ЦИК заличи кандидат на ВМРО в Бургас заради македонско гражданство. Той: Защо разделяте брат и сестра?

ЦИК заличи кандидат на ВМРО в Бургас заради македонско гражданство. Той: Защо разделяте брат и сестра?
Публикацията е от март тази година. "Нужна е промяна в Конституцията, абсурд е хора с доказан етнически произход да не могат да бъдат народни представители", категоричен е лидерът на ВМРО - Бургас и трети в листата Георги Дракалиев. Централната избирателна комисия заличи регистрацията на 9 кандидати за народни представители, сред които един е от 2 МИР-Бургас. Това е Илия Илчевски от листата на ПП ВМРО. Решението е на основание на извършени от ГД ГРАО проверки, установили, че въпросните кандидати не отговарят на условията на чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България.

 

За Илчевски е установено, че притежава и друго гражданство освен българско...

 

Съгласно чл. 244 от Изборния кодекс право да бъдат избирани за народни представители имат българските граждани, които отговарят на чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България, а именно да нямат друго гражданство, да са навършили 21 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

 

Флагман.бг потърси лидерът на ВМРО - Бургас и трети в листата на патриотите за 2 МИР Георги Дракалиев, който се възмути, че уж пълноправен български гражданин може да бъде заличен от кандидатския списък.

 

„С македонците сме един народ, искаме те да признаят българския си произход, а същевременно, след като получат българско гражданство, те нямат пълни права като всички останали български граждани. Абсурд е хора с доказан етнически произход да не могат да кандидатстват за народни представители. Защото македонците са една от тези общности, които получават гражданство на основание на удостоверение за български произход. Още в Учредителното Народно събрание през 1879 г. е имало депутати от Македония, макар тогава областта да е била в границите на Османската империя. Не може сега в 21 век, когато падат границите, тези наши събратя да нямат право да участват в обществения и политически живот в страната“, категоричен е Георги Дракалиев.

 

Той припомни, че за съжаление Конституцията е приета през 1991 г., когато не съществуваше държава Р. Македония и още никой не е предполагал, че ще има хора оттам, на които ще дадем гражданство. „Тогава имаше желязна завеса между България и Югославия и тези хора бяха откъснати. Крайно време е това да се промени и да обхване всички етнически българи, включително от РС Македония, Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния, Гърция, Албания, Косово... Ето защо трябваше да започне дебатът за промяна на Конституцията, но за съжаление БСП и ДПС отказаха да подкрепят тази процедура. Това е изключително належащо, защото ето този случай, например, е абсурден. Илия Илчевски е българин, от 14 години има българско гражданство и от 13 години живее в Бургас. Той работи като специалист по образна диагностика в УМБАЛ-Бургас и по цял ден е на първа линия в борбата с Ковид-19, а същевременно се води половин човек“, каза лидерът на ВМРО за Бургас Георги Дракалиев.

 

„Макар да се познаваме с Илия и да е идвал в клуба на ВМРО, той бе предложен за кандидат от СЕК и изобщо не сме предполагали, че още пази предишното си гражданство“, добави той.

 

Илия Илчевски все още не може да осъзнае какво му се случва.

 

 „Бях неприятно изненадан от новината, че не мога да се кандидатирам. Исках да бъда полезен, да дам каквото мога от себе си и да направим обединение на двата народа в един момент, но както виждате, това е непосилно.

 

Не мога да съдя правдата в държавата, но като приемем факта, че съм уж пълноправен български гражданин, с над 10 години уседналост в България, тук си плащам данъци, тук работя. Смятам, че би трябвало да имам право и да се кандидатирам. След като ме задължават да гласувам, би трябвало да имам правото и да участвам. За президентски избори съм наясно, че има по-специални правила, но за парламентарни не мисля, че е от голямо значение“, каза Илия Илчевски.

 

На въпрос дали това е опит за разделение между двата народа, той обясни, че е въпрос на лични чувства. „Разделението го няма между обикновените хора, това го правят някои от политиците“, каза Илчевски.

 

„Симпатизирам на ВМРО заради това, което са направили нашите предци в името на народа, заради борбата за свободата, за човешките права, да сме обединени. Имали са една кауза – да бъдем в една обща граница и да не се разделят един брат и една сестра. Каузата, която са следвали хората, смятам, че и ние може да я следваме с други инструменти, а не с пушки и войни“, заяви Илия Илчевски и добави, че е избрал тази партия, защото от дете е привърженик на ВМРО и дори е бил член, докато е живеел в Р. Македония. „Смени се обаче рязко политиката спрямо миналото, а тук ВМРО ми харесаха с това, че се грижат за изселниците, за тези, на които навремето са им забранили да се върнат по родните огнища“, каза той.

 

Не трябва в Македония да има натиск върху българите, но има политически намеси и игри, смята заличеният кандидат от листата на ВМРО във 2 МИР-Бургас. Той добави още, че за 14 години, в които живее в България, за пръв път има проблем заради македонското си гражданство.

 

 

 

Източник: flagman.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Gen Gurko

  20 Авг 2021 17:51ч.

  Северномакедонския тарикат си е запазил и първото гражданство и седи на два стола. Нямам никаква вяра на тези отровени души. Погледнете Зайо Байо например- селския бугарски тарикатлък му е отпечатан на мутрата. Идвали са ни нагости много македонски българи особено след Скопското земетресение. Аз такива хора, които толкова да ни мразят, ако и да ни спят под покрива, не съм срещал никога повече. Онемях. И ние сме от такъв корен, и в нашата къща са идвали хора на Ванчето и Тодор Александров, а прабаба ми Елисавета е стояла на ъгъла на улицата на пост, макар и дете. За такива като днешните сърбомани в Сев,Македония Ванчето е имал само едно хапче за лекуване-куршум в тиквата. Насирали са се само като чуят за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи