1 септември 1939 г.: Германски войски нахлуват в Полша, започва Втората световна война

1 септември 1939 г.: Германски войски нахлуват в Полша, започва Втората световна война

На 1 септември 1939 г. германски войски нахлуват в Полша, което дава началото на Втората световна война (1939-1945).  Тя завършва с победата на страните от антихитлеристката коалиция. Актът за безусловна капитулация на Германия е подписан на 8 май 1945 г. Актът за капитулация на Япония, която се включва във войната след нападението на Пърл Харбър на 7 декември 1941 г., е подписан на 2 септември 1945 г., припомня БТА.

Във Втората световна война са въвлечени 61 държави (повече от 80 процента от населението на Земята), мобилизирани са около 110 млн. души. Загиват над 50 млн. души.

В бюлетина на БТА четем:

Берлин, 1 септември 1939 г. /ГТА/ Фюрерът отправи до германската войска на 1 септември 1939 г. следната заповед: „Полската държава отказва мирното уреждане на добросъседските отношения, което аз желаех, и призовах към оръжие. Германците в Полша се преследват с кървав терор и се изгонват от огнищата им. Редица нарушения на границата, които една велика нация не може да понесе, доказват, че поляците не искат да зачитат границите на Райха. За да се тури край на тая лудост, никое друго средство не ни остава освен да отговоря на насилието с насилие. Германската войска ще се бие с най-голяма енергия за честта и жизнените права на германския народ. Очаквам всеки войник, в духа на великата и вечна традиция на Германия, да изпълни дълга си докрай. Спомняйте си винаги и при всички обстоятелства, че сте представители на великата националсоциалистическа Германия. Да живее нашата нация и нашият Райх.“

***

Варшава, 1 септември 1939 г. /ПТА/  Германските въздушни нападения, които станаха нощес и тая сутрин, бяха извършени без предупреждение с явното намерение да се всее терор и паника всред гражданското население на беззащитните градове. Тоя опит не успя, тъй като населението показа отлична дисциплина, хладнокръвие и твърда воля да се защитава срещу нападателя.

*** 

Варшава, 1 септември 1939 г. /ПТА/ На 1 септември 1939 г. сутринта въоръжените сили на германския Райх започнаха враждебните действия срещу Полша. Полската граница бе премината на няколко места, както откъм Източна Прусия, тъй и откъм германския Райх. Германските войски нападнаха полския гарнизон във Вестерплате, в Данциг (Гданск), който отблъсна това нападение. Германските аероплани извършиха няколко въздушни нападения срещу Краков и градовете в Горна Силезия, а именно Ченстохова, Чев, Фук, Гродно, като бомбардираха тия градове.

Нападението започна няколко часа след като полският посланик в Берлин уведоми германското правителство за благосклонното становище на полското правителство спрямо усилията на английското правителство за запазване на мира. Нападението срещна твърдата воля за защита на цялата полска нация, която ще защитава свободата си, правата си и честта си.

***

Варшава, 1 септември 1939 г. /ПТА/ Досега са отбелязани следните нападения:  1. едно нападение срещу Мишинец с въздушни бомбардировки на града, както и на Граево, Хожеле, Нордварзов; 2. в Горна Силезия едно нападение между Ноймителвалден и Рихтал на юг от Остров; 3. едно въздушно нападение срещу Познан в 7 часа тая сутрин; 4. едно нападение, започнато по направление на Лешно в Познания; 5. завземането на пограничния пост Сбашин от германски войски; 6. едно нападение с участие на танкове в сектора на фронта на Краща; 7. едно нападение на един пехотен полк с танкове срещу Люблинец, Тарновски, Гури; 8. на фронта Глайвиц Ратибор нападение с танкове, обграждащо Микулово; 9. въздушна бомбардировка на Краков; 10. въздушна бомбардировка на Катовице; 11. безуспешна бомбардировка на гарата и тунела близо до Краков; 12.- нападение с танкове към Закопане, идещо откъм Словакия; 13. – между 5 часа и 6 ч. 45 м. германските войски преминаха германската граница между течението на Висла и Дойчелау; 14. въздушна бомбардировка в Чев и нападение на моста на Висла. 15. едно нападение срещу Встерплате в Данциг, отблъснато от гарнизона; 16. едно нападение между Флобер и река Нотец (Найзе) в полска Померания; 17. едно нападение с танкове в областта Смилов, в Познания. 

***

Париж, 1 септември 1939 г. /Хавас/ Във Франция е обявена обща мобилизация. Обявено е военно положение. Първият ден от общата мобилизация е 2 септември.

***

Вашингтон, 1 септември /Хавас/ Председателят Рузвелт бе уведомен тази сутрин в 2ч. 50 м. по телефона от г-н Бидъл, посланик на Съединените щати във Варшава, и от г-н Бълит, посланик в Париж, че германските войски са влезли в Полша. Председателят издаде заповеди да бъдат уведомени веднага за това шефовете на войската и на марината.

***

Лондон, 3 септември 1939 г. /Ройтер/ В речта си, произнесена в 11 ч. 15 м. пред радиото, министър-председателят г-н Чембърлейн заяви между другото: "Ние сме във война с Германия. Г-н Хитлер може да бъде спрян само със сила."

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • клишета не ни се четат

  01 Sep 2023 12:55ч.

  Началото на ВСВ е на 3 септември, когато Британия се намесва в двустранен конфликт и гръмогласно прави конфликта световен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Странната война“...

  01 Sep 2023 14:11ч.

  ... (на френски: „Drôle de guerre“; на английски: „Phoney war“; на немски: „Sitzkrieg“) е период от Втората световна война, обхващащ военните действия на границата между Франция и Германия във времето между обявяването на война от Франция и Великобритания на нацистка Германия (3 септември 1939) и нашествието на Германия в Белгия, Нидерландия и Люксембург (10 май 1940).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските РЕАЛНОСТИ

  01 Sep 2023 15:18ч.

  Между другото, поради вече споменатите особености на съветската пропаганда, почти никой в СССР не знае, че в резултат на Мюнхенското споразумение през 1938 г. не Германия е завзела Чехословакия, а Чехословакия е превзета от Германия и Полша. (Полша получи региона Cieszyn). Никой не знае, че на 11 март 1938 г. поляците провокират инцидент на полско-литовската граница, Полша започва да докарва войски в нея, като в същото време кани германците в литовската Клайпеда, демонстрации с лозунгите "Напред към Каунас" се провеждат в цялата Полско-литовска общност. (Столицата на Литва по това време е Каунас). Но на 16 и 18 март СССР ясно обяснява на Полша, че няма да остане встрани от проблемите на литовците и тогава Полша се успокоява. Честно казано, бащите ни са имали жив съсед и безкрайно арогантен. "Великата фигура" на буржоазна Полша, Й. Бек, министър на външните работи, получава аудиенция при Хитлер и Рибентроп през януари 1939 г. Последният пише: "Още веднъж говорих с г-н Бек за политиката на Полша и Германия към Съветския съюз ... Бек не скри факта, че Полша претендира за съветска Украйна и излаз на Черно море. И защо да криете мечти от верен приятел? В края на краищата те трябваше съвместно да окупират Чехословакия на 15 март, а след това самите германци отрязаха района на Клайпеда от Литва на 22 март. Но, вземайки Чехословакия, Хитлер поставя самата Полша на следващо място. На 21 март 1939 г. британското правителство най-накрая се преструва, че се суети за европейски грабежи. В него се предлага СССР, Великобритания, Франция и Полша да публикуват декларация, в която декларират, че "се задължават незабавно да се консултират относно стъпките, които трябва да бъдат предприети за общата съпротива" срещу действия, които биха представлявали заплаха за политическата независимост на всяка европейска държава. Празна декларация, като цяло, но Съветският съюз веднага се хвана за нея, предлагайки да включи в нея балканските, балтийските и скандинавските страни. В продължение на осем дни британският посланик Кадоган убеждава Варшава, докато не докладва на Лондон: "Поляците категорично, румънците в по-малко решителна форма, декларираха, че няма да се присъединят към никаква комбинация (независимо дали под формата на декларация или някаква друга), ако СССР също е страна по нея". Оценявайте тази наглост - Хитлер вече поставя Полша в поза, а тя толкова си е отворила устата за съветска Украйна, че изобщо не иска да види нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 7 юли 1937 година, Китай.

  01 Sep 2023 16:53ч.

  Началото на ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по темата

  01 Sep 2023 13:27ч.

  https://fondsk.ru/news/2023/09/01/v-1939-godu-angliya-sovratila-evropu-na-mirovuyu-voynu.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Британците...

  01 Sep 2023 14:18ч.

  ...използват Полша като жертва, за да отклонят заплахата от себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 31 март 1939 г. ...

  01 Sep 2023 14:21ч.

  ... британският министър-председател Артър Чембърлейн информира членовете на Камарата на общините за англо-полските консултации във връзка със слуховете за предстоящо германско нападение срещу Полша. Вестниците пишат, че министър-председателят, от името на правителството, информира, че в случай на агресия кабинетът "ще се чувства задължен да подпомогне Варшава с всички средства". Въпреки това Чембърлейн е бил наясно, че никакви германски приготовления срещу Полша не са били в ход, но срещу Англия са били в разгара си и британците са се стремели на всяка цена да насочат германската военна машина към някой друг, като по този начин отклонят заплахата от себе си. За Лондон подтикването на Берлин към война срещу Съветския съюз е жизненоважна задача. Великобритания възнамеряваше да влезе във войната, но едва след като Вермахтът понесе максимални загуби в Съветска Русия, като по този начин облекчи натиска върху Мъгливия Албион.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В същото време Йосиф Сталин ...

  01 Sep 2023 14:25ч.

  ...провежда доста умела политика спрямо Германия, предпазвайки страната си от ужасни последствия. Войната, започнала на 22 юни 1941 г., е тежка, но тя щеше да бъде много по-тежка, ако Хитлер беше нападнал СССР със свежи сили две години по-рано. Лондон също успя да забави войната. На 6 април 1939 г. излезе англо-полският pactum de pacto contrahendo, с който двете страни обещаха да сключат съюзен договор помежду си. Германските дипломати направиха правилния извод от новината - поляците нарушиха съвместната "Декларация за неприлагане на сила между Германия и Полша", подписана на 26 януари 1934 г., и сключиха с Лондон военен съюз срещу Берлин. В средата на март сър Хауърд Кенард, британският посланик във Варшава, връчва меморандум на Йозеф Бек, ръководител на полското външно министерство, в който предлага споразумение между Англия, Франция, СССР и Полша по проблемите на хитлеристката заплаха, но идеята е отхвърлена. Полското правителство, на първо място Министерството на външните работи, не успява да разбере ситуацията на континента и не усеща миризмата на пушек, която се носи в тяхна посока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От една страна,...

  01 Sep 2023 14:28ч.

  ... министър Бек не желаеше никакво външно влияние върху полско-руските отношения и ги изграждаше лично, като смяташе, че съветската намеса в европейските дела е недопустима. От друга страна, той чувствено обичаше Англия, докато не можеше да понася Франция. Самият външен министър предлага на британския посланик меморандумът да се превърне в двустранен англо-полски съюз срещу Хитлер. В резултат на това на 25 август 1939 г., два дни след пакта за ненападение между Германия и Съветския съюз, е подписан пакт между Полша и Великобритания. Договорът съдържа взаимни обещания за военна помощ в случай, че някоя от страните бъде нападната от европейска сила. Под такава сила се разбираше Германия. Документът е подписан за Полша от посланика в Лондон граф Едуард Рачински, а за Англия - от виконт Едуард Халифакс. С подписването му Лондон си спестява необходимостта да търси нещо от Москва в полза на Варшава и дава ясно да се разбере на Берлин, че Полша ще му забие нож в гърба, ако започне десантна операция срещу Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антикомунист

  01 Sep 2023 13:59ч.

  И после се прегърнаха със своят съюзник СССР, за успешната подялба. Комунисти и нацисти, две страни на една и съща монета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 01 Sep 2023 10:59ч.

  01 Sep 2023 14:16ч.

  Уфффффф, аман от литерати. Пактът Хитлер-Плисудски, Тешинските споразумения и Мюнхенския сговор са сключени много преди пакта Рибентроп-Молотов, по логикаката на илитерата Хитлер първо е нападнал своите съюзници Полша, Франция и Англия, "верен" другар на Полша хиената на Европа /по Чърчил/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @01 Sep 2023 10:59ч. 01 Sep 2023 11:16ч.

  01 Sep 2023 17:11ч.

  защо се връзваш на соросоидните нефелени опорки. всяка година по това време ботовете пишат едни и същи неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Sep 2023 14:09ч.

  Има клишета верно, но са интересни тези факти на архаичен език. Има неточности.Жертвите на ВСВ са между 80-100 милиона.Цялата ервопоцентричност вече е комична. Всъщност много историци вече твърдят, че ВСВ започва на 07.07.1937г когато Япония напада Китай Куриозното е, че дири маргиналната руска компартия предложи тази дата да замени 01.09.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските РЕАЛНОСТИ

  01 Sep 2023 15:20ч.

  Между другото, поради вече споменатите особености на съветската пропаганда, почти никой в СССР не знае, че в резултат на Мюнхенското споразумение през 1938 г. не Германия е завзела Чехословакия, а Чехословакия е превзета от Германия и Полша. (Полша получи региона Cieszyn). Никой не знае, че на 11 март 1938 г. поляците провокират инцидент на полско-литовската граница, Полша започва да докарва войски в нея, като в същото време кани германците в литовската Клайпеда, демонстрации с лозунгите "Напред към Каунас" се провеждат в цялата Полско-литовска общност. (Столицата на Литва по това време е Каунас). Но на 16 и 18 март СССР ясно обяснява на Полша, че няма да остане встрани от проблемите на литовците и тогава Полша се успокоява. Честно казано, бащите ни са имали жив съсед и безкрайно арогантен. "Великата фигура" на буржоазна Полша, Й. Бек, министър на външните работи, получава аудиенция при Хитлер и Рибентроп през януари 1939 г. Последният пише: "Още веднъж говорих с г-н Бек за политиката на Полша и Германия към Съветския съюз ... Бек не скри факта, че Полша претендира за съветска Украйна и излаз на Черно море. И защо да криете мечти от верен приятел? В края на краищата те трябваше съвместно да окупират Чехословакия на 15 март, а след това самите германци отрязаха района на Клайпеда от Литва на 22 март. Но, вземайки Чехословакия, Хитлер поставя самата Полша на следващо място. На 21 март 1939 г. британското правителство най-накрая се преструва, че се суети за европейски грабежи. В него се предлага СССР, Великобритания, Франция и Полша да публикуват декларация, в която декларират, че "се задължават незабавно да се консултират относно стъпките, които трябва да бъдат предприети за общата съпротива" срещу действия, които биха представлявали заплаха за политическата независимост на всяка европейска държава. Празна декларация, като цяло, но Съветският съюз веднага се хвана за нея, предлагайки да включи в нея балканските, балтийските и скандинавските страни. В продължение на осем дни британският посланик Кадоган убеждава Варшава, докато не докладва на Лондон: "Поляците категорично, румънците в по-малко решителна форма, декларираха, че няма да се присъединят към никаква комбинация (независимо дали под формата на декларация или някаква друга), ако СССР също е страна по нея". Оценявайте тази наглост - Хитлер вече поставя Полша в поза, а тя толкова си е отворила устата за съветска Украйна, че изобщо не иска да види нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСВ е започнала

  01 Sep 2023 15:54ч.

  Значително по-рано. Това е само върхът на айсберга. Друга тема: Айсберг, Розенберг, Билденберг, все тая...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав сте,

  01 Sep 2023 16:54ч.

  7 юли 1937 година , Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  01 Sep 2023 18:09ч.

  други историци казват , че войната е една- това е световната война .просто е имало пауза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не забравяйте

  01 Sep 2023 18:14ч.

  В началото царство България си е възстановило всички изконни територии, а после защо са изгубени - анализите са ваши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи