Засилва ли се натискът за натовска военноморска база в България?*

Засилва ли се натискът за натовска военноморска база в България?*
Върху България се засилва натискът от страна на САЩ да осигури постоянно присъствие на съюзниците от НАТО в района на Черно море. Процесът е част от нарастващата ескалация на напрежението между Москва и Вашингтон, а България отново е заложник в играта на големите. Все по-упорито се говори, че американците са харесали най-голямата българска военноморска база в Атия край Бургас за изграждане на постоянен център за координация на операциите на НАТО в черноморския регион. Проводник на американския натиск отново е дясната ръка на премиера Борисов - Цветан Цветанов, твърди Виктор Стефанов в анализа си, публикуван в сайта Дир. бг.

 

 

Един тревожен сигнал се прокрадна в сянката на новинарския отзвук от Конференцията по сигурността в Мюнхен. Опасността от мирис на барут край българските брегове все по-чувствително измества мечтата за светлите лъчи на туристическия рай.

 

"Това, което слушам, че Черно море става важно стратегическо място... Много съм тревожен. Усещам, че районът ни, вследствие на конфликта Русия-Украйна, никак... никак няма да бъде спокоен."

 

Думите са на министър-председателя Бойко Борисов от сърцето на Европа. Освен него, сред 600-те участници на тридневния форум по сигурността в баварската столица бяха вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Украйна Петро Порошенко, върховният представител на ЕС по сигурността Федерика Могерини, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, външните министри на Русия, Иран, Ирак и Катар.

 

След проведените срещи на високо равнище премиерът Борисов изрази сериозни опасения за мирното бъдеще на района ни. А това, на фона на неотдавнашните му надежди за "платноходи, яхти, туристи - мир и любов", е най-малкото повод за сериозен поглед към предупреждението.

 

Всичко започна след анексията на Крим от Русия на 18 март 2014 г. Оттогава НАТО и Русия насищат Черно море с бойни кораби и учения. Масло в огъня наля арестуването от руските гранични служби на три украински военни кораба и 24-ма моряци на 25 ноември в Керченския пролив (между Азовско и Черно море). Моряците бяха изпратени на съд по обвинения в незаконно пресичане на руската граница.

 

Не 4-странна Черноморска флотилия, а многонационално постоянно присъствие в морето

 

През юни 2016 г. у нас много шум се вдигна около румънското предложение България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море.

 

"Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт. Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море", отговори Борисов на искането, поставено от президента на Румъния Клаус Йоханис. "Искаме да се защитим и да докажем, че сме тук", беше аргументът на румънския държавен глава. Предложението предвиждало и превръщането на военноморската база Атия край Бургас в голяма американска база на Черно море.

 

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати. Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна. Защитавам НАТО и ЕС, защитавам икономическите интереси на страната, но тази граница не трябва да се преминава. Ако народът мисли друго, ще ме смени и ще дойде друг", коментира тогава Борисов.

 

Българо-румънски учения можем да правим всеки ден, но другото би било пряко отиване към военен конфликт, настоя той и отиде по-далеч: Не мисля, че "ястребите" ще си изпратят синовете там. Борисов дори се закани да "прати на корабите, да воюват" военният и външният министри, ако са поемали някакви ангажименти за увеличаване на българското военно присъствие в района. Те, разбира се, отрекоха.

 

Миналия декември Борисов намери повод да припомни позицията си, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи, а не за "чужда военна техника". Това стана по повод съобщение на американски медии, че САЩ са започнали подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море "в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив".

 

4-странна флотилия няма и едва ли ще има, но натовските кораби стават все повече. Официалната позиция на НАТО е следната: "В Черно море присъстваме с редица кораби и военни учения. Тези мерки имат ясно послание: НАТО е силна и единна организация".

 

Ето какво се казва в съобщение на алианса от 19 февруари: "След незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. НАТО увеличи присъствието си в Черно море. Патрулите от групи морски съдове на алианса се увеличиха през 2018 г. до три патрула за всяка група за период от общо 120 дни присъствие на групата на НАТО през годината, в сравнение с два патрула за всяка група за общо 80 дни през 2017 г.

 

На същата дата НАТО обяви, че група от 4 минни ловци е навлязла в Черно море: кораби на Германия, Турция, Румъния и България ("Цибър"), които ще участват в учението "Посейдон - 2019" в пристанище Констанца и морските пространства на Румъния.

 

"Ястребът" Цветанов на предна линия

 

В рамките на няколко дни дясната ръка на Бойко Борисов, неговият заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов участва в две "военни" събития, в които се говори за Черно море.

 

Най-напред на среща в Атлантическия съвет във Вашингтон на 7 февруари Цветанов обсъди ситуацията със Збигнев Бжежински и бившия помощник-държавен секретар на САЩ (2005 - 2009 г.) и координатор по санкциите срещу трети държави в американската администрация (2013 - 2017 г.) посланик Даниел Фрийд. Тримата изразиха безпокойство от ескалирането на напрежението в Черноморския регион и стигнаха до извода, че е необходимо "да се работи за по-добра координация между съюзниците от НАТО в региона, за да се придобие капацитет за адекватна реакция при военна или асиметрична заплаха за суверенитета на страните-членки".

 

На срещата по сигурността в Мюнхен Цветанов бе сред главните действащи лица в конференцията "Разказ за множество флангове: НАТО и нуждата от стратегия за Черно море". Участниците в дебатите, сред тях (освен Цветанов) държавният секретар на Министерство на отбраната на Румъния Николае Наста, командващият американската армия в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи и грузинският външен министър Давид Залкалиани, бяха категорични, че е назряла "необходимостта от повече присъствие на НАТО в Черноморския регион, като бе подчертано, че това не трябва да се възприема като провокация, а като гаранция за сигурността и стабилността в региона". В новата Черноморска стратегия трябва активно да се включат НАТО и ЕС.

 

Защо това е нужно, според участниците?

 

Защото "използването на Черно море от Русия като платформа за провеждане на военни операции директно засяга регионалната сигурност и се стреми към военно доминиране в региона. Нито една прилежаща държава не бива да се отнася към Черно море като към своя територия на изключително влияние, тъй като зачитането на международния му характер е ключово за избягване на конфронтация".

 

Украинският възел

 

След заседание на Съвета на НАТО в Брюксел миналата седмица (провело се в навечерието на Мюнхенската конференция) генералният секретар Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът обмисля да засили (вероятно допълнително) военното си присъствие в Черно море. Въпросът е бил обсъден и на среща на Столтенберг с украинския министър на отбраната Степан Полторак. Във връзка с това НАТО отново призова Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци при инцидента в Керченския пролив. Тук трябва да отбележим, че в срещата на Алианса са участвали украинският и грузинският министри на отбраната (и двете черноморски страни).

 

Русия оправда арестите на украински моряци с това, че се придържа към Конвенцията от Монтрьо за режима на протоците (от 1936 г.), която "от десетилетия е важен елемент от архитектурата на сигурността" в Черно море.

 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че "безпрецедентно и многократно" увеличава военния си потенциал в близост до границите на Русия. Лавров изтъкна Черно море като място с "многократно увеличаване на ученията". Заместник-министърът на външните работи Александър Грушко заяви, че Русия не е изненадана от активността на НАТО в Черно море: "те отдавна казват, че искат да подсилят своята групировка в Черно море". "Става дума за подсилване на ВМС на страните членки на НАТО, преди всичко Румъния и България, плюс да направят по-чести влизанията в Черно море на кораби от некрайбрежни държави", уточни в Мюнхен думите си руският дипломат. Според него Черно море винаги е било море на сътрудничество, въпреки някои конфликти, и сигурността в него трябва да се засилва чрез сътрудничество в енергийната и транспортната област.

 

Интересни нюанси се прокраднаха в няколко изказвания на българския президент и главнокомандващ Румен Радев.

 

На 27 ноември на пресконференция с полския президент Анджей Дуда Радев обяви, че България и Полша призовават за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог.

 

Дни по-късно Радев каза, че Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България, изтъкна той.

 

Месец преди тези събития - през октомври 2018 г., във връзка с обстановката в Черноморския район и предприеманите от Алианса мерки държавният глава подчерта, че "в днешно време, в този динамичен и несигурен свят, сигурността се гарантира с изграждане на адекватни отбранителни способности. Това е нашата основна задача като съюзници".

 

Военните са доволни

 

Заместник-началникът на отбраната, вицеадмирал Емил Ефтимов, заяви съвсем наскоро, че за Военно-морските сили предстои много интензивна година. Той оцени високо проведените през миналата година събития на военния ни флот: 2018 беше година за интензивна подготовка на море. ВМС се представиха достойно в постоянните групи на НАТО, участваха в редица международни учения, проведе се традиционното учение с международно участие "Бриз", фрегата "Верни" бе сертифицирана, така че имаме всички основания да отчетем една успешна година, похвали се вицеадмирал Ефтимов.

 

За него обстановката в Черно море е нормална и не е прецедент присъствието на американски кораби или такива на наши съюзници в Черно море. Тези визити са резултат на много внимателно планиране и анализ, обясни вицеадмиралът.

 

А бойният ни флот се превъоръжава. Крайната дата за получаване на офертите за многоцелеви патрулни кораби за ВМС е 16 април. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев се надява да отбележим 140 години от създаването на флота в условията на договор за придобиването на многоцелеви кораби за ВМС.

 

*Заглавието е на "Гласове"

 

Източник: Дир. бг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Eisblock

  23 Фев 2019 11:32ч.

  През ВСВ управляващите не успяха да вкарат България във военни действия, а на краят участието на към Запад вероятно спаси страната от едно ново разкъсване и подялба в полза на съседите... Сега обаче приклякането пред "съюзническият" натиск е и ще е още по-низко. Това със сигурност ще гарантира, най-малкото, унищожение на част от крайбрежието, местата с и около 4-те бази и дори сградите в близост до оня "щаб" - до Пирогов в София. От тази позиция нататък, изглежда че едно неутрализиране на разбеснели се местни, плиткоумни "ястреби", по-точно на едно две подкрякващи Мюрета, ще е жизнено необходимо за оцеляването на плебса въобще! Разбира се това няма как да стане по простата причина, че той, Плебсът, е последната грижа на т.нар. "елит". Особено на управленческият Божем такъв. Същевременно няма надежда, че ще има достатъчно останали будни, все още жизнени и активни люде заинтересувани (поне до някъде) да оживеят някак си. На този фон изглежда, че неутрализирането на Цицерон с емблематичните ръкавелни копчета ще е знак за единство на думи и дела, поднесено от към МинПреда на Държавата пред "Сюзерена", т.е. - Народа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЯпаЯ

  23 Фев 2019 11:54ч.

  Не искам/е никакви натовски военни бази в България. Ползите от тях са нулеви за българския народ, а вредите огромни - потенциална военна мишена, спиране на потока от руски туристи, противопоставяне с нашите естествени религиозни братя, освободители от турското иго и потенциални търговски партньори. В руско-американското геополитическо и военно противопоставяне, България трябва да има умерена, балансирана позиция, която в никакъв случай не бива да включва действия от военен характер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за хора тия политици?!

  23 Фев 2019 15:17ч.

  За какво ни е поредната идиотщина? Колко бази имат НАТО по света? Навсякъде хаос и беднотия! НАТО си е бизнес , който експолоатира цял свят! И нашите продажници лигльовци търчат да изпълняват чуждата воля! Никакви бази повече у нас! Никакви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с робите , така

  23 Фев 2019 15:24ч.

  Няма само живеещите до двете летища във вътрешността/ Пловдив и Безмер , за София ясно/ , да стават мишени. Морската столица и конкурента и на юг, явно също ще са така. Честито на още около милион българи ! И май това е цялата страна ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  23 Фев 2019 17:23ч.

  ами като е проводник на закуските отстранете Цветанов от властта и нс да влиза следващия в листата от кога пиша че българия е в нато и ес без референдум не желая ам бази както в българия така и на балканите и черно море не желая балканите да са погреб не желая конфликти с русия искам мир и дружба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  23 Фев 2019 18:15ч.

  до баба Мара пацифистката-иначе нямаш проблеми с утроения руски военноморски флот в Черно море, нали? Защото те ей така, за разнообразие са го утроили:-) Няма "ако" в историята, но на фона на видели бял свят архивни документи от периода 1940-1941-дружките Сталин и Хитлер са се скарали заради мерака на Сталин да включи България в руската сфера на влияние и да си има българските черноморски военни бази в предстоящата война и поделяне на Европа, това е било условието, за да влезе СССР в Оста(т.е. съюза на Германия, Италия и Япония). Там разни благи приказки за антифашизъм и борбата с нацизма на СССР са от по-късно, когато гроздето се оказало кисело. Значи стигнахме до "акото"-ако българските черноморски бази бяха подарени на СССР, как ли щеше да се разиграе цялата ВСВ и какъв дял на убитите щеше да се падне на нас, българите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Братоубийство

  23 Фев 2019 18:23ч.

  Тия слуги или не знаят Историята, или не искат да я знаят, или освен банковите им сметки нищо друго не ги интересува. От къде сме дошли по тези земи, какво сме дали на света-кирилицата, кой покръстил руските хора, каква България стана през 1944-89 г. и какъв международен авторитет имаше? Какво е днес-предател до предател, сметкаджии до сметкаджии, баламурник до баламурник! Но ходят пред паметника на В.Левски, отвреме на време сесещат за Хр.Ботьов, Н.Вапцаров, Н.Хайтов….Това днес сме избрали сами и никого не бива да виним.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  23 Фев 2019 19:30ч.

  Българин от Б на 23.02.2019 в 18:15 Кат почнем да искаме мнението на бившите българи, дето не живеят в България и децата им се казват Джон и Джордж, тебе ще ти питаме първи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  23 Фев 2019 21:07ч.

  Нашите продажни политици са не за затвор ,а за бесило , защото допускат разни изроди да съсипват страната ни - Рая на земята . САЩ е империя построена върху човешки кости и се храни от милионите човешки жертви на войните , които разпалва по света ! Вампирите САЩ пият човешка кръв и са бесни , че не можаха да унищожат и разпарчетосат Русия ката крепост на Православието !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  23 Фев 2019 21:51ч.

  Мильо, когато някои "настоящи" българи си научат историята и като библейска молитва всяка вечер си го повтарят за да не забравят, че сиренето струва пари, може и да тръгнат към нещо по-добро. До тогава можеш дори да бориш фактите от историята, но така нищо не се променя. Жив и здрав да си и приятна събота и неделя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  23 Фев 2019 21:54ч.

  Не само искат бази у нас. Искат да превърнат района на Черно море в бойно поле, което е много далече от САЩ. Някой наблюдатели считат, че след около 3 - 4 години подготовката за умерено голям военен конфликт в северната част на Черно море ще готова. Много е вероятно за провокация да се използват български самолети или кораби, за да се каже, че конфликта е започнал от най-русофилския народ. Не си струва да се загуби този прекрасен район в пламъците на безсмислен военен конфликт заради измислените американски интереси. Не ни трябват никакви военни бази на НАТО. Те са против интересите на България. Колкото да американския резидент Цветан Цветанов, той след Луканов, ще излезе втория по тежест рушител на Съвременна България. ( Между другото не изглежда добре в последно време )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б на 23.02.2019 в 21:51

  24 Фев 2019 7:04ч.

  " Юродче" безродно, къде живееш в страната , приела те като икономически мигрант ? Да не си до океана източен, че ще си като сънародниците ми от Варна и Бургас. Твоят " приятел", дето му викаш " жужето" преди дни ви подсказа. Сменяй " палатката" овреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже

  24 Фев 2019 8:17ч.

  Помисли си Моканина, като видя какви глупости са накацали по жицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът е по-сериозен

  24 Фев 2019 9:48ч.

  САЩ играят своята игра много безкомпромисно: нас вкарват в каруцата против Русия, Православието разкъсват и си вярват, че ще бъде по тяхному в света. Те да си мислят както си искат, но лошото и страшното е, че в България го правят с ръцете на продажните българе, т.е новите Димитър Общи. Резултатът е виден:с тях тесно сътрудничим 30 години: страната е най-бедната в тяхния ЕС, 45 години бяхме със СССР-България имаше сериозен международен авторитет и хората се радваха на Труда си! Каквото сме избрали - това ще сърбаме, а стия бази ще изчезнем като мишени! Русия не е нападала, но който я нападне-не прощава! Васалните на Русия републики се развиват, за разлика от америкосните колонии. Фактите от историята са такива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изводът е

  24 Фев 2019 10:47ч.

  Да се маха това продажно правителство! Предсрочни избори! Вън шайката на ББ и ЦвЦв от властта! Иначе България загива по всички фронтове...Няма време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люси 100 %

  24 Фев 2019 13:14ч.

  България е провалена държава с хилядолетна история. За провала са виновни всъщност хората населяващи територията България , не казвам българи, защото не са /микс от 18+ националности/ . Повечето /90+ %/ се оказаха некачествени и сами си унищожиха държавата. Кой разбрал - разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже на 24.02.2019 в 08:17

  24 Фев 2019 17:06ч.

  Безродник или пиндил ? Колегата с НИК- Въпросът е по-сериозен на 24.02.2019 в 09:48 , добре ти е отговорил. Но с последователите на поп Алигорко е така. Нищо повече не искам да кажа , но този път ще е възмездно и общо усещането , за справедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люси 100 % на 24.02.2019 в 13:14

  24 Фев 2019 17:08ч.

  За съжаление е така. И при Ивайло - Бърдоква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мосю Воланд

  25 Фев 2019 16:17ч.

  Да обобщим - България не може да съществува самостоятелно, а само като придатък на някоя велика сила. Швейцария има такъв алпийски релеф, че никоя военна сила няма възможностите да я зявладее, пък и да има , няма желание, защото там си държи парите. България няма такъв релеф, напротив логиката от последните сто години показва, че южната част е Източна Румелия, а северната - Княжество България. И нищо не се е променило , българската държава си остава разделена икономически /най големите инвестиции са в Източна Румелия и София/, етнически също е разделена и т.н. Дано поне Княжеството просъществува под румънска егида. И бъдете умни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JJJ

  26 Фев 2019 9:00ч.

  НАТО е отживелица, както беше и Варшавският договор от времето на Студената война. Варшавският договор беше разтурен, след което реципрочно се очакваше разтурянето и на НАТО. Единомислието, единството на държавите в НАТО, едва ли е такова, каквото се представя. В системата на НАТО, когато Америка и Ангия говорят, всички останали мълчат, според стария армейски обичай:"когато говориш с мен, ще мълчиш!"Българите обаче, "най- обичат" някой да ги командори, да им нарежда да извършат нещо против разбиранията и желанията им. Когато нежеланите началници говорят и българите говорят; никой, никого не слуша. Войната и подготовката, пропагандата за война дават възможност за развихряне на най- дивите човешки страсти, на сатанинската омраза. А когато омразата заговори, когато изплуват скелетите от миналото, едва ли на днешните съюзници от НАТО, особено на онези, които са начело, ще им бъде приятно. Най- добре някои да се оттеглят от Европа, да излязат навън, преди да са ги изгонили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално е

  26 Фев 2019 12:54ч.

  Нормално е, след като не могат да бъдат отрязани евроатлантически глави за едно подобно решение, което ще ни докара само негативи, пред стената да застанат българските тикви, които ще си позволят подобно престъпление спрямо държавата. Боко да не се прави на смахнат - с Цецо са първи "там".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кой 7-ми февруари? (До: Виктор Стефанов)

  27 Фев 2019 9:34ч.

  Збигнев Бжежински е умрял на 26.5.2017 и няма сведения да е вампирясал. Ето какво пише Виктор Стефанов по-горе, от което статията му олеква: "Най-напред на среща в Атлантическия съвет във Вашингтон на 7 февруари Цветанов обсъди ситуацията със Збигнев Бжежински и бившия помощник-държавен секретар на САЩ (2005 - 2009 г.) и координатор по санкциите срещу трети държави в американската администрация (2013 - 2017 г.) посланик Даниел Фрийд. Тримата изразиха безпокойство от ескалирането на напрежението в Черноморския регион и стигнаха до извода, че е необходимо "да се работи за по-добра координация между съюзниците от НАТО в региона, за да се придобие капацитет за адекватна реакция при военна или асиметрична заплаха за суверенитета на страните-членки"."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи