Дарина Григорова през 2014 г.: Украйна – европейският Виетнам

Дарина Григорова през 2014 г.: Украйна – европейският Виетнам

Дарина Григорова написа тази статия за "Гласове"на 29 юли, 2014 г. Публикуваме я отново поради нейната актуалност и като реплика на изказването на шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин от онзи ден, който предупреди САЩ, че подкрепата за Украйна от страна на Запада ще превърне конфликта във втори Виетнам, който ще преследва Вашингтон с години.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сигурно мнозина помнят опиянението от падането на Желязната завеса, колективната илюзия на първия митинг на площада пред Александър Невски, обречения поглед на Тодор Живков пред трибуната, красивата мечта за “демокрацията на Запада”, “европейските или евроатлантическите ценности”.

Желязната завеса обаче не се измерва само с отворените граници, тя остана плътно във възприятието на Запада към Източна Европа като секънд хенд пространство, и то основно по два критерия – стандарт (тук винаги се сещам за една от репликите на проф. Александър Фол: “стандарт не значи култура”) и отношение към Русия (ако е “империя на злото”, си правоверен демократ, а може и по-префинено: ако харесваш руската култура, но ненавиждаш руската държава и не правиш разлика между Русия и СССР, пак си демократ, но елитарен – “умен и красив”). 

Пред "Св. Александър Невски" бяхме убедени, че нещо зависи от нас именно в този момент, окрилени от публицистиката на перестройката (моето поколение израсна с “Новый мир”, “Нева”, “Дружба народов”, “Огонек” и мн. др.), още не бяхме имунизирани от технологията на прехода: преврат, режисиран отвън – в случая от Кремъл, представен като поредната революция заради революционните последствия – преразпределение на собствеността – за избрани, и разделение на властите, политически и граждански свободи – за всички. 

Не си представяхме приватизацията като легитимно плячкосване на държавата, а разочарованието дойде постепенно – политическият елит остана корпоративен, а не партиен/идеен (такъв е само за предизборно говорене и за ориентация в залата на парламента), а държавата постепенно абдикира от ключови функции, но и никой не спря този процес на автоимунно заболяване на държавността, даже обратното – обществената нагласа беше хипнотизирана от мантрите на “пазара” като единствен и изключителен “път към Европа”, което беше и болезнена реакция на дискредитираната социална/лява идея, асоциирана с тоталитарното след разпада на СССР.

Когато демократите форсирано разглобиха Югославия, идеализираха АОК (Армията за освобождение на Косово), заразиха Сърбия с обеднен уран и какво ли още не, а водещата логика в медиите беше “който е против бомбардирането на Белград, е за Милошевич”, образът на Европа все пак остана чист, опетни се този на НАТО и войната се приписа повече на САЩ, отколкото на съюзниците им (сред които и ние). Стартира поредният етап на ислямизация на Балканите, но конфликтът остана като локален или даже провинциален, без да засегне Стария континент и “европейската приказка”.

Европа свали маската на демокрацията с отношението си към гражданската война в Украйна, която е локална (засега в Донбас) и хибридна (с местни сили и с чуждестранни наемници, подкрепяни неофициално от САЩ, срещу интербригадите от доброволци към опълчението, негласно поощрявано от Русия – така и двете глобални сили не поемат отговорност за битката, която водят на полето на Украйна). 

Вторият майдан в Украйна, т.нар. евромайдан, се изроди с европейска помощ във въоръжен преврат с крайна националистическа (частично неонацистка) идеология, яростна русофобия и фактически геноцид над несъгласното с майданските власти украинско и руско население от Донбас, бомбардирано от украинската армия под аплодисментите на Европа и откритото насърчаване от САЩ. 

Старият континент показа колониалното си отношение към Източна Европа и образът на “европейски ценности” се разпадна на пикселите с документираните жертви на майданския режим: 

- 2 май, показната екзекуция в Одеса, одеският Хатин; 2 юни, първата авиационна атака на Луганск; Славянск до свалянето на обсадата беше останал без ток, вода, без хуманитарен коридор, дори без Червен кръст, никакви журналисти извън руските след убийството на Андреа Рокели – впрочем сега е същото в Луганск, единствените братя на перото там в момента са от Русия; 

- 27 юли, паркът на Горловка, разкъсана майка с едногодишно момиченце, 28 юли, Луганск, окървавена инвалидна количка от бомбардирания дом за възрастни, които не са могли да се доберат до убежището. Когато има репортаж на Би Би Си за мирните жертви в Украйна – казват колко са ранени или убити, какво е разрушено, но никога от кого... от Киев, от майданските власти...

Към тази картина от кървави пиксели е и 17 юли, сваленият "Боинг". Да забелязахте цветя и свещи пред посолството на Алжир за пътниците от самолета на алжирските авиолинии? Не, разбира се, т.нар. международна общност избирателно се трогва... (Или може би за жертвите има значение, че не е свален от ракета, а е инцидент?) Нямаше възмущение обаче и когато украинците по погрешка обстреляха Ту-154 през 2001 г. и първоначално отричаха, но накрая Кучма призна... ама защо да се говори, та там са загинали руснаци... Сега за боинга от 17 юли освен внушаващите руска вина корици на Time и други уважавани западни списания няма никакви доказателства и даже Псаки си трае, но дори и да го потулят (неслучайно именно Англия ще дешифрира черните кутии, без да допуска международни експерти), ще трябва да отговорят украинските власти защо украинските диспечери са отклонили самолета точно в зоната на военните действия, която от 8 юли е била затворена... Но ако се върнем на избирателната жалост на човека към човека... сълзи се леят само ако има интрига и професионален шум, иначе – да рупа попкорна..

Европейското бездушие за избиваните мирни руснаци и украинци в Добас не е за първи път, нито за последен - предпоследния бяха сърбите, но тогава европейците дружно участвахме, кой с бомби, кой с гълъби (Мони Паси пусна бели такива най-цинично по време на бомбардировките на Белград)... Нашето безразличие е странно, защото представете си, ако в София се осъществи преврат – някакви протестъри на жълтите павета свалят с коктейли "Молотов" поредното правителство заради корупция (то няма ваксинирано от такава особено по нашите ширини), оставям политическия цвят (няма значение какъв е), и българите, които откажат да се подчинят на новите власти (набедени като "комунисти" или "соросоиди" според случая), получават от София легитимиран от т.нар. международна общност терор с участието на армията... разбира се, при нас няма две културни нации в една гражданска, както е в Украйна, но има други разделителни линии - винаги има такива... да поляризираш едно общество е въпрос на технология и няма застраховани... та колко ли ще ни струва това безразличие…

Правозащитниците мълчат... и тези в ЕС, и тези в САЩ, и тези в Русия... цената на мълчанието я виждате. Какво ли щеше да стане, ако светът беше премълчал зверствата на турците след Априлското въстание.. странно нещо сме хората, понякога не се отличаваме от антилопите гну, които пият жадно вода, докато крокодилът поглъща съседа им… Едва наскоро Humans Rights Watch заедно с Червения кръст признаха конфликта в Украйна за въоръжен, но вътрешен въпреки очевидното участие на външни сили. 

Интересно е и кои от външните сили са водещи в конфликта – държавите или корпорациите (САЩ и Русия или "Шеврон" заради шистовия газ в Юзовското находище с център Славянск, и "Шел", от една страна, и "Газпром", от друга).

Защо Украйна ще се превърне в европейския Виетнам? 

Защото в Украйна, в централна Европа, се води първата хибридна война за ХХI век (няма политическа отговорност, корпоративните интереси надделяват над държавните, безнаказани цивилни жертви, словесна желязна или по-скоро плазмена завеса). 

Защото Европейският съюз с политиката на санкции спрямо набедената от медиите за агресор Русия ще влезе доброволно (ако приемем натиска на САЩ само като препоръка) във варианта на обратен мат, чийто финал ще е трансатлантическият васалитет (ако Украйна за ЕС е колония, не по-различно е и отношението на САЩ към Европа в момента).

А междувременно износът на “демокрация” породи джихадисти в Ирак, неонацисти в Киев, дехристиянизиране на Близкия изток и е на път да деевропеизира Европа. Ще доскачаме ли дотам с “Одата на радостта”, или ще намерим човека, търсен от Диоген (защото истинският демократ живее в бъчва и предпочита слънцето пред цезаря (бил той великият Александър, Путин или Обама) – това е въпросът… защото третият Виетнам ще сме самите ние.

 

Анализът на Дарина Григорова е публикуван в "Гласове" на 29 юли, 2014 г.

 

Коментари

 • Американският Виетнам не беше фатален за Америка

  09 Дек 2023 14:25ч.

  не европейския за Европа - не се знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fors-mors

  09 Дек 2023 15:22ч.

  Закъсняла казваш …. статия от 2014 година, не от 2024. Аре у лево.. за предходния казвам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина Григорова е една от малкото адекватни

  09 Дек 2023 15:52ч.

  Та какво знаехме ние 2014 изобщо. Спомням си клипове с камиони на които товареха мъртви тела. Гледаш и не вярваш. После изчезна всичко от ю-туб. Жестоки времена на които краят се не вижда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Гласове",

  09 Дек 2023 16:07ч.

  Чудесно е, че публикувате отново статията на проф. Григорова - изминалите почти 10 години препотвърждават нейната актуалност, истинност и стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  09 Дек 2023 16:40ч.

  Авторът има поглед в бъдещето: "...защото третият Виетнам ще сме самите ние."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  09 Дек 2023 19:19ч.

  Удивен съм от проф. Дарина Григорова! Аз също съм свидетел на тези събития, но не виждах в тях първоначално зародиша на бъдещата голяма война в Европа, а защо не и световна война! Това говори за нейния изключително аналитичен ум! Сигурно тогава в далечната 2014 г. мнозина, които са чели тази статия са гледали с недоверие и насмешка, но ето че всичко се сбъдва! Така се отнасяха мнозина и към Владимир Жириновски и неговите прогнози за бъдещето, но за съжаление ние вече живеем ве тази страшна реалност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Дек 2023 19:30ч.

  И Боян Чуков през 2015 г. прогнозира точно: https://www.facebook.com/kreksofin/videos/542315137766596/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Дек 2023 22:18ч.

  Ха ха. Тъпаците са същите като от онова време когато царя обявява война на Щатите и Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  10 Дек 2023 10:28ч.

  три съ ни катастрофите съ фамилиятъ. боркътъ докаръ кумунизите (жълтопаветна терменология) и буливар му кръстихъ. съ тъковъ bg уни, такава социална шизофриния ште дробимЕЕЕ: както и това: "през Уйййййкиндъ се "случихъ" три катастрофи съ трима повредени"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина е голяма работа

  10 Дек 2023 1:52ч.

  Много ме кефи. Аз съм фен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  10 Дек 2023 10:31ч.

  Тая руска тьотка е загубила всякаква връзка с реала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dedoGAL

  16 Дек 2023 19:13ч.

  Че Нунчо, ти си съвсем у реала, слънчасал овньо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фан

  10 Дек 2023 12:00ч.

  Тази статия доказва, че проф. Григорова има ясен поглед за бъдещето, затова много внимателно трябва да слушаме какво казва сега: "… защото третият Виетнам ще сме самите ние."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  10 Дек 2023 18:54ч.

  Колко слепи и глухи сме били 2014г. А сега....?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Дек 2023 22:53ч.

  Слепи и глупави бяхте 1989! Нататък е разбираемо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна е "Виетнам" за....

  10 Дек 2023 20:10ч.

  ... Русия на Путлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Дек 2023 22:56ч.

  Е, да ролите са поразменени, но губещият ще бъде пак същия! Напускането на Афганистан поразително напомня за бягството от Виетнам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може да са актуални фейковете и дезинформацията, опираща се на рашистки опорки!

  10 Дек 2023 22:37ч.

  Напр. за т.нар. убийство от ВСУ на италианският журналист Андреа Рокели се доказа още на времето, че е фейк ( https://www.stopfake.org/bg/fejk-na-italianskiya-kanal-tg5-za-gibelta-na-fotografa-andrea-rokeli-kraj-slavyansk/ ). За неговото убийство беше неправомерно обвинен от италиански съд, без доказателства и осъден на 24 години украинския и италианския войник от Националната гвардия Виталий Маркив, който впоследствие процесът беше ообжалван и обиненият беше напълно оправдан ( https://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Rocchelli ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг доказан безспорен пример на терористичен акт под р-водството на Кремъл е сваления малазаийски самолет с полет MH17, в който рашистите убиха 298 цивилни пътника

  10 Дек 2023 22:50ч.

  На 17 ноември 2022 г. съдът постанови доживотни присъди на трима обвиняеми, Игор Гиркин, Сергей Дубински и Леонид Харченко за убийството на 298 пътници и екипаж. Четвъртият обвиняем, Олег Пулатов, беше оправдан поради недостатъчно участие в инцидента. [275] [276] Председателстващият съдия Хендрик Стийнхуис каза, че съдът е стигнал до заключението, че MH17 е бил свален от произведена в Русия ракета БУК, изстреляна от селскостопанско поле в източна Украйна, цитирайки обширни доказателства, които не оставят „никаква възможност за каквито и да било основателни съмнения“ и че Русия е имала цялостен контрол над сепаратистките сили в Източна Украйна, когато самолетът е бил свален. На 14 март 2022 г. Австралия и Нидерландия обявиха, че са започнали съвместни съдебни действия срещу Русия съгласно член 84 от Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване . На 25 януари 2023 г. ЕСПЧ постанови, че може да отсъди делото срещу Русия, тъй като доказателствата са установили, че сепаратистките милиции са „под юрисдикцията на Руската федерация“ и че Москва „има значително влияние върху военната стратегия на сепаратистите“ . ---> https://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines_Flight_17

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Дек 2023 1:29ч.

  Тъй и не стана ясно каква е файдата на руснаците от т.н. сваляне. Виж файдата на укрите не се нуждае от разяснения. Когато си прост, имаш нужда от суфльори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Дек 2023 22:50ч.

  Никога не съм имал особено високо мнение за себе си - разбирам че в това ми е проблема! Пусто възпитание от 1-ви клас та до университетската диплома: скромност, та скромност! За свое утешение ще кажа че никога не участвувах в дейностите на СДС-арската демокрация, не скачах по площади, не развявах байраци и не заливах паметници със синя боя. Моля - не твърдя, че съм лумпен, като всъщност СА едни по-невъзпитани. Просто, който никога не е имал морал не може да го навакса с горните занимания. Затова пък някои нескромни-невъзпитани успяха, като компенсираха липсата на здрав разум с горните занимания. И тъй като не всеки може да докопа кокъла, днес много от скакалците хленчат безутешно и още търсят комунисти да ги лустрират из Искърското дефиле, пък по избори гласуват за нехранимайковци или срамежливо ходят за гъби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  15 Дек 2023 14:33ч.

  Защо в управлението на страната ни не влизат такива читави хора?! Винаги коментира с адекватен и точен анализ, базиран на ФАКТИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dedoGAL

  16 Дек 2023 19:10ч.

  Валя, и аз се питам същото!? Хора доказали, че никога НЕ ЛЪЖАТ! Че политиката не е единственото и жизненоважно занимание. Винаги искрени и, когато не знаят нещо в момента, да не се правят, че има нещо по така, не за пред всички.Което е същото: ,,ДА НЕ ЛЪЖАТ" и защото всичко свързано непосредствено със съществуването на човека е политика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Респект!

  18 Дек 2023 14:43ч.

  Толкова ясно и без излишни емоции, без пропаганда. Без финтифлушки и недоказани обвинения, фактите и техният анализ блестящо предсказание за бъдещето, в което вече живеем .........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи