Симеон II преди 20 години: Трябва почтеност. Почтеност във всичко!

Симеон II преди 20 години: Трябва почтеност. Почтеност във всичко!
Речта на Симеон Сакскобургготски, с която той влезе в политиката на 6 април 2001 г., а два месеца по-късно спечели парламентарните избори, почти с пълно мнозинство. Всяка прилика с новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев не е случайна. Дори лексикалната.

Симеон II. София, 6 април 2001 г.

 

Мои сънародници!


Днешният ден е повратен в моя живот. Десетилетия наред съм живял с дьлга си да ви служа. Десетилетия наред съм страдал заедно с вас за нещастната ни съдба. Никога обаче не ме е напускала вярата в свободна и силна България. Бях щастлив в края на '89 г., когато диктатурата рухна и се откри възможност за достоен и благополучен живот в цяла Източна Европа, Измъчвах се по-късно, когато видях, че мечтите отстъпват място на бедността и отчаянието. През този период за мен нямаше нищо по-болезнено от вика за помощ на стотици съотечественици, намиращи се на границата на човешкото съществуване. Откликвах с каквото можех и колкото ми бе позволено.


Не бих искал да пренебрегна редица успехи във външната политика на България или положителните тенденции в икономическото развитие през 1999г. и до есента на миналата година. Но над всичко стои мъката и нарастващият гняв на много хора. Не е нито морално, нито политически оправдано, че по европейски стандарти повечето хора у нас, включително в селата и малките градове, живеят в мизерия, докато някои политици тънат в необяснимо охолство; че десетки хиляди наши дъщери и синове напускат България, прокудени от безперспективността; че почти половината от българските граждани заявяват, че няма за кого и защо да гласуват. Необходими са незабавни промени на политическата система и на нейния морал. Трябва почтеност. Почтеност във всичко! Дошло е съдбовно време за България и лично за мен. Воден съм от вярата и очакванията на стотици хиляди съотечественици.


Решен съм повече от всякога да изпълня историческия си дълг към България, ако на предстоящите парламентарни избори получа мощна подкрепа от вас.

 

Драги съотечественици,
Днес декларирам целта си да основа и поведа едно обществено движение за нов морал в политиката, за нови икономически решения с нови за България идеи и с нови хора като движеща сила.

 

С това обращение към вас поставям началото на "Национално Движение Симеон II" в името на три принципни цели:

 

Първо: бърза и качествена промяна в стандарта на живот у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика в съответствие с критериите на Европейския съюз за членство и чрез увеличаване на потока от инвестиции в България на сериозния световен капитал.


Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-кьсно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.

 

Второ: скъсване с политическата партизанщина и обединяване на българската нация около изконните ни идеали и ценности, които са съхранили величието ѝ през хилядолетната ни история. 

 

Трето: въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията, която се е превърнала в главен враг на България, обричайки народа ни на бедност и отблъсквайки жизненонеобходимия чуждестранен капитал.


Уверен съм, че голямото начало и кръщението на "Национално Движение Симеон II" ще стане на парламентарните избори чрез упражняването на гражданския ви дълг и право на глас. Гласувайки за Движението, вие ще сте истинските му създатели, а избраните депутати - изпълнители в Парламента на неговите цели и идеали.


Движението, което предлагам, не е коалиция на съществуващи партии, нито на политически лидери. Прицелът на това движение не ще бъдат отделните партии или личности, тъй като аз не се конфронтирам с никого, а насъщните проблеми на България. "Националното Движение Симеон II" ще предлага нови идеи и ще търси обществена подкрепа и консенсус за реализацията им в името на по-добрия живот на всеки наш съотечественик без разлика на партийна принадлежност или етнически произход. Разчитам на безрезервната подкрепа на всеки, който досега е вярвал в мен. Особено разчитам на висококвалифицираната младеж, която е моят най-силен потенциален съюзник в осъществяване на промените, които предлагам. Разчитам и на хилядите българи, живеещи в чужбина, които милеят за България и искат да ѝ помогнат.

 

Горещо желая да мотивирам за участие в изборите и онези от вас, които днес заявяват, че няма да гласуват, или че ще гласуват, но водени не от нов стимул за промяна, а от стереотип и даже страх от миналото. Това мое желание не е самоцел, а израз на дълбокото ми убеждение, че по-доброто бъдеще на България след 17-ти юни зависи от масовото ви участие на изборите. Във всичко това е дълбокият смисъл на моята обществена роля, както и на Движението, което се ражда днес.


След срещите ми с вас из страната и воден от определени критерии, ще поканя съответния брой български граждани да попълнят избирателните листи на Движението и да се посветят на мисията нанароден представител в истинския смисъл на думата. Ще се стремя мнозинството от кандидат-депутатите да бьдат хора, които просто са работили, страдали и вярвали в по-доброто бъдеще на народа ни. Разбира се ще поканя и хора, участвали в политическия живот, заради техния опит и професионализъм, давайки си ясна сметка, че политическата стихия едва ли е пощадила нечия репутация. Освен това бих искал значителна част от депутатите да са жени, защото винаги съм вярвал, че тяхното участие е начин политиката да се направи по-човешка и заради това по-успешна! Винаги съм държал и ще държа на оценяването на хората по тяхната компетентност, а не на раздаване на постове по роднински връзки или партийна принадлежност.

 

Искам да ви уверя, че "Националното Движение Симеон II" ще разполага с механизми, които ще направят неговите депутати непосредствено отговорни пред тези, които са ги избрали. Всеки, който приеме моята покана ще носи и отговорността да се посвети на целите на Движението и на неговите високи изисквания за политически морал, а също трябва да е готов да се оттегли, когато доверието не е било оправдано.

 

Драги сънародници,

 

Осъзнавам напълно отговорността, която поемам с днешното обръщение към вас. Избрах този най-труден път, защото съм убеден, че е единственият за постигането на ново българско духовно и икономическо Възраждане. Твърди се, че току-що приетият закон за партиите бил предназначен да попречи да ме последвате в промяната, която днес ви предлагам. Не желая да допусна, че това е възможно в една развиваща се европейска демокрация.


С нетърпение очаквам новите ми срещи с вас. Този път те ще бъдат не само срещи на надеждата, но и на решимостта и готовността за промяна.

 

За мен в този исторически момент да бъда лидер има смисъл единствено, ако работя за всички. Моята сила е във Вашата подкрепа! Заедно ще успеем, тъй като "Съединението прави силата".

 

Бог да ни помага!

 

 

 

 

 

Коментари

 • чугун

  19 Sep 2021 19:28ч.

  Царят-гражданин заяви пред цял народ, мяколко милиона го гледаха, че няма и няма да има никакви претенции към България. Още се съди , реституира, съди държавата в Страсбург, иска си горите и имотите. Може да е прав, може да е крив, но не е почтен. Не е задължително да си потомствен аристократ , внук на Краля Слънце, за да си човек на думата си, такъв евтин измамник като него и в селската кръчма ще го заплюят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  19 Sep 2021 19:29ч.

  както говореха неговите юпита така говорят от екипа на кирчо и понеже веднъж сме излъгани по един долен начин сега не вярвам на нито една дума на екипа няма да гласувам за тях а както се очертава няма и за кого да гласувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  19 Sep 2021 19:49ч.

  Юпитата на Лъжлив Дедо бяха безобидни комари, сравнени с тая шайка африкански скакалци, унищожаващи всичко в услуга на кукловода си Диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тоя ли

  19 Sep 2021 19:56ч.

  е от "Братството на почтените"? На България от тази неспирна "братска почтеност" душа не й остана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гугушчук

  19 Sep 2021 19:58ч.

  И най-почтенно си прибра спорните имоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  19 Sep 2021 20:23ч.

  К. Кеврокян: Материални претенции към България имате ли?, С. С. - Как, материални? К.К. - Тоест, имуществени. С.С. - Как, към собствената си страна, не-е, от мене това няма да се види никога... https://www.youtube.com/watch?v=U1wkeWjAniI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 19мин: "Всеки един от нас ще подпише договор за почтеност, заяви бившият икономически министър Кирил Петков на представянето на политическия проект "Продължаваме промяната."

  19 Sep 2021 20:23ч.

  Добре е, че Киро Харвардо ще се подписва след разразилата се афера с канадското му гражданство, а не преди нея. Късмет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  19 Sep 2021 20:27ч.

  А с наглостта как стои въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  19 Sep 2021 20:34ч.

  Ей тука, малко преди втората минута Траволтата показва какво ще ни направи: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ZW0DfsCzfq4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Триволтовият

  19 Sep 2021 20:47ч.

  Рекъл ли е пак, че ще продава оттук, от България, електронните здравни досиета на всички ни от Триморието на Амазон, или след онази изява на уличен жаргон са го посъветвали до изборите да не си повтаря тази "интетесна" (така си я дефинира) идея публично?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЪВЕТИ КЪМ СИНА Фердинанд, цар на българите

  19 Sep 2021 20:56ч.

  Тъй щото не трябва да се спираш нито на минута и да разсъждаваш върху тая вулгарна дума, добродетел и честност. Честността няма нищо царско. Тя не се ползва с достъп в нашата династия, а аз лично прекарах 32-годишно царуване без нея. С големите крадци, политикани и банкери, бъди винаги в съюз; те са доволни, когато им падне случай да делят плячката с царете. VІІІ. Защо трябва да си лицемер Лицемерието е основна добродетел на царете. То е много тачено в нашия, Кобургския род, така също и в българския народ. Ти трябва да го притежаваш в висша степен, ако искаш чрез лицемерието да обезоръжаваш поданиците си. .....Бъди лицемерен и умей да лъжеш, но да лъжеш искрено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  19 Sep 2021 21:00ч.

  Не сме твои сънародници! Ние сме българи, а ти не си! Дано ти простят ония, които излъга нагло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЩА МУ СЕ ПРЕГРЪЩА

  19 Sep 2021 21:17ч.

  С ХИТЛЕР. ФАКТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В СЪЩОТО ВРЕМЕ ХИТЛЕР

  19 Sep 2021 21:17ч.

  ИЗБИВАЕ ЕВРЕИ. ФАКТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕВРЕИТЕ ПЪК СА НЕГОВИ

  19 Sep 2021 21:18ч.

  СЪНАРОДНИЦИ. ФАКТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НА ТОВА СЕ КАЗВА

  19 Sep 2021 21:18ч.

  ГьОНСУРАТЛЪК. ФАКТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бе за какво ми го пробутвате пак тоя?

  19 Sep 2021 22:40ч.

  Тоя нито е българин, нито е имал някога каквото и да било общо с България. Баща му - също. Да си действат там .... на запад и да не си пъхат гагите тук. Тук те нямат място! Не го ли разбрахте вече бе, българи? До кога ще търпите дневният ви ред да бъде определян от чужденци, какъвто е тоя! А бе теглете му една сосна ..... вие много добре знаете каква и го пуснете да пасе. Ние просто сме други, братя българи и като такива ще бъдем ние си. Не ни интересуват никакви европейци, прочули се благодарене на нашите богомили, но след това извърнали поглед в страни. Западът изгуби играта, братя българи! И това беше ясно още от преди век и половина, но само малцина, като Ботев и Левски го знаеха. Сега е дошъл момента, когато ще трябва да го узнаете и вие. И ще го узнаете. Но, не бързайте да се хващате на хорото. Такова вероятно няма да има. Ще има, но когато осъзнаете що за стока е запада. До тогава, ще слушате старите ни градски песни, за бялото сладко и всякакви други сладникави, пишман-боржуазни, "български" снобарщини. Но, ако наистина сте отдадени на "истината", ще ги изтърпите и тях. Чак след това, започва вървежа по истинския път, а той е ужасно стръмен, така че не се надайте за хоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Sep 2021 23:03ч.

  Симеон Сакскобурготски от почтеност унищожи основата на българската енергетика-четири блока на АЕЦ Козлодуй и осигури пазар на румънската АЕЦ Черна вода строена с пари на френската банка Париба. За това предателство този наш почтен цар и Меглена Кунева бяха награден официално с френски почетни знаци и ордени, а неофициално вероятно с много финикийски знаци. Също така от преливаща почтеност този мадридски комарджия унищожи Българската армия, като наряза почти всичките и оръжия (включително и най-страшните възпиращи агресивните намерения на съседите ни неотразимите СС-23). Така той превърна Българската армия от сила респектираща всеки агресор в полицейска сила! Неговото почтено правителство води така преговорите с ЕС, че главната преговаряща Меглена Кунева бе обявена от европейците за г-жа "Yes" и България получи най-унизителния робски договор за присъединяване, който доунищожи българската промишленост и селско стопанство. България се навъди със всякакви западни "инвеститори", които започнаха да източват природните и ресурси и финансите на българина. Неговите алчни, но почтенни юпита разграбиха всичко до каквото се докопат у нас. Неговият велик финансов министър стана финансов министър на годината, когато превалутира външния ни дълг от долари в евро точно преди да се срине долара и така го увеличи с още един милиард евро! Затова пък сега е любим гост като експерт в мисирковите телевизии, като БТВ, Нова ТВ и др. Да юпитата бяха експерти, но експерти в грабежа на България! Същото това почтено правителство на Сакскобурготски приватизира БТК на цена 3 пъти по ниска от колкото бе приватизирана сръбската телекомуникационна компания, при положение, че БТК бе с много повече активи! Почтения "цар" за малко да успее да приватизира и единствената магистрала у нас-Магистрала "Тракия", но благодарение на шума който се вдигна от БСП и други партии в ЕС не успя да го направи! Другата огромна щета, която нанесе "почтеният" "цар" бе вкарването на "проклятието на България" ДПС във властта ( по Иван Костов). Те така бързо се ошлайфаха покрай неговите крадливи юпита, че бързо ги задминаха и до ден днешен са ненадминати в това! Мога да изреждам и още заслуги за разграбването на България от този "почтения" Сакскобурготски, но спирам защото на никой не му се четата дълги постове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма никаква прилика

  19 Sep 2021 23:33ч.

  Приликата е само внушение. Кобурга дойде с обещания и си отиде с подвита опашка, но с огромни лични облаги. Разликата е там, че Кирил Петков и Асен Василев дори и никога повече да не влязат в политиката вече оставиха дълбока следа у нас, зададоха път към развитието и поставиха знак СТОП на кражбите. Делата им вървят преди думите и обещанията, това е типа политици, които ние трябва да търсим, но за жалост са огромна рядкост. А Симеон вървеше с обещанията напред, докато наивните българи вярвахме и мислехме, че те значат нещо. Та това е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА - дела трябват, не думи. И тези мъже ги имат. За мислещия гласоподавател делата са най-важния и единствен фактор за оценка на един политик. Всичко друго е внушения и празни приказки. А защо тази статия внушава някакви паралели, които явно целят да отблъснат по-наивните и мними читатели от този проект? Това само по себе си говори за целта и интереса, който автора обслужва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Онзи

  19 Sep 2021 23:50ч.

  Тъкмо щях да напиша, че управлението на Кобурга и юпитата му не беше толкова отдавна, че да го забравят хората, и предходния коментар ме опроверга. Добрата новина е, че докато царчето омагьоса 2 млн. избиратели, сегашните ще бъдат далече от такъв резултат и слава Богу. Има напредък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цап-царап, цап-царап, цап-царап

  20 Sep 2021 2:05ч.

  Милият царчок Симеончо, цап-царап, цап-царап имотите на Интендантството на Царство България, си е направо като ангелче в сравнение с наглите измамници Кирил Петков и Асен еди кой си. Стига внос на боклуци от Европа и Америка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  20 Sep 2021 6:29ч.

  От Кобургите българите никога не са видели нищо добро! Този само потвърди това, осъждайки България за нещо, което не е негово, а на Интендантството. Никак не е случаен факта, че са го изгонили от България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  20 Sep 2021 7:23ч.

  Втората национална катастрофа беше при баща му, третата я започна той. С Доган и Борисов, които създаде . Много обича България, ама друг път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  20 Sep 2021 8:09ч.

  Според Айнщайн идиотът е човек, който непрекъснато прави едно и също и се надява да получи различен резултат. Ние в България сме 80% дебили, т.е. вид идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние в България сме 80% дебили, т.е. вид идиоти.

  20 Sep 2021 8:38ч.

  Е може ли такова изказване, при 40% гласували? ... нящо математиката ви куца ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Е може ли такова изказване, при 40% гласували? ... нящо математиката ви куца"

  20 Sep 2021 8:59ч.

  На колегата по-горе от цитирания текст нищо не му куца, защото: автентичното значение на "идиот" се отнася до граждани на полиса, които се интересуват само от себе си и не ги е еня за общественото благо. Случаят с негласувалите на последните избори е тъждествен - ако бяха си направили труда да отидат до машинките и да кликнат върху най-долното квадратче с неодобрението за никого, щяхме да имаме реален и много висок процент на протестен вот, защото нямаше как да се отчете като "невалидни бюлетини". От това, разбира се, съставът на маймунарника нямаше да се промени, но поне щеше да е налице най-неоспоримото доказателство за несъстоятелността на сегашните "политически партии".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "общественото благо"

  20 Sep 2021 9:23ч.

  Често срещан израз на ваксиналното ни настояще напоследък ... индивидуалността и високото IQ са взаимосвързани, и ми се струва, че точно на такива хора е несправедливо да се слага етикет "идиоти", ние не сме стадо, ако ви трябва стадо - сменете народа си с някой по-слаб умствено ;) Българският народ живее отделен живот от този на българската политика, те просто нямат връзка помежду си, но е много погрешно да си мислите, че на такъв народ може да се сервира всякакво ястие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  20 Sep 2021 17:58ч.

  "Как , аз да съдя България ? Да съдя родината си ? Никога!" - в интервютото му с К.К. в Мадрид .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Sep 2021 8:39ч.

  Баце е пример за висша почтеност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВЪН

  21 Sep 2021 18:51ч.

  Не коментари по сайтовете,ама той така ,ама той онака,трябваше да сме го изгонили с шутове до сега,не да му връщаме горите,замъците и да го храним тоя лешпер.Ееееех кибер войводиии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  24 Sep 2021 4:02ч.

  Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха, крадлив дедо да говори за почтеност. Във всяка по-почтена организация(примерно Камората) щеше да лежи на дъното на някой язовир с камък около врата. ПФУ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами ...

  29 Sep 2021 17:21ч.

  @Отвратен на 20.09.2021 в 06:29 Не те знам колко си отвратен, но отвратително лъжеш. А пък аз заминавам да се порадвам на прекрасната равна Южна Добруджа, плод на изпълнения пред българите дълг на Цар Борис III, после по най-българския диагонал ще пресека съхранената от Батенберг и Кобургите чудна България, за да се преклоня пред Пирина и ще погледна отвъд, където нашите братя оттатък границата няма да спрат да сънуват съединението и мълком да се радват на скритите дълбоко в сърцата образи и дела на Царя-обединител. Ще огледам на север чакащите за новия обединител - европеец Западни български покрайнини, ще пресека по другия диагонал Мизия и Тракия, спасявани неведнъж от българските войски, вдъхновени в храбростта си под знамето на българските владетели от 19 и 20 век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангелов

  30 Sep 2021 11:59ч.

  Въпрос на К.Кеворкян преди години,при гостуването му в Мадрид: "Ваше Величество,ще имате ли материални претенции към България,ако се завърнете някой ден? Отговор: Кой аз,никога ,никога,няма дори да помисля да търся блага от моята Родина! Днес си взех всичко до керемида,затова нямам какво друго да диря от "скъпата" си "моя" България!Останах да живея тук,защото "милея" за родното си място.Боже, опази от "закрилници"държавата на истинските,на натуралните българи,бих казал аз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  12 Окт 2021 9:01ч.

  Факт е че при царя държавата вървеше най-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи