Шаши Тхарур: Уинстън Чърчил има по ръцете си толкова кръв, колкото най-лошите диктатори, извършвали геноцид

Шаши Тхарур: Уинстън Чърчил има по ръцете си толкова кръв, колкото най-лошите диктатори, извършвали геноцид
Индийски политик постави Уинстън Чърчил в една категория заедно с някои от „най-лошите диктатори, извършвали геноцид“ през 20 век, заради съучастието му в Бенгалския глад. Доктор Шаши Тхарур, чиято нова книга „Позорната Империя“ документира зверствата на Британската империя, оспорва репутацията на бившия британски премиер като велик военновременен лидер и защитник на свободата, за какъвто погрешно е смятан, предвид ролята му в Бенгалския глад, при който 4 милиона бенгалци умират от глад. "Гласове" припомня интервюто с д-р Шаши Тахрур, публикувано преди година в "Индипендънт".

Това е човек, когото британците биха искали да почитаме като апостол на свободата и демокрацията, казва авторът.

 

Шаши Тхарур, чиято нова книга „Позорната Империя“ документира зверствата на Британската империя, оспорва репутацията на бившия британски премиер като велик военновременен лидер и защитник на свободата, за какъвто погрешно е смятан, предвид ролята му в Бенгалския глад, при който 4 милиона бенгалци умират от глад.

През 1943 повече от  4 милиона бенгалци умират от глад, когато Чърчил отклонява храна за британската армия и държави като Гърция, докато смъртоносен глад върлува в Бенгалия.

При своето изказване на Мелбърнския фестивал на писателите, излъчено по АВС, индийският депутат описа заповедите, които Чърчил е давал на австралийските кораби, превозващи пшеница към индийските докове.

„Това е човек, който британците биха искали да почитаме като апостол на свободата и демокрацията, когато той има по ръцете си толкова кръв, колкото най-лошите диктатори, извършвали геноцид през 20 век“, каза той по време на аплаузите.

Той добави: „Хората започнаха да измират, а Чърчил казваше „Вината за това, че се размножават като зайци, така или иначе си е изцяло тяхна.“ Той казваше още: „Мразя индийците. Те са животински народ, с животинска религия.“

Доктор Тхарур, бивш втори секретар на ООН, прави също обстойно описание на британската колониална експлоатация и анихилация на традиционните индийски индустрии като текстилната, докарани до емблема на бедността в третия свят по времето, когато британците напускат през 1947.

Той продължава: „Извинението, което защитниците (на Британската империя) искат да поднесат, е „Не сме виновни ние за това, че изпуснахте автобуса за индустриалната революция.“ Е, да, изпуснахме го, защото вие ни хвърлихте под гумите му.“

 

Д-р Тхарур доби популярност след прочувствената си реч пред Оксфорд Юнион по повод на икономическите такси, които Британските власти наложиха на Индия, през юли 2015 и взриви Ройтерс.

 

Това не е първият път, когато Тхарур изразява недоволството си от начина, по който Чърчил е описан в историческите книги. През март той отново оспорва приемането на Чърчил за един от най-ярките лидери, постигнал победа за Великобритания през Втората Световна Война.

„Това е човекът, за който британците настояват да бъде почитан като някакъв апостол на свободата и демокрацията“, казва авторът пред UK Asian на премиерата на книгата си. „Докато в моето съзнание той е действително един от най-злите управници на 20 век, за когото приляга единствено компанията на Хитлер, Мао и Сталин.“

Той добавя: „Чърчил има по ръцете си толкова кръв, колкото и Хитлер. Точно заради решенията, които той лично е подписал или е подкрепил, и заради които по време на Бенгалския мор  4,3 милиона души умират от глад.“

„Британците не само следват своята политика да не помагат на жертвите на този глад, който е породен от техните политически решения. Чърчил продължава да изнася зърно за Европа и то не за да храни самите войници, а за да увеличи буферните запаси, складирани с оглед на бъдещата инвазия в Гърция и Югославия.“

„Корабите, натоварени с жито, идващи от Австралия и акостиращи в Калкута, са били инструктирани от Чърчил да не разтоварват нищо, а да отплават за Европа“, добавя той. „И когато загрижени британски представители на властта пишат на Премиера в Лондон, посочвайки, че неговите решения водят до ненужни загуби на човешки живот, единственото, което той прави, е да напише заядлива бележка в полето на рапорта „Защо Ганди още не е умрял?“

Шаши Тхарур доби популярност след прочувствената си реч пред Оксфорд Юнион по повод на икономическите такси, които Британските власти наложиха на Индия, през юли 2015 и взриви Ройтерс.

 

Източник: https://www.independent.co.uk/news/world/world-history/winston-churchill-genocide-dictator-shashi-tharoor-melbourne-writers-festival-a7936141.html

 

 Превод: Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • MMN

  10 Апр 2018 12:02ч.

  Пресно-пресно направиха поредното мазно филмче за добрия чичко. Дори май и Оскар му дадоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, един български Шаши да имахме...

  11 Апр 2018 0:50ч.

  да постави на тайпи въпросите ни за Югоизточна Тракия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  11 Апр 2018 8:17ч.

  Чърчил в друга своя инкарнация е бил цар Ирод, заповядал избиването на малките деца по времето на раждането на Исус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  11 Апр 2018 10:17ч.

  Нека си спомним мечтите на Чърчил от ВСВ за заличаването на гр. София от англосаксонските бомбардировачи и превръщането и в нива за картофи . Бъдете сигурни , че отношението на ,, велико " британският елит от западналата империя спрямо нас , българите , не е мръднал на йота от споменатия по-горе тъпизъм на мазният чичко с пурата и уискито .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • niki

  11 Апр 2018 12:18ч.

  май сега европа има нужда от политици като чърчъл а не като евро педалите който сега пускат убици и главорези без документи и им дават статут на бежанец очаквам още много зверства и атентати надявам се трафик информацията да не цензурира моето лично мнение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шаши Тхарур да си почиства бравата всеки път когато минава

  11 Апр 2018 13:24ч.

  Шаши Тхарур къде живее? Има ли дъщеря? Трябва да намерим и някаква връзка с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • oddo

  11 Апр 2018 15:31ч.

  Малко по- малко хората ще започнат да пишат това което мислят , особено когато е исторически доказано и подкрепено с документи и факти ..... а този сифилистик на снимкате e типичн пример за британски "благороден" политик .... те и сега са си същите, а и политиката им е същата - не вярвам на някой Собственото му мнение да обратно , камоли да извади смислени аргументи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а аз...

  11 Апр 2018 19:37ч.

  Снощи направих връзка между сериала "Приятели" и английската външна политика. Тези епизоди са повече от показателни. А Чърчито също не е издържал изпита - твърде много гордост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  12 Апр 2018 10:00ч.

  Чърчил не е нито по-добър, нито по-лош от останалите. Просто държавата му е дала възможност, да се изяви в пълния си блясък. Ако беше от Люксембург, Андора или дори от Ирландия, това нямаше да стане. Разликата му с един Хитлер е, че е от победителите, които, както знаем, не ги съдят. Дори победителят Сталин е в по-лоши позиции, все пак беше развенчан от своите, докато нобеловият лауреат за литература не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изи

  15 Апр 2018 15:01ч.

  А нима това е човек ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЖАВАХАРЛАЛ НЕРУ

  17 Апр 2018 20:30ч.

  ТОЯ ПЕЗЕВЕНК И ГАД, ЧЪРЧИЛ, Е ИЗЧАДИЕ ОТ БАЩА СИФИЛИСТИК И МАЙКА - АМЕРИКАНСКА ШАНТОНЕРКА И НИ Е НАБУТАЛ НА РУСНЯЦИТЕ И СТАЛИН, ЗА ДА НИ РАЗКАТАЯТ МАМАТА! И ВМЕСТО ИНГИЛИЗИТЕ ДА НИ ПЛАЩАТ РЕПАРАЦИИ И ДА СИ ПОСИПЯТ ГЛАВИТЕ С ЛАЙНА И ПИКНЯ, ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ИМПЕРИАЛИСТИ И ПОДДЪРЖАТ ТУК ДА ВИЛНЕЯТ РАЗНИ ТИКВИ,КОМАНДИРИ, МЕКИ КИТКИ И ТЕМ ПОДОБНИ! ДАНО ГОРИ В ДЕВЕТИЯ КРЪГ НА АДА АЛКОХОЛИЗИРАНИЯ ПУШАЧ НА ПУРИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Swann

  18 Апр 2018 20:42ч.

  Нещо не разбирам, защо британските кораби да са длъжни да доставят ресурс за бенгалците при положение, че в Европа безчинстват двама изроди - Сталин и Хитлер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РУМЯНА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВА - АГЕНТ РОСТИСЛАВА - СУ

  19 Апр 2018 18:06ч.

  Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия Р Е Ш И : установява и обявява принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на: ............................................ ................................................ ................................................. Три имена Румяна Лъчезарова Станчева Дата на раждане 23.10.1951 г. Място на раждане гр. София Вербувал я служител о. р. Спас Велев на 10.02.1989 г., регистрирана в ПГУ на 20.02.1989 г. Ръководил я служител о. р. Спас Велев; полк. Кирил Асенов; майор Лазар К. Димов; подп. Владимир Михайлов Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството- секретен сътрудник доверено лице; секретен сътрудник Псевдоними „ агент Ростислава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  02 Май 2018 20:30ч.

  Дачков, защо сте изтрили коментарът, в който цитирам мнение на български днешен дипломат, член на Българското дипломатическо дружество, който си казва ясно мнението за българофоба-алкохолик-журналист ? Г-жа Ема Хопкинс ще е радостна, вероятно от постъпката Ви ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илиян Вълев

  25 Ное 2019 19:35ч.

  Расиста Чърчил!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи