Защо толкова много ни подразни филмът “Ботев”

Защо толкова много ни подразни филмът “Ботев”

 Автор: Тончо Краевски за "Гласове", Следвайте ни в Телеграм

Защо толкова много ни подразни филмът “Ботев”? Само защото е лош ли? Та у нас се правят множество лоши филми, повечето от които не забелязваме, с малко си правим майтап, но само единици успяват да ни извадят от равновесие. Може би заради патриотичната пропаганда? Да, филмът възпали обичайните заподозрени, противниците на леденото хоро и носиите, но те са тясна група, а възмутените в случая бяха много по-широк кръг. Проблемът е по-дъблок и може да се проследи в ученическите години на всеки от нас.

Излизам на дъската в началното училище, преди това си закопчавам ципа и си бърша носа. Портретът на Ботев виси окачен над главата ми, гледа ме строго, брадата му потрепва, очите му ме пронизват в гръб. Поклащам се, повъртам се наляво-надясно, погледът ми блуждае в тавана, повдигам се на пръсти, ръцете ми вързани на кръста като за разстрел. Започвам под носа си да декламирам: “Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин…” Избягвам упорито погледа на момичето от първия чин, което си харесвам, приятелите ми ги напушва смях, аз започвам да си мисля за моята майка, как ме изпраща на фронта и ми слага шала пред устата, задушавам се…

Учителката ме подканва: “По-изразително, Тончо, по-изразително!” Повишавам глас, иде ми да се разплача, не зная дали за Ботев, или за себе си: “...хайдутин, майко, бунтовник, та тебе клета оставих, за първо чедо да жалиш.” Учителката започва да се вълнува. На учениците им е или безразлично, или смешно, но тя диша дълбоко и се е втренчила в мен с най-сериозен поглед, а устата й беззвучно повтарят всяка дума заедно с менe. Аз усещам, че тя приема това стихотворение лично и че ако не го кажа изразително, не само няма да получа отлична оценка, но и някак си ще я разочаровам, ще я накарам да се почувства сама в стаята, а аз познавам това е това чувство и не искам нито аз да го изпитвам, нито тя. Оформя се дует - аз на глас, тя шепнешком. Изпъчвам гърди и издигам гласчето си до фалцет: “НО КЪЛНИ, МАЙКО, ПРОКЛИНАЙ,  ТАЗ ТУРСКА ЧЕРНА ПРОКУДА…”.

И тогава всеобщият присмех започва да стихва, в класната стая се настанява непозната благоговейна тишина. Гласът ми вече не е мой, а е глас на хиляди ученици и учителки, които са декламирали преди мен; един глас, който принадлежи на всички и на никого, с ударения, паузи и придихания, една смешна имитация на имитацията на имитацията, която заживява свой собствен живот и неустено престава да бъде смешна. Преструвката тогава поражда реални чувства, защото ние сме длъжни вътрешно да се пригодим към онова, което изразяваме навън - и така след малко, когато стигам до края, където се казват думите “свобода и смърт”, “правда и свобода”, всички вече са споходени от необяснимо мрачно настроение. Избухват аплодисменти в стаята, учителката улавя една сълза от окото си, преди да е потекла. 

След години излизам отново на дъската, вече като тийнейджър, в оная преходна възраст, в която не съм още ни рак, ни риба, и друга учителка ме пита: "Кажи, Тончо, какви са основните тематични ядра в поезията на Ботев?" Хъката-мъката, аз започвам да пелтеча: освободителната борба, националният идеал, родовият свят, конфликтът свобода-робство, образът на майката, на бащата, лирическият Аз и така нататък и така нататък. Тук отново е налице имитацията, но вече издигната в академична форма. Аз повтарям каквото ми е диктувано от учителката в час, тя повтаря понятията, термините и формулите, които е прочела от големите литературоведи в университета, а те повтарят професорите преди тях и чинно отбелязват всеки цитат с бележка под линия. Всички тези културни лели и даскали ни учат да говорим за Ботев на един измислен от тях език, който хем звучи като български, хем никой българин не го разбира съвсем. Хора от Варна и Скопие могат по-добре да се разберат. Този обособен професорски диалект, прочее, се доминира изключително от чужди думи, най-често гръцки. Напушва ме смях като си помисля какво би казал Ботев за него. А какво би казал за маймунджалъците, за жестомимиката на нашите смешни рецитации? 

Ботев е бил повече човек на действието, отколкото на перото. Няма нито едно стихотворение или статия, които да са предназначени да издигнат престижа му като писател. Всичките подбуждат към действие, имат суров и самобитен стил, който щеше да е грозен, ако съдържанието им не беше така необикновено жизнено. Този човек използва езика, използва го като оръжие, с което върши литературните си атентати, не само срещу османската власт, но и срещу утвърдените писателски и издателски авторитети на българите. Докато един нормален творец трябва да се остави да бъде използван от езика, да бъде пасивен, да стане осиновител на дете, което няма да прилича на него. Ботев не е такъв човек, той не е творец, а е разрушител (но не е ли разрушението условие за всяко създаване?), затова и литературната критика е измъдрила за него словосъчетанието “поет революционер”. Но той не е отделно поет и отделно революционер, а е онази романтична разнородна смес от двете, която може да се роди във век като 19-ти. Личност, която има много заложби, но никаква определена реализация; човек, който свети ярко и изгаря бързо, не узрява, не остарява, ами умира в зенита на младостта. Има хора, които просто се раждат такива и никакво образование не може да ги създаде, нито може да ги спре. Той постъпва като анархист, когато пише - разбойнически, хаотично, обижда претенцията - и постъпва като поет, когато си дири смъртта в революцията - иска да умре млад и чист, а не да спечели властта и да живее като чорбаджия. 

Каква ирония, че Ботев не е успял като революционер, но е успял като писател! И какъв проблем за нас. Той като литератор не ни предлага нищо, а като революционер ни предлага твърде много. И като не можем да го последваме в смъртта (и за да не го последваме), професорите сто и кусур години дълбаят пропаст между него и нас - за да стане идол. От безвластника са направили авторитет! Вижте го как ни наставлява от киноекрана, как размахва пръст и сякаш знае, сякаш се е устремил да скочи директно на пиедестала на литературния канон! Колко нечестно е за главния актьор, защото този персонаж не може да бъде изигран, той може само да бъде изрецитиран. Нас ни дразни тази детинщина, защото е нашата детинщина, юношеската непохватност на младата нация.

Лесно е да обвиним Максим Генчев, че е направил Ботев карикатура, но той само е заснел на кино карикатурата, която обитава националното съзнание. 

Ние нямаме още език, на който да говорим за Ботев, защото българският език така и не се е състоял като индивидуално умение. Цялото образование работи, за да издълбае пропаст между изразяването и битието. Реалността се подменя с наукообразен език, който отчуждава органичния човек и го деградира до вечен ученик. Да напуснем часа по литература и да идем на шофьорски курс - там се учи теория, в която говорят за ПТП вместо за катастрофа, за водач на МПС вместо шофьор на кола, за пътна настилка вместо шосе и т.н.

Ако българите имаме един голям проблем, той е неумението да общуваме, да се изкажем и разберем помежду си. Колко часове в училище са посветени на това да анализираме мислите Ботев и колко са посветени на това да се научим да изразяваме собствената си реалност, собствените си мисли, да използваме езика - както прави Ботев - в услуга на себе си?

Литературата и киното или се поставят в положение на ученици, имитатори на чуждото, или възпроизвеждат всеобщата грамотност, която е ученическа. Последното именно е сторил и авторът на филма. Да се въоръжи народа със собствения му език, ето това е революционна задача; да стане суверенен изразител на своята реалност. Докато не стане това, няма да може да има нито свобода, нито правда. По-голям бюджет също няма да навреди.

 

 

 


    


 

Коментари

 • Необичаен

  11 Яну 2023 18:37ч.

  Левски и Ботев са двама исторически титани, които ние "джуджетата" е трудно да осмислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мда

  12 Яну 2023 9:48ч.

  Затова не бива да се позволява и да се раздават държавни средства на некадърни режисьори неспособни да направят филми за националните ни герои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  11 Яну 2023 19:06ч.

  Готино написано, добре е хванал основния проблем. Не се е заел грубо да затваря устите на плювачите на филма - ако не бе предприел такъв стил и използвал такъв метод, щеше да ги озлоби още повече, защото те не търпят нито Ботев, нито нарицателния смисъл на огненото му слово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  11 Яну 2023 19:31ч.

  Благодарности на автора за този текст! Рядко може да се прочете нещо истинско и непревзето на литературна тема. Винаги съм смятала, че най-големият проблем на бълг. образование е обучението по литература - маниерно, превзето, претенциозно и без много истински смисъл. Най-вече без връзка с личното преживяване на четящия. Когато трябва да правиш "литер. анализи" винаги се изисква от теб да се напрягаш казваш някакви съчинени и одобрени от литер. авторитети клишета, които в повечето случаи нямат нищо общо със собствените ти мисли и чувства. Нещо повече, те са сякаш забранени, неуместни и неправилни, някак негласно ти се внушава, че не бива да ги изразяваш, не бива дори да ги изпитваш, ако може, а да се придържаш към това, което е официално одобрено. Внушава се едно отчуждаване на човека от самия себе си още от най-ранна възраст, което според мен има огромна роля за бедите ни като народ изобщо. Литературата е изкуство, тоест най-голямата свобода, а точно там се слагат най-големите ограничения, като че ли бълг. образование изключително много се страхува от нея/свободата/. Истината се подменя с дървени постулати, които не означават нищо. Кандидатстващите с литература са принудени да ходят на частни уроци, да зубрят постулатите, ако искат висока оценка. Имам горчив опит с това да се явиш на кандидатски изпит за "елитна гимназия""без да си се готвил", да пишеш само това, което мислиш. Получаваш не само ниска оценка, но и едно специфично снизхождение и лека подигравка, ако поискаш обяснения за оценката. Обясненията са непонятни и високопарни. Това наистина много "възпитава" - в липса на автентичност, във фалш, натегачество и скъсване с реалността. После да не се чудим защо сме такива. И защо впрочем у нас ученици печелят медали главно по математика и физика, а в хуманитаристиката нямаме постижения. По принцип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Математиците да не би да имат свободата да решават задачите без да прилагат формулите?

  11 Яну 2023 20:46ч.

  Освен това, при явяването на изпит по БЕЛ има формат на изпита и той не е есе, което да предполага свободни размишления. Проблемът на днешното образование по БЕЛ е, че Ботевите стихотворения дори не се учат, камоли да се цитират пред класа. И не само Ботевите. Така че стандартният гимназист няма как да разсъждава върху нещо, което не знае какво е. Учениците на първо място трябва да натрупат знания в училище, дори и шаблони, пък после имат цял живот да разсъждавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шаблонни

  11 Яну 2023 20:48ч.

  .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адмирации за Тончо Краевски

  11 Яну 2023 21:26ч.

  Не от вчера, обучението по литература е толкова клиширано, калъпирано и идеологизирано, че е не само безполезно, а дори и вредно в този си вид. Най-отвратителни обаче са българските политици, които на определени дати четат патетично слова за Ботев и Левски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Иван

  12 Яну 2023 11:25ч.

  Ами да се премахне този предмет по БЕЛ от програмите и въпросът е решен . Щом е безполезен и дори вреден . Нека вашите деца се обучават без него .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • reporter

  12 Яну 2023 13:53ч.

  според мен точно "шаблони" има предвид

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  15 Яну 2023 9:35ч.

  Какъв е проблемът, че се изучават шаблони, всичко над шаблона предполага прилични речеви, познавателни и мисловни компетентности. Сега децата не могат да запомнят три поредни думи, защото и наизустяването беше вредно, за да запишат цял един ред са нужни между 4 и 8 повторения. Като нямаш памет, познания и мисловен тренинг оставаш на ниво нечленоразделна реч или максимум някакво нескопосно "мнение". На какъв език предлага авторът да се говори за Ботев по-близък до битието на 16 годишните, може би да пренапишем Ботев, за да е по-разбираем. По-лесно е въобще да не се изучава не само той, но всички автори, които са далеч от битието и речника на съвременния ученик, то така и става де, постепенно, нека авторът е спокоен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  15 Яну 2023 9:54ч.

  Всъщност ако се изчисти образованието от всичко , което не е свързано с преките житейски нужди и в което не може да се види ясна прагматична потребност, ще остане материал за 4-5 години. Всъщност всички образователни системи са базирани на нуждите на индустриалната епоха да създава кадри, способни да се следват модели и инструкции. След превръщането на жените в "работнички" и "служителки" и премахването на детския труд, образованието изпълнява повече социални функции, колкото децата да са под надзор. От съвременна гледна точка, освен най-надарените и усърдните, другите деца няма за какво се пънат, технологиите заемат тяхното място, скоро ще бъдат напълн излишни дори във физически смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  11 Яну 2023 19:34ч.

  Защо да не е успял като революционер? Ботев е реализирал се революционер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  11 Яну 2023 21:18ч.

  Но не само реализирал се революционер. Ботев е и реализирал се творец - поет и публицист. Той е и реализирал се мъж - съпруг и баща. И всичко това на 28 години. Днес 28-годишните се борят да станат мениджъри на офис с трима служители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герасим Петрински

  11 Яну 2023 20:20ч.

  Така не съм се хилил от години. Искрено благодаря на автора за това преживяване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква ирония, че Ботев не е успял като революционер

  11 Яну 2023 20:25ч.

  Не, сладурчо. Точно обратното - Ботев постигна максималната си цел като революционер ! Той загина геройски, нещо за което се подготвяше и го искаше , и загина по такъв начин че стана ИКОНА ! Това което ни гледа от портретите не е Ботев, това е ИКОНА на националното ни Освобождение. Икона на това към което да се стремим, и което никога не сме били и няма да бъдем. Ботев поведе четниците НЕ ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ , щото добре си даваше сметка че с 200 юнаци това няма как да стане. Той ги поведе за ДА ЗАГИНЕ ГЕРОЙСКИ , да развълнува лоясалите робски сърца на това население, което се залостваше в колибите от страх, при вида на ботевите четници, вместо да са присъедини към тях и да вдигне общонароден бунт . Затова Ботев е велик. Творчеството му е само инструмент, добавен към личността му. Ботев щеше да е голям и без да е поет , но щяха да го знаят малцина, само заради делата му. А с поезията си е вече велик. Поклон пред калофереца, и си мерете писаниците когато пишете за Ботев, да не пишете пет за шест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теди

  12 Яну 2023 19:45ч.

  Недоумявам ,как е възможно някой си автор да пише,че Ботев е неуспял поет и революционер!Не пипайте Ботев и Левски!Те са българска светиня!Дадоха младите си животи за нас неблагодарната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pepo50

  11 Яну 2023 21:19ч.

  Не българите и Ботев а ти господинчо не си се научил да разбираш българският език. Само такива като теб,могат да харесват този пасквил на Генчев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  11 Яну 2023 21:25ч.

  Все още не съм гледала филма и не мога да го коментирам. Но не споделям мнението на автора на статията, че Ботев е слаб поет и нереализиран революционер. Не разбирам защо му е било толкова конфузно да рецитира стихотворението „Майце си“, а като по-голям да му прави литературен анализ. Не бих споделила по друг повод и без да се впускам в подробности, ще кажа, че имам девойка със синдром на Даун /скоро ще навърши 18 години/ и съм я заварвала да рони ееей такива сълзи докато слуша на компютъра си рецитация на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. Знае кой е Христо Ботев и кой е Васил Левски и когато се връщаме от училището й в Драгалевци, на кръговото при „Фантастико“ преди Околовръстното, забелязва графитите с образа на Левски там, посочва го и му казва името. И аз съм й разказвала за българските царе и герои, и в училище е учила за тях и не й е смешно, макар че иначе много обича да се смее и весели. Но по същество за поетичната дарба на Ботев, ами ето линк, вижте сами и преценете не предизвиква ли у вас емоции това стихотворение, умението с подбора на думи да създадеш напрежение – „гарванът грачи грозно, зловещо“, „виси... със страшна сила“, абе цялото: https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3164&Level=1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теди

  12 Яну 2023 19:52ч.

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ Живка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Патриотичната пропаганда" и "тематичните ядра в поезията на Ботев"

  11 Яну 2023 21:34ч.

  влизат в противоречие не с разбирането за Ботев, а с това на сегашния свят стъпал на ценности от консумативен характер, а ако прибавим и евро-атлантическите ценности, тогава съвсем няма как да оправдаем "освободителната борба, националният идеал, родовият свят, конфликтът свобода-робство, образът на майката, на бащата, лирическият Аз". За всяко едно от тях слушаме и гледаме развити подробни опровержения на тяхната ценност, а и сами да намерим конкретни факти и примери как може да се живее много добре и весело без тях, привидно поне. Без съмнение Ботев не само не е нужен, той е вреден за една Европа без нации. Остава да ни е нужен на нас, както е бил нужен тогава когато е писал поезията и журналистиката си (защото той е журналист, не е имал време да стане писател на книги), но това трябва да решим ние, това поне не може да оставим на политиците от които се отвращаваме. А дали литературните анализи ще са за Ботев или друг класик не е важно, те се използват за развиване на способностите за изразяване и са скучни като всеки шаблон, но с шаблони и клишета се започва учението на всяко нещо, така се добива увереност, а за който има нужда от повече "Апетитът идва с яденето".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  12 Яну 2023 0:03ч.

  "Ботев е бил повече човек на действието, отколкото на перото. Няма нито едно стихотворение или статия, които да са предназначени да издигнат престижа му като писател" Какво ще кажеш г-н Тончо Краевски за това четиристишие? “Настане вечер — месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, — Балканът пее хайдушка песен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или пък "Защо не съм"

  12 Яну 2023 0:34ч.

  Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката? Ех, че ода бих направил на баба си на хурката! Защо не съм и аз поет, като Сапунова трети! Че запял бих, че възпял бих на владиката конете! Но защо не съм Владикин, да напиша чудна драма - за жабите, за мишките, и боят им с цар Радана? Защо не съм и Войников, плодовит, прочут списател, да съставя и молитви на нашия цар създател? Защо не съм и Пърличев, да преведа Илиада; но с такъв превод, за който и лобут да ми се пада? Но защо не съм Славейков, да заплача, да запея: "Не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея"? Но защо не съм и Вазов, "вярата" си да възпея: че ще стане вълк овцата, а певците като нея?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зори

  12 Яну 2023 19:55ч.

  Адмирации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  12 Яну 2023 23:46ч.

  Великолепно....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекси Слав

  12 Яну 2023 0:45ч.

  Защо така се нахвърляте върху гн Краевски? Той е прав затова, че ние жиевеем в свят на клишета и унаследени истини (а те в много случаи не са). Аз много се радвам, че има млади хора, които мислят самостоятелно и могат да се обосноват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  12 Яну 2023 1:01ч.

  Уважаеми Тончо, Ако сте имали нещо друго впредвид, написвайки това откровение, колко "строго" и т.н. Ви е гледал портретът на Ботев, не се засягайте, много-много, от това, което съм Ви написал. Както и да е, статията Ви звучи в стл сорогрантизъм во Бугария 2023. Вкрайна сметка, може язе да съм крив и прост и да не схващам иронията Ви към, абе когото и да било. Послепис Ако се пак сакате да привлечете люге, ко мем (екскюзе мон фронсез!), моля не се изразявайте като предтавител на грантаджийската групичка у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  12 Яну 2023 2:53ч.

  Народите с по-дълга история са я градили върху сакрални предания и сакрализирани персонажи. Ние сме мнооого стар народ. Режисьорът не просто се изложил с преразказването на наложената в масовото съзнание Личност-Герой, а се натопил в обществената кал до кръста с пръски по лицето. А Тончо витиевато-тарикатски - защото иначе не става - го брани и дърпа от гьола. Статията е в контекста на западната тенденция за детрониране на националните герои и заместването им с джорджфлойдовци иполови извратеняци. Каквото са и филмите на генчев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешни плачове

  12 Яну 2023 5:52ч.

  Няма начин да се хареса който и да е филм за Ботев и Левски(е, освен ако не е правен от Ридли Скот с Ръсел Кроу). Не случайно в исляма и юдаизма има табу върху изображенията на сакралното, а в православието след дълги кланета, рязане на носове, избождане на очи и други актуални за онова време политики на изключване се е стигнало до догма, че това и това, тоя и оня образ, се изобразяват точно така и по никакъв друг начин. Некакси дежурните оплаквачки на поругана чест бая дразнят. Щото и сага кохортата на превитите гръбнаци чет няма, пък тия дето възразяват пак ги броим на пръстите на едната ръка и ги обявяват за луди. Ама то така си е и нормално. В кое време е било друго?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  12 Яну 2023 7:12ч.

  Тончо, ти и сега си смешен, като детето вдигнато на дъската. А да твърдиш, че няма литературно наследство от Ботев е ... Впрочем, нищо не е. Хубавото е, че поне за него самия, молитвата му се е сбъднала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбрах

  12 Яну 2023 7:23ч.

  Какво предлага автора - “тъй като литератор не ни предлага нищо”/Ботев/ да не се изучава ли… за мен идол не е синоним на икона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  12 Яну 2023 7:37ч.

  Проблемът с езикът на Ботев, моето момче е доста по-сложен... Всеки нормален мъж му е ясно, че такова поведение, каквото глупака Генчев му е пришили, е просто идиотско и неестествено.... При сериозните въорйжени мъжки организации с цел няма много много викове, крясъци и "дълбоки" погледи...ама това софийските мъжленца и културтрегерета едва ли ви е извеснво... BTW, ако си пипнеш още малко стайлинга от пикчъра горе, може и Тонка да станеш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Яну 2023 8:20ч.

  Има и верни неща и добре е написан Тончовият текст. Когато става дума за литература обаче, нещата не опират само до учебната програма, както мислят все повече хора. Четене му е майката, на какво ти падне. Как учат сега учениците се вижда веднага по резултата във всички направления. Моето поколение, доста преди промените, имаше най-добрите възможни учители, за което благодаря на късмета си и на тях. Никой никога не ми е забранявал да говоря каквото мисля, никога. Макар и доста преди т.нар. демократични промени. А Ботев е великан, успял и като революционер, и като поет! За такива хора не трябва да се правят игрални филми, защото не са за нашага уста лъжица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, не...

  12 Яну 2023 12:16ч.

  Четене му е майката, на какво ти падне. В НИКАКЪВ случай на каквото ти падне! Четенето освен навика за четене и нови знания (би трябвало да) усъвършенства и навиците за критично мислене. Само една половинчасова разходка в книжарницата ще те доведе до потрес! Преди половин-една година винаги излизах с поне една нова книга и си набелязвах още няколко, сега гледам рафтовете с недоумение. Примери искаш ли? Не, че е невъзможно да намериш нещо, но трябва да го търсиш като Диоген. Колкото до Ботев - не съм на нивото да коментирам. А за филма - нямам никакво намерение да си губя времето да го гледам, след всичко изчетено досега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдалеч

  12 Яну 2023 8:26ч.

  И кое точно не е истина? Във филма Ботев си е точно такъв, какъвто Тончо и всички преди него са го учили в училище - неестествен, митологизиран, и т.н. Даже много вярно го е направил Максим Генчев спрямо "оригинала" от учебниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля, следователно съществувам

  12 Яну 2023 8:58ч.

  Филмът за Ботев предизвика у мен голям интерес със заглавието си, но просто не изтраях да го догледам. Същото и с тая статия - виждам заглавието, казвам си "Ха, ето нещо интересно!" и ... нея не изтраях да я дочета. Ами ... Много съжалявам, но държа на стойностни неща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Длъжностите на писателите и на журналистите" - Христо Ботев

  12 Яну 2023 9:13ч.

  "Той [Ботев - б.м.] като литератор не ни предлага нищо" - някой си Тончо. Момче Тончо, няма да напишеш, очевидно е, ни "Елегия", ни "Борба", ни "Хаджи Димитър", пиши си там "не по-високо от обувките" и не си създавай писаческия авторитет на литературния гръб на Ботев. Твърде много станахте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus Ако искаш да изобличиш повърхностното отношение

  12 Яну 2023 10:05ч.

  .... имитацията, докарването пред власти, липсата на позиции, по-добре не използвай за пример стихотворение на Ботев, което е написал лично „На прощаване“ с тоя живот, за да премине във вечността. Да, ние сме такива, трудно влизаме в онова измерение, където собственият ни Аз се изгражда, като преживява лично и избира лично. А после го превръща в кауза ня живот и смърт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  12 Яну 2023 10:50ч.

  Съгласен с Александър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тончо е бот

  12 Яну 2023 10:57ч.

  затова Ботев го дразни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Яну 2023 11:00ч.

  И аз съм съгласна с Александър, напълно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майор Майор

  12 Яну 2023 11:19ч.

  Ботев се е съгласил да води четата,защото П.Хитов с парите за пушки си е купил лозе в Сърбия,а Филип Тотю подготвял обир на бакалница.Нито е имал военен опит,нито е познавал обстановката в България.Просто не знам на какво е разчитал.Представям си го доСт.Стамболов в Народното събрание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "литератор" в контекста на написаното се използва пародийно, спрете да се излагате

  12 Яну 2023 11:58ч.

  Изненадан съм от глупавите (а някъде и неграмотни) коментари и най-вече се уверявам, че поне половината от включилите се форумци или не са прочели материала на Тончо, или не са вникнали в драматично-пародийната му (не спрямо Ботев, а спрямо колективно изграждания негов образ) нишка, обаче изказват мнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Дачков

  12 Яну 2023 12:17ч.

  Много точно и добре казано. Поради тази причина трия повечето от коментарите, а не защото са обидни. Просто са глупави и нямат отношение към текста на Тончо Краевски, нито към Ботев, а само към една неспасяема глупост....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обещавам

  12 Яну 2023 12:29ч.

  следващия път, като пия кафе с Ботев в "Катедралата", да си изградя индивидуален образ за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГОСПОДИН ДАЧКОВ

  12 Яну 2023 20:32ч.

  Аз съм във вашия сайт заради относителната свобода на коментарите, независимо дали са глупави, без връзка с материала, или са коренно противоположни на мнението ми . Това вече рядко се среща в медиите. Така че моля ви, ако не ви е представлява прекалено неудобство, не ме лишавайте от различните гледни точки, мнения, разсъждения, ликове и т. н. Всъщност, ваша си работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Дачков

  13 Яну 2023 0:25ч.

  Добре. Истината е, че е въпрос на настроение. Когато нещо в момента ми се вижда много глупаво го трия. За мен българската глупост е най-голямата травма (макар и малка, обективно погледнато) и се ядосвам, че вземам заеми, за да я чета в собствения си сайт в тези преобладаващо глупави постове, които държа заради трафика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това литератори няма как да ни го откровят - за изкуство и дълбоко разбиране е нужно проникновение, което не иде отвън

  13 Яну 2023 9:05ч.

  Повечето хора и в тоя сайт пишат като в полудрямка. Те продължават да дремят, дори когато са житейски превъзбудени. Истината е, че категорията будност е свързана с нещо, което на първо място трябва да победи глупостта. На свой ред глу-пост етимологично означава да (не) се залепяш (като последен глупак) за всеки пост. Неинструменталният (пра)език всъщност казва много повече, отколкото всеки опит за милиционерско - и изобщо всякакво униформено - пазене на тайни. Но ние днес сме хора свободни, демократични, можем да общуваме, макар да не можем да четем. Езикът е тотално живо същество, самият телос на скритото и явното, а ние сме научени само механично да го използваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Татяна димитрова

  12 Яну 2023 12:12ч.

  Съгласна съм с автора. Нямаме език за Ботев, за "пропастта..." и причината - в наложените анализи и определения за творчеството и за личността на Ботев... И за това, че неумението да се изразяваме ни пречи да се разбираме помежду си и да разбираме Ботев. Все повече говорим без да казваме нещо ... Поздрав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  12 Яну 2023 13:13ч.

  "Все повече говорим без да казваме нещо"...това се отнася за автора ."Той [Ботев - б.м.] като литератор не ни предлага нищо"..."прав " си г-не ,затова му помним стиховете ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тончо, бре чети!

  12 Яну 2023 13:45ч.

  "Златна книга на песните“ е създадена в началото на ХХ век по инициатива на ръководството на Сорбоната. В нея са представени едни от най-известните философи, драматурзи, писатели и поети от цял свят – Шекспир, Верлен, Бодлер, Толстой, Пушкин и други. Сред тях е и Христо Ботев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  12 Яну 2023 14:02ч.

  Абе явно ще трябва да се насиля да изглеждам филма, за да видя какво е сътворил Максим Генчев ( не че очаквам да става, ама пък да видим колко е голяма кашата). А до написаното от автора на статията и за всичките му защитници, че видиш ли никой не му разбрал пародийно-ироничната му нишка- сещам се за моя 7 годишен племенник, който като види че е пресолил манджата с приказките си, се измъква с “шегичка,шегичка”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светла

  12 Яну 2023 14:10ч.

  Браво ! На върха на езика ми е било това за отчуждението, но не ми дойде да го кажа. Трябва да се борим с причините за това нещо, което поразява ценностите в живота ни. Така, по този начин го разбрах автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кин-Войло

  12 Яну 2023 14:19ч.

  «Ако ние, българите, имаме един голям проблем, той е неумението да общуваме, да се изкажем и разберем помежду си.» (Тончо Краевски) — Вслушвали ли сте се в начина, по който разговарят помежду си нашите комшии, сърбите? Огромна е разликата между техния начин на комуникация и нашия. Техния език ни се струва твърде груб, някак си „по селски“. Но е точен и ясен. Вук Караджич някога им е завещал едно мъдро правило: „Пиши така, както говориш!“ Което ще рече: старай се да оставиш писмени следи от своята словесна дейност по един непосредстван и неопосредствуван начин, защото това, което ще оформи психиката на твоя народ, е писмената диря, която всички представители на образованите среди оставят след себе си. Ако оставиш писмена следа, в която всяка дума от родния ти език е подменена с някаква чуждица, ти ще спомогнеш у бъдещето на твоя народ да се формира едно тотално безличие. Това е престъплението, което ние — българите — непрекъснато извършваме. А постъпваме така, защото с нашето говорно излъчване ние се стараем да създадем за самите себе си един образ, които ще се хареса на чиновническия стил, който витае над чиновническа България — същата тази България, в която всички ние планираме да направим чиновническа кариера, колчем придобием някакво образование. Стремежът към образование е благородно нещо, но не и когато в плановете ти е залегнала идеята да станеш своеобразен казьонен паразит. Което е проклятието на България от 145 години насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  12 Яну 2023 14:35ч.

  Какво по-точно ще спечели нацията и държавата ни от това всеки българин да има индивидуална представа за Ботев? Всеки от нас има индивидуална (или групова) представа за Руменчо, Кирчо, Кокорчо, Ристю, Гнома, Корнела... И какво от това!? Наистина ли "умните" във форума не разбират смисъла на колективната представа за загиналия Ботев и смисъла на училищния шаблон за националната ни сигурност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  12 Яну 2023 16:47ч.

  Днешното образование фабрикува безродни бролери, които живеят ден за ден. Важното е да потребяват повече полу-фабрикати и осолени боклуци, и да се научат да мият чинии и кенефи, че в Германия работа ги чака, ей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  13 Яну 2023 8:38ч.

  Направихте ли си труда да прочетете нещичко за момченцето Тончо? Ами то либерал-глобалистче го дава. Какво може да се очаква от подобни индивиди? И той, и новопръкналият се академик с неистови усилия, макар и завоалирано се опитват да променят чувството ни за национална чест и достойнство, променяйки съдържанието в учебните програми. Опитват се да ни преформатират и да ни накарат да забравим смисъла на думички като "народ", "нация" и "Родина". По свой начин същото прави и Максим Генчев. Умнокрасивите жълтопаветници ще продължават да издевателстват, докато ние им позволяваме това. Първо трябва да ги изринем от политическата сцена и успоредно с това да забраним всички НПО-та в България. Второ, да се установи строг контрол върху СМИ, да се запише в закона за медиите, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се осигури друга гледна точка на дискутирания проблем. Едва тогава ще можем да си отдъхнем. А сега какво става? Ежеминутно ни облъчват с мнението на зелето и другите окраински зеленчуци, а никой не проверява, до колко натрапената от говорещите глави по телевизора информация, е достоверна. Същото става и при вътрешната информация. Канят се едни и същи хора ,с до болка втръснали опорки и дезинформация. Помислете си само как обясняват спирането на доставките за газ от Русия. ПП и ДБ в един глас заявяват, че Русия едностранно ни е спряла газа. Пропускат да споменат, че те не са платили в новата сметка, пак в долари, които после без комисионна Русия превалутира в рубли. Ох, отплеснах се, но написаното от момченцето Тончо ме отврати и доказа за кой ли път, че обучението в днешно време в НГДЕК върви стремглаво надолу. Ако литература му е преподавала Гергина Тончева, надали щеше да напише подобен пасквил. И друг интересен факт. Момченцето следва право, а го титулуват като политолог. Член е на Института за дясна политика. С последното изречение се обяснява напълно написаното от него. Кажи му грантаджия и повече не го обиждай.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво толкова нередно е казал Тончо Краевски? - същото, което е казал и поетът Стефан Цанев

  13 Яну 2023 8:45ч.

  "Ние те величаем,/ без да съзнаваме,/ че всяка разхвалена от нас твоя черта/ самите нас/ зачертава." - https://www.facebook.com/103806432989680/posts/384814338222220/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нема нужда от величаене.

  13 Яну 2023 10:50ч.

  Той си е велик. Корекция - Ботьов е гений!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха!

  14 Яну 2023 16:26ч.

  Стефан Цанев поет ли е наистина!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Яну 2023 13:21ч.

  До О, не... 12 Яну 2023 12:16ч. Да, драги, четене му е мйката, и то на каквото ти падне! За да можеш след време да прецениш кое е вярно и кое е вятър и мъгла....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, не...

  14 Яну 2023 14:53ч.

  И какво се получава накрая, ако си чел 98% глупости и 2% нещо нормално, каквото е горе-долу съотношението на книгите във всяка една модерна книжарница (визирам хуманитарната секция, техническите неща са много по-зле, особено след съсипването на издателство "Техника")? И като се има предвид също така, че много неща просто не се издават на български език. Само с четене не става, трябва и акъл. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • roso

  13 Яну 2023 22:43ч.

  И аз така говоря на дъщерята, като Тончо. Разказвам и за Ботев и какво е свобода и справедливост. И че ако Ботев влезе в училището, половината учители ще бъдат подиграни, а другата повалени. А майка и "Не обърквай детето. Трябват ни високи оценки за кандидатстване и успех в живота." Та това е то днешното ни битие. Няма "Свобода или Смърт". Има само "Свобода или оценки". Да ни оценят добре и после да ни нахранят в супера с химия. Нищо, аптеката е винаги срещу касите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народът е разоръжен

  14 Яну 2023 16:21ч.

  Което не пречи на Тончо да иска по-голям бюджет. Ботев и без бюджет се е справил. А на девствения ученик неопитната ученичка му е крива. Така както на некадърния другите са му криви. На ограничения по рождение - училището му е най-криво и най-вече - учителката и гадните литературни критици. И така нататък, Тончо. Едно е без-с-порно - поставиха българския език в чужд езиков калъп. Езикът на Ботев и Левски; Вазов, П. Р. Славейков и Каравелов, матрицата не го приема - бил архаичен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  14 Яну 2023 20:54ч.

  Интересен ми би бил, (ако беше възможен!)коментара на Цветан Стоянов на този материал за Ботев. п.с. Има попадения, но като цяло е самонадеяно упражнение върху Ботев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само.

  15 Яну 2023 12:12ч.

  Нескопосан пост във фейсбук, вероятно. Пародия, казват, ама съставена по мноо тъп начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Яну 2023 14:43ч.

  (След години излизам отново на дъската, вече като тийнейджър, ...) тончо,не пипай Ботев, не посягай на Вселената. днес е Уййййкинд,наясно ли си ,тиййййййййнеджър мили миличък.какъв Ботев бараш. пред Ботев и Левски само тишина трябва да се преподава в училището. Ботев и Левски трябва да го забранят в институциите (президенство ,мс и няасякъде другаде,освен училището и Унито): първо изчисти майчиния си език от английскътъ шизофриниъ,дето я папагалстват кухите ви тикви ,после чети до малките часове публицистиката на този Титан и тогава драскай дрисни. нешто ште вмртнъ зъ селската ни публика: няма в европа планински връх кръстен на поет и не само в тук. дори еверест да беше вЪ bg, Tой не е достатъчен, а даже е престъпление,да го преименуваме на Ботев. кааааааааазах вече,кой разбрал понял, Ботев е е Космос и никакъв планински връх Ботев не може да го възвеличи.само глупаво колективно съзнание може да си позволи тази гавра.Ботев е в сърцето.ТОЙ и ЛЕВСКИ ме държат да съм ошти българинЪ.какту викъ новокаймакъ :ясен ли съм тйййййнеджъри майкоизврътеняци селяндурски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • според мен

  15 Яну 2023 18:35ч.

  Не успях да гледам целия филм. По-точно не издържах до го догледам. Гадория. Но тая статия е тюрлюгювеч. И най вече ми звучи нагласено, неискрено. Като филма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  15 Яну 2023 22:46ч.

  Всички терзания споделени от Тончо, наливащи горчилка в неговата светла душа, се дължат на това, че съдбата му е отредила да се роди прекалено късно. Ако днешният Тончо, ярък представител на генерация Z, се бе пръкнал преди около 170 години, щеше да бъде връстник на Ботев. Нямаше да го тормозят да изучава, анализира и рецитира негови стихове. Нито пък щеше да да се наложи да разсъждава на глуповатата тема защо филмът на Максим Генчев ни е раздразнил толкова много. С раждане в края на 19-ти век Тончо щеше да избегне и срещата с досадната даскалица и нелепите й подканяния: "По-изразително, Тончо, по-изразително!" Още два бонуса щеше да получи Тончо - не трябваше да търпи насмешките на съучениците си, нито пък да се черви под портрета на някакъв неуспял брадат поет-революционер. С потури щеше да ходи Тончо на училище, което пък би го освободило от необходимостта да да закопчава ципа преди да го изпитват на дъската. Все пак той неминуемо би се сблъскал и с някои несгоди. Сигурен съм, че неговият даскал редовно щеше да го дарява със здрави педагогически шамари, а навярно тялото Тончово щеше да добре да познава ободрителното сила на даскалската тояга. Нежният лик на Тончо ми подсказва, че генът на родата му е добър и хрисим и той едва ли би изпитал опасното изкушение да стане Ботев четник, знаме да развее, с пушка да гръмне или други подобни щуротии. Баща му чорбажи Жеко Краевски категорично не би допуснал Тончо да се сдружи с хърсъзите на Ботюв. И дядо му навярно би държал любимия си внук далеч от хъшовете и техните тъмни завери. Като писано яйце щеше да расте Тончо и в онези опасни години - кончето му врано, калпачето му самурлия, цървулите му пискюлии, гащите колчекалии, модерни, по цариградски тертип вапцани, а пък дискурсът му - изискан като на Гьоте. Кой знае, можеше Тончо да стане дори редактор на Народност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  16 Яну 2023 11:05ч.

  Кара... е супер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  16 Яну 2023 13:41ч.

  Истината е проста - ако сме неспособни да възвеличим качествено подвига и личността на светилата на българската история, определено е по-добре да не се опитваме изобщо да го правим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  16 Яну 2023 18:53ч.

  Моето най-искрено съчувствие към Тончо за всичко, което му се изсипа на главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи