Мюнхенското споразумение проправя пътя на Европа към Втората световна война

Мюнхенското споразумение проправя пътя на Европа към Втората световна война
На 30 септември 2020г. се навършиха 82 години от подписването на Мюнхенското споразумение между Хитлер, Мусолини, Невил Чембърлейн (премиер на Великобритания) и Едуар Даладие (премиер на Франция), с което Великите сили дават части от Чехословакия на Германия и Европа се понася към Втората световна война. Пускаме отново този текст от e-vestnik по повод на 9 май. За някои Денят на Европа, а за други - Денят на победата.

 

Преди подписването на Мюнхенското споразумение вечерта на 29 септември, отляво надясно: Чембърлейн, Даладие, Хитлер, Мусолини, външният министър на Италия граф Чано. Снимка: Уикипедия

 

Чехословакия не е поканена да участва в конференцията, въпреки че това е съществена част от нейната територия. Освен Судетската област, населена предимно с немци, Германия и съседните Полша и Унгария завземат и други части от Чехословакия. Това преразпределение на територии е предшествано от „аншлуса” (присъединяването) на Австрия към Германия през март 1938 г.

 

При пристигането си в Лондон премиерът Чембърлейн размахва пред посрещачите договора и казва, че е донесъл „Мир за нашето време”. По-малко от година след този договор, на 3 септември 1939 г. Великобритания и Франция ще влязат официално във война с Германия. Но в онзи момент Чембърлейн, премиер и лидер на консервативната партия, е посрещнат като победител в Лондон. В споразумението има постигнато съгласие, че двете страни Великобритания и Германия никога повече няма да воюват помежду си. Спомените от Първата световна война са още пресни и болезнени.

 

Същевременно Хитлер открито е заявил своята идеология в речи и официални изявления, в книгата си „Майн кампф”, в целите на нацистката партия, и с промените в Германия, от което не остават съмнения какво предстои. Затова и досега историци оспорват компромиса, направен от Чембърлейн.

 

Тогава тълпа от въодушевени посрещачи  съпровожда Чембърлейн от летището до двореца, поради което той изминава разстоянието от 14 км за час и половина, за да докладва на краля и да се появи с него на балкона на Бъкингамския дворец.

 

Премиерът Чембърлейн произнася фразата, че е осигурил

 

„Мир за нашето време”

 

и в реч пред парламента, с което предизвиква сред депутатите на мнозинството мощни ръкопляскания и ставане на крака.

 

Британският премиер министър Невил Чембърлейн пристига на 30 септември 1938 г. в Лондон и още от слизането на самолета размахва договора, с подписа на Хитлер, с думите, че е постигнал мир за нашето поколение. Снимка: Уикипедия

 

Но след тази реч взима думата лидерът на опозицията вътре в консервативната партия Уинстън Чърчил и отправя упреци, че с това споразумение Великобритания се е държала недостойно към съюзническа Чехословакия. Чърчил се обръща към министрите, седнали в парламента на тържественото заседание със следните думи, станали пророчески: „Вие имахте да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора. Но вие ще получите и войната!”

 

Чехословакия има договор за военно сътрудничество с Франция и със СССР към онова време. На практика съюзниците Франция и Великобритания я предават в ръцете на Хитлер, като изпълняват ултимативните му искания. Това предизвиква недоволство сред опозиционни партии и политици в европейските страни, които са срещу идеологията и режима на Хитлер. Но споразумението е факт и преразпределението на Европа започва. Сталин също е недоволен, но не се намесва и не е канен да участва в споразумението.

 

Мюнхенското споразумение е предшествано от две лични срещи на Чембърлейн с Хитлер. На 15 септември 1939 г. Чембърлейн пристига в резиденцията на Хитлер Бергхоф в Берхтесгаден, Баварските Алпи, и води 3-часови разговори с фюрера. Дни преди това Хитлер е произнесъл войнствена реч пред среща на нацистката партия в Нюрнберг, в която напада Чехословакия с обвинения. Едно от тях е, че Чехословакия е режим, покровителстван от Франция. Според фюрера френският министър на авиацията бил казал: „Ние се нуждаем от тази държава като база, от която по-лесно да хвърляме бомби, за да разрушим германската икономика и индустрия.”

 

Чембърлейн разговаря с Бенито Мусолини на мюнхенската среща, 29 септември 1938 г. Вдясно судетски немци посрещат Хитлер в градчето Хеб недалеч от Карлови Вари. Снимки: Уикипедия

 

След като Чембърлейн се прибира в Лондон на консултации с министрите, на другия ден там пристига и френският премиер Едуар Даладие да си обединят позицията. Френските предложения варирали от война с Германия до предаване на Германия на онези части от Чехословакия с над 50% немско население, след което Великобритания и Франция ще гарантират нейната независимост. Обединяват се около варианта с предаване на Судетската област. Това не е прието от Чехословакия и от политически среди във Франция и Великобритания.

 

На 17 септември обучени в Германия паравоенни групи от судетски немци извършват нападения в Чехословакия, стига се до сблъсъци с местните власти, с резултат 100 убити и стотици ранени, а 2000 души са отвлечени в Германия.

 

Хитлер посреща Чембърлейн на стълбите на резиденцията Бергхоф, 15 септември 1938 г. Снимка: Уикипедия

 

На 18 септември Бенито Мусолини произнася реч в Триест, в която казва: „Ако има два лагера за и против Прага, нека да е ясно, че Италия е избрала на коя страна е” и дава ясно да се разбере, че подкрепя Хитлер.

 

На 22 септември 1938 г. Чембърлейн пристига в Бад Годесберг в Германия на нови разговори с Хитлер. Там директно казва на фюрера, че съюзниците Великобритания и Франция ще приемат присъединяването на Судетската област към Германия. Хитлер поздравява с ръкостискане това съгласие, обаче казва, че предложението на съюзниците вече е недостатъчно. От последната среща на фюрера с Чембърлейн при сблъсъците в Чехословакия имало убити немци и според Хитлер положението било нетърпимо за Германия. Хитлер заявява, че иска

 

Чехословакия да бъде напълно заличена и разделена

 

като държава между Германия, Полша и Унгария.

 

Към края на разговорите се случва нещо, за което се предполага, че е било режисирано от Хитлер, за да окаже натиск върху Чембърлейн. В залата влиза помощник на Хитлер и му съобщава, че още немци са убити в Судетската област. Хитлер избухнал на висок глас: „Ще отмъстя за всеки един от тях! Чехия трябва да бъде унищожена!”. Малко по-късно, след като срещата с Чембърлейн приключва, Хитлер решил, че е отишъл твърде далеч и му се обажда по телефона да каже, че приема предложението само да се присъедини Судетската област към Германия, без повече териториални претенции и ще гарантира тези граници с Чехословакия.

 

Демонстрация в Прага против искането на Хитлер за анексиране на Судетската област. Снимка: Уикипедия

 

На 23 септември в Чехословакия е съставено ново правителство начело с генерал Ян Сурови, което веднага обявява мобилизация за защита на страната. Това е посрещнато с голямо въодушевление от народа и за един ден в армията се записват 1 милион мъже, за да се бият за страната си. Чешката армия е била добре въоръжена, Чехословакия е силно развита индустриална страна, с по-голямо военно производство от Великобритания към онзи момент. СССР обявява, че е готов да помогне на Чехословакия с войски, които да преминат през Полша и Румъния. Но и двете страни обявяват, че отказват да допуснат съветски войски да минават през тяхна територия.

 

На 24 септември Хитлер излиза с меморандум Чехословакия да предаде Судетската област (Судетенланд) на Германия не по-късно от 28 септември с референдум, проведен под контрола на немски и чехословашки сили. В меморандума се отправя заплаха, че ако Чехословакия не приеме до 14 часа на 28 септември, Германия ще завземе Судетската област.

 

Немски войски навлизат в Прага, март 1939 г. Чехите не са толкова радостни, за разлика от австрийците след аншлуса (виж по-долу). Снимка: Уикипедия

 

Междувременно генерали в немската армия са разтревожени от заплахите на Хитлер за война, смятат, че Германия не е в състояние да я води успешно, и организират заговор против него, който остава неосъществен. Според някои изследователи, ако Франция и Великобритания са били по-неотстъпчиви пред Хитлер, заговорът е могло до бъде осъществен и да се убеди немският народ, че политиката на Хитлер е авантюристична.

 

Чешките дипломати във Великобритания и Франция трескаво преговарят за изход от кризата (наричана Мюнхенска криза или Судетска криза). Въпреки че Чехословакия среща подкрепа в тези две страни сред политици и движения против режима на Хитлер, надделява предложението да предадат Судетската област на Германия, за да се избегне война. На 25 септември Чехословакия разбира, че не може да разчита на военна подкрепа и е на път да приеме предложението на Великобритания и Франция, съгласувано с Германия. На 26 септември обаче Хитлер излиза с нови искания, настоявайки ентическите германци в Полша и Унгария също да бъдат удовлетворени. Хитлер произнася реч в Берлин, на която повтаря ултиматума Чехословакия да предаде Судетската област до 14 часа на 28 септември, или влизат във война.

 

На 28 септември, 4 часа преди да изтече

 

ултиматумът на Хитлер,

 

бързи разговори между външни министри и посланици организират Мюнхенската среща на другия ден. Мусолини се ангажира да накара Хитлер да отложи ултиматума с 24 часа. Той се обажда на посланика в Берлин и му казва да се свърже с фюрера, да потвърди, че е изцяло на негова страна, но ако може да отложи ултиматума. Хитлер получава съобщението от Мусолини, докато разговаря с френския посланик и казва пред него: „Моят добър приятел Бенито Мусолини ме моли да отложа с 24 часа ултиматума и аз се съгласявам.”

 

Срещата на най-високо равнище между Германия, Великобритания, Франция и Италия става на 29 септември и късно вечерта е постигнато споразумението. Чембърлейн, Даладие, Хитлер и Мусолини го подписват около 1,30 часа през нощта на 30 септември.

 

Чешки бежанци от Судетската област, след присъединяването й към Германия. Снимка: Уикипедия

 

След като Франция и Великобритания са сложили подписа си под споразумението, в Чехословакия става окончателно ясно, че няма да получат военна подкрепа. Така Чехословакия, изправена пред перспективата да води сама война с Германия, капитулира и приема предаването на Судетската област. Тя е предадена на Германия към 10 октомври, а през март следващата година Хитлер де факто поема контрола върху цяла Чехословакия, въпреки уверенията, че няма да отиде по-нататък.

 

През октомври 1938 г. 38% от територията на Бохемия, Моравия и Силезия отиват към Германия, заедно с 2,8 милиона германци, които празнуват, и около 600 хил. чехи. Същия месец една трета от територията на Словакия е анексирана от Унгария, а Полша присъединява малка част от северна Чехия.

 

На 4 декември 1938 г. в Судетската област има избори и над 90% от избирателите гласуват за Национал-социалистическата партия. Половин милион от судетските немци се присъединяват към нацистката партия, което е 17% от немското население там.

 

Тълпи виенчани подкрепащи аншлуса посрещат немските войски март 1938 г. Снимка: Уикипедия

 

През август 1939 г. Хитлер постига подобен договор със Сталин –

 

Пактът „Молотов-Рибентроп”

 

(по името на двамата тогавашни външни министри на Германия и СССР). Чрез пакта двете държави по подобен начин си поделят изцяло Полша. Той е сключен като опит на Хитлер да неутрализира намесата на СССР в плановете му в Европа като удовлетвори имперските амбиции на Сталин.

 

На 1 септември 1939 г. Германия навлиза с войските си в Полша и този ден се смята за началото на Втората световна война. Анексирането е предшествано от подобни дипломатически действия, речи и въоръжени провокации, както преди Мюнхенското споразумение. На 29 август 1939 г. в Полша обявяват мобилизация, но по искане на Франция и Великобритания я отменят веднага, отново с аргументи да избегнат войната. Малко преди това е подписан английско-полски договор за обща отбрана, като анекс към френско-полски военен съюз. Мобилизацията в Полша е подновена на другия ден, но вече е късно. Хитлер заповядва на подготвените по границата войски да атакуват в 4,45 часа сутринта на 1 септември.

 

На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия. В декларация премиерът Чембърлейн обявява, че ако Германия не започне да изтегля войските си от Полша до 11 часа, от този момент нататък ще бъдат в състояние на война.

 

На 17 септември в Полша нахлуват от изток съветски войски и си поделят с германските цялата територия на Полша.

 

На 22 юни 1941 г. Хитлер, след като е завзел или подчинил цяла Европа, напада и СССР по същия начин, с предварително струпани войски по границата. Сталин не вярвал, че Германия ще ги нападне, след като има подписан договор с нея и игнорирал всички съобщения от разузнаването за военната подготовка за нападение по границата. Дори немски войници и офицери комунисти, мобилизирани в армията за войната, бягали през границата да съобщят на руснаците какво се готви, а по заповед на Сталин били разстрелвани като английски провокатори. И на сутринта на нападението, когато събудили Сталин да му докладват, че Германия ги напада, той се скарал, че това били провокации и нещо се заблуждават.

 

 

Източник: e-vestnik.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Стилист Капанов

  01 Окт 2018 22:32ч.

  Мустаците ПАК ще са на мода. След Истанбулската конфекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжат за Сталин

  03 Окт 2018 19:12ч.

  Сталин е очаквал, че Хитлер ще го нападне и не е лягал да спи на 21 юни, за да го буди някой на 22.06.1941 г. Сталин е бил в капан на времето, от който успява да се измъкне, да спаси СССР и целия свят от хитлеро-нацистите. Той е имал нужната информация, че САЩ ще застанат на страната на жертвата на военна агресия. Тези, които плюят по Сталин са днешните господари на света. Сталин им провали или поне забави със 70 г. капиталистическата глобализация. Първо ликвидира троцкистите, чиито останки сред съветския генералитет отвориха съветския фронт пред хитлеристите през лятото на 1941 г., после се справи и с хитлеристите. Паметникът на Сталин, Рузвелт и Чърчил е пред сградата на ООН в Ню Йорк и още не смеят да го демонтират. Всъщност с пълния демонтаж на ООН ще демонтират и паметникът на тримата Големи, които поставиха основите на ООН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми лъжат Я!

  06 Окт 2018 15:18ч.

  Хитлер до ноември 1940 г. въобще няма план за нападение над СССР, обаче Сталин завзел Бесарабия, застрашава влашките нефтени полета - основен източник на нефт за Вермахта (и за Третия Райх). Освен това, предлагайки Северна Добруджа на България, иска да пресече аспирациите на Германия /датиращи още от ПСВ/ към Ориента. За жизнено пространство. В Хитлер се загнездва лоша мисъл точно заради България и покрай Влашкото. Турция с Проливите остава в съветската сфера на влияние при това "положение" ... и край с германските планове за нов /СВЕТОВЕН/ ред. А Сталин е лаком. И алчен. И така. Вълкът няма друг геостратегически ход - освен "ва банк" на Изток и да се овладее руския ресурс за Голямата битка на Голямата ШахМатна дъска срещу Големия Сатана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Окт 2018 11:14ч.

  Изпуснат е важен исторически момент. Великобритания има закон за секретните документи с давност на секретност 30 или 70 години. През 2008г разсекретиха документи с давност 70 години. От тях се видя, че Сталин, след Мюнхенското споразумение, е предложил на Франция и Англия план за възпиране на Хитлер. Според този план, съветска войска е трябвало да навлезе в Германия от изток, а френска и английска от запад и Хитлер да бъде премахнат от власт. Франция и Англия му отказват и месец след това, за да си подсигури някакво спокойстовие, се сключва договора Молотов Рибентроп. Не е лошо "историк", пишещ по въпроса, да се запознае с всички факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  08 Окт 2018 11:23ч.

  До Ми лъжат Я!: Не пиши неверни неща. Идеята на германците за Lebensraum е много стара и Хитлер говори за нея много преди да дойде на власт. В Mein Kampf, която е написана през 1924-25г, Хитлер говори за Lebensraum и че това Жизнено Пространство ще се осъществи за сметка на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  16 Окт 2018 23:37ч.

  Автора на статията без съмнение е познавач на историята на Втората световна война и се е старал обективно да опише събитията, които я предхождат, но и той се е поддал на модерния антисъветизъм и сатанизиране на Сталин. Чел съм няколко мемоарни книги за тези събития и от тях ясно личи, че до последния момент Сталин се е опитвал да възпре Хитлер, чрез военен съюз с Франция и Англия. Само, че последните са правели всичко възможно да хвърлят хитлериска Германия срещу СССР и така те взаимно да се изтощат, а те след тях със свежи сили да разпределят ресурсите и територията на Русия! Това твърдение не е голословно, а е потвърдено от развитието на събитията. На Хитлер се дава път на Изсток към Русия (СССР). Първо се разрешава присъединяването (аншлуса) на Австрия от Германия. (По това време Хитлер се е страхувал да не възникне някой случаен инцидент на границата с Франция и затова немските войниси са били пускани да патрулират без патрони в пълнителите на оръжията си!) След това следва аншлуса на Судетската част на Чехословакия! (пак коридор към Русия). Следва окупация на цяла Чехословакия! (пак път към Русия!) След това е окупацията на Полша. (пак коридор към Русия). И в двата случая с Чехословакия и Полша Англия и Франция са в съюзнически задължения да защитят военно и двете страни, но те се отдръпват и оставят двете страни в лапите на Хитлер! По това време вестник Фигаро цинично пише, че костите на едно френско войниче са по ценни от защитата на Чехословакия! ( Не случайно около 70 % от българите се надяват при случай на военно нападение над България да ни защити Русия, а не страните от НАТО, макар, че нашата еничарска върхушка е обявила Русия, като враг на Бъллгария!) Сталин и съветското ръководство не са били глупаци и са знаели, че тази война се готви точно срещу тях, особенно след провала на преговорите с Франция и Англия и са сключили накрая договор за ненападение с Хитлер за да забавят началото на войната, защото съветската армия не е била готова да води такива мащабни военни действия. Освен това през това време е извършвано строителство на сгради за евентуално преместване на най-важните предприятия на оръжейната промишленост отвъд Урал! Тогава е направено и предложението до България за военен съюз-Соболева акция с която ни се предлагат компенсации на по-голямата част от загубените територии през Междусъюзническата и Първата световни войни, но нашия германски цар и управляващите русофоби отхвърлят предложението! Така България по-късно става съюзник на Германия и преживява третата си национална катастрофа! Ако все пак Сталин има някаква грешка това е в надеждата му, че Германия няма да нападне толкова скоро! Сега когато отново сме на прага на световна война може да направите исторически паралели. Историята сякаш пак се повтаря и ние хората не сме направили необходимите изводи, но както гласи една източна мъдрост: "Който забравя поуките на историята е осъден да ги изживее отново!" Така и тогава в навечерието на войната моща на цяла Европа е била насочена срещу възстановяващата се от Интервенцията и Първата световна война Русия (СССР)! А що се отнася до Сталин, разни политически пигмеи няма как да го уязвят! Сталин е велик ДЪРЖАВНИК! За него след смъртта му най-големия му враг У. Чърчил казва: Той пое Русия с ралото и конския впряг и я остави Велика сила с ядренно оръжие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОДД

  17 Окт 2018 19:14ч.

  ....колелото на историята се върти - само , че сега ролята на Райха е поета от сащ .... клакьорките май са си същите .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ООД

  17 Окт 2018 21:28ч.

  Другари и другарки - лъжете се! Лъжат ви. ПАК. Вижте откога започва да се планува "Барбароса" и КОЙ е големият геополитически сблъсък през ВСВ - САЩ срещу Япония и Германия. Това е. Първо с Япония през 1937 г., а после и с Германия 1939 г., като Рузвелт праща една телеграма на Хитлер през април 1939 г. с която щатите си вкарват страхотен дипломатически и идеологически автогол. И следва което всички ги знаем. А че Сталин е направил сериозни неща, никой рационален човек не отрича. И точно това е една от причините за нападението над СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  24 Окт 2018 9:49ч.

  Мюнхенското споразумение проправя пътя на Европа към Втората световна война дотолкова, доколкото Великобритания и Франция искат да си я спестят, жертвайки Чехословакия. Което естествено засилва мощта на Германия и апетитите на Хитлер. След всичко това Германия акумулира много по-голяма икономическа и военна мощ. Приносът обаче на пакта Молотов -Рибентроп е неоценим. А и е напълно в духа на добрите отношения между нацистите на Хитлер и болшевиките на Сталин още от средата на 30-те. Сътрудничество в икономическата и военната област, подялба на територии, Сталин дори изпраща обратно в Германия избягалите от нацизма немски комунисти, да си ги избиват сами. Това е времето, когато героят от Лайпциг Димитров ръководи Коминтерна, а другарите му Попов и Танев са пратени в лагер. Сталин дори поздравява Хитлер с телеграма за завземането на Париж. Хитруването на бъдещите съюзници в антихитлеристката коалиция и опитите на всеки да насъска Хитлер срещу другия продължават дотогава, докато не се оказват нападнати до един. Разбира се, по времето на Студената война и на нейното продължение днес, съветската и руска историография акцентират върху Мюнхен, а западната реципрочно върху Пакта, омаловажавайки собствената си отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  25 Окт 2018 0:36ч.

  Фактите дори от съветската историография са верни. До самия край на 1940 г. Хитлер няма никакъв план да напада СССР. Пропагандната риторика е за пред публиката. Всичко е интерес. Хитлер се вижда дори заплашен от ... соболевата акция с която СССР предлага /между другото и много коректно/ на България - Северна Добруджа. Румъния се хвърля в обятията на Германия, за да спаси каквото може да спаси. А Сталин отреже ли Вермахта от румънските нефтени полета - край! И Хитлер просто няма шанс. Това е истината, дори руската историография я признава. Официалната. Както си признава и за "втората" стратегическа грешка на мустакатия грузинец - безжалостното искане към Турция за преотстъпването на Проливите в края на ВСВ - което просто принуждава Турция да влезе в НАТО и заради Гърция. Който "стратегически ход" води след себе в крайна сметка до ... карибската криза. А проливите с развитието на северния руски флот през 60-те години губят значението си ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • UBoat

  25 Окт 2018 11:18ч.

  Голяма е трагедията на СССР през 41 година, точно в момента когато е толкова близо до европейско и после световно господство, с толкова много привърженици на модерния тогава комунизъм ,, пълната с полезни леви идиоти Европа очаква руснаците без да знае какво ги чака, като освободители и точно тогава когато мечтата на Ленин и Сталин е на път да стане реалност последва мръсния удар под пояса от страна на Ледоразбивача, който се оказва съмртоносен за СССР, който умира няколко десетилетия по-КЪСНО, макар че отделни негови метастази продължаат и до днес да изкарват на студа болни деца само и само да се докопат параболшевишки формирования до властта-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да,

  28 Окт 2018 19:32ч.

  Една от причините СССР да умре е предопределена, мечтата на Троцки и Ленин за световна революция и световна комунистическа държава, естествено със столица Москва. Така една поне формално унитарна империя е нацепена на републики по национален признак, със свое управление, език, образование и администрация, което естествено стимулира центробежните сили, а те от своя страна употребата на насилие от центъра. СССР е замислен като модел на бъдещата световна държава. Не се случва. Наистина, една от причините е живият пример в Европа. Разривът между мечтата и изкривения образ на реалността. Берлин 1953, Унгария 1956, Чехословакия 1968. Истината за лагерите. Изкрещяните думи на Солженицин, Шаламов, Евтушенко и другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това, предлагайки Северна Добруджа на България

  03 Ное 2018 18:08ч.

  Сталин, опа, тука такъв нема, Хитлер разчита да получи 5-6 български дивизии за Източния Фронт. А че "Хитлер до ноември 1940 г. въобще няма план за нападение над СССР" - маминото, ако ти остане време от драскане по форумите, прочети "Майн кампф" от същия тоя Хитлер. Той не изобретил топлата вода - още Бисмарк е мечтаел да завладее украинския чернозем и бакинския нефт. Само че Бисмарк е бил умен и е знаел, че политиката е изкуство на възможното. Нещо да ни обадиш за пътешествието на Хес в Англия и защо англичаните го убиха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer лъже, както винаги -

  03 Ное 2018 18:31ч.

  "пакта Молотов -Рибентроп" е последното съглашение между европейска държава и Германия. Дотогава и Англия, и Франция, и Полша са сключили такива съглашения с Хитлер, като това между Хитлер и Пилсудски е откровено насочено срещу СССР. Втората лъжа е: "добрите отношения между нацистите на Хитлер и болшевиките на Сталин още от средата на 30-те." Тия отношения са прекъснати на следващия ден от избирането на Хитлер за канцлер. За което скърбят Тухачевски и observer. Третата лъжа: "Сталин дори изпраща обратно в Германия избягалите от нацизма немски комунисти". Едно именце? Четвъртата лъжа: "а другарите му Попов и Танев са пратени в лагер". Благой Попов е осъден за „заговор за убийството на Георги Димитров и Васил Коларов“. Васил Танев е от парашутистите и загива на 9 октомври 1941 година в престрелка с германски части край Евангелистрия. Поздравления, observer, честно изработени трийсет антиохийски тетрадрахми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха ха ха ха - Освен това, предлагайки Северна Добруджа на България на 03.11.2018 в 18:08

  04 Ное 2018 0:04ч.

  Нещо за операция Съгласие да си чувал "промит мозък" такъв? Прочети Шеленберг и виж изумлението в Хитлер, който не може да повярва, че след нападението СССР в лицето на Сталин изпраща маса дивизии да окупират северен Иран! Имал план по една пропагандна книга ... идиот! Ти между агитация и пропаганда и военна стратегия и планове - правиш ли разлика, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Ное 2018 10:04ч.

  Някакъв муйо в ролята си. Води разпит и повдига обвинения. Да съм му дал списъка на предадените от Сталин немски комунисти на Хитлер. Лично. Няма да му го дам. Не му се полага. Не е следовател в кабинета си на Лубянка, а най-обикновен трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мюнхенското споразумение проправя пътя на Европа към Втората световна война

  23 Авг 2019 10:54ч.

  Мюнхенското споразумение поставя началото Втората световна война в Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  23 Авг 2019 11:06ч.

  Към "Лъжат за Сталин". Пич, прегледай я тази празна кратуна ако трябва с ядрено-магнитен, ако трябва с някаква друга техника! Медицината напредна в последните години и може да открива всякакви дефекти в черепната кутия. Такива малоумия може да си ги говориш на масата с някакви водкаджии и сельодкаджии на поляна насред Белорусия. Тук обясняваме света по доста по-сложен начин и отдавна сме наясно, че Сталин е най-големият престъпник за всички времена. Хитлер не изби десетки милиони от своя народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито на победителите

  23 Авг 2019 11:10ч.

  60 000 000 погубени от далновидната политика на Англия и Франция, сега да благодарим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Така Чехословакия, изправена пред перспективата да води сама война с Германия, капитулира и приема предаването на Судетската област. "

  23 Авг 2019 11:39ч.

  Да не забравяме двуличната роля на полските шляхти и румънските мамалигари, които отказват да потвърдят транзитния марш на РККА през териториите им в изпълнение на Съветско-чехското споразумение за военна подкрепа при агресия срещу Чехия! На полячетата им е платено с Тешин, след което те малко по-късно заплащат по двойната тарифа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Авг 2019 11:41ч.

  Точно днес пък се наваршват точно 80г. от друго, много по-проправящо пътя към ВСВ събитие - пакта Молотов-Рибентроп. Наистина Мюнхенските споразумения предават Чехия на ХИтлер, но не му улесняват никак пътя към война. Напротив - остава опасението, че чехите сами могат да окажат не малка съпротива и това за дълго спира мераците на Германия за голяма война. Другия пакт - на 23.08.1939 с Рибентроп съвсем развързва ръцете на Хитлер за голймата война, спсявайки го от възможността га воюва на два фронта поне на първо време - точно от това, от което се е нудаел. А за Полша другарите забравят, както и за цялата война, която избухва с помощта на Сталин. Впрочем, това е и неговото желание - това е част от т.нар. концепцията за световната революция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "60 000 000 погубени от далновидната политика на Англия и Франция, сега да благодарим!"

  23 Авг 2019 11:41ч.

  Горе-долу това ще е рекапитулацията отново за Източна Европа след разпада на Четвъртия германски райх наречен ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпусната е една дребна подробност -

  23 Авг 2019 12:16ч.

  преди подписването на пакто Рибентроп - Молотов, между Англия, Франция и СССР се водят преговори за сключване на военен съюз, които продължават ПЕТ МЕСЕЦА! За да подчертаят значението, което придават на тия преговори, англичаните слагат начело на делегацията си пенсиониран адмирал, комендант на пристанището в Портсмут. За всеки случай, да не би дядката да прояви излишна самоинициатива, не му дават писмени пълномощия за сключване на договор. Естествено, преговорите се провалят и в Англия потриват ръце - дранг нах остен трябва да почне всеки момент. При което Сталин прави ход с коня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сципион Африкански

  23 Авг 2019 12:43ч.

  Куега Ханибал, докато бяха на власт в Русия, либералите допуснаха стратегическа грешка - разсекретиха архивите на ВЧК-ГПУ-НКВД-МГБ. Оказа се, че Солженицин лъже, та се къса за десетките милиони избити. Гепи: https://topwar.ru/uploads/posts/2018-09/1536826025_q7083.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лмм

  24 Авг 2019 14:57ч.

  Голата истина е че съвършени мръсници като сталин и хитлер идват на власт в името на народа с подкрепата на работническата класа в страните си и стават диктатори с неограничена власт способни да похарчат живота на милиони в безсмислена война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Скорчев

  24 Авг 2019 22:44ч.

  Ханибал Барка на 23.08.2019 в 11:06 , не е нужно да си отвиваш празната кратуна, за да я преглеждаме с модерна медицинска техника. Няма нищо в кратуната ти; няма нищо за преглеждане. Такива като теб са за настаняване при бабата Наполеон. На нея й обяснявай колко си сложен, кой е най-големия престъпник за всички времена и колко милиона Хитлер не е избил от собствения си народ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до ЛММ

  25 Авг 2019 4:35ч.

  а кой подпали и води ПСВ. Имаше ли ги тогава и Сталин,че и Хитлер. Тя се води 3-4 години , нали и в нея загинаха също милиони...но о о тя е "смислена" война , почива на "западната ценностна система" .Да не говорим за ВсВ желана,подпомагана и с пари и оръжия от същата ценностна система , само , че именно тя позволи на Хитлер да разбие и завладее по за една седмица и Дания и Норвегия и Белгия и Франция и като прибавим франкистка Испания,Португалия на Салазар, фашистка Италия, Унгария на Хорти,Румъния на Антонеску и монархофашистка България -кажи речи цяла Европа , което даде на нацистка Германия и ресурси и сигурен тил. Западът мълчеше като п.....а от мерак Хитлер най -после да зацепи с дранг нах остен, да превръща славяните в тор на чистата арийска раса , а послеизтощен да му видят сметката. Но,уви за тях,сметката им излезе без кръчмаря. И се наложи да се обединят със СССР в единен фронт, иначе не можеха да го унищожат,без славната Червена армия и досега щяха да димят газовите пещи , щяха да бъдат изребени като хлебарки, евреи,цигани,родените с вродени. недъзи , а ние щяхме да сме потомци на монголците , сп. лъже историка Златарски,само и само да не ни изтребят като славяни. Миналото е минало,вечна слава на загиналите всичко това да не се случи.И да четем правилно историята за да не ни сполети съдбата на Наполеончо,на Адолфчо и неговия хилядолетен Райх...., че сега оръжията са още по масово убиващи.Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kkl

  25 Авг 2019 9:45ч.

  Е да. Ама ако адолфчо беше победил щехме да си караме мерцедесите по магистрали на сибир даже с монголски номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Воят на койотите

  13 Окт 2019 14:13ч.

  При Горбачов и Елцин архивите бяха разсекретени и от тогава сериозните западни историци престанаха да пишат за десетките милиони жертви на Сталин - грешка на либерастите за която днес горчиво съжалявят. Солженицин не се базира на никакви документи,а говори на ангро и после съжаляваше като в Русия настана либерастния хаос. Бяха извадени данни по години и в какви по вид затвори и лагери са били затворените. Който все още чете и разбира руски език може да ги намери в интернет. Имало е затвори,имало е лагери с по-строг режим и такива с по-лек режим. Доста смущавощо за плямпачите беше сравнението със САЩ за същите години с които се визират затворените в СССР. Оказа се ,че разликата между СССР и САЩ е в рамките на няколко десети от процента,тоест по едно и също време в САЩ ,и в СССР затворените като процент от населението са били в съпоставим процент. Забравя се,че по време на войната цялата японска диаспора в САЩ е била въдворена в лагери,както и немци считани за шпиони на нацистите. Удобно се мълчи,че аристокрацията,верните на царя офицери,духовенството и учените са избити и прогонени от Русия по времената на Ленин и Троцки. Игор Сикорски е избягал в САЩ през 1919г. Сталин е репресирал преди всичко меншевики,есери и троцкисти. Това,че голяма част от тях се оказват хазари,само потвърждава доклада на американското военно аташе от 1918г.,че така наречената Руска революция се ръководи от евреи,в това число и много американски евреи. Сталин явно не е успял всички да ги изчисти от армията,защото през лятото на 1941г. точно военни-троцкисти съзнателно подриват и разпадат фронта срещу немците на направленията срещу Ленинград и Москва,а ген.Власов с цялата си армия преминава на страната на немците. Само на югозапад генерал Жуков със свръхусилия задържа настъплението на немците,докато надутите маршали се провалят.Не случайно Сталин мести Жуков на пожар навсякъде където назрява катастрофа - и при Ленинград,и при Москва,както и за операция "Уран" при Сталинград. Войната изчисти троцкистите от управлението на държавата,но при Хрушча,Горбачов и Елцин отново навириха глави и днес вият като либерастни койоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  09 Май 2021 21:57ч.

  ВСВ не е започнала с нападението над Полша. една война започва тогава когато се наруши международния ред, установен от предишната ПСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  09 Май 2021 22:24ч.

  От нечии гледни точки може да е втора световна война, но от гледна точка на СССР това си е Велика отечествена война. И тя е започната именно от хитлеровата операция на 22.06.1941. Обаче по - важно е кой го победи. Няма подобна победа в историята на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  09 Май 2021 23:32ч.

  Поздравления за написаното от "до ЛММ на 25.08.2019 в 04:35"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Май 2021 8:00ч.

  Слава на Съветската Армия, освободила Европа от фашизма ! Не го четете моя двойник-дебил по-горе. Пише глупости за да компрометира марката "Sin"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  10 Май 2021 9:21ч.

  Сталин никакви съобщения от разузнаването не е игнорирал. Просто е получил общо 18 такива съобщения за предстоящо нападение на Германия срещу СССР, които не са се сбъднали. Е, щом 18 не са се сбъднали, защо е трябвало да вярва на 19-то?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Май 2021 11:34ч.

  Съмнявам се, че точно Мюнхенското споразумение проправя пътя на войната. Решенията за нападение се вземат от един побъркан германец, когото собственият му народ се чуди как да свали от власт. Нова война, докато е жив ужаса на току що приключилата е нещото, което цяла Европа иска да избегне, включително самата Германия. Всичко е по-добро от война и нови жертви. Тук трябва да се отбележи и факта, че самата Чехословакия няма как да е вземана на сериозно, след като е прясно създадена пак по изкуствен път през 1918 година и действително включва какви ли не малцинства. Германците прилагат над Судетската област номера с Крим, вътрешна организация на живеещите там германци, поне три и половина милиона, втората по големина партия в Чехословакия, настоява Германия да им помогне, понеже правата им били нарушени. Има съобщения за чехи, които третират зле германци, възможно е да са били изфабрикувани. (точно затова е толкова опасно да не се проучват внимателно и днес такива съобщения, дали са истински!!! )Те първо искат автономия, която им е отказана. Същевременно Хитлер обещава да не пипа нищо друго, ако му се даде тази област, дава се гаранция за мирната евакуация на чехите. Това, че Хитлер е тотално луд, е трудно предвидимо, че няма да спази нищо от това, което е обещал и подписал. Разбира се, политиката изисква да разпознаеш чудовището, когато го видиш, но когато човек иска да повярва в нещо много силно, често става сляп за истината. А тя е, че Хитлер щеше да си нападне Чехословакия при всеки един случай, че само затвор или унищожение би го спрял. Ако всеки друг беше на негово място, зачитащ поне малко международното право, тези решения можеха да сработят. Но не само в Германия е проблема, проблемът е, че и околните държави, когато видят съседа си на колене, се възползват от него, Унгария и Полша също си вземат парче от баницата. А какво става след победата на Чехия, между 1945 и 1947 – тези етнически малцинства, са принудени да напуснат, взето им е и гражданството и собствеността, а истината е, че около 19 000 германци са срещнали смъртта си в процес на преместване, а други 6000 са били убити. Така че и реваншизмът е нещо, което е не по-малко опасно. Което искам да го напомня на българите днес, че не стават справедливи, когато са реваншисти. Колкото до самите адвокати на мафията, влезли като партии на протеста, за тях няма шанс да вземат предвид хуманни съображения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческата роля на Сър Уинстън Чърчил във ВСВ

  10 Май 2021 11:35ч.

  Моят принос към този страхотен материал и коментари е линк https://ugetube.com/watch/david-irving-churchill_sVbGwcdRMhcVvyH.html към лекция на Дейвид Ървинг, английски писател, който е прекарал огромна част от живота си в проучване В ОРИГИНАЛ на военните архиви от ВСВ - в Германия, Англия, СССР, САЩ и личните архиви на много от участниците в събитията, интервюта с техни близки и роднини, и в резултат на изследванията си е публикувал биографии на Хитлер (отнела 10 години от живота му) и на сър Уинстън Чърчил, в два тома. Осветлил е изключително добре историческата роля на "Съра" през войната. Hе е случайно, че след първите 70 години, личният архив на Чърчил беше засекретен за още 30 години, общо 100, така че никой жив човек да не разбере, че гибелта на всички тези милиони и милиони хора и разрухата на Европа, реално е по вина на сър Уинстън Чърчил защото той, заради личната си заинтересованост да остане на поста си (след Н. Чембърлейн) е игнорирал предложението на Хитлер да НЕ бъде нападнат СССР. И Рудолф Хес не е убит в Шотландия, където е пристигнал на самолет, пилотиран лично от него за да предаде на Чърчил писмото-предложение от Хитлер, а преживя остатъка от живота си, 46 години, в Западно-Берлинския затвор за военнопрестъпници и почина последен през 1987 г. Та за благородниците с напазарувани титли или хвалба, или - нищо! Слава на Съветскатяа Армия и най-светлия празник, Денят на Победата 9 май!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към Helleborus на 10.05.2021 в 11:34 , адвокат/ка на Мафиота Борисов

  10 Май 2021 11:41ч.

  Съвсем същото важи за вас, госпожо - няма как да сте справедлив/а ако защитавате действията на бандит. Предстои да видим истинския ръст на деянията МУ през последните много години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Drshavnik

  10 Май 2021 12:30ч.

  kkl: Интересно виждане. Кой ще Ви даде Mercedes?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  10 Май 2021 17:33ч.

  Известно е ,че СССР са навлезли в Полша до граница известна като линията "Кързън" и те са му се полагали . Така че това са окупирани земи от Полша .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг на 25.10.2018 в 00:36 Фактите дори от съветската историография са верни. До самия край на 1940 г. Хитлер няма никакъв план да напада СССР.

  10 Май 2021 17:33ч.

  Откъде ги четете тези простотии. Предложението на СССР е да се пуснат във Варна и Бургас руски войски и пристанищата да се ръководят от съветски офицери. По този начин СССР го направи в прибалтийските републики и така до скоро. Соболев говори с царя, но той учтиво отказва, като дава пример имено с Прибалтика. Хитлер също не приема съветското предложение и Соболев веднага е отзован обратно. Хитлер уважава българите, защото ги смята за потомци на хуните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи