обаче защо имаме Джон Бойер и други републиканци в Конгреса, които твърдят, че ако поставите по-висока цена на труда, ще получавате по-малко от него? Сериозно?

Защото ето какво е странно.

По време на последните три десетилетия компенсациите за президентите на компаниите нарастваха 127 пъти по-бързо, отколкото тези за работниците. От 1950 съотношението между заплатите на президентите и служителите се е повишило с 1000 процента, и не, пръстът ми не се подхлъзна на нулата.

Президентите получаваха 30 пъти по нормалната заплата, сега взимат около 500 пъти повече. И все пак нито една компания, за която аз съм чул, не е елиминирала висшия си мениджмънт или ги е аутсорснала в Китай, или е намерила начин да бъде заместен от компютър.

Вместо това сега имаме повече от всякога изпълнителни президенти и висш мениджмънт. Същото важи за финансовите служители и технологичните специалисти. Те ни струват все повече и повече и ги наемаме все повече и повече. 

Това е номерът с нас, хората от бизнеса - ние си харесваме клиентите богати и служителите - бедни.

Откакто е имало капитализъм, капиталистите казват същото при всеки опит за повишаване на надниците. 75 години оплаквания от големия бизнес - от момента, в който минималната надница е приета като закон, когато жените изискват равно заплащане, когато законите срещу детския труд влизат в сила. Всеки път капиталистите казват същото нещо по същия начин: "Ще се разорим. Ще трябва да затворим. Ще трябва да уволним всички".

Не се е случило досега.

Всъщност изследванията показват, че когато служителите са по-добре платени, бизнесът като цяло е по-добър. 

Повечето от вас сигурно мислят, че 15 долара минимална заплата в Сиатъл е безумие, което поставя икономиката ни в риск. Но в Сиатъл дори настоящата ни надница от 9,32 долара е с 30% по-висока от федералното изискване.

И съсипана ли е икономиката ни?

Е, оплакващи се икономисти, вижте какво казват цифрите: на национално ниво има два града с най-висок растеж на заетостта от малки бизнеси - Сан Франциско и Сиатъл. Познайте сега кои градове имат най-висока надница? Сан Франциско и Сиатъл. Най-бързо развиващият се град в Щатите? Сиатъл. 15 долара не е рискова политика. Просто е добавка към стратегията, която вече дава възможността на нашия град  да бие вашия град по точки.  

И ако се замислите, е напълно логично. Ако служител изкарва 7,25 на час, каква част от надницата на този човек ще се върне в касите на местните малки бизнеси? Почти никаква, ето каква.

Този човек ще си плати наема, ще напазарува от най-евтината верига магазини и ако има късмет, ще си купи карта за градския транспорт. Но няма да иде на ресторант. Няма да си купи нови дрехи. Няма да купи цветя на 8 март. 

Дали това е тема, много по-сложна, отколкото я описвам?

Разбира се. Има много фактори, които участват в определянето на заетостта. Но моля ви, моля ви, спрете да настоявате, че ако плащаме повече на работниците на надница, безработицата ще стигне невиждани нива и ще съсипе икономиката. Това е пълна глупост.

Най-лошата част от сегашната икономика не е вярването, че ако богатите забогатеят още повече, това е добро за икономиката. Най-лошото е вярването, че ако бедните забогатеят, това е лошо за икономиката.

Знам, че всички вие смятате, че задължаването на бизнеса да плаща на служителите повече е нечестно или прекалена намеса.

Повечето от вас вярват, че трябва да следваме добрите примери на фирми, които плащат на служителите си толкова, че да не умрат. Или да позволим на пазара да определи цената.

Но! Когато тези, които налагат лошите примери, като "Макдоналдс", плащат на служителите си абсолютния минимум, това, което казват, е, че биха плащали на служителите си дори по-малко, ако беше легално. В големи групи хората не правят правилното нещо. Затова икономиката ни може да бъде ефективна само ако се води от закони.

"Уол-Март" е най-големият работодател в страната с 1,4 милиона служители в САЩ и повече от 25 милиарда печалба преди данъци. Спокойно може да си позволи да плаща на милиона минимално платени служители допълнителни 10 хил. на година, да ги измъкне от пълна бедност и да им позволи да пазаруват в "Уол-Март".

Това не само ще спести на данъкоплатците допълните разходи по лечение, социални помощи и финансова подкрепа, но "Уол-Март" ще изкарва по още 15 милиарда преди данъци.

"Уол-Март" няма (и не бива) да предлага на служителите си повече от конкуренцията си. Но за да имаме функционираща икономика, всички фирми трябва да са задължени, а не помолени да плащат надници, с които може да се живее, а не оцелява. 

Ние, богатите, сме погрешно убедени от образованието си и обществото, а след това сме убедили и себе си, че ние сме основният фактор за създаване на работни места. Но истината е, че

никога няма да има достатъчно супербогати американци, че да поддържат икономиката самостоятелно.

Аз лично изкарвам около 1000 пъти повече от средния американец, но не купувам 1000 пъти повече неща. В последните няколко години семейството ми е купило няколко коли, не 3000. Купувам си по няколко ризи и панталона на година, както повечето американци. Купих си два чифта чудесни вълнени паналона, които моят партньор Майк нарича „мениджърските панталони”. Предполагам, че бих могъл да купя 1000, но защо да го правя? Вместо това си спестявам парите, с което обаче не правя много за икономиката. 

Затова забравете за идеята, че Америка е велика заради хора като мен, вас и Стив  Джобс.

Знаете истината, дори и да не искате да я признаете - ако се бяхме родили в Сомалия или Конго, ние всички щяхме да сме босоноги, седнали на прашния път и продаващи плодове от кошница. Не че Сомалия или Конго нямат добри предприемачи. Просто най-добрите им предприемачи са принудени да продават плодове от кошница до прашния път, защото това е всичко, което клиентите им могат да си позволят. 

Така че защо да не поговорим за „Нова сделка за американския народ”?

Една, която ще се хареса и на левите, и на десните?

Първо, бих помолил приятелите ми от Републиканската партия да се замислят реалистично за намаляването на размера на правителството. И да, да, да, прави сте - федералното правителство е прекалено голямо. Но няма начин да намалите служителите му, не и в момента. Рейгън и Буш имаха по 8 години да го направят и се провалиха с гръм и трясък.

Републиканците и демократите в парламента няма да намалят правителството само с позитивни мисли.

Единственият начин действително да се намали екипът на правителствените организации е да се върнем обратно в основните икономическите принципи - трябва да намалим нуждата от правителство.

Ако хората получаваха по 15 долара на час и повече, нямаше да имат нужда от купони за храна. Нямаше да имат нужда от помощ с наемите си. Нямаше да имат нужда от мен и вас, за да си плащат медицинските грижи.

Ако консуматорската средна класа се завърне, няма да имаме нужда от голям социален апарат. В същото време приходите от заплащане и данъци ще се увеличат, намалявайки дефицита.

С други думи, това е икономически подход, който може да обедини дясно и ляво. Може би това е причината за неизбежното разбуждане на дясното. Дори републиканци като Мит Ромни и Рик Санторум наскоро подкрепиха увеличаването на минималната надница, влизайки в конфликт с другите от партията си. 

Сигурен съм, че всички можем да се съгласим, че тази промяна няма да започне във Вашингтон.

Там мисленето е закостеняло, аргументите - консервативни. И от двете страни. 

Но според мен това е напълно приемливо. Повечето социални движения са започнали с победи на общинско и щатско ниво. Битката за 8-часовия работен ден, която приключи в столицата през 1938, започна на места като Илинойс и Масачузетс в късните 1800.

Движението за социално осигуряване започна в Калифорния през 1930.

Дори „Обамакеър” щеше да е невъзможна без примера на Мит Ромни в Масачузетс.

За съжаление много малко демократи и никой от републиканците разбират това. Президентът, макар че е с добри намерения, също не го схваща. В тазгодишната си реч той спомена за нуждата от по-висока надница, но не каза, че по-малко неравенство и възраждане на средната класа ще спомогнат за по-бързо растеж на икономиката. Вместо това аргументите, които чуваме от повечето демократи, са все същите стари оплаквания за социалната неправда.

Единствената причина да помагаме на работниците е съжалението.

Републиканците казват "растеж". Демократите казват "справедливост". И губят всеки път. 

Но само защото двете партии във Вашингтон не са го разбрали още, не значи, че ние, богатите, можем просто да продължим както досега.

Тонът на разговора вече се променя, дори милиардерите да не го чуват.

Знам какво си мислите. „Окупирай Уолстрийт” и всички останали „капитализмът-е-зло” протести изчезнаха без следа. Но това не е вярно.

Разбира се, трудно е да накараш хората да спят в парка в името на социалната справедливост. Но протестите, които имахме в началото на финансовата криза през 2008, наистина положиха началото на промяната в дебата - от дългове и задължения към социално неравенство.

Само дето много от плутократите не схванаха посланието. 

Скъпи 1-процентковци, много от нашите сънародници започват да вярват, че капитализмът е проблем.

Аз не съм съгласен, сигурен съм, че и вие.

Капитализмът, когато е добре управляван, е най-великата социална структура за създаване на благоденствие в човешкото общество.

Но безконтролният капитализъм има склонност към централизация и последващ колапс.

Може да бъде контролиран така, че да носи облаги на малкото в краткосрочен план или на многото в дългосрочен. Работата на демократите е да го побутнат към второто.

Затова инвестирането в средната класа работи. А данъчните облекчения за хора като нас - не.

Балансирането на силата на работниците и милиардерите чрез повишаването на минималната надница не е лошо за капитализма. То е безценен инструмент, който умните капиталисти могат да използват, за да построят капитализма стабилен и траен. И никой няма повече ползва от това, колкото квадрилионерите като нас. 

Най-старият и най-важният конфликт в човешките общества е битката между концентрацията на власт и богатство. Хората на върха като нас винаги са казвали на тези на дъното, че съответните позиции са правилни  и добри за всички.

Исторически това е било божествено право, сега е икономика.

Що за глупост е това? Наистина ли съм по-добър човек? Наистина ли имам право да определям морала и икономиката? А вие?

Моето семейство, Ханауер, е започнало в Германия, продавайки пера и възглавници. Когато Хитлер ги изгонил, те се озовали в Сиатъл, в притежание на друга компания за възглавници. Три поколения по-късно, аз спечелих от това. После извадих огромен късмет, че в ерата на интернет имах приятел на име Безос.

Дори и най-добрите от нас обаче при лошо стечение на обстоятелствата могат да се окажат босоноги, на прашния път, с кошница плодове пред тях. Никога не трябва да забравяме тази мисъл или това, че Съединените американски щати и тяхната средна класа ни направиха това, което сме, а не обратното.

Или пък можем да си поседнем на палубите на яхтите си, да не правим нищо. 

И да чакаме разярената тълпа с вилите.

Източник: politico.com, 2014 г.

Превод за Гласове: Филип Каменов

 

Коментари

 • Ние с вилите

  14 Юли 2014 23:34ч.

  Каквито и да ги плещите човекът е прав и уплашен...защото ние с вилите идваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марат

  15 Юли 2014 0:33ч.

  Няма страшно,списъците са направени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Shine

  15 Юли 2014 1:19ч.

  Много разумен мъж :) Време беше някой да се сети, че сме на етап, в който богатите трябва да инвестират в бедните, за да станат още по- богати. Иначе ги чакат факлите, вилите и всичко отначало...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Утопия на милиардер срещу действащия капиталистически сатанизъм

  18 Sep 2022 15:16ч.

  Глобално ресурсите са ограничени. Следователно, потребителите не могат непрекъснато, с нарастващи темпове да потребяват. Глобо-сатанистът Кисинджър затова защитава Georgia Guidestones - сатанинските скрижали. Ликвидация на Човечеството до не повече от 500 млн., за да запазят властта на милиардерите - NWO - Новото робовладелство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според Маркс

  18 Sep 2022 15:51ч.

  алчността на капиталиста е толкова голяма, че в името на печалбата е готов да продаде на своите обесници въжето, с което да го обесят. Абсолютен закон на капитализма:"Акумулуране и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, и нерастваща бедност на другия полюс."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зануляването чрез геноцид над 94% от световното население

  18 Sep 2022 16:00ч.

  се свежда до контрареволюционния рестарт на матрицата на експлоатацията на човек от човека - Новото робовладелство. Какво е общото между късното робовладелство и сегашния капитализъм? - 1. Експлоатацията на човек от човека. 2. Лихвата. - Разликата е в природата на потреблението и в цената на роба (робот-ника).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ashurbanipal

  15 Юли 2014 1:38ч.

  Днешно време срещу тия с вилите има полиция с автоматично оръжие и системи за следене които и фантастите не са си представяли преди стотина години, армия с танкове, хеликоптери и самолети, а за в краен случай някои си имат и атомни бомби и ракети. Така че масовите революции от 18-20 век няма как да се повторят в Империята на модерния Капитал през 21в.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радко Тдоров

  15 Юли 2014 4:52ч.

  И тунела под Шипка трябва да се прокопава .... и какво по полезно за обществото това да се случи с обществено полезен труд (с кирки и лопати от \" ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ НА НАЦИЯТА БЪЛГАРСКА) вместо с 20-30 милиарда които ще плащат и внуците ни. А пропо това е хуманния вариант, защото забравяте историята как българския народ затваря обществения си цикъл от \"търпение, голямо търпение - НАРОДЕН СЪД\" , ами сверете си часовниците Плутократите или както се самообределяте жалки човечата на два крака със слаб дух и алчни по душа ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никаква полза

  18 Sep 2022 16:10ч.

  а екологична вреда и вреда за националната сигурност на България, поради което НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОКОПАВА. Ползата е единствено за турските 70-тонни танкове от Одрин и за 68-тонните американски танкове от Косово и Александрополис, които да бъдат транспортирани в окрайнините на Русия, а България - тотално окупирана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лявото е криптокомунизъм

  15 Юли 2014 17:18ч.

  Толкова неокомунистически нелепости на едно място! Проблемът не е в липсата на държавна регулация при сегашната финансова криза, а в прекомерната намеса на държавата - иначе ако т.нар. \\\"неолиберализъм\\\" беше на власт - просто неолиберални институции щяха да фалират, а нямаше \\\"безсилната\\\" и \\\"излишна\\\" държава да ги спасява! Просто защото нямаше да може да го направи - нали според \\\"неолиберализма\\\" държавата не грябва изобщо да се меси в икономиката! Проблемът е ,че държавата е силна там, където трябва да е минимална, а е безсилна точно там - където трябва решително да се намесва. Световните олигархии са продукт на домодерното варварство, на липсата на правов пазарен ред, а не на неговото господство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪДЕЩЕТО Е КОМУНИЗЪМ НЯМА КАК

  15 Юли 2014 18:09ч.

  Неолиберализъм или не намеса на държавата е имало в Османската империя. При ненамеса на държавата има средновековие - застой. Намесата на държавата кара икономиката да е на стероиди, както казва Каролев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JJJ

  15 Юли 2014 18:57ч.

  Когато една теория се откъсне от материализма се превръща в празно бръщолевене. Пари, стоки, икономика са понятия от материята, нали? Светът на идеите е друга работа. Гносеологическият корен на субективния идеализъм се корени във възможността на човешката мисъл да даде самостоятелен живот на субекта, на идеята, вън от материалния обект, който я е породил. Социалистическата организация на обществото беше хиляди пъти по- добра от съвременния капитализъм, защото нямаше излишни хора, нямаше безработица, нямаше хазарт, нямаше наркотици, нямаше МАФИЯ. При социализма не се правеха опити за регулации и фокус- бокус финансови машинации, а се опитваха да открият съществените връзки между процесите и събитията и да живеят в унисон с тях. Социализмът не е рухнал икономически, не се саморазпадна, а беше ограбен и разтурен от най- верните на СОЦА индивиди, днешните олигарси. Ако социалистите не се бяха отделили от Християнството и не бяха повели борба с него, соц ръководителите нямаше да са толкова алчни и прости. С ПАРИ, С БОГАТСТВО В КРАЯ НА КРАИЩАТА НИЩО СВЯСТНО НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ. МИЛИАРДЕРЪТ ДЖОБС УМРЯ НА 60 ГОДИНИ ОТ РАК. Пет пари не струват милиардите му НАЛИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА СЪЗДАВА НЕРАВЕНСТВОТО.-

  15 Юли 2014 19:51ч.

  трябва да има повече предприемачи като този,ОБАЧЕ да НЕ да със СОЦ-разбирания!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако не съществуваха ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ,светът щеше да е в каменнната ера и сега!!

  15 Юли 2014 19:54ч.

  така че ония с вилите да отидат където трябва -срещу ПОЛИТИЦИТЕ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На крак о парии презрени

  15 Юли 2014 22:19ч.

  Според либералите с победата на свободния пазар идва края на историята , изчезване на низшите и висшите класи и установяването на една голяма средна класа. Да ама не! Оказа се че Маркс е прав! След победата на капитализма започва пролетарската революция поради вътрешните противоречия на капитализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Che

  15 Юли 2014 23:34ч.

  Неравенството в своята крайна форма-1% най-богати хора на Земята имат повече пари от 3\'000\'000\'000 милиарда бедни-това рано или късно ще доведе до революции и ново рязане на глави...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никоя революция НЕ е Предизвикана от Неравенството,НИКОЯ!!

  15 Юли 2014 23:53ч.

  критерият Неравенство е Мантра измислена от интелектуалците-марксисти,повтярящи грешките на Маркс!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До предишния коментатор

  16 Юли 2014 0:22ч.

  Уважаеми, би ли бил така добър да ми осигуриш възможността да разбера какво разбираш ти под \"предизвикване на революции\" и да ми посочиш някоя революция в чиято основа да не стои неравенството и несправедливостта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенчо Питанката

  16 Юли 2014 2:51ч.

  Извинявам се за невежеството, но какво е криптофашизъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пряка Демокрация

  16 Юли 2014 3:58ч.

  Ще демократизираме капитала, съвсем демократично и без вили - чрез пряко демократично масово гласуване на въпросът дали искаме да си изтеглим всичките пари от банките и да ги вложим в създадена от нас институция за да ги управляваме колективно - така ще настане рай на земята за всички,а след като народа определя инвестициите, богатите ще го издухат :) :)\\\\ По света вече има безброй банки с милиарди капитал, които се управляват колективно от хилядите си участници.. а преди 44та в България половин милион българи са участвали в кооперативни банки.. Въобще научили сме си революционния урок и чрез новите технологии ще изградим страхотен нов свят, даже вече започваме да го правим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  16 Юли 2014 16:51ч.

  За дясното съм съгласен че е пътят на злото, но виждам много заблудени леви, ха ха ха, лявото е просто левия път към ада, от самото начало левите са купени и обгрижвани от финансовия елит, до ден днешен е така. Сега ще ме питат, ти какво предлагаш. ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  16 Юли 2014 17:36ч.

  Особеното в присъствието на богатите в Щатите е, че е дискретно. Лимузини с черни стъкла, клубове и ресторанти в които нямаш достъп, освен като персонал, но и като такъв няма да те приемат, квартали с бариери и частна охрана, частни градове. По телевизията или не ги виждаш, или ти ги представят в лъжлив образ, примерно Буш син като каубой с кални ботуши, просто момче, от нашите. Илюзията, че избираш управляващите, което се нарича демокрация, тоест власт на народа, приличен стандарт на кредит до живот, когато не си гладен и на улицата, няма да грабнеш вилата и да хукнеш да сваляш властта, а ще заспиш пред огромния си евтин телевизор преди третия пореден сериал. Утре си на работа, където пак ще ковеш и изковаваш успеха си, примерно да спестиш сума колкото за къща с двор за престижното висше на дъщеря си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  16 Юли 2014 17:43ч.

  Никоя революция НЕ е Предизвикана от Неравенството,НИКОЯ!! - Напротив, всяка революция е предизвикана от неравенството, а по-точно от факта, че бунтуващите се не притежават онова, което притежават управляващите. И всяка революция запазва неравенството под някаква своя форма, само ролите се разменят. Но нещо остава, това е страхът от нова революция, която обуздава алчността и неограничената власт. В което е и единствената положителна роля на Октомврийската революция - социалните реформи в западното общество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да не би френската революция да е станала защото бедните са искали да станат богати??

  16 Юли 2014 20:09ч.

  НЕ-те са искали да са РАВНОПОСТАВЕНИ -Марално и Юридически!!!.....а не -материално(както дърдорят и сега Марксистите от всички разновидности)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно същото това искахме и НИЕ на 10.11.1989 г.

  16 Юли 2014 20:14ч.

  РАВНОПОСТАВЕНОСТ-Морална и Юридическа..........Това са искали и нашите Революционери от раковски и Левски насам-\"Не искаме Богатство, не искаме Пари-а ИСКАМЕ СВОБОДА,ЧОВЕШКИ ПРАВДИНИ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  17 Юли 2014 2:37ч.

  абе OBSERVER голям малоумник си бе! искали да равнопоставени гаврошовците на мария антоанета а? ти си от отбора на боко, няма и една книга през живота си да си прочел! не замърсявай ефира с лайнословията си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Ботьов Петков

  17 Юли 2014 2:40ч.

  Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство. И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция. И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти. Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Християнството, революцията и социализмът - монархията, конституцията и републиката - те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството. Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско. Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. \\\\\\\"И свободата ще има свойте езуити\\\\\\\", казва Гейне. Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други плутократи, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба? ... И ще бъде ден - ден първий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ани

  17 Юли 2014 2:54ч.

  Значи това им е основния проблем : \" и да спрем революционерите и откачалките, онези, които първи ще заразмахват вилите, това ще е най-добрият изход за нас, богаташите. \" И да спрете и да изтребите революционерите и будните умове пак ще се родят нови и така ще бъде докато свят светува и има несправедливост. Та нима именно тези с вилите не ви хранят!! паразити!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанка

  17 Юли 2014 19:38ч.

  А къде са коментарите към втората част?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yavor

  17 Юли 2014 23:41ч.

  Поради технически причини са отпаднали. Съжалявам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанка

  18 Юли 2014 1:39ч.

  Жалко, очаквах да ми отговорят на този коментар - Нямам време да чета \\\"творенията\\\" на криптофашиста, но от вашите коментари се налага един основен въпрос - какво е свобода и каква е разликата между свобода и свободия? За да използваш дадено понятие, трябва да имаш известна представа за неговото съдържание! Фразата \\\"обществото или колектива са само сбор от отделни индивиди\\\" налага още един въпрос - защо и древните гърци са били наясно, че корабът е нещо повече от купчината дъски от които е построен? Да отричаш ролята на обществото и колектива е все едно да твърдиш, че не съществува човек, а само отделни клетки. Това логически води и до следните отрицания - не съществуват клетки, а само молекули; не съществуват молекули, а само атоми; не съществуват атоми, а само елементарни частици. Следователно, вие не сте човек, а купчина от елементарни частици! Но може би и това не сте, защото би трябвало елементарните частици да са съставени от други, още по-елементарни частици. Тогава какво сте вие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанка

  19 Юли 2014 14:25ч.

  Явно няма да ми отговорят! Пазарните фундаменталисти са много напористи когато попържат онези, които се различават от тях. Обявяват ги за грозни, глупави и какво ли още не, но когато им зададат и най-елементарното въпросче, засягащо фундамента на тяхната фалшива идеология, млъкват и се спотайват като бълха в гащи. Може би това спотайване е най-яркото доказателство, че пазарът не е и не може да бъде магичиската пръчица за решаване на проблемите в обществото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерих Фром

  19 Юли 2014 21:36ч.

  http://www.eurochicago.com/2014/07/razgnevena-talpa-s-vili/ Виктор said: Гледах веднъж интервю с Ник по телевизията. Независимо какво пише тук той не е сам. Има доста свърхбогаташи, като него, които се замислят по тези въпроси. Това е естествено. Все пак за да се забогатее са необходими определени качества. Не свърх човешка интелигентност и работливост разбира се, но качества като стремеж към риска и новаторство. Между другото това са основните качества, които предразполагат към пристрастяване от всякакъв род и вид. Като лекар мога да определя свърхбогаташите, като успехоманиаци. Ник просто има по развит инстинкт за самосъхранение от останалите. Не можем да разчитаме на това, че на успехоманиаците един ден ще им дойде ума в главата. Това става единствено след като заиграят вилите и факлите. Ние, които все още сме средна класа трябва да се преборим с нашето характерно качество, а именно ленността и да участваме колкото можем по активно в обществения живот. Трябва да осъзнаем, че разликата между нас и тези на социални помощи е не друго а просто поредната идея на някой успехоманиак за задоволяване на болестта му. Ние средната класа сме тези, които трябва да подадем ръка и на едните и на другите. И не чрез милостиня а чрез разбиране. Успехоманиаците трябва да се лекуват от пристрастяване а бедните от депресия. И ние трябва да сме лекарите. Благодарен съм на Ник за статията. Ще работя над моята. # 15 юли 2014 at 7:04 AM

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой пък му каза на тоя,че е Плутократ??

  19 Юли 2014 23:41ч.

  .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има силни, и потърпевши от тях, и това е политиката

  20 Юли 2014 4:14ч.

  http://www.dokumentalni.com/?p=3249

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАК СТАНАХ КОМУНИСТ

  20 Юли 2014 4:29ч.

  КАК СТАНАХ КОМУНИСТ: Бях антисталинист, и почитател на предприемачеството(още съм), към СДС до разцепването им през 1991 година, но по сърце ляв - за което мразех БКП и Комсомола, бунтар, и до края не влязох в комсомола, те бяха фашистка дясна система - елитаризъм. Те затова махнаха социализма, защото като в Чехия или Китай можеше да ги свалят, а икономическата власт е сигурна. От 1988 когато бях на 13 години, до към 1995 година, правех планове с най-подробни математически сметки с данък 40%, и с 30% разходи за реклама, разходи и технологии, и т. н.. Така завладях почти цялата икономика на България и Европа, ВИРТУАЛНО.. Но нали обичам науката и математиката, изчислявах и доходите и потреблението от хората. И се оказа, че капитализма е невъзможен. НАПЪЛНО НЕВЪЗМОЖЕН??!! Защото печалбата и спестяването ОТНЕМАТ ОТ БЪДЕЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, ОТ СЪВКУПНОТО ТЪРСЕНЕ. Банките - заемите, инфлацията, фалитите, печатането на пари, донякъде карат илюзията капитализъм да изглежда реална. НО ВСЪЩНОСТ ИКОНОМИКАТА В ЦЯЛ СВЯТ СЕ ДВИЖИ КАТО ПРИ СТАЛИН, ОТ ОЛИГАРХИЯ С ОГРОМНА ВЛАСТ, ЗА ДА НЕ УМРЕ ИЛЮЗИЯТА КАПИТАЛИЗЪМ.. ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ Я ВРЪЩАТ НА РАБОТНИЦИТЕ - ПОТРЕБЛЕНИЕТО, КАТО ЗАЕМИ. Люксембург - 1,892,000,000,000,00 ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ 30 юни 2010 3 759 174 долара на човек 4604.5 % от БВП. Най-нисък е делът на сивата икономика в Австрия – 7,6% от БВП, следвана от Люксембург с 8,2%, Холандия с 9,5%, Великобритания с 10,1%, Франция с 10,8%, Ирландия, Германия и Финландия съответно с 12,7% и по 13,3%. bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг СВЕТОВНИЯТ ДЪЛГ Е 100 ТРИЛИОНА ДОЛАРА - ТОВА Е ПЕЧАЛБАТА НА КАПИТАЛИСТИТЕ - ВСЪЩНОСТ, ДАДЕНА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ - ВСЪЩНОСТ - ЗА ДА ИМАТ ПРОДАЖБИ И ПЕЧАЛБА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЯСНОТО Е КРИПТОФАШИЗЪМ

  20 Юли 2014 5:44ч.

  Професионалните съюзи трябва да покажат на целия свят, че се борят не тесните си егоистични интереси, а за освобождението на угнетените милиони. — \"Инструкция към делегатите от временния централен съвет\", август 1866 http://bg.wikiquote.org/wiki/Карл_Маркс От политическа гледна точка държавата и устройството на обществото не са две различни неща. Държавата е устройство на обществото. — \"Критически бележки към статията \"Прусак\", 7-10 авг. 1844 Насилието е като акушерка за всяко старо общество, когато е бременно с ново… — \"Капиталът\" I

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не знам

  23 Юли 2014 7:40ч.

  Начетох се на компетентни коментари с много познания по история, но ми е чудно как такъв мозък който може да обработва такава информация не може да си представи живот без пари и без капитализъм. Е аз мога и ще ви кажа тръгнали сме натам макар още да не си проличава много добре. Русия върна обезпечи рублата си в злато така няколко ключови страни като Китай и Индия ще се откажат от долара който на практика е една хартия нищо повече. Малко след това няколко години може би ще отпадне нуждата от всякакви пари, защото много умове на тази планета са измислили безплатната енергия а това е криптонита за елита на нашата планета това ги плаши до смърт, защото тогава няма да има нужда от тях. Представете си как един народ може да се само контролира примерно с електронно правителство всеки човек с минимум основно образование ще може да упражни вота си по всеки един въпрос. Така като се върнем на тия неизчерпаеми енергии идва един момент в който всички процеси на планетата могат да се автоматизират като се почне от до без намесата на човешка ръка. Но докато стигнем до това ниво то много трябва да се вдигне духовността на самите хора. Когато технологията изпреварва духовността става деградация на обществото. Едно леко пророчество ще вмъкна ей така тези които не могат да се адаптират към този живот в който хората живеят като братя няма нужда от закони а всеки се ръководи от собствената си съвест те няма да продължат напред.Не случайно започнаха много катаклизми ще се появяват и много нови болести. Смъртта ще стане нещо нормално не че сега не е нали само това дават по новините иначе няма да е интересно СКАНДАЛНО УНИКАЛНО ШОКИРАЩО нали това са думичките които ви привличат интереса към кутията която издава звуци та много от вас са започнали и да и говорят. Други пък до толкова вярват на казаното от медиите или от правителството, че са готови да дадат живота си за това се едно ония са им братя и сестри. Е радвам се, че живеем в интересни времена и много неща предстоят да се случат в идните месеци и години. Желая все повече хора да започнат да се съмняват в знанията си и да разберат, че още от деца са били манипулирани лъгани и подлъгвани да вярват в едни абсурдни глупости които погледнати от страната на наблюдател да речем от космоса изглеждат абсурдни и налудничави. Защото точно този капитализъм води до свръх производство на разни продукти от които едва 20% биват оползотворени другите просто биват изхвърляни а да не говорим, че сме се самоопределили едва ли не като богове и решаваме кой да живее и кой да умре котката и кучето са домашни любимци а прасето и кравата са месо, това са животи и кой определя цената им мисля, че това може да го каже само този който ги е създал а ние сме едни жалки консуматори и не създаваме нищо друго освен разрушения и боклук след себе си. Така че мили ми съквартиранти на планетата Земя вземете се събудете от дълбокия си сън, защото нещата които предстоят ще ви покажат, че сме толкова крехки и малки на дъното на йерархията а ние сме се взели за божества едва ли не, но в интерес на истината всички други животни на планетата ни са по рационални и по успешни от нас. Ние сме най-деградиралото същество живяло някога тук. А и толкова сме си повярвали, че имаме наглостта да вярваме, че сме единствените разумни в цялата Вселена. Истината е че нито сме единствените нито на планетата нито във Вселената да не говорим, че сме най простите и всички останали могат да ни манипулират и да ни накарат да виждаме нещата които те искат. Така че не се взимайте много на сериозно дайте спирачки малко на егото си опомнете се докато още е време !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъмна материя

  03 Авг 2014 20:52ч.

  авсолютно си прав \\\\\\\"нищо не знам\\\\\\\" :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентина Дукова

  05 Авг 2014 21:44ч.

  В един от филмите имаше разговор между извънземното и високопоставен политик. Политикът каза, нещо от рода, че земята е тяхна- на американци( ставаше дума за определен ареал), а извънземен попита: Как Земята може да е нечия?! някои се въобразяват ,че са вечни и , че притежават всичко . СМЕШНО!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кочо Честименски

  27 Окт 2014 18:01ч.

  Алилуя,Христос Воскресе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • невежа и проста

  27 Яну 2015 3:30ч.

  към коментара на условно обозначил се с името \"не знам\" Този човек изнася толкова голяма истина, но ще допълна ако ние приемем най-сетне че Великая Рус е целия свят до тогава ще рушим създаденото от нас и ще се самоунищожаваме. Опитайте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • венелин дедински

  21 Юли 2015 21:30ч.

  ПЪТЯТ КЪМ ГОЛЕМИТЕ ПАРИ http://dedinsky.blogspot.com/2015/01/blog-post_12.html?spref=tw

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Митев

  31 Окт 2015 14:20ч.

  Много изречения и нито една дума, че ситуацията се развива при условия на сгрешена парична система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко, господа милиардери,

  10 Юни 2016 8:17ч.

  Корабът потъва нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  10 Юни 2016 9:27ч.

  Бедата на американците, което и ще ги погуби завинаги в бъдещето е, че цялата им преценка е през потреблението, стоките и количествата. Десакрализацията при капитализма е тотална, а там дебнат най-големите напрежения, защото така се запира и низвергва творчеството заради иновациите на корпоративния псевдодух. Самият този човек, който очевидно има следи от благородство в душата си, е съдействал с прозорливата си иновативност да изчезва печатаната на хартия книга, с което е отнемал постепенно и по малко както от магията на книгата, така и на четенето в общокултурен и общочовешки смисъл. Един ден ще се налага да преборваме киборгите в лицето на цивилизацията на звяра, която американците създадоха и продължават настойчиво да разпространяват. И тогава, бъдете сигурни, отмъщението ни няма да бъде с вили, топори, секири, търнокопи, защото гневът на тълпите ще изрази само външната страна на оня бунт, който завинаги ще помете тяхната профанна цивилизация на количества, представляваща икономиката им, чието друго име бе именно "икономисване на сакралното".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • критик

  10 Юни 2016 9:38ч.

  Основното недовиждане на тоя автор, както и на почти всички американци - те упорито продължават да си вярват, че благоденствието зависи само от успешната икономика. Това е твърде пошла и твърде опасна редукция на всичките възможни измерения на човечността, само до едно - потреблението. Ограничеността на американската нация затрива света - защото в една такава кохерентна система всички са принудени да се съобразяват с нивото на най-възглупавичките й компоненти. У американците не е останал никакъв сакрален дух извън икономиката. Пътят на полезността (по-лесният път) е другото име на човекоубийството. Човек не е създаден да бъде само хомо рационале и/ли хомо економикус. Баста, американци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Бензиновоз,

  11 Юни 2016 9:45ч.

  Любопитно ми е с какво освен с вили и с гняв ще се вдигнем срещу танковете, изтребителите и ракетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непримир

  12 Юни 2016 11:58ч.

  Трябва ли да се коментира този ваден от склада вече за трети път материал? Вероятно да. Вероятно коментарите биха били полезни, защото темата винаги ще си бъде актуална. А защо е актуална? Защото човечеството досега никога не е успяло да се отърве от своята проказа — неравенството. Именно поради неравенството винаги ще има люде с вили и търнокопи, които с дивашки крясъци отвреме навреме ще излизат от колибите си и ще се отправят срещу дворците. Ако разбира се се намери кой да ги поведе — заставайки пред озверелите маси с юнашки изпъчени гърди. Или пък — не да ги поведе, а да ги изманипулира, заставайки в дълбоката сянка на потайни съзаклятия. И в двата случая не би ги имало противоречащите на всяка цивилизованост дивашки крясъци и размахани вили, коси и прави лопати, ако не беше НЕИЗБЕЖНОТО НЕРАВЕНСТВО. Но длъжни сме да добавим, че НЕРАВЕНСТВОТО е неизбежно и ще си остане во веки веков такова, защото то е «слънцето и въздуха» за всяко човешко същество. Човешкият индивид не би бил човешки индивид, ако не си повтаряше непрекъснато: «Какъв е смисълът на моя живот, ако аз не мога да бъда нещо повече от останалите?». У хомо-сапиенса е вродено желанието да бъде РАЗЛИЧЕН, за да може от позицията на своята РАЗЛИЧНОСТ или да си разчиства сметките с онези, които не са като него, или просто да не позволи онези, които са му чужди, да си разчистват сметките с него. Така са се породили представите за ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО, в което всеки е разположен НЯКЪДЕ: едни са разположени Горе, а други — Долу, в резултат на което «долните» се опитват да смъкнат «горните» Долу, а те да се възкачат на тяхно място Горе. По същия начин едни са разположени Отпред, а други — Отзад. И тогава «задните» се опитват да се доберат до предните редици и да избутат «предните» някъде Назад, в най-прокълнатото кътче на униженията и забвението… По същия начин едни са разположени Вляво, а други — Вдясно. «Десничарите» смятат, че всяка коза трябва да виси «на своя си крак», всички да бъдем индивидуалисти и всеки да налага волята, интелекта, предприемчивостта и унаследените от предците си възможности, за да бъде винаги ОТГОРЕ и ОТПРЕД. Начините за това са два: или си честен и постигаш всичко на основата на своите труд и дарби, или си мерзавец и бележиш надмощие над опонентите си като крадеш от тях или ги отстраняваш от пътя си с всевъзможни позволени или непозволени средства. В този смисъл «десничарят» е много добре подготвен да се среща с честноистта или нечестността и да им отдава дължимото. Докато «левичарите» смятат, че цивилизация се изгражда посредством колективните усилия на всички. При «левичарите» има романтично чувство на братска взаимопомощ и «крепка доброжелателна ръка», протегната в трудна минута. Но така човекът, отраснал и възпитан в обществото, което е идеал за «левичарите», няма изобщо никакъв усет за ЧЕСТНОСТТА в човешките отношения, защото той вижда навсякъде само «честност», но е сляп за нечестността. При което всички в такава среда се обезличават за сметка на ОБЩНОСТТА, ставайки по този начин лесна плячка на всеки опортюнист, който вижда в ОБЩНОСТТА онази «каца с мед», от която с малко повече ловкост и находчивост може да се загребва с пълни шепи, като се бърка «до лактите».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • банкер е ЗНАЕ

  13 Юни 2016 22:04ч.

  7% от населението има депозити - ДАННИ ОТ 2012г.: "През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част – 46% от хората със спестявания имат спестени суми до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението.""тези с до 1000 лева, имат средно 120 лева."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • банкер е ЗНАЕ

  13 Юни 2016 22:07ч.

  "Гладстон тук казва, че би съжалявал, ако наистина е така — но че е така: това опияняващо увеличение на власт и богатство се ограничава само върху имотните класи." - Гладстон, казва, че растежът се отнася само за имотните класи. Това е написано в "Капиталът" - на Маркс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • adams john loan

  17 Юли 2016 18:13ч.

  Ние сме християнска организация, образувана да помогне на хората в нуждите на помага, като например финансова help.So ако ще чрез финансови затруднения или сте във всяка финансова каша, и имате нужда от средства, за да започнат свой собствен бизнес, Търсите ли за финансова помощ от всякакъв вид? Ние сме частна фирма заем, който осигурява всички видове кредит / финансиране за всички онези, които желаят за финансова помощ. или сте констатацията, че е трудно да се получи капитал заем от местни банки, [email protected] за Библията казва, "" Лука 11:10 Всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на онзи, който хлопа, ще се отвори ", така че не позволявайте те възможност ти да мине, защото Исус е същият вчера, днес и завинаги more.Please тях е за сериозни мислещи и Божиите страхувайки Хората, ще сме тук, за да помогне на тези, които са в нужда от help.Email; [email protected]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • yan

  08 Юли 2017 14:50ч.

  "И ще си носи вилите" Да дойдат санкюлотите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Здравей България

  08 Юли 2017 15:30ч.

  "Един ден някой се самозапалва, после хиляди хора са на улицата и преди да разберете какво става, цялата страна гори. " Не е гледал БГ телевизия да му обяснят човекоподобните водещи че, който се самозапалва е луд. На нас 2013 г. ни обясниха и никой не гъкна. ПП.Моля модератора да отстрани тролските коментари от по половин страница които са психологически трик да накарат хората да преминат нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • magaridaana

  14 Окт 2017 19:09ч.

  Предлагането на заем между сериозни индивиди Уважаеми особено с оглед на борбата срещу бедността и финансовата изолация, аз ви предлагат онлайн -От търговски заеми -От лични заеми -От Рефинансиране заеми -От дялово заеми и всичко това от 5000 € 10,500,000 € Предлагам кредити на физически лица; Сътрудничество и организации, които се нуждаят от заеми за малкия и среден бизнес, лични инвестиции за лихвен процент в диапазона от 2% до 3%, определена в зависимост от размера и срока на кредита с срокове за погасяване, които са много ползи и по-малко разходи. Моля, свържете се с мен по електронна поща на следния адрес Email: [email protected]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bobicon guy

  06 Sep 2018 18:19ч.

  Добър вечер, госпожо и господине. Ние, международна търговска компания дух деноминация Социална EUROTHEME. Предоставяме заеми в размер от 2500 евро до 800 000 евро в интернет за всеки, на когото има доверие интернет, над 800 000 евро предлагаме на клиентите си инвестиция, която изисква среща и анализ на плана бизнес. Предимствата на кредитополучателя: лихвеният процент, който е 2%, заемът е платим 10 месеца след отпускането на заема, Клиенти, които дават на приятели и роднини да се заемат, са били безплатно увеличение от 300 евро сами заем. След приключване на всяка процедура, заемът може да бъде получен за 72 часа. Поща: [email protected]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това той го каза отдавна

  11 Дек 2018 17:41ч.

  алармираше, ма нямше кой да го чуе... вече е късно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • passer-by

  11 Дек 2018 19:26ч.

  10 декабря в Болгарию прибыла первая группа гастарбайтеров из Узбекистана. Они будут работать на SI Commercial 7. Отправка на заработки в Болгарию стала возможной благодаря соглашению, которое подписало Агентство внешних трудовых отношений Узбекистана и болгарская компания Excellence Solutions Group.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив

  11 Дек 2018 21:04ч.

  Капиталистът автор не е наясно с руската революция. Неравенството едва ли е причината за нея. Неравенството си остава и след победата и, но здравата ръка на болшевиките прави невъзможен всеки протест с вили в ръка. Точно там е и причината за успеха и. Какви са предпоставките. Некадърен безволев цар, объркано, кекаво временно правителство. Вместо да излови платените от германския империализъм болшевики и да тегли куршума на Ленин, то допуска изграждането на паралелна власт. Ако го беше сторило, десетки милиони нямаше да умрат. Може би и нацизмът нямаше да се появи. Или поне нямаше да си има съюзник до 22 юни 1941.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • индиго

  12 Дек 2018 0:05ч.

  Всъщност може. Неравенството може да продължи да се задълбочава много време. Ако паралелно с обедняването на бедните се промиват мозъците им и те заспят и забравят, че са роби. От своя стана богатите също са роби, но не го знаят./Сега бедните имат предимството да знаят, че са роби, поне част от тях./ Но когато настъпи равновесие, и едните и другите забравят, тогава ще се намеси Творецът и ще ни прати Своето благословление-поредния потоп, който да ни извади от блатото на съня и демонизацията и да смени изцяло социалния декор. После ще видим...А иначе човек може да е свободен и в социален затвор, но това е друг разговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  12 Дек 2018 13:05ч.

  Убийствен текст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти виждаш селяни с вили

  12 Дек 2018 20:14ч.

  Аз виждам един дървен философ и нещо, което не си струва да се прочете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕКОНСТРУКЦИЯ

  17 Дек 2018 17:09ч.

  Кейнсиянството си има предимствата, но западните икономики постигнаха турбо предимство пред социализмът, през 1970те и 1980те, като изоставиха златният стандарт, и стана възможно частният дълг да стане 1000% от БВП. Като сега да вземем 500 милиарда евро, и това ще загрее икономиката, и след 10г, БВПто ни ще е 200 милиарда - съответно ще вземем още поне 1000 милиарда. И всичко ще е от злато. Инвестициите ще са предостатъчно във всичко. БВП е само 10% от производственото имущество, а частният заем може да е 100% от имуществото. ЕТО ТАЗИ ИКОНОМИКА ПОБЕДИ СОЦИАЛИЗМЪТ. НЕ ЧЕ ТЯ Е ПЕРФЕКТНА, НО ЗАПАДЪТ НА ТОВА ДЪЛЖИ СВОЯТ ПРОСПЕРИТЕТ. НО ТРЯБВА ЗАПЛАТИТЕ ДА СА 80% ОТ БВП, МИНИМАЛНАТА ДА Е 35% ОТ БВП НА ЗАЕТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андрей Кънчев

  17 Дек 2018 17:22ч.

  Русия е най-богатата страна до просперитетът на САЩ завещан от Линкълн. Но си остава най-богата след САЩ, до първата световна. Но българите, руснаците и сърбите, имат най нисък стандарт и БВП на глава 1900та. List_of_regions_by_past_GDP_(PPP)_per_capita СССР са само с два пъти по-малък БВП от Великобритания през 1960те, а 1913г. разликата е била 3,3 пъти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мосю Воланд

  18 Дек 2018 14:17ч.

  За сведение : тълпата си има много ефикасен инструмент - изобретението на д-р Гильотен. Със него тълпата изравнява всичко което стърчи много. Не се плашете - инструменти има за всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teodora

  13 Март 2019 12:15ч.

  Искате да се възползвате от кредит, за да преодолеете застоя причинява банки, като отхвърля файловете на вашите приложения Желаете да се възползвате от a кредит за изпълнението на вашия проект; дейности; Строителство на вашите къщи; Наемете къща или Апартамент; Купете Къщата и др. Кредит - Epargne - Mutuelle има значителен капитал, който може да предостави: 5000 € ... 10000 € ... до 7.500.000 € за всички хора, които се нуждаят Финансови или физически лица, желаещи да получат заем в най-кратък срок. Докато при лихвените проценти лихвеният процент е между 2% според моя e-mail: [email protected]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MR HARRY

  13 Авг 2019 11:00ч.

  Моите кратки показания за това как получих заем   Здравейте всички, че се казвам Смит Принс от Текса, САЩ. Тук съм, за да свидетелствам как получих заема си от Робърт Томсън, след като кандидатствах няколко пъти от различни кредитори, които обещаха да помогнат, но никога не ми дадоха заема. Докато един мой приятел не ме запозна с Робърт Томсън, той обеща да ми помогне и наистина го направи, както обеща, без никаква форма на забавяне. Никога не съм мислил, че все още има надеждни заемодатели, докато не се срещнах с Робърт Томсън Волф, който наистина помогна за заема и промени вярата ми. Не знам дали по някакъв начин се нуждаете от истински и спешен заем. Бъдете свободни да се свържете с Робърт Томсън чрез имейла му: [email protected].

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алцхаймер

  04 Юни 2020 14:37ч.

  "Цената на неравенството", Джоузеф Стиглиц, Издателство " Изток-Запад" 2014г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джон Мейнард Кейнс

  04 Юни 2020 20:15ч.

  Абе, добре си бяхте с моя начин, ама пуста лакомия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  05 Юни 2020 10:58ч.

  Капитализъм, социализъм, комунизъм. Това са термини обозначаващи характеристики на обществото и господстващите в него класи. Най-важно е всъщност как се развива обществото, върви ли напред и като производителни сили, и като културна надстройка, всички те обуславят мисленето на хората. Ако обществото се зацикля, промяна е необходима, дали ще е социализъм или реставрация на капитализма, е въпрос на обстоятелства. Елитът на обществото има предназначение да даде насока за развитие на мисленето чрез подходящи промени в обществото, в индустрията, културата, образованието и т.н. Ако не ги изпълни става паразитираща класа спъваща развитието. Пролетариатът не успя да стане такъв елит, не успя и соц. номенклатурата, затова предпочете да стане отново буржуазия, за сметка на обществоти разбира се. Авторът обяснява, че и глобалния капиталистическия елит е само паразитираща класа, която както всеки паразит смята че всичко е добре щом може да се живее така. Нищо ново под Слънцето, но животът не спира в името на добрия живот на някого, той води напред всички същества и не прави изключение за никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е врагът на свръхбогатите

  13 Юни 2020 22:59ч.

  Най-интересното е,че разгневената тълпа с вилите вече вилнее в САЩ,ноооо... погледнато реално точно свръхбогатата финансова олигархия на САЩ плаща парите за вилнеенето. На пръв поглед няма никакава логика,но историята на всички революции - холандска,английса,френска,младотурска,руските революции,нежните пролети и майданите все са плащани и се плащат от финансовата олигархия. Революциите се правят от лумпените,плащат се от банкерите и са насочени винаги срещу средната класа - това е врагът на свръхбогатите и те превантивно,периодично и целенасочино го поизтребват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грамши

  14 Юни 2020 20:21ч.

  Не.. Средната класа е угоеното прасе в кочината. Работническата класа е волът. Но евреите са били нещо като средна класа през монархическата диктатура. Тоест друговерците. Българите също са били нещо такова. Държат народът - мнозинството, извън добрите професии, те са само за друговерци, и ако се надигнат, царят извиква мнозинството да се разправи с тях - друговерците. Опасно е било за царят, своите - народът - генетиката, да е близо до него и да имат професии даващи сила, чужденците упражняващи ги, няма да имат право на тронът. Може би затова папата е охраняван от швейцарци - калвенисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО

  22 Юни 2020 22:56ч.

  "Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас... плутократите" ... Но "разделяй и владей", работи добре. Тръмп или Хилари, Консерватизъм срещу либерализъм, защита на ЛГБТ или не, негри срещу бели... И тълпата е вместо единно да събори богатите, плутократите с тяхната система, тя е разделена и се бие със себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златна му уста

  24 Юни 2020 19:40ч.

  Без тях светът ще е много по-хубав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник Хануер

  10 Дек 2020 8:48ч.

  казвайки: Бизнесът и богатите не създават работни места. Работните места се създават чрез обратна връзка между клиентите и бизнеса, която се задейства от потребителите, увеличаващи тяхното търсене. По този начин той предложи необходимостта от по-високи средни доходи за работниците, а не данъчни облекчения за богатите: Ако по-ниските ставки на данъка върху доходите за заможните наистина работеха, щяхме да се давим в работни места и въпреки това безработицата и непълна заетост са на рекордно високи нива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • www.pharmaceptica.com

  20 Юни 2021 15:31ч.

  hydroxychloroquine 200 mg tablets https://pharmaceptica.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cialis dosage

  12 Окт 2021 21:53ч.

  cialis price buy cialis usa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • can i take cialis with daxpoteine

  11 Ное 2021 4:43ч.

  cialis 20mg cialis tablets

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  18 Sep 2022 13:27ч.

  Писаното е от преди 8 години. До сега не се е появил нито един с вила да иска сметка. Това се случи преди няколко месеца само в Шри Ланка, но резултатът е трагичен. За тези с вилите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига бе!

  18 Sep 2022 14:58ч.

  Пич, кога те напъват тези мисли? Когато клечиш на златната си тоалетна на луксозната яхта, в опит да изкараш сьомгата, черния хайвер и шампанското или са нощни кошмари и напикавания? Твоят проблем има лесно решение: гръмни се и ще ти мине. Ние да му мислим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бели кахъри

  18 Sep 2022 15:01ч.

  Ама раздай ги тия милиарди на бедните и не му мисли повече! Като си готов, обади ми се, отиваме в Аляска за риба. Сега е моментът, преди ледовете да са сковали всичко. Ако нямаш пари за въдици, аз ще ти осигуря. Айде със здраве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не виждам тука никъде ролята на Путин в цялата тая работа

  18 Sep 2022 15:20ч.

  Че защо го е написал всичко това, след като никъде не споменава, че за всичко е виновен Путин. Направо си е загубил времето и губи и нашето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Властта е най-големият източник на илюзии за човешкото същество,

  19 Sep 2022 4:56ч.

  затова се казва "Дай власт на някой, за да го разбереш колко струва". Затова Ницше се фокусира върху "волята за власт" (Der Wille zur Macht) като развитие на "волята за живот" на Шопенхауер, защото живот имат всички здрави хора, а власт - само някои. Ключовата дума тук все пак е "воля", която пък е развитие на "желание", защото желания имат всички, а воля само някои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Властта е най-големият източник на илюзии

  19 Sep 2022 5:16ч.

  А можеш ли да имаш воля която да те освободи от желанията, които си преценил, че са неправилни? Тогава волята за власт става с посока към теб самия и няма кой да ти ръкопляска че си свръхчовек, а ако сам си ръкопляскаш, все още не си свободен от неправилни желания и илюзиите не са те оставили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  22 Sep 2022 23:09ч.

  $15 на час е поредното извращение и прах в очите! Това са парите за два бъргъра с картофки и кола, ако разбира се забравиш да платиш данък върху тях. На много места - чашка кафе е $5. Хляба е $7-8. Бутилка газирана вода $2.50 при разпродажба... Данъци, комунални услуги, (не)задължителни застраховки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи