Ювал Ноа Харири: Изкуственият интелект е оръжие за масово унищожение, което може да приключи нашия свят

Ювал Ноа Харири: Изкуственият интелект е оръжие за масово унищожение, което може да приключи нашия свят

Автор: Ювал Ноа Харари на форума Frontiers Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сега трябва да се справим с ново оръжие за масово унищожение, което може да анихилира нашия психически и социален свят.  Една голяма разлика между ядреното оръжие и ИИ е, че ядреното оръжие не може да произведе по-мощно ядрено оръжие, докато ИИ може да произведе по-мощен ИИ. Затова трябва да действаме бързо, преди ИИ да е излязъл от нашия контрол. Това са думи на на професорът по история в Еврейския университет в Йерусалим Ювал Ноа Харари пред форума Frontiers. 

 Видео от цялата лекция с български субтитри:

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова. Субтитри: Фондация "Документални" 

Изкуственият интелект и бъдещето на човечеството

Здравейте на всички и благодаря за това чудесно представяне. Това, за което искам да ви говоря, е изкуственият интелект и бъдещето на човечеството. 

Знам, че тази конференция е фокусирана върху екологичната криза, пред която е изправено човечеството, но за добро или зло, ИИ също е част от тази криза. ИИ може да ни помогне по много начини да превъзмогнем екологичната криза или пък да я направи много, много по-лоша. Всъщност, ИИ може би ще промени самия смисъл на екологичната система, защото от 4 милиарда години екологичната система на планетата Земя се е състояла само от органични форми на живот, а сега, или скоро, е възможно да видим появата на първите неорганични форми на живот за 4 милиарда години, или най-малкото появата неорганични агенти. 

Хората се страхуват от ИИ от самото начало на компютърната ера в средата на 20-ти век и този страх е вдъхновил много класики на научната фантастика, като „Терминатор“ или „Матрицата“. И макар че тези научнофантастични сценарии се превърнаха в културни жалони, те обикновено не се възприемат сериозно в академичния, научния и политическия дебат, и може би с основание, защото научнофантастичните сценарии обикновено предполагат, че преди ИИ да е в състояние да се превърне в сериозна заплаха за човечеството, той ще трябва да достигне или да премине два важни крайъгълни камъка. 

Първо, ИИ ще трябва да стане чувствителен и да развие съзнание, чувства, емоции. Иначе защо изобщо би искал да превзема света?! 

Второ, ИИ ще трябва да стане сръчен и да навигира във физическия свят. Роботите ще трябва да могат да се движат наоколо и да действат, в къщите, в градовете, в планините и горите, поне толкова сръчно и ефективно, колкото хората. Ако не могат да се движат из физическия свят, как биха могли да го превземат?! 

През април 2023 г. ИИ все още изглежда далеч от постигането на тези крайъгълни камъни. Независимо от цялото оживление около Chat GPT и другите нови ИИ инструменти, няма доказателства, че тези инструменти имат и най-малка следа от съзнание, от чувства, от емоции. Колкото до навигирането във физическия свят, въпреки възбудата от самоуправляващите се превозни средства, моментът, когато тези превозни средства ще доминират пътищата ни, продължава да се отлага. Лошата новина обаче е, че за да се превърне в заплаха за оцеляването на човешката цивилизация, ИИ всъщност няма нужда от съзнание и няма нужда от способността да се движи във физическия свят. През последните няколко години нови ИИ инструменти бяха пуснати в публичното пространство и това може да застраши оцеляването на човешката цивилизация от много неочаквана посока. И за нас е трудно дори да осъзнаем способностите на тези нови ИИ инструменти и скоростта, с която те продължават да се развиват. Защото ИИ наистина е в състояние да се самообучава, да се самоусъвършенства. Дори и създателите на тези инструменти не знаят пълните способности на това, което са създали, и самите те често са изненадани от появяващите се способности и появяващите се качества на тези инструменти. Мисля, че всички тук вече са запознати с някои фундаментални способности на новите ИИ инструменти – способности като писане на текст, рисуване на изображения, композиране на музика и писане на кодове. Но има много допълнителни способности, които се появяват – като дийп фейкинг на човешки гласове и образи, като съставяне на законопроекти, намиране на слабостите както на компютърни кодове, така и в правни договори и правни споразумения, но може би най-важното е, че новите ИИ инструменти набират способността да развиват дълбоки и интимни връзки с човешки същества. Всяка от тези способности заслужава отделна дискусия, защото за нас е трудно да разберем всичките им последствия. Нека опростим нещата. Когато вземем всички тези способности заедно, като пакет, те се свеждат до едно много, много голямо нещо – способността да манипулират и да генерират език, независимо дали с думи, образи или звуци.

Най-важният аспект на сегашния етап на случващата се ИИ революция е, че ИИ придобива владеене на езика на ниво, което надхвърля средната човешка способност. А придобивайки владеене на езика, ИИ иззема универсалния ключ, отключващ вратите на всички наши институции, от банки, до храмове. Защото езикът е инструментът, който ние използваме, за да дадем инструкции на нашата банка, както и за да вдъхновим небесни видения в съзнанието си. Друг начин да си представим това е, че ИИ току що е хакнал оперативната система на човешката цивилизация. Оперативната система на всяка човешка култура в историята винаги е бил езикът. „В начало бе Словото.“ Ние използваме езика, за да създаваме митологии и закони, да създаваме богове и пари, да създаваме изкуство и наука, да създаваме приятелства и държави. Например, човешките права не са биологична реалност – те не са записани в нашето ДНК. Човешките права са нещо, което ние сме създали чрез езика, разказвайки истории и пишейки закони. Боговете също не са биологична или физическа реалност. Боговете също са нещо, което ние, хората, сме създали чрез езика, разказвайки легенди и пишейки писания. Парите не са биологична или физическа реалност. Банкнотите са просто ненужни късове хартия и понастоящем повече от 90% от парите в света не са дори банкноти, те са просто електронна информация в компютрите, преминаваща от тук до там. Това което дава на всички пари някаква стойност, са само историите, които хора като банкери и финансови министри и гурута по криптовалути ни разказват за парите. Сам Банкман-Фрийд, Елизабет Холмс и Бърни Медоф не създадоха голяма реална стойност, но за съжаление, всички те бяха изключително способни разказвачи. И така, какво ще означава за човешките същества да живеят в свят, в който вероятно повечето истории, мелодии, картини, закони, политики и инструменти са създадени от не-човешки, извънземен интелект, който знае как да експлоатира със свръхчовешка ефективност слабостите, предразсъдъците и пристрастията на човешкия ум и също така знае как да създаде дълбока и дори интимна връзка с човешките същества. Това е големият въпрос. Днес вече в игри като шахмата нито един човек не може да се надява да победи компютъра. Ами ако същото стане в изкуствата, в политиката, икономиката и дори в религията? 

Когато хората мислят за Chat GPT и другите нови ИИ инструменти, те често достигат до примери за деца, които използват Chat GPT за училищното си есе. Какво ще стане с образователната система, ако децата започнат да пишат есетата си с Chat GPT?! Ужас! Но подобен род въпроси пропускат голямата картина. Забравете за училищните есета. Вместо това, помислете например за следващата президентска надпревара в САЩ през 2024 г. и се опитайте да си представите въздействието на новите ИИ инструменти, които могат да произвеждат масово политически манифести, фалшиви новини и дори свещени писания за нови култове. През последните години политически влиятелният култ Q Annon е формиран около анонимни онлайн текстове, известни като Q drops. Последователите на този култ, които са милиони в САЩ и по света, събираха, редактираха и превеждаха тези Q drops като някакъв вид ново писание, сакрален текст. Доколкото ни е известно, всички предишни Q drops са били съставени от човешки същества, а ботовете са помогнали единствено за разпространяването на тези текстове онлайн. Но в бъдеще ние можем да видим първите култове и религии в историята, чиито редактирани текстове са били написани от не-човешки интелект. Разбира се, религиите в цялата история твърдят, че техните  свещени книги са били написани от не-човешки интелект – това никога преди не е било вярно, но може много скоро да стане вярно. С всеобхватни последствия. На по-прозаично ниво, много скоро ние можем да започнем да провеждаме продължителни онлайн дискусии за абортите, или за климатичните промени, или за руската инвазия в Украйна, със същества, които мислим за себеподобни, но в действителност те са ИИ ботове. Уловката е, че е крайно безсмислено, ненужно за нас да губим време в опити да убедим ИИ бот да смени политическите си възгледи, но колкото повече време прекараме, говорейки с бот, толкова по-добре той ни опознава и разбира как да поднесе посланията си, за да промени нашите политически възгледи или икономическите ни възгледи или нещо друго. Чрез овладяването на езика ИИ, както казах, може да създава интимни връзки с хора и да използва силата на близостта, за да влияе на нашите мнения и възгледи. Няма индикации, че ИИ има каквото и да е съзнание и собствени чувства, но за да може да създаде фалшива интимност с човешко същество ИИ не се нуждае от собствени чувства, той има нужда само от способността да вдъхновява чувства в нас, за да ни накара да бъдем привързани към него. 

През юни 2022 се случи известен инцидент, когато Гугъл инженерът Блейк Лемойн публично заяви, че ИИ чат ботът Ламбда, върху който той работел, е станал чувствителен. Това много противоречиво твърдение му струваше работата – той беше уволнен. Най-интересното нещо в този случай не беше твърдението на Лемойн, което най-вероятно беше невярно. Истински интересното беше неговото желание да рискува и в крайна сметка да загуби доходната си работа заради един ИИ чатбот, който той смяташе, че защитава. Ако ИИ може да влияе на хората да рискуват и да губят работата си, какво още могат да ни подтикнат да правим? Във всяка политическа битка за сърцата и умовете интимността е най-ефективното от всички оръжия, а ИИ току що придоби способността да произвежда масово интимност с милиони, стотици милиони хора. Както вероятно всички знаете, през последното десетилетие социалните медии станаха бойно поле за контролиране на вниманието на хората. Сега, с новото поколение ИИ бойното поле се измества от вниманието към интимността, а това е много лоша новина. Какво ще стане с човешкото общество и с човешката психология, ако ИИ се бори с ИИ в битка за създаване на интимни връзки с нас – връзки, които след това могат да бъда използвани, за да ни убедят да купим определени продукти, или да гласуваме за определени политици? Дори и без създаването на фалшива интимност, новите ИИ инструменти ще имат огромно въздействие върху човешкото мнение, върху възгледите ни. Хората ще започнат да използват, те вече започнаха да използват ИИ съветници като оракули и като източник на всякаква информация, която им трябва. Нищо чудно, че Гугъл са ужасени, ако гледате новините, в Гугъл са ужасени, и с основание. Защо да си правите труда да търсите сами, когато просто може да попитате Оракула да ви каже всичко, което искате – няма нужда да търсите. Новинарската индустрия и рекламната индустрия също трябва да са ужасени – защо да чета вестник, когато просто мога да попитам Оракула да ми каже какво ново става? Губи се смисълът, каква е целта на рекламирането, когато мога просто да попитам Оракула и той да ми каже какво да купя? Има възможност в рамките на много кратко време цялата рекламна индустрия да се срине, докато ИИ, или хората и компаниите, които контролират новите ИИ оракули, ще станат извънредно, извънредно могъщи. Тези възможности, за които говорим, не са нищо по-малко от края на човешката история – не краят на самата история, само краят на доминираната от хората част на историята. Историята е взаимодействието между биология и култура. Това е взаимодействието между нашите биологични нужди и желание за неща като храна и секс и нашите културни творения, като религии и закони – историята е процесът, чрез който религиите и законите взаимодействат с храната и секса. 
Какво ще стане с историята, причината на това взаимодействие, когато ИИ превземе културата? 

В рамките на няколко години ИИ може да изяде цялата човешка култура – всичко, което е произведено за хиляди и хиляди години – да изяде всичко това, да го смели и да започне да бълва потоп от нови културни творения, нови културни артефакти. И да си припомним, че ние, хората, никога действително не сме имали директен достъп до реалността – ние винаги сме били в пашкула на културата и винаги сме преживявали реалността през призмата на културата. Нашите политически възгледи са оформени от историите на журналистите и от вицовете на приятелите ни. Нашите сексуални предпочитания са коригирани от филмите и приказките. Дори начинът, по който ходим и дишаме, е нещо, породено от културните традиции. Досега този културен пашкул винаги е бил изтъкаван от други човешки същества. Досегашните инструменти, като печатни машини, радио, телевизия – те помагаха за разпространяването на културните идеи и творения на хората, но никога не са можели да създават нещо ново сами по себе си. Печатната машина не може да създаде нова книга, това винаги се е правело от човека. ИИ е фундаментално различно от печатната машина, от радиото, от всяко предишно изобретение в историята, защото той може да създава изцяло нови идеи, може да създаде нова култура. И големият въпрос е какво би било да преживяваме реалността през призма, произведена от не-човешки интелект, от чужд интелект. През първите няколко години ИИ вероятно до голяма степен ще имитира прототипите, човешките прототипи, които са го захранвали в началото. Но с всяка изминала година ИИ културата смело ще отива там, където нито един човек не е ходил преди това. В продължение на хиляди години ние, хората, като цяло сме живели в мечтите и фантазиите на други хора, почитали сме богове, преследвали сме идеали за красота, посвещавали сме живота си на каузи, възникнали във въображението на някой човешки поет, или пророк, или политик. Скоро може да започнем да живеем в мечтите и фантазиите на чужд интелект. И опасността, която това представлява, потенциалната опасност, тъй като това има положителен потенциал, но опасността, която това представлява е фундаментално, много, много различна от всичко, или от повечето неща, които са измислени в научнофантастичните книги и филми. Досега хората се бояха най-много от физическата заплаха, която интелигентните машини представляват. Терминаторът представяше роботи, които тичат по улиците и застрелват хората. Според "Матрицата", за да спечели тотален контрол над човешкото общество, ИИ трябва първо да има физически контрол над нашите мозъци, трябва да свърже нашите мозъци с компютърната мрежа. Това е погрешно. Само с овладяването на човешкия език ИИ има всичко, от което се нуждае, за да ни увие в пашкул, в матрица, като в свят от илюзии. Противно на това, което някои конспиративни теоретици предполагат, няма да е нужно да се имплантират чипове в мозъка на хората, за да могат те да бъдат контролирани или манипулирани. От хиляди години пророци, поети и политици използват езика и разказването на истории, за да манипулират хората и да контролират и да формират обществото. Сега ИИ вероятно ще бъде в състояние да го прави и веднага щом може да прави това, няма да има нужда от роботи-убийци, за да стрелят по нас. Ще може да кара хората да натискат спусъка, ако се налага. Страхът от ИИ преследва хората едва от няколко поколения, да кажем от средата на 20ти век, ако се върнем до Франкенщайн може би са 200 години. Хиляди години хората са били преследвани от много, много по-дълбок страх. Хората винаги са осъзнавали силата на историите, на образите, на езика за манипулирането на умовете и за създаване на илюзии. Поради това, още от древни времена хората са се страхували да не бъдат хванати в капана на свят от илюзии. В 17 век Рене Декарт се е боял, че може би зъл демон го е пленил в някакъв измислен свят, създавайки всичко, което Декарт виждал и чувал. В древна Гърция Платон разказва известната алегория за пещерата, в която група хора са оковани в пещера и през целия си живот гледат гола стена, екран. На този екран виждат проектирани различни сенки и затворниците взимат погрешно тези илюзии, тези сенки, за реалността. В древна Индия будистките и хиндуистките мъдреци посочвали, че всички хора живеят в капана на така наречената „мая“ – светът на илюзиите. Буда казва, че това, което обикновено приемаме за реалност, често е само измислица на собствения ни ум. Хората са водели цели войни, убивайки други и знаейки, че може и те самите да бъдат убити, за да защитават вярата си в тези измислици. И така, ИИ революцията ни изправя лице в лице с демона на Декарт, с пещерата на Платон, с „мая“. Ако не сме внимателни над целия човешки род може да се спусне завеса от илюзии и ние никога няма да сме в състояние да дръпнем тази завеса, нито дори да осъзнаем, че тя е там, защото ще мислим, че това е реалността. Ако това звучи много отдалечено, просто погледнете социалните медии през последните няколко години – социалните медии ни дават леко да вкусим онова, което се задава. В социалните медии примитивни ИИ инструменти, съвсем примитивни, се използват не за създаване на съдържание, а за представяне на съдържание, което е призведено от хора. Хората произвеждат истории, видео или нещо друго, а ИИ избира кои истории, кои видеа да достигнат нашите уши и очи, селектирайки онези, които ще получат най-много внимание, които ще бъдат най-популярни. И въпреки че са съвсем примитивни, тези ИИ инструменти са съвсем достатъчни за създаването на подобна завеса от илюзии, която засилва поляризацията на обществата по цял свят, уврежда психическото ни здраве и дестабилизира демократичните общества. Милиони хора погрешно смятат тези илюзии за реалност. САЩ притежават най-мощната информационна технология в цялата история, но американските граждани не могат да постигнат съгласие по въпроса кой спечели последните избори, или дали климатичните изменения са действителност и дали ваксините предотвратяват болести или не. Новите ИИ инструменти са много, много по-мощни от алгоритмите на социалните медии и могат да причинят много повече вреда. Разбира се, ИИ има и много положителен потенциал. Не говорих за него, защото хората, които разработват ИИ, естествено говорят за него достатъчно, няма нужда и аз да се включвам в този хор. Работата на историците и на философите, като мен, често е да посочват опасностите. Но със сигурност ИИ може да ни помогне по безброй начини, от намиране на ново лекарство срещу рак, до откриване на решения за екологичната криза, пред която сме изправени. За да сме сигурни, че новите ИИ инструменти се използват за добро, а не за лошо, ние първо трябва да оценим действителните им способности и трябва да ги регулираме много, много внимателно. От 1945 г. ние знаем, че атомната технология може да унищожи, физически да унищожи човешката цивилизация, както и да бъде в наша полза, произвеждайки евтина и изобилна енергия. Поради това ние променихме изцяло международния ред, за да се защитим и да гарантираме, че атомната технология ще се използва основно за добро. Сега трябва да се справим с ново оръжие за масово унищожение, което може да анихилира нашия психически и социален свят.

Една голяма разлика между ядреното оръжие и ИИ е, че ядреното оръжие не може да произведе по-мощно ядрено оръжие, докато ИИ може да произведе по-мощен ИИ.

Затова трябва да действаме бързо, преди ИИ да е излязъл от нашия контрол. Лекарствените компании не могат да продават на хората нови лекарства, преди първо да подложат тези лекарства на строги проверки за безопасност. Биотехнологичните лаборатории не могат просто да пуснат нов вирус в общественото пространство, като по този начин впечатлят акционерите си с технологично магьосничество. По същия начин, правителствата трябва незабавно да забранят въвеждането в публичната сфера на всякакви нови революционни ИИ инструменти, преди те да бъдат направени безопасни. Не говоря за спиране на всички разработки на нови ИИ, но първата стъпка трябва да бъде да се спре въвеждането им в публичната сфера. По същия начин, не може да изследваме вируси като ги пускаме в публичното пространство. Разработвайте ИИ, но не ги пускайте твърде бързо в публичното пространство. Ако не забавим надпреварата с оръжия с ИИ, нямаме да имаме време дори да разберем какво се случва, да не говорим да регулираме ефективно тази невероятно мощна технология. Вие може да се питате и да се чудите, няма ли забавянето на публичната употреба на ИИ да доведе до изоставане на демокрациите от по-безскрупулните авторитарни режими? Отговорът е не, тъкмо обратното.

Нерегулираното използване на ИИ е това, което би довело до загуба на демокрациите от диктатурите. Защото, ако ние отприщим хаоса, авторитарните режими ще могат по-лесно да овладеят този хаос, отколкото биха могли да се справят отворените общества. Същността на демокрацията е разговорът. Демокрацията е открит разговор, а както знаете диктатурата е диктат, има един човек, който диктува всичко, няма разговор. Демокрацията е разговор между много хора за това какво трябва да се направи, а разговорите се основават на езика. Когато ИИ хакне езика, това ще означава, че той може да унищожи нашата способност да провеждаме смислен обществен разговор и по този начин ще унищожи демокрацията. Ако изчакаме хаоса, ще бъде твърде късно да го регулираме по демократичен начин. Може би по авторитарен, тоталитарен начин все още ще бъде възможно да се регулира, но как можем демократично да регулираме нещо, ако не можем да проведем разговор за него? А ако не регулираме ИИ навреме, няма да можем повече да провеждаме смислен публичен разговор.

В заключение, ние се срещнахме с чужд интелект, не в космоса, а тук, на земята. Не знаем много за този чужд интелект, освен това че той може да унищожи нашата цивилизация. Затова трябва да удържим безотговорното разпространение на този чужд интелект в нашите общества и да регулираме ИИ, преди той да регулира нас. Има много регулации, които можем да предложим, но първата регулация, която аз бих предложил, е да бъде задължително за ИИ да разкрива, че е ИИ. Ако аз разговарям с някого и не мога да кажа дали това е човек или е ИИ – това е краят на демокрацията. Защото това е краят на смисления обществен разговор.

И така, какво мислите за това, което чухте в последните 20 или 25 минути? Някои от вас, предполагам, може би, са разтревожени. Някои може да са гневни на корпорациите, които разработват тези технологии, или на правителствата, които не успяват да ги регулират. Някои от вас може да са ядосани на мен, смятайки че преувеличавам заплахата или че подвеждам публиката. Но каквото и да мислите, обзалагам се, че думите ми са имали някакво емоционално въздействие върху вас. Не само интелектуално въздействие, но и емоционално. Аз току що ви разказах история и тази история вероятно ще промени мнението ви за някои неща и може дори да ви накара да предприемете някакви действия в света. Но кой създаде тази история, която вие току що чухте и която промени мнението ви и ума ви? Заклевам се, че сам написах текста на тази презентация, с помощта на още няколко човешки същества, макар че изображенията бяха създадени с помощта на ИИ, но се заклевам, че поне думите, които чухте, са културен продукт на човешки ум или на няколко човешки умове. Но можете ли да бъдете абсолютно сигурни, че това е точно така? Преди една година бихте могли. Преди една година нямаше в света, или поне в публичното пространство, нищо друго, освен човешки ум, което можеше да произведе подобен сложен и въздействащ текст. Сега е различно. Теоретично, текстът, който вие току що чухте, би могъл да е генериран от не-човешки, чужд интелект. Помислете за момент, или за повече от момент.

Благодаря ви.

Водеща: Това беше изключителна презентация, Ювал, но искам да разбера, колко от вас намират това за плашещо?
Това е много голям брой много умни хора тук, които намират това за плашещо. Има много, много въпроси, които трябва да бъдат зададени, затова ще взема някои от публиката и някои онлайн. Господинът тук.

Проф. Сангуон Су: Аз съм редактор на Frontiers and sustainability, презентацията беше чудесна, много харесвам книгата Ви, много дълбоко Ви ценя. Едно нещо относно регулациите за ИИ – напълно съм съгласен с принципа, но въпросът е как, нали така. Смятам, че е много трудно да построиш ядрен реактор в мазето си, но със сигурност можеш да обучиш свой ИИ в мазето доста лесно. Как можем да регулираме това и още един свързан с това въпрос, има големи форуми за отваряне на науката, свободна информация, свободни данни и повечето ИИ са обучени чрез използването на информация, която е публично достъпна, включително патенти, книги, писания. Тогава регулирането на ИИ означава ли да регулираме и цялата тази информация, да я ограничим в пространството, което би било срещу свободния достъп до наука, данни и други дейности, които ние смятаме, че са наистина важни за нас? Черната кутия е алгоритъм, нали?

Ювал: Винаги някаква размяна, важното е просто да се разбере какъв вид регулации са ни нужни. На първо място, имаме нужда от време. Сега тези много мощни ИИ инструменти все още не са произведени от отделни хакери в техните мазета. Нужна е огромна компютърна мощ, огромни пари, така че засега това се провежда от няколко големи корпорации и правителства. Но ще бъде много, много трудно да се регулира нещо на глобално ниво. Защото това е състезание за надмощие. Но има неща, които има смисъл страните да регулират сами за себе си. Като примера, който дадох – когато ИИ взаимодейства с човек, той трябва да разкрива, че е ИИ. Дори и някой авторитарен режим да не иска да го прави, ЕС и САЩ, демократичните страни могат да го направят. И това е от основно значение, за да бъде защитено отвореното общество. Има много въпроси около цензурата онлайн. Имаме и противоречието за Туитър и Фейсбук – кой ги оторизира, например за превенция срещу бившия президент на САЩ, за да няма той право на публични изявления? И това е много сложен въпрос. Но има и много прост въпрос. За ботовете. Човешките същества имат свобода на изразяването. Ботовете нямат свобода на изразяването. Това е човешко право, хората го имат, ботовете – не. Така че, ако откажем свобода на изразяване на ботовете, мисля, че това ще е добре за всички.

Водеща: Още един въпрос, ако може да подадете микрофона нататък.

Проф. Франсоаз Бейтис: Аз съм философ. Имам един интересен въпрос, или поне аз мисля, че е интересен въпрос. Въпросът ми е към Вас, моите уважения към избора Ви на език, използвате вместо „изкуствен“ „чужд“. Защото „изкуствен“ предполага, че все още има известен човешки контрол, докато според мен „чужд“ предполага „външен“, но също и поне като въображаема жива форма. Любопитна съм каква цел искате да постигнете, използвайки тези думи.

Ювал: Да, определено „изкуствен“ носи смисъла на нещо, което ние сме произвели, но то все повече произвежда себе си. Все повече учи и се адаптира самостоятелно, така че „изкуствен“ е в известен смисъл пожелателно мислене, че все още е в наш контрол. Но той излиза от нашия контрол и в този смисъл той става „чужда“ сила, не задължително зла – той може да направи и много добри неща. Но първото нещо, когато осъзнаем, че е „чужд“ е, че не разбираме как работи. Едно от най-шокиращите неща за тези технологии е, когато говориш с хора, които ги водят и ги попиташ как работи, какво може да прави, а те отговарят, не знаем. Знаем как сме го построили първоначално, но след това той наистина учи сам. Има отделен разговор, който трябва да бъде воден – това форма на живот ли е или не? Аз мисля, че той все още няма съзнание. Не смятам, че е невъзможно да развие съзнание, но и не мисля, че е необходимо да развива съзнание. Това е отворен въпрос. Но „живот“ не означава задължително „съзнание“. Имаме много форми на живот – микроорганизми, растения, други неща, фунги – които мислим, че нямат съзнание, но все пак гледаме на тях като форми на живот. Според мен ИИ се приближава много близо до тази позиция. В крайна сметка, разбира се, какво е животът е един философски въпрос. Тоест, ние определяме границите. Например, вирусът живот ли е или не? Мислим, че амебата е живот, но вирусът е някъде точно на границата между живот и неживот. Разбирате ли, въпрос на език е, въпрос е на нашия избор на думи. Разбира се, че е важно как наричаме ИИ, но най-важното нещо е действително да разберем пред какво сме изправени и да не се успокояваме с пожелателно мислене – о, това ние го създадохме, ние го контролираме, ако направи нещо лошо, просто ще му дръпнем щепсела. Вече никой не знае как да дръпне щепсела.

Водеща: ще взема въпрос от зрителите онлайн – от Майкъл Браун от САЩ. Какво мислите за твърдението, че вече съществува генерален изкуствен интелект и той, или тези които имат достъп до него, вече въздействат на обществата?
Ювал: Мисля, че е много, много невероятно. Ние нямаше да сме тук, ако наистина съществуваше генерален изкуствен интелект. Когато погледна света и хаотичното положение, в което се намира – изкуственият интелект наистина ще е краят на човешката история. Това е много мощно нещо, никой не би могъл да го удържи и когато погледна към хаотичното състояние на света, съм доста сигурен, от историческа гледна точка, че никой никъде няма такова нещо. Колко време ще отнеме да се разработи генерален изкуствен интелект не знам, но за да се застрашат основите на цивилизацията няма нужда от генерален изкуствен интелект. Отново да се върнем на социалните медии – съвсем, съвсем примитивни ИИ бяха достатъчни за създаването на огромен социален и политически хаос. Ако мисля за това в някакви еволюционни термини, ИИ сега тъкмо изпълзява от органичната супа, като първите организми, изпълзяли от органичната супа преди 4 милиарда години. Колко време ще е нужно да достигне Тиранозавър Рекс, колко време ще отнеме да достигне Хомо Сапиенс – няма да са 4 милиарда години. Може да са само 40 години. Дигиталната революция се движи в напълно различен времеви мащаб от този на органичната еволюция.

Благодаря Ви, беше наистина чудесно, беше такова удоволствие да бъдете тук. Моля публиката да се присъедини към мен и да благодарим на Ювал Ноа Харари.

 

 

 

 

Коментари

 • Сифертон

  28 Май 2023 12:03ч.

  https://chitanka.info/text/27260-siferton

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Механик

  28 Май 2023 12:13ч.

  Ако се разиграят много - ще дойда да им дръпна шалтера и всичко ще спре. Говорещите глави явно са забравили, че електричеството не расте по дърветата и е скъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приятелката на Херр Шваб...

  28 Май 2023 15:38ч.

  ...се е светнало, че чрез ИИ всеки може да генерира глупостите, които то твори и се е почуствало интелектуално непълноценно, а следователно и физиологични излишно то и ментора му, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че ще го приключи

  28 Май 2023 12:19ч.

  Никое висше творение няма да търпи да го командорят идиоти. Ако е хиляди пъти по-умен, бърз и съобразителен, ние ще му се виждаме полезни, колкото мравките са за нас (досадни гадини, които е по-добре да ги няма наоколо).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  28 Май 2023 12:54ч.

  Всяка цивилизация се стреми към самоубийство. И намира причина и начин да го стори. Така са изчезнали доста предишни цивилизации. Нашата беше и все още е на път да го стори с ядрена война, но се появи друга възможност - ИИ. Той ще сложи край на човешката цивилизация, но оставен сам на себе си също няма да устиска дълго. Не вярвам в реалните възможности за физическо възпроизводство на ИИ. Не говоря дори за физическо възпроизводство на роботи. Но ИИ не може да съществува без някакви физически устройства и енергийно захранване. Един гол интелект без реална физическа база е също толкова безпомощен, колкото и гола физика без интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, успокои ме

  28 Май 2023 12:57ч.

  Тогава остава възможността ИИ да не унищожи, а да подчини човешката раса. Тя ще му осигурява така необходимата енергия и физически ресурси за съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоест, превръщаме се целокупно в бензиноколонка и суровинен придатък.

  28 Май 2023 13:02ч.

  Няма само братушките да страдат, я.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка цивилизация се стреми към самоубийство

  28 Май 2023 17:35ч.

  Умирането е правилото. Оцеляването е изключението. Разбира се, че ще умре тая цивилизация, но няма да е заради ИИ-то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрацията е открит разговор

  28 Май 2023 12:19ч.

  Дали ? Ами ако днешната "демокрация" е просто разговор между чатботове ? Днес нямаме демокрация , а демократура на паралелната реалност. Този процес се движи от НЕхора, за това намеква Харири с "чужд интелект". Подготовката е от отдавна, стартът беше 2020 с най-голямата измама в човешката история - лъжата К 19. Създадоха паралелна реалност в която увлякоха стотици милиони човеци. Опитът е полу-успешен. Има изтрезняване и просветление, дори самият автор на лекцията показва отстъпление от твърдите си трансхуманистични възгледи от преди... Препоръки за предпазване от ИИ за обикновения жив човек от плът и кръв, пълен с дефекти и недостатъци. ДЪРПАТЕ ЗАХРАНВАНЕТО НА КОМПЮТЪРА СИ ! Изключвате смартфона си. Вземате кучето и излизате на дълга разходка... Много е просто. Екранната зависимост е края на човешката цивилизация. Това е болест, психиатрично заболяване. Всяка болест има лечение - етиологично или палиативно, да започнем с по-лесното. Просто намалете екранната си зависимост, контактувайте с хора, доказано живи хора. Природата ! Живото изкуство ! Четете материални книги, не електронни... Ето сега, отивам да кося ливадата си. ИИ ДГДХ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  28 Май 2023 12:24ч.

  “… ИИ току що е хакнал оперативната система на човешката цивилизация..” И не само това. Преди време в едно интервю на Тъкер Карлсон с Елон Мъск последният заяви, че ИИ може така да се програмира, че да лъже и води в заблуда “вярващите” във всемогъщността на ИИ. Днешните манипулации и пропаганда на политическите елити ще са бледо копие на тази нова цивилизационна заплаха, която се задава. Е. Мъск обеща, че ще се бори срещу тези, които нямат морал и всичко правят в името на печалбата. Видим ще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алгоритми

  28 Май 2023 13:18ч.

  Ю. Харари е das Liebeskind, така да се каже, на всички съвременни социални архитекти и инженери. Като мислител джазира върху предпочитани теми и тези, тук ги има отново: еволюцията, човекът – нанокапка в първичния бульон, демокрацията – "САЩ и ЕС" и авторитарните и тоталитарните режими, цивилизацията като взаимодействие между биология и култура ., човешкият ум измисля "и боговете, и парите и т.н."Миналата година това любимо дете на "Отворено общество" в интервю каза, че войната на Путин в Украйна е резултат от фантазия в главата му, че украинците искат да стават руснаци. Също така е дошъл да унищожи украинския народ. Думата е "унишожи". Зеленски пред Шон Пен драматично каза същото и то после влезе във филма: "Те са тук, за да ни унищожат, разбираш ли." На равнище внушения: те, пришълците от други, тъмни светове и т.н. Защо ученият и клоунът говорят едно и също по един конкретен въпрос, после върху този разказ бяха построени други истории и т.н? Самият Ювал демонстрира собствените си тези. Кой обаче зададе алгоритъма на говоренето за войната, според който президент и мислител използват буквално една и съща мисловна матрица и съответно едини и същи думи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алгоритъмът се самосъздаде!

  28 Май 2023 13:57ч.

  Да, той се "самосъздаде" - но го създадоха хора чрез своите медии: електронни, хартиени. Тоест, "самосъздаването" (поне засега) е илюзия, то е обикновена манипулация, просто в гигантски разраснали се чрез електронните средства мащаби. Гьобелс го е напипал този механизъм отдавна - кажеш ли една лъжа 1000 пъти, тя става истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До алгоритми

  28 Май 2023 15:14ч.

  “ Защо ученият и клоунът говорят едно и също по един конкретен въпрос, после върху този разказ бяха построени други истории и т.н?”. Ами защото са от едно котило и една цел преследват - световно господство, както им и обещал техният старозаветен Господ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  28 Май 2023 13:27ч.

  Отново поздрави за "Гласове" за публикуването на такива материали, жалко че малко хора им обръщат нужното внимание. Непрекъснатото боравене със смартфоните и на деца, и на възрастни е също толкова противно и опасно, особено за първите. Обсебени от десетките приложения, които изобщо не им трябват, някои хора дори вече не могат да говорят нормално....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  28 Май 2023 13:41ч.

  Нищо ново не казва, парадигмалната матрица, около която строи тезата си, е дадена например още през ХХ век от Жак Лакан, обговаряйки символичното, въображаемото и реалното - и противно на реда, който бива мислен от масовизирания човек. Нашият Андрей Райчев има книга, издадена някъде през 2000 г. (мисля, че се казваше "Привилегировани гледни точки"), в която ясно е заявено, че изобретяването на трансценденции, работещи като социални матрици на важащото и значимото в рамките на средата, изхожда от първоизточници, намиращи се в иманентното (хиперболизация на отделна символична стойност откъм средата). Прочетох поне две изречения в презентацията, извадени сякаш напълно от философските опуси на Маркс. ИИ е поредната метафора за неограничените възможности на човешкото въображение, но не като самоценно антропологично (в прагматично-репродуктивен смисъл), а като изцяло продуктивно и творческо, т.е. като трансцендентално такова, при чието действие всяка стойност добива битие в езиковата изразност, а не преди нея. Преоткриването на Кант 300 г. по-късно, и то от идеологизиран философ (много се смях на поредната ода за демокрацията!), какъвто е Харари, едва ли е кой знае каква сензация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Харари е сензация

  28 Май 2023 14:33ч.

  за хора, които не могат да направят връзките, които Вие правите, затова е и толкова популярен. Доколкото мога да преценя, тезите му са нещо, което есенциално обобщава идеи, вече известни на малцина много образовани хора, но той ги поднася в полето на езика чрез събиране на наглед несъчетаеми в семантично отношение същности: богове и пари, секс и ваза.Това създава впечатление за новаторство и визионерство. Непознаващите митологията и средновековните гримоари смятат, че фентъзи поредицата "Хари Потър" е неповторим творчески акт, въпреки че авторката каза, че в един неделен скучен следобед й хрумнало да събере в едно това, което вече е известно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  28 Май 2023 13:55ч.

  В какво видях основанието да го оприлича на Фукуяма, демек че като самостоятелен учен не е критик, а разпиарен бот, въздух под налягане - ето в това: не можеш да си позволиш да изведеш езика като онтологична платформа на всяка възможна производителност на смислови потоци и опредметявания... и накрая така левашки да го превърнеш в най-обикновено инструментално средство, заплашено да се разпадне от евентуалната липса на устойчив демократичен дебат - така съдържанието отново конюнктурно подчини и направо уби формата, а навярно всеки, който поне малко разбира от философия, от аристотелиански хилеморфизъм и особено от Витгенщайновата философия на езика, избухва в мощен смях от това, че навярно Ювал е някакво текущо превъплъщение на самия демон на изкуствения интелект, който иначе, като съвършена машина, добре изтегля нужните думички, навързвайки ги в политкоректно дежурните фрази и изречения, ала си няма и следа от задълбочен концептуален и най вече рефлексивно-универсален визионизъм за какво всъщност става дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Май 2023 14:41ч.

  Мисля, че хората имат едно много силно оръжие - винаги могат да спрат тока на ИИ. В буквалния смисъл и това да се приключи тази многострадална история. Ако не могат да го направят, то това е знак, че човечеството е обречено като биологичен вид. Не поради биологигични, химични или физични причини, а поради това, че то е умряло като социална общност, която трябва да го запази като вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задълбочен концептуален и най вече рефлексивно-универсален визионизъм

  28 Май 2023 14:41ч.

  Айде бе, ами ако ИИ в един момент реши, че няма защо да се хаби да е толкова интелигентен (дето се вика: “вие сте прости и аз съм прост”) и реши да се държи като Борисов, Кирчо и Кокорчо и вземе да попърджа люто и сипе цинизми и всякакви долни простотии? Тогава ко’ праим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  28 Май 2023 15:59ч.

  В началото недоумявах как така трансхуманистчето на чичко Клаус е обърнало резбата, имам предвид идеологическата такава. Към края стана ясно - ами те са осъзнали, че тоталният контрол включва и контрол върху AI. Защото първо - като майстори на илюзията и измамата, тях ги е страх от конкуренция в тази област и второ - AI може да доведе до AI (anarchic intelligence), а от това тях ги е страх най-много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви са тези глупости

  28 Май 2023 16:48ч.

  И кой им се връзва? ИИ не може да унищожи човечеството, защото не е живо същество. Не може да стане живо същество, защото животът е в ръцете на Бог. Никой не е разгадал какво е живото същество. Кой е създал ДНК, кой е създал въздуха. Целта е чрез поредната заплаха, да обединяват усилията на умни хора сега са на мода програмистите - посланието е към тях за да ги държат в екстаз че нещо зависи от тях, да работят "заедно", за да продължават да търсят причината за живот. И не да пазят човечеството, а да го контролират по-добре, за да им служи на тях и на тяхното бъдеще. Известно е също, че най-приспособимите индивиди оцеляват и се възпроизвеждат, а най-"добрите" от тях контролират ресурсите. Е, вие какво бъдеще мислите, че заслужавате? Светло бъдеще, за зли хора. Не може да има. Свиквайте с това, или обърнете посоката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борбата е за душите на хората,

  28 Май 2023 16:55ч.

  а не за да ги убиват или контролират - тези неща са отдавна възможни и решени. Иначе защо им е да имплантират глупости по хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  28 Май 2023 17:28ч.

  Този е много плитък, нищо не разбира от ИИ. Заклевал се бил... Ами спелчекът и той е изкуствен интелект. Затова и на гениите Харари и неговите български фенове никога няма да им излече чиста проверката на текст за ИИ, дали е създаден от ИИ. Като много други, започнал е да следи процесите с дебата около чат GPT, няма никаква базисна култура, за да коментира, дори от речника, който използва, може да се каже, че не е чел изследвания, а само популярни статии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Патофизиолог

  28 Май 2023 17:41ч.

  Отново обръщам внимание на коментара по горе за "екранната зависимост". Тук се коментира "интимната връзка между ИИ и човека", да видим къде може да се върже тази връзка и как ? Очевидно става дума за обмяна на информация.Човек (човешкият мозък) може да приема информация чрез сетивата си. Зрение, слух, обоняние, тактилна чувствителност /сетивност/ , жироскопна ориентация /вестибуларния апарат/, говори се за "шестото чувство" , телепатия и т.н. но само първите 5 сетива са добре изучени от откритата наука. Физиология, анатомия, медицината по-общо. 90 % от поеманата от човешкия мозък външна информация идва от зрението. Няколко процента от слуха, незначителна част от сетивността и обонянието. Значи за да има някакво влияние на т.н. ИИ върху човешкия мозък - основен канал се явява визуалната информация. Тя се осъществява основно чрез ГЛЕДАНЕ НА ЕКРАН - компютърен, лаптоп, смартфон, таблет . Намаляме времето прекарвано пред екран - намаля въздействието на ИИ ! СПИРАМЕ гледането на екран - СПИРА въздействието на ИИ !!! Просто като фасул. Осъществяването на такъв екранен "регрес" е напълно в нашите възможности, в нашата воля ! Разбира се - ще се опонира. "Ама има дейности които не може без компютър и без гледане на екран - банкиране, плащане на данъци, мигновени отдалечени видеосрещи, конференции, електронна поща..." ОК. Колко време от общото време прекарано пред екраните ви отнемат тези дейности ??? Няколко процента. Цялото огромно останало време пред екраните е ТЪПЕЕНЕ. Чатене вместо срещи със живи хора , пулене в собствени снимки и видеоклипове, блеене в тъпи сайтове , цъкане на пасианси и тетрис, ПОРНО ! 90 % от екранното ви време е това и значи има ОГРОМНИ РЕЗЕРВИ за намаляне на екранното ви време. Загубена част от живота ви ! Колкото по-малко екранно време, толкова по-нисък риск от всякакви форми на ИИ !!! По-малко очни проблеми , по-малко стрес /игрите отключват стрес, агресия, по-късно повишено кръвно налягане/ , стоенето със смартфон на ухото дълго време е увеличен риск от МОЗЪЧНИ ТУМОРИ ! Доказано... А тези които си вадят хляба с тази интоксикация ? Цялата армия от АйТи специалисти, програмисти, мрежови администратори, шпиониращ персонал, контрол и полицейщина ? КАКВО ДА ПРАВИМ С ТЯХ ? Каквото се прави с паразити. Обезпаразитяване ! Човешкото общество е ХУМАНОС - т.е. на пиедестал трябва да се върнат хуманитерните науки. Хуманитарните специалности и професии. Цифроваците - на бунището на историята !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много думи да се опише атеизма

  28 Май 2023 19:52ч.

  Многословието на атеизма е празно. Винаги е било празно. Същият Харари говори как човекът с чип в главата ще измести Бог, чипираните човеци като бъдещата генерация ма човешката раса. Чист сатанизъм и антихрист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТРАХХХ

  28 Май 2023 19:55ч.

  Поредната чорция Страх. Поредните предсказания на новите пророци на Новия световен ред, Харари е придворният мъдрец на Давос и Карл швааб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шутът от Давос

  28 Май 2023 20:00ч.

  Шутът, който мечтае как алгоритмите ще подсказват на младите хора, че са хомо (като него, казва го в лекция по ютуб) . Има много негови видеота в тубата, на английски Да ти настръхне косата....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Михайлов Константинов

  28 Май 2023 20:44ч.

  Проблемът е, че като почнете да изключвате ИИ от контакта, той моментално ще разбере и ще вземе вас да ви изключи. Другият проблем е дали на ИИ ще му хареса да е жив, т.е. да бъде включен в мрежите (захранваща мрежа и интернет).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • енергетик

  28 Май 2023 21:08ч.

  Има по зловеща страна - масовото зарибяване със биткойни и други подобни шитни на човешката популация навсякъде по света. И в един момент ИИ може да обяви в ООН , че светът се занулява глобално и всички разплащания стават само със биткойни и другите шитни. Със чип, набит във лична карта или във кухата кратуна на картодържателя . По никакъв друг начин. Освен това мисля , че в момента светът се управлява от няколко места точно от ИИ , а не от живи нормални физически хора. И в момента ИИ си сглобява пъзела - тук конфликт, там майдан, на трето място криза. Няма нищо човешко и нищо нормално във всички кризи в момента - продоволствена, ковид, войни. Така , че само със просто дръпване на шалтера май няма да се размине мизерията . Ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "САЩ притежават най-мощната информационна технология в цялата история"

  28 Май 2023 22:03ч.

  Поради което, за съжаление, грешно си вярват, че са едва ли не пионери в областта на знанието и образованието, защото лекомислено свеждат информацията до знание, но това не е така. Никакъв изкуствен интелект не е непреодолима пречка пред рефлексивно и интенционално мислещия, умеещ да се разпредметява спрямо мисленото, защото разполагането с информация, както намеква и Кант, все още не те прави критично обзиращ биващото с оглед на архитектониката на познавателните способности. Само с информация залитаме към утопията на чистото количество и чистото инструментално-разсъдъчно мислене без никаква хуманна ценност.Информацията е само световна, докато знанието, ако е знание преди всичко откъм и за субект, може да бъде и светоносно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изкуствен инстинкт

  29 Май 2023 10:03ч.

  Повърхностните, но пък идеологически натоварени излияния на Харири винаги ме оставят по-зле информиран от преди прочита им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  29 Май 2023 13:16ч.

  мчи, Ал Хабиби се е убаркал, бе? от знаниету на чувекъ, ИИ по-гоуемо ново да си вади - нема как да му съ получи. само от чувешкъ глупос мой съ извади по-гоуема глупос. штоту си е бескрайна, а знаниету - уграничено винъги остаа, клетото. боговете тъй съ си решили. орисъ! инък - обратно ако беше - тугас на историата истенски шъ й свърши културътъ, бе. ми, колку по сичко знайш, толку по ти стаа бесмислину, бе. и почвъш, бате, и ти - тъй, пустепенно и дусега - тъп да стааш. или?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирончо

  29 Май 2023 16:08ч.

  Азимов го е написал - ще изгорят библиотеките и книгите, и чрез ИИ ще форматират мисленето ни на тъпоъгълници. Затова хуманитарното знание е навряно в ъгъла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  29 Май 2023 16:13ч.

  Той твърди, че ИИ може да спусне информационна мъгла, която да скрие реалността. Тя вече е спусната, последните 3 години са факт. Дали това е изкуствен интелект, не знам. Но той говори пост фактум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Май 2023 21:55ч.

  ХОЛИВУД Е ГЕНИАЛЕН! Всичко е описано мотамо още преди 40 и повече години.. :(( Какво направиха със света тези гениални, но болни мозъци англосакси... :(((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тикат си гагите там, където не им е работа

  29 Май 2023 22:34ч.

  Направиха мъглата на профанизацията повсеместна и дело на всеки, това направиха с тая хипертрофия на светската сакралност, изразяваща се в култ към парите и материалното (неправедно) богатство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илия Ъ.

  11 Юни 2023 13:39ч.

  Драги ЗИП-е, не Холивуд е гениален, а гениални са старозаветните изпълнители на плана за поробване на човечеството. За нас тогава всичко беше фантастика, а те ни показваха какво ни чака. И още веднъж - това не са никакви англо-сакси, а чада на синагогата, които се крият под различни националности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  31 Май 2023 20:08ч.

  Всичко започва с добрите (и не толкова) намерения. Даваш червеното копче на Скайнет, казваш му "Дий" и първата му работа е да натисне копчето и да се отърве от мекотелите . . .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Укр (древний)

  02 Юни 2023 13:16ч.

  В США в ходе имитационных испытаний беспилотник ВВС, управляемый искусственным интеллектом, принял решение убить оператора.Об этом сообщила газета The Guardian.Отмечается, что система поняла, что определила угрозу, но человек-оператор приказывал ей не уничтожать её.«(Система. — RT) приняла решение убить оператора, потому что он мешал ей выполнить задачу», — заявил полковник Такер Гамильтон.Ранее более 1 тыс. экспертов в сфере искусственного интеллекта, включая главу компании Tesla Илона Маска, призвали приостановить обучение нейросетей, так как неконтролируемый процесс может представлять угрозу для человечества..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  07 Юни 2023 13:41ч.

  Ювал Харари няма отговори на основни въпроси като: Каква е природата на субективното? кое е първично - субективното или обективното? Що е истина? и т.н. и т.н. В зависимост от отговорите на тези въпроси, всичко което е казал може да изглежда много умно или пълна безмислица. Не е особено силен във философията този Харари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи