Стефан Стамболов - Ако някой ни попита …

Стефан Стамболов - Ако някой ни попита …
"Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме през когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?" "Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставим настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!"
 
 
 
Текста чете:
Явор Дачков
 
Източник:

Сп. "Нова България", бр. 59 от 9.01.1877 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Васил Здравков

  30 Ное 2016 10:08ч.

  Думи, думи и само думи. Красиви и приятно звучащи думи. Пък и "Не щеме ний богатство...". Думи, написани 10 месеца след смъртта на почти всички негови приятели, които е изоставил с позорното си бягство от въстанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Касабов

  30 Ное 2016 19:42ч.

  И много интересно след тия слова, как по-късно , като министър-председател жертва драговолно е готов да пожертва независимостта и суверенитета на България изпращайки предложение - Мемоара (Припомнювание) към Н. И. В. Султана- меморандум в което предлага султанът да стане и цар на българите, като в империята се създаде автономно българско царство със свое правителство, войска и парламент, съставен само от българите, като депутатите му се избират по вишегласие. Начело на управлението се поставя султански наместник, избиран от Народното събрание и одобряван от Абдул Азис. Султана отказва . Така че не ми го хвалете толкова Стамболов. От поборник и хъш се превръща в предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замислен

  01 Дек 2016 9:49ч.

  Стамболов ясно и точно е определен от съвременниците си, може би най-точно го описва дядо Славейков който го е познавал още от младежките му години. Както виждаме героизираният образ на Стамболов не е нищо повече от това което днес наричаме P.R. Ако правим сравнение с днешните действащи политици, то в чужбина Борисов и Цветанов са хора с голям авторитет, в България са възхвалявани като герои а ние си знаем че те са най-обикновени мутри които с лъжа, кражба и измама натрупаха капитал. Създадоха партия която би следвало да се определя като ОПГ а не като обществена организация. Тази партия освен че не се занимава с нищо друго освен с многомилиардни кражби, успя да ни вкара и в най-големият дълг в историята ни и то при положение че нямаше никаква нужда от заем! Прочетете думите на Славейков и ще се уверите че между тогавашните айдуци и сегашните мутри нарекли се политици няма никаква разлика. "Той се възхвалява като патриот, държавен мъж и вещ политик от тия, на които всичкий патриотизъм е как да се докопат до топло място и как да го спазят с всякакви подлости… Тези, които го хулят, хулят го и корят, защото им отнел мястото, изтикал ги е от позициите им и не им дава надежда да могат скоро да се възвърнат на местата им. За неговия патриотизъм по въстанията аз няма да говоря, ще кажа само това което и бай Захария не ще отрече, че като патриот е бил и е много по – долу от патриарха на българските патриоти Раковски.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия

  02 Дек 2016 21:22ч.

  Тоя предател каквото и да каже няма стойност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Oto

  02 Дек 2016 21:43ч.

  Аз не знам тоя страхливец ,интригант и измекярин дали заслужава внимание въобще . По време на настъплението на руските войски той , е дописник на руски вестник от тила вместо да е в първите редици . И не пропуска да изкяри като води пазарлъците с евреите - търговци които осигуряват продоволствието на войската . И да си прибере комисионната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • порги и бес

  04 Окт 2017 18:36ч.

  Агент на поне две западни разузнавания, докарал на власт кобургготската династия, т.е. де факто лично заложил мината с трите национални катастрофи през ХХ век. Освен това, управлявал страната не просто авторитарно, а като пладнешки хайдук, репресирал до смърт голяма част от русофилството у нас, включително и всеизвестни поборници срещу турското робство като напр. капитан Петко войвода. Според мен, а и според редица историци, през цялото си управление е кукла на конци на английската корона у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  05 Окт 2017 12:53ч.

  Противоречива личност е Стамболов. Добре описан от Стоян Радев по време на кризата след детронацията на Батенберг/ който с мекушавото си поведение си навлича гнева на върналите го в България/. Волеви човек,който се възползва то ситуацията и успява да консолидира властта около себе си. За съжаление по време на избора на нов княз попада на силно егоцентричен човек / какъвто е и самият той/, в лицето на император Александър ІІІ. И двамата не отстъпват в желанието си да се наложат. Лошо съветвани и не случили на правилните представители, те поставят началото на един процес на отчуждение, на Русия от българия. този момент е добре използван по-късно от сърбите,които стават "любимци" на руснаците на Балкансият порлуостров. Но,както е казано ".... който е безгрешен, нека хвърли пръв камъка". Обвиняван от свои / които много лесно го предават на моя "любимец" Фердинанд/, и чужди, Стамболов остава една от фигурите на политиката в Царство България, които имат своето място в историята ни. Дали това ни харесва или не, си остава наш проблем. Винаги съм се питал, ние какво бихме направили на негово място ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четец Български

  21 Юли 2021 17:15ч.

  "Може би най-емблематичен е случаят със Стефан Стамболов. Революционер и хъш, приятел на Ботев, с когото събират стихове в обща книжка, Стамболов се кълне: Не щеме ний богатства, не щеме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини! След като е съсечен от засада през 1895 г., бившият премиер оставя в наследство 15 парцела в София и околностите, 72 къщи в две села, два чифлика и ниви в Бургаско. Жена му я наричат „златната вдовица“."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ ХАРЕСВАТЕ СТАМБОЛОВ, ЗАЩОТО НЕ Е ЦЕПИЛ БАСМА НА РУСИЯ

  21 Юли 2021 18:32ч.

  и турил на място всички майкопродавци. Затова го плюете - Стамболов, това Стамболов онова. За да разберем по-добре мислите, които терзаят Стефан Стамболов в онези тежки за държавата времена, когато превратаджии искат да превърнат България в руска губерния, нека да прочетем откъси и от неговия дневник: „ 6-ий декемврий 1886 „В борбата ни с турците за нас Россия беше свята, на нея ни гледахме с пълно и безпределно доверие, от нея чакахме да ни помогне… …Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичаните, които високо викаха, че Россия не иде да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне… Кой българин вярваше на тия немско-английски палаври,(лъжци - б.а.)? …А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за българската независимост и народност, като гледа какво вършат русите в България и навън, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави, и уместни. Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“ „… И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква… Аз вярвам, че България ще излезе цяла и невредима от днешната криза, мене ми шепне един глас, че скоро държавният ни кораб ще влезе в добро и безопасно пристанище и че покровител на всичките моряци и кораби, българският светец Св. Никола, ще пази нашия кораб… Да се не закачат с нас руссите, защото голямо зло има да им пати главата. Россия ще влезе в капана, който отколе й се гласи, ще се почне една общоевропейска война, в която по всяка вероятност Россия ще бъде разбита. Затова нашите братушки ще сторят много добре да си понамалят претенциите и ограничат апетитите, а така също и да не бият котката в затворена стая, защото тя може да се хвърли на врата им и тогава не са знае що може да стане – или котката ще бъде пребита, или калугера удушен.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За мнозина, ако си български патриот, а не русофил е предателство

  21 Юли 2021 19:25ч.

  В спомените си за Стамболов Никола Генадиев пуска в публичното пространство някои чужди оценки за него, които често се цитират и до днес. “Едни – пише Н. Генадиев – го наричаха диктатор, други велик патриот, но всички признаваха неговите необикновени способности. Вестник Фигаро го нарече “въплъщение на българската енергия”. Френският посланик в Цариград в 1893 г., Пол Камбон, след посещението, което Стамболов направи на Султана, казва: “Хората сметат, че най-големият дипломат в днешно време е Бисмарк. Аз мисля, че най-големият дипломат е Стамболов. Бисмарк, опрян на 3 милиона щика извърши по-малко, отколкото Стамболов с празни ръце.” Или пък: “На 1903 г., в един разговор с тогавашния английски пълномощен министър сър Джордж Бюкянън…аз казах, че разрешението на македонския въпрос би се много улеснило, ако имахме един Стамболов. Сър Джордж забележи: - Много сте скромен, г. Генадиев. Аз бих желал в моето отечество, Англия, да се ражда на 100 години по един Стамболов. Вие искате малката България в 20 години да има два Стамболовци.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да се чете, а не да се вадят комунистически измишльотини.

  21 Юли 2021 19:28ч.

  Вижте какви са целите, които Стамболов си поставя тогава: “Аз, е казал той, съм наполовината на пътя за реализирането на народните ни идеали. Страната се умиротворява, положението, няма да закъсней, ще се признае. Ний ще имаме едно международно положение, което ще ни развърже ръцете, за да осигурим бъдещето на държавата и осъществим народните идеали. Русия ще бъде наша приятелка и покровителка, това е естествено и то ще стане. Армията е засилена и ще взема мерки още да се засили, мен трябва една тристахилядна армия, добре въоръжена и снабдена, с пълен офицерски и подофицерски кадър, за да продиктуваме с бързото й мобилизиране реформите в Македония и Одринско. И затова аз лично ще третирам в Цариград. Ако това не бъде прието от султана и неговото правителство, със завръщането ми още в Търново-Сеймен ще заповядам да мине армията границата. С един резерв от 100 000 пушки, с нужните муниции, ще въоръжим македоно-одринското население и с главното ядро на армията много са две седмици, да се явим победоносно под стените на Цариград. А от там ще заявим на европейските сили, че не за завоевания воюваме, а за реализиранието на чл. 23 от Берлинския договор.“/Ст.Стамболов, “Свободна и независима България и освобождение на неосвоодените българи”./ под линия , чл.23 от Берлинския договор изисква в Беломорието, Македония и Източна Тракия, върнати на Високата порта, провеждането на реформи, които да доведат до автономия./ „На времето, пак според разказите на приятелите на Стамболова, вече някой починали, а други още живи, той в срещата си в София с Трикупис /гръцки министър-председател/ третирал същия въпрос и нему е казал, че трябват за съвокупни действия условия: “България с една триста хилядна армия и Гърция със стохилядна само може да се върви към осъществяванието автономията на Македония и Одринско и присъединяванието на Крит и Епир към Гърция. Трикупис се завърна в Гърция и по съветите на Стамболов се залови на работа: но той беше обявен за българофил, предател и вследствие интригите на кралския двор и митингите, инспирираин от принцовете, неговите противници успяха да го свалят от властта, а съчувствениците му от армията и от другите постове бяха прогонени и той умря далек от отечеството си, в Париж, без да може да осъществи засилванието на гръцката армия, като първо условие, вследствие на което и претърпя поражение в Тесалия. А Стамболов, поставен в невъзможност от интриги и низки инсинуации, от хора облагодетелствувани от същия и от неговите смъртни врагове, напусна също властта и го постигна по-грозна участ да бъде съсечен всред бял ден в столицата на тази България, за която той толкова бе работил и се рискувал. Такава беше съдбата на тези двама държавни мъже Стамболов и Трикупис.“/Личен архив на Симеон Радев/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракаракаракаракочев-Карата с 24 карата

  21 Юли 2021 23:17ч.

  Някои глупаци по-горе свързват критиките към Стамболов с комунизма. Те и за това са глупаци. Такива и ще си останат. Но, освен че са глупаци, тия са и майцепродавци, като идола си - Стамболов. Национален предател. Това е Стамболов и това става ясно, като се проследи историята ни с нужните взаимовръзки, а не само с това, че бил се обърнал срещу Русия. Голям "героизъм", няма що! Най-лесното е да вдигнеш ръка срещу майка си или тази, която те е отгледала. Но и най-противно. Тоя е типичен представител на ония, дето са се изказвали против въоръжена борба срещу поробителя, защото и той е бил страхливец като тях. И имам чувството, че след това си отмъщава на смелите и на пожертвалите живота си за свободата ни за комплексите, които са му създали. И освен всичко това, е бил и перверзен извратеняк и изнасилвач. Въобще ... това, човек ли е?! Точно такива страхливци, подмазвачи и майцепродавци налазиха държавата ни още преди 10-ти ноември. Намериха си и "писател" в лицето на Стефан Цанев /удивително противна и гнусна персона/, който да славослови идола им, да играят театрални пиеси в негова чест и пр. Намериха се и "артисти", дето самоотвержено се вживяха в неговата роля. Точно тези типове са основната причина за състоянието ни днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  22 Юли 2021 2:09ч.

  Стамболов направо размаза т.нар. русофили навремето. Както се полага на предатели, изменници на Родината и руски измекяри. И още ги втриса от него. Единствено Иван Костов се приближи до най-големия титан на Българщината след Освобождението. Както пишат по-горе, майката за някои от тях е Русия, за други Турция, за трети Китай и Иран - все майки идиотки. Никога не съм се съмнявал, че ако Стамболов живееше днес, той би бил най-големият приятел на Америка. САЩ. USA. На онази Америка, на която са приятели всички достойни българи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един мръсник

  22 Юли 2021 8:08ч.

  който в русофобията си предлага родината да стане отново васална на султана и който оножда жените на министрите си. Но днеспго славим защото е русофоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамболов е въвел нова форма на корупция на времето си, чрез загуби на карти

  22 Юли 2021 11:41ч.

  и така се е сдобил с ниви, къщи, чифлици, злато, пари и т.н. Много ги е разбирал народните работи, затова и през 1875, и 1876 водените от него въстания в Стара Загора и Търново са били най-символичните и даже смешни, но иначе бойко се е изказвал за нуждата от лични жертви на олтара на Отечеството. Знаел е как да говори и пише, и как да си пази кожата и интересите, за разлика от Ботев, с който са издали обща стихосбирка, същата в която се говори че те не искат богатства. Кой каквото търсил, намерил, сега образът му е на двадесетолевката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  22 Юли 2021 12:35ч.

  Sin на 22.07.2021 в 02:09 дано те вземат портиер в американското посолство след това признание. Поста не е лош - оттам направо се става мин. председател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако ни попитат ...

  22 Юли 2021 13:30ч.

  Писано и говорено от човек, който предварително много добре е знаел, че няма да го/ни попитат. Така е лесно. Пускаш някаква мечта и създаваш /още по-лесно/ илюзията, че я гониш. Но мерзавците, като "изказалите" се по-горе, не спят. Типично за чужденци /като самия Стамболов/, използващи користно толерантността на българите към всички останали. Русофобите така и няма да разберат, че русофилството е една от най-ярките прояви на истински патриотизъм. Първосигнално, те считат, че любовта към руския народ, жертвал се за свободата ни, е някакво продажничество. Нищо подобно. Точно обратното - подгъзуването на която и да е западноевропейска държава, а сега и САЩ - е именно национално предателство. Защото да хулиш Русия и още повече - да плещиш, че тя не те била освободила и да се пазариш най-цинично за броя на жертвите, които е дала, означава само едно - с дълбок поклон към Цариград каниш отново османската империя да влезе в предишните си владения. Точно това означава русофобия. Не само днес, но и преди десетилетия. Само че, поуки не са взети, защото елитът ни не се е състоял никога от истински българи, а от такива отрепки, като Стамболов. Как тогава да си вземе "поуки"?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанас Буров и Михаил Топалов

  22 Юли 2021 13:33ч.

  “Настъпва отчаянието и народът гласува за противната партия, дори за сваления диктатор, като Стамболов. Знаеш ли ти, господин Памукчиев, че в деня на погребението му се втурнаха стотина млади хора с брадви и с топори — да прекатурят погребалната колесница и да насекат трупа на Стамболов. Полицията на Стоилов ги отпъди. Те се нахвърлиха върху нея. Стоилов, гоненият от Стамболов Стоилов, трябваше да брани диктатора Стамболов. На гробищата сцената се повтори. Пак се втурнаха и размахаха брадви и сопи, изпобиха народа. Искаха да направят трупа на парчета и да го хвърлят на сто страни, но полицията пак ги прогони. И този народ, толкова ожесточен, пак даде 30 на сто от гласовете си за Стамболовата партия. Друг е въпросът колко скри властта и колко обсеби — както на всички избори. Това е положението — в бедна държава демокрация не може да има. Това бе най-грозното погребение в България, което съм гледал. Майката на Стамболов бе там. Върви, върви и плаче. Жена му там. Води дечицата си — двенки момченца. Там бе и баба Иванка Ботьова, майката на войводата. Там бе и Алеко Константинов, вървяхме един до друг с него. И той — смутен, объркан, натъжен. В България политическите страсти са опасни.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България политическите страсти са опасни.

  22 Юли 2021 14:04ч.

  За това, да престанат да ни навират в очите тоя непрокопсаник и да се опитват да реставрират пагубната му за България политика във всяко отношение. Точка. Този национален предател, измекяр и страхливец по душа, не може и не бива да бъде сочен като позитивен пример за младите българи. Като негативен - да, даже е задължително. Но толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  22 Юли 2021 16:15ч.

  Някой, който ненавижда Стамболов и харесва Ментата или Доган, понеже се накланяли много правилно към Русия, може ли да бъде българин ? Изключено ! Такива ибрикчии е имало и по времето на Стамболов и той ги е поставил в миши г.з. Точно където им е мястото. Имало е и някои заблудени души, предали Отечеството си поради глупост, но в такива бурни времена и не без участието на много милиони рубли, това е разбираемо. Не може също така да е случайно възхищението, което изпитва към Стамболов и най-големият български писател и журналист Симеон Радев ( именуван по-горе от някакъв глупак на Стоян !?!? ). Както и на една огромна плеяда от прочути чуждестранни политици и публицисти. Стамболов е направил България модерна европейска страна, независима от т.нар. Велики сили, най-силна на Балканите. Това е за гордост, дребни ибрикчии. Гордост като българи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  22 Юли 2021 16:22ч.

  За неграмотника по-горе, който пише, че Стамболов искал да постави България във васална зависимост от Турция. Стамболов е искал дуална Монархия, а васалност България е имала и без друго, чак до 1908г. Дуална Монархия означава равноправие и взаимна автономност на двата народа. Т.е. огромно влияние на България в цялата Османска империя ! И, естествено, недосегаемост от Русия. Затова и тези отровни лъжи - руските мекерета няма как да приемат нещо подобно. И много други подобни мръсотии, които впрочем са измислени още тогава от руската пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  23 Юли 2021 17:14ч.

  " Русофобите така и няма да разберат, че русофилството е една от най-ярките прояви на истински патриотизъм." --- Не само "русофобите", а и безпристрастните българи няма да го разберат. Щото е много тъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • патриотизмът

  23 Юли 2021 23:19ч.

  на Стамболов е бил само на думи, а англофилското предателство е било в делата му

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръволок

  25 Юли 2021 16:39ч.

  Стамболов е страхливец защото вместо да вдигне въстанието в Тървовски окръг се изсулва тихомълком в Румъния,докато Ботев се жертва. Вместо да се запише в Опълчението се прави на дописник,а и изкупува на безценица фуражи от селяните и ги продава прекъпо на руската армия. Стамболов е първият разединител на българския народ.Първият кръволок. Той раздели българския народ на русофили и русофоби. Той постоянно спъваше революционното движение в Македония и не случайно точно хора от Македония му сцепиха тиквата. Той ни натресе династията на Кобурга докарала ни 2 национални катастрофи и изправила ни пред 3-та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак не минава

  30 Юли 2021 23:04ч.

  Ооо..тук се аранжират и съвсем свободно се игнорират коментарите.Разбираемо е ..след като може да се прави поклон пред съвременния най яростен почитател на този безроден индивид намерил съвсем адекватно отношение сред съвременниците си.Иначе вие съвсем последователно продължете с изразителното четене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а кой е Стамболов

  14 Авг 2021 4:27ч.

  Долен предател, когото мултаците и слугите на Козяк възхвалиха заради русофобията му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи