Пророчество на Собчак за Украйна, 1992 г.: Минираме бъдещето на цялото човечество (видео)

Пророчество на Собчак за Украйна, 1992 г.: Минираме бъдещето на цялото човечество (видео)

ТВ пресконференция от 1992 г. на Анатолий Собчак, първият демократично избран кмет на Санкт-Петербург, политик с ясно изразени либерални възгледи. При него започва работа Владимир Путин. Думите му за Украйна звучат пророчески днес.

Стенограма:

Мога да кажа съвсем точно какво мисля по този въпрос. Мисля, че идеята за Общността (ОНД) се провали. Мисля, че това е поредната задънена улица и в това ме убеждават най-вече действията на Украйна. Както знаем, именно Украйна зае тази позиция, която доведе до идеята за Общността, а сега стана ясно, че тази идея за Общността им беше необходима само за едно: за да използват тази идея като начин за печелене на време, през което те да могат да си създадат собствена армия, и то в такива размери... знаете ли, и украинският президент, още преди да стане президент, и хората, които са днес на власт в Украйна, говореха, че трябва да се създаде 400-хилядна армия.

Сега вече знаем как именно те смятат да създадат тази армия. В началото си мислехме, че всяка независима държава трябва да си създаде армия по нормалния начин, и това си е нейно право – създайте си, ако щете, и 4-милионна армия за сметка на своите данокъплатци, но, както се оказва, замисълът, както обичат да казват журналистите, е бил друг – да вземат и просто да прехвърлят сега съществуващата армия под юрисдикцията на Украйна, въпреки че аз не мога да разбера защо жителят на Русия, Узбекистан или Казахстан, призован в съветската армия, трябва да полага клетва за вярност към украинското правителство.

Нещо повече, смятам, че днес си имаме работа с възможно най-опасна симбиоза – симбиоза на бившата партийна номенклатура и крайните националисти. Ние с вас знаем, че именно в Украйна комунистическият режим беше най-дървен, най-фанатичен; самият аз – в моите жили тече също толкова украинска кръв, колкото и руска, и затова аз мога да говоря за това съвсем спокойно, и точно това ме безпокои най-много: тази симбиоза на крайните националисти с онази номенклатура, чиято консервативност беше очевидна за всички.

Днес те много бързо се намериха взаимно, и обърнете внимание, че в изказванията на днешното правителство на Украйна няма нито дума за правата на човека, за правовата държава; всички те започват и завършват с думата “независимост”. Сега вече виждаме каква именно независимост са си избрали: за тази тяхна независимост, както се оказва, е нужна преди всичко армия – армия, която те биха могли да си създадат за максимално кратък срок, след това ще им потрябва също и Черноморският флот, и аз не се съмнявам, че утре те ще изкажат претенции – пък вече и сега са ги изказват – и за ядрено оръжие.

– В. “Московский комсомолец”, Вадим Паегля. Анатолий Александрович, нека се върнем към съдбата на Черноморския флот, защото точно този въпрос в момента е най-болезнен. Вие като политик, като юрист виждате ли възможност за някакъв компромис?

– Е, не само виждам, но и смятам, че тук без компромис просто няма да може да се мине. Смятам, че тук има един юридически възможен вариант, юридически правилен и справедлив: всички републики-учредители, които влязоха в състава на Съветския съюз през 1922 г., след като те сами отмениха Договора от 1922 г., трябва да се върнат към онези граници, с които са влезли тогава в състава на Съюза. А всичко останало, всички по-късни териториални придобивки трябва да са предмет на обсъждане, предмет на преговори и вземане на решения, защото е анулирано самото основание.

Вярно, украинският президент изказа мнение, че за него този договор изобщо няма никаква сила както и всичко, което се е случило по съветско време, въпреки че самият той в миналото също е направил немалко за този режим в качеството си на секретар на ЦК на Украйна. Но той предпочита да се върне към Переяслявската рада и към времената на Богдан Хмелницки. Е добре, нека се върнем тогава към онзи договор и да се върнем към Украйна в границите на онзи договор! Всичко останало трябва да бъде предмет на обсъждане и преговори.

Колкото за съдбата на Черноморския флот – аз не бих искал да говоря сега за някакви териториални претенции, за съдбата на Крим, но са известни достатъчно много прецеденти, когато военноморските бази на една държава се намират на територията на друга държава, дори и да предположим една такава нелепост, че Крим е територия на Украйна. Та ето, от тази гледна точка аз смятам, че е напълно възможно споразумение между Русия и Украйна, но, доколкото знам, Севастопол никога не е бил база на украинския военноморски флот. Той винаги е бил база на руския флот и това не е нещо, което може да се промени под влиянието на някакви моментни обстоятелства. Това, което се е създавало векове наред, не може да се промени за един ден, дори ако това са го решили представителите на комунистическата номенклатура заедно с националистите; за един ден това не може да се промени.

– Но ако допуснем, че Украйна няма да се съгласи с това, какви в такъв случай ще бъдат действията на Русия? Икономически санкции, още нещо?

– Е, аз смятам, че това не е проблем само на Русия, това е проблем и на международната общност, защото действията на Украйна по отношение на съветската армия и флот са действия, които са една огромна заплаха за човечеството като цяло. И затова по този въпрос е възможно да се проведе международна конференция и преговори под егидата на ООН, с участие на водещите страни в света, за да се стигне до определени приемливи за всички решения.

Аз съм против териториалните конфликти да се решават със сила, тук трябва да се водят преговори, но не трябва и да губим време, не трябва да допуснем Украйна да създаде такава армия, която ако се създаде, то непременно ще се и задейства. Не се съмнявам нито за минута в това и смятам, че днес минираме не само нашето бъдеще, но и бъдещето на цялото човечество.     

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  29 Март 2022 10:25ч.

  и всичко излезе вярно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кви путински клишета, кви 5 лева, ма ?

  29 Март 2022 10:57ч.

  Всичко това е казано в 1992-а година, от човек който е наполовина украинец !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д'артанян

  02 Май 2022 16:33ч.

  Не си баба Мара, а проста, злобна и тъпа Мара !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крим не е бил на Украйна а на УССР

  29 Март 2022 11:43ч.

  След разпадането на Съветския съюз, през 1991 г., на Кримския полуостров е образувана Автономна република Крим. На 5 май 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната, и впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Чечня обяви независимост при джохар дудаев, но кремъл я изравни със земята

  30 Март 2022 0:22ч.

  Та тук наблюдаваме правото на силата. Русия е по-силна от Украйна. Така е в животинския свят, така е и в човешкия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  06 Апр 2022 23:05ч.

  Никак не и личи изравняването със земята днес. Лечението на русофобията е като на гърбицата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  06 Апр 2022 23:10ч.

  Помня прословутата глупост на Елцин изречена на незаконното закриване на СССР на срещата в Беловеждката пуща. Кравчук плахо пита: А Крим на кого? Елцин дори без да е на две ракии: Бери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Март 2022 11:46ч.

  Ето точно това ме притеснява колко всъщност е дълбока матрьошката, руската паралелна и дълбока държава е нещо колосално, с огромни натрупвания на информация и влияние, със съветските власти винаги трябва да се внимава особено ако има постановление за преброяване на дивите животни, при това спуснато от здравите сили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Март 2022 11:50ч.

  Затова искрено ме изумява острата и самоотвержна позиция на всички неолиберални сектанти на "новото нормално"- вижда ми се безразсъдна и опасна но за всички, ами ако искат да се самоубият колективно? Те вече го показаха с пландемията и инжекциите, това са ято хунвейбини-камикадзета с мисия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  29 Март 2022 11:50ч.

  Има само един политически пророк в Русия и това е Жириновски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Март 2022 14:12ч.

  Митичната свръхсекретна операция "Голгота" ! Андропов замисля войната в Украйна още в началото на 80-те !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  29 Март 2022 23:44ч.

  Това е фейлетон бе, земете го прочетете барем до края.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  06 Апр 2022 23:12ч.

  Зипе, премери си температурата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Март 2022 14:12ч.

  " ... дори и да предположим една такава нелепост, че Крим е територия на Украйна (...) Ех, Анатолий Александрович милый, ако би знал, кви ги дрънкат дъщеря ти и жена ти ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лилит

  29 Март 2022 19:22ч.

  За човек разбиращ политиката , както и червените линии, не е трудно да даде ‘’пророчество’’. Особено и познаващ човешката психика, тази на звяра в нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  29 Март 2022 19:48ч.

  значи и тоя е националист . нали има украински корени. защо се сърдят? едни националисти с/у други. или края на социалистите е краен национализъм!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Март 2022 20:48ч.

  "...и аз не се съмнявам, че утре те ще изкажат претенции – пък вече и сега са ги изказват – и за ядрено оръжие". Укр.објавјава независимост1991, това е реч на Собчак през 1992. Укр. предава јадрените ракети с меморандум през 1994.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Март 2022 20:48ч.

  Какво наруши Укр.? Че искаше да се говори само на украински и само след 5 дни го отмени? По-скоро Собчак знае, че РФ има претенции и за Крим, и за признаване независимостта на Укр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Март 2022 20:57ч.

  по-скоро това си е мъката на Жужко за “нај-голјамата геополитическа катастрофа-разпадането на СССР“. И как тој се вижда на бјал кон в историјата като обединителја на “рускија свјат“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Собчак, политик с ясно изразени либерални възгледи. При него започва работа Владимир Путин

  30 Март 2022 0:16ч.

  И от яркия либерализъм през вълнуващите години на разграбване на народното богатство от бъдещите олигарси милиардери, та до пиедестала на Баща на народите и несменяем Водач по пътя на историческите традиции, консервативните ценности и Православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Володя, только не бронзовей..

  30 Март 2022 2:51ч.

  Какво ли щеше да каже днес Собчак на Володя....Очевидно е бил патриот....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изгубеният

  02 Апр 2022 19:52ч.

  Хубаво припомняне, та... Севастопол си е база на руския флот и преди и след Майдана. Няколко пъти натъртва, че военно решение е лошо решение. Тва , че Москва е трябвало да спре центробежните сили какво общо има с украйнците? Да си бяха озаптили "помешчтите". През 1992 все още има живи съвременици на Голодомора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи