Защо е важен изборът за шеф на БНТ

Защо е важен изборът за шеф на БНТ

Коментарът е публикуван във в. "Филтър"

В интервю за БНР преди седмица проф. Георги Лозанов, бивш председател на медийния регулатор СЕМ, каза следното: “Тези, които подкрепят и оправдават това поведение на Русия, не бива да бъдат допускани до ефир. Това не значи, че не могат да бъдат критикувани либералната демокрация, Байдън или българските политици – напротив трябва да бъдат критикувани. Въпросът е в следващата крачка, на която медиите нямат право да допускат изводи като – щом либералната демокрация има недостатъци, значи Русия е права. Това е недопустимото. Какъвто и да е Байдън, Путин не може да убива хора в Украйна или в собствената си страна”.

Интересно е да се чуят подобни призиви за цензура от преподавател по журналистика в СУ, дългогодишен председател на СЕМ и либерал, който дълги години беше председател на гражданския форум “Свободно слово”. По̀ биха подхождали на хардлайнер от комунистическата партия преди разведряването. Фанатична вяра, че си от правилната страна на историята и агресивно преследване на всички, които си позволяват критично мислене или несъгласие с официалната линия. Помним как свърши всичко това. Помним и как за една нощ поддръжниците на предишния режим се събудиха като първи поборници за свобода и демокрация.

Впрочем и без призива на Георги Лозанов големите медии у нас и в Западна Европа се държат по отношение на войната (и не само) като пропагандатори, а не като истински медии, чието задължение е да показват и другата гледна точка. Поне на това би трябвало да учи студентите си проф. Лозанов, защото е “а” и “б” на журналистиката. Опитът да се изкара Путин черен, а Украйна и Западът в бяло е инфантилно бягство от реалността, което не само, че не помага да се търси мирен изход от кризата, а води до непредвидимата ѝ ескалация. Не друг, а 99-годишният Хенри Кисинджър говори за това на последния международен форум в Давос. Мисля, че Кисинджър трудно може да бъде заподозрян в симпатии към Путин и Русия, но според критериите на Лозанов, той не трябва да бъде допускан до ефир. По неговата логика цензурата трябва да сполети и носителя на “Пулицър” Крис Хеджис, дългогодишен кореспондент на “Ню Йорк Таймс”, който написа убийствен коментар за американския милитаризъм и безумието да се пращат оръжия на Украйна; писателя Марек Алтер - полски евреин, преживял Холокост, който живее в Париж и който тези дни написа отворено писмо до Путин и призова във френските медии той да бъде разбран; Джон Миършаймър, професор по политически науки в Чикагския университет, един от признатите световни авторитети по Украйна, който от осем години следи конфликта там и според когото Западът носи основна вина за днешната криза. Под ножа попадат и още дузина световни имена като Ноам Чомски, които си позволяват да мислят и анализират, а не да пробутват евтина пропаганда.

Да не говорим за двойния стандарт. Не си спомням някой от днешните либерали да е призовавал за цензура над всички, които оправдават американските безчинства в Ирак, Либия, Сирия, Югославия и още дузина страни само през последните 25 години.

Реакцията на Путин срещу американската агресия свали много маски, но най-зрелищно е оголването на либералната същност - злобна, фашизоидна празнота. Арогантна посредственост с нагон за власт и всемогъщество, които не търпят рационално и критично отношение към разпадащия се свят на неолиберализма и американската хегемония над западния свят.

В тази връзка има нещо съвсем конкретно, което е от изключителна важност за българската медийна среда. В края на юни предстои избор на генерален директор на БНТ. Кандидатите са ясни, но сред тях се откроява един фаворит - Венелин Петков, който дълги години бе шеф на новините на бТВ. Той се счита за кандидатурата на “Промяната”, американското посолство и умнокрасивата либерална общност, която от сутрин до вечер призовава за цензура над инакомислещите.

Тъй като изборът на директор на държавната телевизия е политически, маскиран като експертен от уж независимия регулатор СЕМ, ще си позволя да говоря по същество и направо.

Новият шеф на БНТ трябва да бъде избран с обикновено мнозинство, което означава три гласа (СЕМ е съставен от петима члена - трима от квотата на парламента и двама от тази на президента).

Въз основа на мои проучвания, смея да твърдя, че изборът до голяма степен ще зависи от членовете, изпратени в СЕМ от Румен Радев. Добре е те, а и той да помислят хубаво над избора, който предстои. За да ги улесня, ще си позволя да прогнозирам, че инсталирането на Венелин Петков на директорския пост ще предаде Националната телевизия в ръцете на малката, но много шумна група на т. нар. градска десница, която тутакси ще превърне идеите на Георги Лозанов в дела. Съдя по това, което умните и красивите направиха с БНТ, когато я управляваха по времето на Вяра Анкова с любезното съдействие на Пеевски, по времето на Орещарски, срещу когото уж се бореха (цинизмът им няма граници). Тогава една малка група от протестъри окупираха БНТ, не допускаха чуждо мнение, канеха едни и същи “правилни” гости от сутрин до вечер, които повтаряха опорките на умните и красивите и оставиха телевизията с огромни дългове.

Ако вземат отново властта в телевизията, това ще се повтори. Румен Радев ще бъде изкарван от сутрин до вечер руски агент заради балансираната си позиция за Украйна и Северна Македония, а плурализмът, който сега е силно застъпен в БНТ, ще изчезне. Добре е президентът хубаво да помисли върху това, за да не повтори грешката, която направи с “Продължаваме промяната”. В желанието си да промени статуквото, ни натресе още по-лошо статукво.

Истината е, че Емил Кошлуков е един от най-добрите директори в новата история на телевизията. Той стопи огромните дългове на медиата, оставени му от предшествениците, върна обществената роля на БНТ през образователни и културни програми и качествена публицистика с разнообразие от гледни точки и балансирани новини, в които липсва уклон към определени политически сили. БНТ има качествена филмова програма и развлекателни предавания, които са далеч от простотията на комерсиалните медии. Мисля, че това е обективна оценка за работата му и би било жалко той да бъде сменен, понеже е избран от предишното статукво. А и в България никак не се намират лесно хора, които могат да управляват каквото и да е. Студеният душ, който получихме от харвардците, би трябвало да действа отрезвяващо и на най-големите ентусиасти за революции от най-различен характер. Когато нещо работи - не го пипай. Това е основното правило, което всеки политик с акъла си трябва да следва.

Казвам всичко това като журналист, който от 20 години има силно ограничен достъп до национален ефир и никакъв шанс за собствено предаване в голяма телевизия. През 2001 г. бях уволнен от БНТ именно от Кошлуков (който беше депутат), Кеворкян и тогавашната “промяна” в лицето на НДСВ. Такава е политическата игра и отдавна съм я приел, защото отстояването на собствените ми позиции ми е по-скъпо от нагаждането ми към конюнктурата. Правя тази бележка, за да подчертая, че нямам никакъв личен мотив в мнението, което споделям тук. Опитът ме е научил, че промяната в България е изкуство на възможностите, а самоцелното ѝ преследване често води до катастрофа. Надявам се такава да не сполети БНТ. Заедно с Националното радио тя е една от добрите и свободни медии в България, което е лукс на фона на политкоректната пропаганда в западните медии. Противно на клишето и на измислените класации на “Репортери без граници”, съвсем сериозно мисля, че България е далеч по-напред по свобода на словото от редица западни страни. Би било жалко и опасно в тези смутни времена да отстъпим от тези позиции, предавайки националната си телевизия в ръцете на безотговорни пропагандатори, които копнеят за цензура и за които пошлият и вулгарен американски дискурс е единствения модел на подражание.

 

Коментарът е публикуван във в. "Филтър"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Rattrack

  10 Юни 2022 10:32ч.

  Отличен коментар в частта си за Гого Лозанов и медийната среда у нас и в Европа. Само за Кошлуков имам големи резерви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, добра и логична позиция

  10 Юни 2022 10:39ч.

  против Лозановците и подобните политически мекерета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  10 Юни 2022 11:18ч.

  Прав си, Яворе! Добър си, Дачков! А аз дори не те харесвам, но след 30 години в БНТ, ако пуснеш текста си като подписка - ще се подпиша с чиста съвест! Венелин Петков на поста генерален директор означава да се сдобием с радиоточка на възпалени активисти, ама с картинки! Не, мерси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  10 Юни 2022 15:29ч.

  Подкрепям! Бих се подписала под този текстна Дачков с чиста съвест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален

  10 Юни 2022 15:47ч.

  Споделям резервите Ви. Помислете обаче - отгледахме ли демократи през тези демократични десетилетия? Не, щом Георги Марков и Луджев днес най- добре покриват стандартите за демократично мислене. Зщо не и Кошлуков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  10 Юни 2022 10:45ч.

  Братя да бяхме, нямаше така да се разбираме. Сякаш сте видял в ума ми. Г-н Кошлуков направи БНТ гледаема и нормална медия. Би камшика на брутално измислените празни кратунки като балона Кедър, вечно намусения Б.Станкушев, синята комсомолка Искра совата, и прочие претенциозни гьонсурати, начело с латентният икуменист Горан Благоев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  10 Юни 2022 10:46ч.

  Точен като скалпел, Емил им показа мястото – зад портите. Лелеее, газ препикават! Ако днес БНТ имаше бюджета на ББС или Ройтерс, дай Боже всекиму!, едва ли щеше много да се различава от техната продукция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ройтерс да не са в списъка на санкционираните от ЕС руски медии??

  10 Юни 2022 10:57ч.

  https://www.reuters.com/business/energy/freeport-lng-plant-shutdown-main-buyers-risk-2022-06-09/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.reuters.com/business/energy/freeport-lng-plant-shutdown-main-buyers-risk-2022-06-09/

  10 Юни 2022 11:01ч.

  "LONDON, June 9 (Reuters) - Freeport LNG, operator of one of the largest U.S. export plants producing liquefied natural gas (LNG), will shut for at least three weeks following an explosion at its Texas Gulf Coast facility, raising the risk of gas shortages in Europe."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Юни 2022 18:36ч.

  Не са само Ройтерс, но и Папата е цензуриран от западните и наши средства за масова дезинформация, защото си позволи да посочи причините за войната в Украйна! Невероятно звучи но е истина, че и Папата се оказа цензуриран от западните и наши средства за масова дезинформация! https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/106115-papa-frantsisk-nato-mozhe-da-e-provokirala-ruskata-invaziya-v-ukrayna

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  10 Юни 2022 11:11ч.

  Кошлуков направи БНТ гледаема. И това при положение,че частните телевизии имат огромни финансови ресурси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отличен коментар!

  10 Юни 2022 11:19ч.

  Без да съм "вътре", не съм и съвсем далече. Лозанов да заеме мястото на Вучков (лека му пръст). И без това първите му подвизи из СЕМ бяха да обвини една журналистка, че обула високи ботуши "като проститутка" (цитат).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно се солидаризирам с мнението на Дачков

  10 Юни 2022 11:47ч.

  за това, че зад позицията на Лозанов и подобните му стои "инфантилно бягство от реалността". В редица чужди постепенно зазвучават различни гледни точки за конфликта в Украйна. Смея да мисля, че с разкриването на фашизираната същност на неолиберализма ще приключи и "Соросовата ера" и в медиите. Амин! Дачков, поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много

  10 Юни 2022 11:58ч.

  Точен Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Изборът на началник на БНТ пропагандата винаги да става далеч от любопитната публика от аналзатори, социални антрополизи и редови педали".

  10 Юни 2022 12:04ч.

  Това е основополагащ постулат от катехизиса на демократичното управление на обществените медии. Така ще стане и сега. Посоченият за БНТ началник отдавна ще е обещал каквото трябва комуто трябва. "Най-добрият довод срещу демокрацията е петминутен разговор със средния ТВ зрител".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дискусия по БНТ

  10 Юни 2022 12:28ч.

  Участник в дискусията: - Путин е виновен за настоящата световна криза. Втори участник: - Категорично не съм съгласен! Русия е еднственият виновник за всичко по света. Водещият: - Радвам се, че имаме участници с противоположни гледни точки и чухме всички мнения по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  10 Юни 2022 12:45ч.

  Пролет Велкова е непосилно по-яка, когато водеше в Дарик. Вашият пример е с трима участника, а тя кани минимум по седем, всички до един инструктирани на Козяк. ПЛУ-РА-ЛИ-ЗЪМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  10 Юни 2022 12:41ч.

  Аде стига с тия статии фасон "Защо е важно... ". Отвсякъде вече ни залива това клише "Защо е важно..." То по зрелия социализъм толко не сме слушали защо трябва да бъдем като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПОГЛЕД ОТВЪН

  10 Юни 2022 12:43ч.

  Да, българските медии, някои от тях, изглеждат наистина много по-свободни от тези на запад. Като цяло информационната среда в България дава много по-голям шанс за изграждане на обективно мнение. Това е изключително предимство за българите и шанс да се предпазят от социални бедствия, в които западните общества са внимателно набутвани като стада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  10 Юни 2022 12:49ч.

  Евалла пич

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  10 Юни 2022 12:53ч.

  Подкрепям тази позиция на Явор Дачков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Стоев

  10 Юни 2022 13:00ч.

  Дачков, ти или не си с акъла си да твърдиш, че Кошлуков трябва да остане като шеф на БНТ или си купен от свинско-герберската клика. Този човек стана директор с фалшива бележка от Волен, бе! Тотално прокси на Шиши. Човекът, който трябва да оглави БНТ се казва Сашо Диков. Тогава ще съм сигурен, че телевизията няма да продължи да бъде обслужващ орган на властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човекът, който трябва да оглави БНТ се казва...

  10 Юни 2022 14:43ч.

  Магърдиииич

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков,....

  10 Юни 2022 13:04ч.

  ....пусни коментарите в телеграма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  10 Юни 2022 13:12ч.

  Не съм забелязял по БНТ да се дава кой знае колко често думата на хора които оправдават Русия за военните и действия в Украина. Може би при Георги Любенов има повечко плурализъм по тая тема. Иначе ,ако трябва да избирам между Кошлуков, и Петков ... съм за първият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  10 Юни 2022 13:43ч.

  Аз съм пък за Диков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  10 Юни 2022 14:44ч.

  Диков има хронични липси в общата култура и умението да придобива качествени знания. Става за шеф на охраната. Директорът трябва да бъде като Явор Дачков, Калина Андролова, Бойко Василев, д-р Николай Михайлов, проф. Дарина Григорова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Става за шеф на охраната.

  10 Юни 2022 14:49ч.

  Диков - Едва ли. Ще се заприказва с някого и ще забрави за какво носи пищофа. А за кандидатурите - да!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диков да стане писател! Друго не може!

  10 Юни 2022 15:04ч.

  Диков е безподобен пелтек, когото не мога да трая да слушам. Много е тегаво, бавна неподредена мисъл, беден речник, много ъкане, акане иииии това “драги зрители” е убийствено. За водещ не става, за началник не зная. Има и нещо положително. Чел съм неща писани от него - чудесни (ако той ги е писал).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спомени за Аня Пенчева?

  11 Юни 2022 14:36ч.

  На циклостил ли са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  10 Юни 2022 13:58ч.

  Петков вече е избран за мюдюрин на БНТ. Той дори вече е почерпил богатичко най-верните си другари. Да живее демокрацията, еврото и евроценностите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С риск да се потретя

  10 Юни 2022 14:47ч.

  Валиите, кадиите, уазирите, мюдюрите и каймакамите, коитоще ни управляват след някоя година, ще бъдат в пъти, дори в степени по-кадърни, подготвени и загрижени за добруването на раята от сегашните слепи пастири.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям

  10 Юни 2022 13:58ч.

  Подкрепям напълно Явор Дачков !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Лозанов

  10 Юни 2022 17:01ч.

  си е един най-обикновен долен подлец и нагаждач. И това си личи отдалеч. Особено по способността му да дърдори неуморно и безсмислено подчертавайки владеенето на /особено/ френски чуждици. Не знаех, че това леке, чете лекции по журналистика. Трагедия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамин сладък

  10 Юни 2022 17:04ч.

  Венелин Петков. Помня го маминото от БТВ. Послушно момче. Добро момче. Изпълнителен. Самоотвержен. С беден речник. И тъп .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиночет

  10 Юни 2022 17:21ч.

  Колко тъп е бил Чърчил, че не е давал на Хитлер да държи речи пред Британския парламент, а на Гьобелс да омайва английското простолюдие с прелестите на националсоциализмаи вонните си успехи в Русия! Другата гледна точка" не може да бъде гледната точка на палача и убиеца. Просто не може!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилен ти е ника

  10 Юни 2022 18:07ч.

  мирогледът ти стига до гледната точка на профана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добродетелите на Чърчил са известни на всички

  10 Юни 2022 18:14ч.

  а мислителят с ник Пиночет говори сам за себе си. Шопите казват: Нема нужда да го 'фалиш, оно само вика...Горкият местен Пиночет, доста амбициозно усмърдява пространството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Британия си е имала нацистка партия

  11 Юни 2022 14:40ч.

  много популярна и отстранена от полит живот по напълно недемократичен начин, чрез провокации на тайните служби и пр и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Юни 2022 18:33ч.

  Невероятно звучи но е истина, че и Папата се оказа цензуриран от западните и наши средства за масова дезинформация! https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/106115-papa-frantsisk-nato-mozhe-da-e-provokirala-ruskata-invaziya-v-ukrayna

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  10 Юни 2022 23:17ч.

  Подкрепям позицията на Дачков за Лозанов и Сие. Петков Валентин е излъсканото лице на другия Петков, именуван Кирил. За Кошлуков съм раздвоен, Диков не става. Изборът е важен, не по-малко от ветото за РСМ. Явно "разпадащия се свят на неолиберализма и американската хегемония над западния свят" ще иска БНТ на своя страна. Ще видим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Юни 2022 11:43ч.

  Всяка една от двете воюващи страни се опитва да смълчи и оклевети другата страна, а ако й падне възможност, ще я ликвидира. Още по-лошата новина е, че тези две страни са по-близки помежду си, отколкото си мислят, защото са еднакво хищни, България е удавена в тяхната пропаганда. Те ще се обединят интуитивно срещу всеки почтен играч, който се опита да освободи обществения дискурс от техните нокти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Юни 2022 11:44ч.

  И двата лагера печелят от тази поляризация, която задушава всичко останало, те са като два плевела, които обгръщат целия свят. Тяхната взаимна борба за надмощие се явява и борба за изличаване на останалите субекти, които са косвени жертви на сблъсъка, изкушени да подкрепят едно от двете . Пак ще напомня, поддръжниците на двете агитки заедно направиха промяната у нас и се инсталираха във властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Юни 2022 11:47ч.

  Колкото до БНТ, гледам твърде малко телевизия, за да я оценя, но подозирам, че няма как да не заблести, на фона на разширяващото се затъмнение в БТВ и Нова, които са негледаеми поради едностранчива пропаганда. В този смисъл, може Кошлуков да се окаже по-добър от Венелин Петков, наистина. Но не вярвам на никой, че ще застане зад позиция, която не е на някой видимо голям играч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  11 Юни 2022 12:05ч.

  г-н Дачков:интиресен демократъ сте: оставете форумцити дъ читат простотииити ми (не чи съм примрял дъ графоманствъм въ форумъ ви :пак дъ кажъ:дикофф ми е по душъ:дъ ни споменавъм емо чи ште загрубее игратъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега

  11 Юни 2022 14:48ч.

  не са ли достатъчни няколкото психопата - задунаjска, зоя кусмунафкъ, рибендроб и др - които считат за остроумие ли, за постижение ли да пишат в някакви имитации на акцент, аграматизъм, афазия или и аз не знам какво? Не пародирате успешно никого (предполагам, трябва да в "селяндур"), само правите постингите си нечитаеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лазарина

  11 Юни 2022 22:17ч.

  Поздравления, Явор Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи