Здравното министерство ще ограничава употребата на наргиле

Здравното министерство ще ограничава употребата на наргиле
Министерство на здравеопазването инициира сформирането на работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Експерти от няколко ведомства са насрочили среща за 30 август, на която ще бъде дискутирана темата, съобщи "Дарик нюз".

 

Днес заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова и експерти обсъдиха научни доказателства за рисковете и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

 

"Абсолютна заблуда, че наргилето е безвредно. Независимо какъв е тютюнът, независимо от аромата на тютюна, защото ароматите привличат децата включително, привличат младите хора. Но тогава, когато тютюнът гори се отделят всички токсични вещества, които се отделят и при цигарата. И заблуда е, че водата филтрира, не, не ги филтрира. Те се инхалират в белите дробове", обясни д-р София Ангелова пред "Дарик".

 

Здравното министерство има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

 

Пушенето на наргиле, освен до опиянение, може да доведе до разконцентрация на поведението и агресия. Това заяви за Дарик д-р Юлия Витлянова, началник отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” при дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Варна.

 

"Всичко зависи от сместа, която е сложена в наргилето. Не винаги има тютюн, но се слагат изсушени плодове, канела и етерични масла. Именно маслата, в комбинация с употребата на алкохол, могат да доведат до вредното въздействие на наргилето", обясни д-р Витлянова. Тя уточни, че РЗИ няма компетентности да следи субстанциите в смесите за наргиле, нито лаборатория, която да изследва съдържанието.

 

 

 

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

Напиши коментар

Откажи