На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат, начело с ген. Аугусто Пиночет

На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат, начело с ген. Аугусто Пиночет

Йелена Монрой пред снимки на задържани и изчезнали по време на диктатурата на ген. Аугусто Пиночет. Тя е на 3 години, когато заедно с по-малката си сестра и майка й Елиана Родригес са арестувани по време на преврата на 11 септември 1973 г. Снимка: АП

На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат, начело с ген. Аугусто Пиночет. Правителството е свалено, президентът Салвадор Алиенде е убит. В страната е въведено военно положение. Военната хунта установява диктатура. Конституцията е суспендирана, забранeни са всички партии, влизащи в Блока на народното единство, разпуснат е парламентът. По време на управлението на Пиночет над 3000 души загиват, близо 30 хил. противници на режима са подложени на изтезания, хиляди са безследно изчезнали.

Около 200 хил. чилийци напускат страната. Аугусто Пиночет е президент на Чили от 13 септември 1973 г. до 11 март 1990 г. и командващ сухопътните сили на Чили от септември 1973 г. до 10 март 1998 г. 

В бюлетина „Международна информация“ на БТА пише:

Реакционен военен бунт в Чили

Сантяго, 11 септември 1973 г. /БТА/ Тази сутрин в Чили започна реакционен военен бунт против законното правителство на републиката. Бунтовниците поискаха от президента Салвадор Алиенде да подаде оставка. Президентът говори по радиостанциите, които подкрепят правителството. Той заяви, че е твърдо решен на всяка цена да защитава демократичния режим. В момента, когато той говореше, над президентския дворец, където се намира Алиенде, се появиха самолети на бунтовниците.
Всички партии, влизащи в Блока на народното единство, публикуваха декларации, в които изразяват решителна подкрепа на правителството. 

***

Военен преврат в Чили

Ню Йорк, 11 септември 1973 г. /БТА/ Тази сутрин в Чили бе извършен реакционен военен преврат против законното правителство на републиката. Според съобщения на кореспондентите на западните осведомителни агенции от Сантяго командващите трите рода войски са образували хунта и са поискали президентът Алиенде да подаде оставка в срок от 24 часа. В декларация на хунтата се казва, че печатът, радиото и телевизията, свързани с Блока на народното единство, трябва да преустановят дейността си. В противен случай те ще бъдат унищожени. Жителите на Сантяго трябва да останат по домовете си.

Радиостанциите, завзети от части на хунтата, са предали заповед до всички държавни и частни компании да прекъснат радиопредаванията си и всяка радиовръзка, а също да бъдат прекъснати телеграфните и телефонните връзки с външния свят. Летищата в Чили са затворени.
Военни части започнали да рушат радиостанциите, които отказали да изпълнят тази заповед, подписана от командващите трите рода оръжие.
От 15 часа по Гринуич днес военната хунта е въвела извънредно положение и полицейски час за неопределено време в пялата страна.

Самолети на военновъздушните сили са бомбардирали президентския дворец в центъра на Сантяго, където се намирал президентът. Осведомителните агенции, позовавайки се на радиостанцията, завзета от хунтата, съобщават, че президентът Алиенде бил арестуван. А според едно предаване на мексиканското радио той потърсил убежище в аржентинското посолство.
Хунтата съобщава също, че са арестувани и „бивши висши правителствени дейци -марксисти“.

Ройтер предаде от еквадорската столица Кито, че Пабло Родеигес, лидер на крайнодясната фашистка групировка „Отечество и свобода“, която преди два месеца и половина се опита да извърши преврат срещу правителството на Блока на народното единство, се е завърнал тайно в Чили, съпроводен от свой съмишленик. Както е известно, членове на тази групировка убиха неотдавна адютанта на президента Алиенде. Някои от тях бяха успели да намерят политическо убежище в Еквадор. 

***

Положението в Чили

Ню Йорк, 12 септември 1973 г. /БТА/ Чилийският президент Салвадор Алиенде, който отказа да се предаде вчера на извършилите преврат военни, се бил самоубил вчера в кабинета си, съобщават всички западни осведомителни агенции, като цитират съобщение на контролираната от превратаджиите радиостанция „Агрикултура“. Радиостанцията се позовавала на очевидци, които видели трупа на Алиенде в големия салон на полуразрушения президентски дворец „Монеда“. Заедно с президента се били самоубили и неговият секретар по печата и близък съратник Аугусто Оливарес, както и заместник-министърът на вътрешните работи Давид Вергара.

Официално съобщение на военните по повод смъртта на ръководителя на правителството на Блока на народното единство все още няма. Но представител на хунтата оповестил, че по-късно днес ще бъде разпространено комюнике за съдбата на Алиенде. 

Наред с непотвърдените съобщения за смъртта на президента Алиенде от Чили пристигат откъслечни вести за положението в страната. Радиостанцията "Агрикултура“ остава единственият източник на новини, тъй като останалите средства за масова информация или са поставени под забрана, или пък сградите им са разрушени. Военни части са завзели всички радио и телефонни станции.

Хунтата оповестила, че членовете на правителството на Алиенде и ръководителите на партиите на Блока на народното единство били арестувани. Превратаджиите отправили призив към още 40 местни и централни ръководители на партиите от Блока да се предадат в Министерството на отбраната. Те били заплашени, че в противен случай ще понесат последиците. Хунтата наредила на въоръжените работнически отряди да не излизат от фабриките, завзети от тях след предишния безуспешен опит за преврат срещу правителството на Блока на народното единство, извършен на 29 юни т. г.
Броят на убитите след вчерашната престрелка в Сантяго не е известен, но според агенция Франс прес имало около 30 ранени. Кореспондентът на ЮПИ пише, че били изстреляни десетки хиляди патрони. От самолетните бомби дворецът "Монеда" бил фактически сринат със земята.

В служебния бюлетин „Материали от чуждестранния печат“ на БТА пише:

Британски печат
Новото чилийско правителство
от Ричард Гот

В. „Гардиън“ 8 октомври 1973 г. Новото чилийско правителство упражнява такъв абсолютен контрол върху страната и е създало такава атмосфера на ужас и всеобщо подозрение, че не е възможна никаква съпротива. Докато в Сантяго голям брой изтъкнати политически фигури, свързани с предишното правителство на президента Салвадор Алиенде, все още са на свобода или са се скрили в чужди посолства, повечето от ръководителите на местните организации на Блока на народното единство в провинцията са в затвора или са поставени под домашен арест.
Това ми стана ясно по време на обиколката, която неотдавна предприех из южната част на Чили.
В много случаи кметът или губернаторът са били застреляни, като вестниците обикновено съобщават, че това е станало, защото въпросната личност оказвала съпротива при арестуването си или защото у жертвата било намерено оръжие. Във фабриките, по-специално в индустриалния пояс около Консепсион, в каменовъглените мини и стоманодобивните заводи на юг профсъюзните ръководители и политическите активисти са арестувани и хиляди хора са уволнени.
В предградията и бордеите на всички градове почти постоянно се извършват обиски за оръжие и се търсят „екстремисти“. При тези обстоятелства едва ли има нещо чудно във факта, че съпротива няма.

***

Печат на ФРГ
Генералът не отговори на въпроса за убитите
В. „Ди Велт“ 6 октомври 1973 г.  Интервю на "Ди Велт" с Пиночет, взето от Херман Ренер

Сантяго. „Ди Велт“: Господин генерал, европейският печат почти единодушно прецени отрицателно преврата в Чили. Съществена причина за това беше, че правителството на Алиенде се смяташе за законно правителство. Беше ли то наистина законно на 10 септември?
Пиночет: В началото правителството на Алиенде беше законно. То беше избрано от парламента, тъй като при изборите за президент не беше получено абсолютно мнозинство на гласовете. Но с начина на действие на неговата администрация то изостави конституционния път и стана незаконно. След това то беше обявено за антиконституционно както от правните органи, така и от независимата контролна инстанция /Контралориа/ и Камарата на депутатите.

"Ди Велт“: Колко хора, загинаха до днес в резултат от преврата и последвалите го мерки?
Пиночет: За споменатата от Вас дата се подготвяше масово избиване на чилийци и нещо друго, което ни се струва още по-сериозно, самият президент се подготвяше в собствения си дом за гражданска война; той нареди да се обучават „партизански“ групи и беше натрупал голям склад от тежки оръжия, с които щяха да бъдат в състояние да се бият срещу войската.

"Ди Велт": В Сантяго все още съществува в много отношения военно извънредно положение. Колко време трябва да мине по Ваше мнение, докато отново се нормализират животът в градовете и връзките с чужбина?
Пиночет: Военният контрол, който се упражнява в момента, ще продължава дотогава, докато осигурим мирното протичане на всички национални дейности. Връзките с чужбина са вече напълно нормализирани.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • ЗИП

  11 Sep 2023 12:22ч.

  Всички събития имат ПРЕДИСТОРИЯ! А в Чили всичко започва от 1970г.Как точно Алиенде става президент? Прилича на тупикът от нашите избори. Никоя партия няма мнозинство.Накрая за да не се ходи пак на избори ДЕСНИЦАТА решава да подкрепи Алиенде! Като "благодарност" Алиенде решава да провежда "реформи" по съветски модел Опитва да въведе ПЛАНОВА икономика.Тоест с гласовете на ДЕСНИЦАТА .. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  11 Sep 2023 14:50ч.

  А каква е предисторията на преврата? Кой гласува за Пиночет и сие? САЩ/ЦРУ колко гласа имаше в чилийския парламент (сенат и камара на представителите)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  14 Sep 2023 17:29ч.

  И затова САЩ и ЦРУ демократично назначават масов убиец убил 10ки хиляди за да може САЩ да редят картите в чили и региона... Е сега твоите хора виждат малко зор, нали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  11 Sep 2023 12:31ч.

  Според това, което съм чел, Алиенде е искал да развива Чили по чилийски модел, което не е било одобрено нито то САЩ, помогнали на Пиночет, така и от СССР, които били обещали заем на Чили, но не го дали и са останали пасивни при преврата. Поклон пред жертвите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само факти

  11 Sep 2023 12:38ч.

  Преди преврата от септември Алиенде с бездарно управление срути чилийската икономика и отприщи огромна инфлация. Алиенде търсеше финансова помощ да покрие външните дългове на Чили. Посети Москва с просия. Др.Брежнев го потупа по рамото и му отпусна ... 15 милиона долара , смешна сума, абсолютно недостатъчна да спаси чилийския дълг. СССР изостави Алиенде. В Чили имаше кубински "съветници". Превратът имаше и за цел да прогони кубинците и да спаси чилийската икономика от "кубинизация". Роптаенето срещу управлението на Алиенд беше поне половин -една година преди преврата и ген.Пиночет /командващт СВ/ съвсем не беше в центъра на заговорниците. Там водещи бяха военните от флота и ВВС. Пиночет беше лоялен на Алиенде и едва мигове преди преврата даде съгласие да влезе и углави Хунтата. Алиенде не беше "убит" от превратаджиите. Пиночет му даде коридор и лимузини, които да го изведат от Двореца и той да напусне страната. Алиенде отказа и се САМОУБИ. Легендата, че е загинал в сражение беше пусната от Съветския Лагер в последствие. Първите години след преврата Пиночет стабилизира чилийската икономика по пазарен модел /"чикагските момчета"/. Пиночет водеше протекционистична политика и беше популист. По-късно започна да се отдалечава от САЩ и стана неудобен и излишен... 3000 убити опозиционери по времето на хунтата са факт. Те бледнеят на фона на днешното избиване на чилийците с "ваксини" , извършено последните две години от неокомунистите на власт. Днес чилийците имат една от най-високите постваксинални смъртности в света. Демонизирането на Пиночет , отдавна приел Богу дух, има за цел да отклонява вниманието от днешните престъпления на неокомунистите глабалисти и ваксинатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Само факти 11 Sep 2023 9:38ч.

  11 Sep 2023 13:24ч.

  тези факти от Википедиа ли ги прочете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само лъжи

  11 Sep 2023 13:28ч.

  А тази пък върха на трол-коментара: "Пиночет стабилизира чилийската икономика по пазарен модел /"чикагските момчета"/. Пиночет водеше протекционистична политика и беше популист. " Нека читателя замести Пиночет примерно с Б.Б. или Денков например и ще добие представа за "фактите". А какво са "чикагски" момчета нека прочете от книгата на Наоми Клайн - Шокова Доктрина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  11 Sep 2023 16:43ч.

  В "Шокова доктрина" се споменава и Чили - https://www.youtube.com/watch?v=j5MjJ9ONjkw&t=406s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ооо

  11 Sep 2023 19:05ч.

  Не само се споменава, а има цяла глава посветена на нея в детайли. Всичко което се случи в България и в цяла източна европа - бандитска приватизация, ултралиберални реформи в полза на големи корпорации, отварянето (разгащването)на държавите и премахването на всякакви пречки, мита, регулации, антимонополни правила, корпоративни сливания поглъщания, жесток дъмпинг внос на ефтина продукция с цел убиването на местната икономика и т.н пред големите корпорации, култ към т.нар, "свободен пазар", назначаването на определени от вън "съветници" на всяко правителство, премиер, президент (това са т.нар чикагски момчета отгледани от т.нар. чикагска икономическа школа чийто създател е Милтън Фридман. Също и отглеждането на местна класа от "икономисти", "анализатори" базирани в разни нпо та). Същността на реформите на Мълтън Фридмановия монетарен модел е жестокото орязване на всякаква социална политика, забранена е всякаква ценова регулация и най-вече участието на държавата и общините в икономиката. Според него държавата трябва да се сведе до полицейски функции и някаква представителна армия и нищо друго - дори училищата и трябва да бъдат предмет на пазарна икономика. Този определено неработещ модел оставящ единствено огромни гета с бедни хора и огромни печалби за корпорациите е жестоко приложен в Чили , Аржентина, Бразилия, Венецуела и още много други държави през 70 години. Въпреки че го подкрепят Рейгън и Маргарет Тачър (не случайно Пиночет избяга точно в Англия ) не посмяват да го приложат до край в собствените си държави но охотно го пробутват в третия свят. Той по правило винаги идва след кървави преврати а в източна европа след пълно вътрешно завладяване на държавите отвътре. Така, че икономически онова в Чили е същото това в България. Нищо ново не ни се е случило просто сме поредната смачкана държавица. Според този модел беше и погрома направен от правителството на Иван Костов който малоумниците все още наричат стабилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  11 Sep 2023 12:43ч.

  сащ подкупиха профсъюза на таксиметровите шофиори и така започна мелето напълниха стадионите с народ отрязъха ръцете на един музикант алиенде с автомат защитаваше редовното законно избрано правителство и страната си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасиха държавата

  11 Sep 2023 13:02ч.

  от ръцете на червената чума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Спасиха държавата

  11 Sep 2023 13:26ч.

  ти май не си ходил в Южна Америка. Щото, ако беше, щеше да разбереш значението на израза "заден двор". "Спасили държавата от первената чума..." - отиди и виж какъв рай е там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  11 Sep 2023 16:51ч.

  Не зная коя майка ви е раждала, но разсъжденията ви са все едно сте правени там, където слънце не огрява ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факти

  12 Окт 2023 12:19ч.

  Каквото и да спорите, винаги на очи се набива една нещо. Където се намесят САЩ, винаги следват реки от кръв, омраза, разделение, убийства, смърт. Примери хиляди - Хирошима, Виетнам, Афганистан, Украйна, Палестина, Иран, Сирия и още около 100 други конфликта. Това е по официална информация на самите американци. Те участват в общо 120 военни конфликта в ново време, от които 110 са предизвикани от тях самите заради стремежа да сложат свои васални власти /както сега у нас/, да заграбвта ресурсите на контролираните територии, или най-често и двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи