Антоан дьо Сент-Екзюпери: В своя упадък човечеството върви към най-мрачните времена

Антоан дьо Сент-Екзюпери: В своя упадък човечеството върви към най-мрачните времена

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Френският писател Антоан дьо Сент-Екзюпери оставя една от най-ярките следи в душата на 20. век с философско-поетичната си книга "Малкият принц". Роден в старо благородническо семейство, той с болка преживява снижаването на културата и човешкия дух, които усеща в своето време. Като авиатор, Екзюпери лети високо над баналния свят и от облаците на мечтателя гледа надолу с тъга и носталгия. Те се усещат особено силно в едно поетично писмо, което той пише до свой приятел, известен само като "Генерал Х", малко преди да почине.

В него Екзюпери разкрива разочарованието си от съвременната цивилизация, чийто материализъм, ниски идеали, интриги и войни го влудяват и поболяват. Скоро след изпращането на това писмо, през 1944 г., самолетът му пада в пламъци над морето...

"...Болен съм. Тежко. Заради моето поколение, което е изпразнено от всякакво човешко съдържание. Поколение, опознало като форма на духовен живот само баровете, математиката и автомобилите Bugatti. Днес то е въвлечено в една чисто стадна дейност. То вече няма никакъв цвят. Не знаеш по какво да го отличиш. Вземете войните отпреди сто години. Преценете колко усилия са били правени, за да се утоли духовната, поетичната или простата жажда за човечност.

Днес, когато сме изсушени като кирпичи, ние се подсмиваме на тези наивности. Униформите, знамената, песните, музиката, победите (вече победи няма, нищо днес не притежава поетиката на един Аустерлиц. Има само храносмилане - бавно или бързо). Всеки лиризъм звучи смешно. Хората отказват да бъдат пробудени за какъвто и да е духовен живот. Те добросъвестно вършат нещо като работа на конвейер. Както казва американската младеж, "ние приемаме добросъвестно тази мръсна работа".

Пропагандата по цял свят напразно се напъва. Нейната болест въобще не е в липсата на отделни таланти. За да не изглежда банална, тя си е забранила да се позовава на великите освежителни митове. В своя упадък човечеството се е свлякло от гръцката трагедия до театъра на господин Луи Верньой (автор на булевардни пиеси).

По-долу въобще не може да се стигне. Век на рекламата, на системата Бьодо (за механично отчитане на извършения труд), на тоталитарните режими, век на армии без тръбачи, без знамена, без литургия за мъртвите. С всичките си сили ненавиждам моето време. В него човекът умира от жажда. Аз имам чувството, че се върви към най-мрачните времена. За мен единствената надежда е на хората да им бъде върнато духовното... "

Източник: obekti.bg

 

 

Коментари

 • Ваклуш

  18 Апр 2024 9:55ч.

  Прекланям се пред чистата му душа! Конюнктурата на ежедневното влачене или бързане ненавижда такива хора или умишлено ги маргинализира. И всичкото това, което е бездуховност, то е простотия, то е от недостиг на жив вътрешен човек, изпълнен с творчески огън. То е живот без Истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарт Вейдър

  18 Апр 2024 12:53ч.

  Сега ако беше жив, не знам какво щеше да напише...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  18 Апр 2024 13:04ч.

  същото: "Поколение, опознало като форма на духовен живот само баровете, математиката и автомобилите Bugatti." - тук сме почти всички. само дето има доста, които не са на ти с математиката, а и се появиха много други марки, освен bugatti.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йова

  18 Апр 2024 13:51ч.

  Още през 1883 г. Иван Вазов е написал: „Линее нашто поколенье” Линее нашто поколенье навред застой, убийствен мраз; ни топъл луч, ни вдъхновенье не пада върху нас. Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път, спокойно бият тесни гърди, кога от злоба не кипът. И т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега

  09 Май 2024 18:39ч.

  Ако живееха сега и Екзюпери, и Вазов биха си изповръщали и червата само при вида на рептила Шорош или наште парвенюта Боко,Шиши,Пинокио или Парапетката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи