Юрий Борисов: Казват ни: „Внимавайте в картинката! Не говорете срещу НАТО или ЕС! У нас са белезниците“

Юрий Борисов: Казват ни: „Внимавайте в картинката! Не говорете срещу НАТО или ЕС! У нас са белезниците“
„Най-интересното в цялата история е, че за четири часа разпит липсва какъвто и да било въпрос, който да има отношение към понятието „държавна тайна“. А държавната тайна е основно понятие, когато се говори за шпионаж – издаване и събиране на информация и предаване на информация, която представлява държавна тайна. Няма нито един въпрос, свързан с държавна тайна! Което прави обвинението просто смешно. И аз не говоря за обвинението срещу мен, говоря за обвинението изобщо. Това, което чухме от главния прокурор… Той чете, че някой има намерение да прави партия и това се предпоставя като шпионаж, това се предпоставя като работа срещу държавата – така ли?! Това е страшно, това е Вишински, това е… Намерението да направиш нещо се квалифицира като престъпление“. Това коментира в интервю за „Гласове“ Юрий Борисов, секретар на движение "Русофили, първият заподозрян, арестуван и пуснат като свидетел в „шпионската афера“ „Борисов, Решетников, Малинов, Русофили“, завихрила се кой знае защо на 9-ти септември.

 

 

 

- Г-н Борисов, Вие първи се оказахте в „окото“ на нещо, което мнозина от самото начало нарекоха „шпионски скандал“. Целият Фейсбук настръхна в предчувствие за нещо много страшно – политически репресии, свързани с изконните чувства на българина към Русия. Защо и кой избра именно Вас, това случайно ли е, с какво го свързвате?

 

- Това е въпрос към друг, не е към мен. Но все пак аз съм журналист и вероятно Фейсбук и публичното пространство са възприели това като репресия към един журналист. Журналистът какво прави? Иска да изказва мнение, да формулира свои оценки, свои анализи. И да –  така възприето, действието е страшно. 

 

Това се е случвало преди много години. Ние не сме направили и една крачка напред поне 30 години. Аз защитавам идеи, които не се харесват на много хора. И какво от това? И на мен не ми харесват техните възгледи, но те държат властта у себе си и я използват. Това е моят отговор на въпроса защо аз. Все пак съм бил дълго в тези среди, името ми се знае. 

 

- „Това е сплашване - няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България“. Ваши думи в телевизионно интервю в деня, след като ви сложиха белезниците сутринта, а вечерта ви пуснаха. Кой кого сплашва? Обикновено със сплашване, както се изразявате, си служат уплашени хора. Кого пък толкова уплаши неправителствената организация „Русофили“?

 

- След като прокуратурата се намеси, явно се е уплашила държавата. Това не е срещу мен, това е срещу една група хора, които представляват русофилите в България. Аз съм просто един от тях.

 

- Любопитен е фактът, че Ви арестуваха с белезници, а Ви пуснаха като свидетел – това какво трябва да ни говори?

 

- Не знам. Аз също попитах. Явно първоначалното им намерение е било да бъда обвиняем. Но може би в рамките на разпитите са си променили отношението. Не знам. Най-интересното в цялата история е, че за четири часа разпит липсва  какъвто и да било въпрос, който да има отношение към понятието „държавна тайна“. А държавната тайна е основно понятие, когато се говори за шпионаж – издаване и събиране на информация, и предаване на информация, която представлява държавна тайна. 

 

Няма нито един въпрос, свързан с държавна тайна! Което прави обвинението просто смешно. И аз не говоря за обвинението срещу мен, говоря за обвинението изобщо. Това, което чухме от главния прокурор… Той чете, че някой има намерение да прави партия и това се предпоставя като шпионаж, това се предпоставя като работа срещу държавата – така ли?! Това е страшно, това е Вишински, това е… Намерението да направиш нещо се квалифицира като престъпление. 

 

- Това, че след като Ви пуснаха от ареста с етикета „свидетел“, арестуваха председателя на „Русофили“ Николай Малинов отново с обвинение в шпионаж в полза на чужда държава, на принципа „проба - грешка“ ли бе направено? 

 

-  Не, не, не. Никаква „проба-грешка“. Според мен главният обект е той. Всички обаче знаят, че аз съм негов много близък сътрудник. Плътно съм до него във всичко вече десет години. Същото се отнася за Милен Чакъров. Тримата сме били винаги заедно през последните години.

 

- Дойде ред да поговорим за ген. Леонид Решетников, на когото пък бе забранено да идва в България за срок от десет години. С каква цел се прави тази стъпка? А днес (11 септември) главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред парламента, че председателят на ДАНС е наложил забрана на руския гражданин Константин Малофеев да влиза в България за срок от десет години. Това как да го разбираме?

 

- Като претопляне на манджата. Забраняват на ген. Решетников идването в България, за да придадат на цялата работа някакъв по-мащабен характер. Ами той, човекът, идваше тук през последните години на Старозагорските минерални бани. Миналата година дойде в Русе да посети няколко манастира и доведе група танцьори и певци. Представяте ли си какво всъщност забраняват. Даже е смешно.

 

- Аз пък се питам – а и не само аз – тези ваши „обвинители“ не работят ли срещу себе си всъщност?

 

-  Според мен поведението им е глупаво, но всичко зависи от формиращото се обществено мнение. Какво значи да работят срещу себе си, ако има едно обществено мнение, което не ги спира. 

Но искам да кажа нещо за медийната реакция, аз просто се гордея с нея. И се гордея не защото бях центърът на събитията. Гордея се, защото моите колеги намериха време, сили и кураж да реагират на един такъв факт. 

 

Пример за това е фактът, че сега давам това интервю, което уговорихме в късната вечер, след като се прибрах вкъщи. Гордея се, че личи разбирането, че днес съм аз, утре можете да бъдете вие.

 

Но има и друго. Те не плашат само русофилите. Те казват на всички: „Внимавайте в картинката, момчета и момичета!“ Това ни казват. „Няма да говорите срещу НАТО, няма да говорите срещу евроатлантическите ценности, няма да говорите срещу външната политика на България! Внимавайте, у нас са белезниците!“. Това е страшното. 

 

- Случайно ли е, че в един ден – и то точно на 9-ти септември - се разрази скандал с привикването на социолога Живко Георгиев за направено от него социологическо изследване? Разследващите са се интересували дали върху данните от изследването не са оказали влияние Николай Малинов и ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия*. Не е ли прецедент да разпитват един социолог за това защо, аджеба, е „докарал“ такива резултати в проучването си?

-

Сигурно не е случайна датата. Но Живко Георгиев просто е правил изследване по възлагане. Малко ми се губят нещата – това беше преди шест-седем години. Но за това пък обвинение, направо падам от смях. В една демократична държава винаги от време-навреме се правят социологически изследвания и се проверява общественото мнение. Как може въпросът да се поставя с обвинение? Аз просто не знам…

 

Ама Руският институт за стратегически изследвания се интересувал от нагласите в България… Защо да не се интересува? Те се интересуват от всички. Отворете им сайта и ще видите, че се интересуват от Индия, от Пакистан, от Румъния, от Гърция, от Сърбия, от България. Това им е работата. 

 

И какво значи, ако някой води политически и геополитически разговори с руски учени. Чест е за всеки анализатор – какъвто съм аз, да кажем – да се срещне с директора на Руския институт за стратегически изследвания. Знаете ли какво удоволствие е това нещо. Това са знания, трупани 50 години! Това е щастие, бих казал аз.  А те ти викат: „Абе, това е борба срещу демокрацията и ти си враг народа!“. Ето това е много страшно.

 

- На 11 септември, в началото на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов каза буквално следното: „Не виждам никакво основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал.“ Как така не вижда? 

 

- Ами не знам как не вижда. Между другото, според мен това не е негова работа. 

 

- Не е негова работа да се изказва?

 

- Не е. През последните месеци и с неговото посещение в Русия, и с поведението на ГЕРБ, и с поведението на Караянчева, се показа едно конструктивно отношение с Русия. 

 

Нека малко по-клиноведски да разсъждаваме. Тези енергийни проекти, които тръгнаха… Наистина са важни. Затова случващото се сега не бива да се приписва на Бойко Борисов. 

 

Но скандалите от типа на декларацията на Външното министерство по повод организираната от руското посолство изложба на 9 септември за 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, така нареченият „шпионски скандал“ и още един-два, могат да накарат Русия изобщо да се откаже да разговаря с нас. 

 

- Това означава рушене на отношенията ни с Русия. Което чисто прагматично вреди главно и изцяло на България.

 

- Да. Именно това е крайната цел. Крайната цел не е Юрий Борисов, 63-годишният журналист пред пенсия. И Николай (Малинов – бел. авт.) даже не е цел. 

 

- А работа ли е на президента да коментира шпионския скандал? Ето какво каза той: "Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти". По думите на държавния глава, при липса на категорични доказателства ще остане съмнението, че българските институции "са употребени в режисиране на вътрешнополитически сценарий". Радев настоява за доказателства и е на мнение, че българската външна политика се е превърнала в заложник, обслужващ интересите на управляващите.

 

- Абсолютно! И аз бих се подписал под това, което каза президентът. За съжаление, според нашата Конституция той може по-скоро само да изразява мнение. Няма големи лостове. 

 

В момента външната политика, която води България, е вредна за България. И аз имам усещането, че тя изобщо не се ръководи от българи. Днес, от страна на България, няма по-явна враждебност към когото и да било в сравнение с Русия. 

 

- Проф. Дарина Григорова, която има достатъчно сериозни разработки, свързани с българо-руските отношения, написа във Фейсбук следното: „Ако заявлението на МВнР създаде условия за фобия към България в Русия, то с арестите на русофили на 9-и септември, със забраната на българофила Леонид Решетников, властта се провали и ще постигне обратен ефект - руското общество вече знае, че братушките ги арестуват за русофилия под американски акомпанимент. Надценихме хибридните умения на атлантиците“. Съгласни ли сте с нея, какво бихте допълнили или отхвърлили?

 

- Дарина казва нещо. Това, че МВнР не може да намали русофилията в България, но ще увеличи българофобията в Русия. 

 

Истината е, че в Русия наистина има буря от българофобия. И тук няма Външна министерство, Юрий Борисов, Дарина Григорова, Елена Дюлгерова… Тука има българи! 

 

Аз не се притеснявам, че някоя страна ни упреква в нещо. Но и на мен вече започва да ми действа тази българофобия. Дарина е абсолютно права.

 

- Мнозина обвиниха БСП в закъсняла реакция – тя дойде на 10 септември, почти ден и половина след Вашия арест. Мнението Ви по този въпрос? И Ви питам не защото сте лично засегнат, въпросът е принципен.

 

- Не, не смятам, че е закъсняла. Те си имат Изпълнително бюро във вторник, тогава и излязоха с декларацията. Аз даже бях приятно изненадан от тази адекватна реакция. Ние с Николай Малинов все пак не сме в БСП, има някакво охладняване във взаимоотношенията. Но реакцията беше много принципна и ни най-малко не беше закъсняла. Партиите не са пожарни команди. Трябва да се обмислят нещата и да влияят на доверието. На Корнелия й прави чест.

 

- Не Ви ли се струва, че шпионските скандали по някакъв начин сплотиха не просто русофилите, но и хората, които мислят градивно за България и нейното бъдеще? 

 

- Ооо, не знам. Ще видим. Не можем да съдим по реакции в рамките на три-четири дни. Има една журналистическа реакция, която говори, че публичното пространство не е загубило своята единна система – включително с това интервю, което давам на Вас. Защото е имало моменти, когато аз лично съм си мислил, че имунната система е унищожена. А сега има нещо, което е живо – като реакции, като имунна система. И слава Богу! А занапред – да се надяваме. Че взехме да ставаме нещо като сварена жаба… (Смее се.)

 

- За финал. Очаквате ли подобни политически репресии занапред? Каква е прогнозата ви за това управление след случилото се, което мнозина определят не само като „шпионски скандал“, но и като „знаков шпионски скандал“?

 

- За мое съжаление, русофилията в България не е на политическа плоскост. Тя е с цивилизационни, духовни, исторически измерения. Тоест русофилството на един човек, положителното отношение към Русия, води до политическо поведение. Но това не може да се разбере в Русия. Трудно се разбира и в България. Хората си гласуват – едни за партии, други по други белези. 

Така че аз не смятам, че това, което се случва, ще има влияние върху управлението.  Но аз мога да давам прогнози, когато разполагам с факти, по пътя на логиката. А тук имаме бухалка. Бухалка и умишлено замахване. Ако решат да ни оставят да почиваме, ще ни оставят. 

 

- Сиреч непредсказуемо е положението.

 

- Непредсказуемо, да. 

 

* Проучването е проведено от 1 до 15 юли 2016 г. Резултатите показват високо недоверие към институциите и неудовлетвореност, солиден потенциал за протестен вот и „необичайни за последното десетилетие равнища на тревожност“. Данните показват също нарастваща подкрепа за Русия и спадаща за САЩ, ЕС и НАТО. 12% са се обявили за категорични русофили, а 25% за умерени. Две трети от анкетираните са казали, че „България трябва в максимална степен да възстанови и поддържа приятелски отношения с Русия“.

 

 

Коментари

 • Иво Иванов

  12 Sep 2019 10:15ч.

  Тоя човечец е подлога, от космоса се вижда. Ако се пише русофил, а не е българофил, по-добре да се скрие и да не се подава повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  12 Sep 2019 10:25ч.

  Всяко отклонение от правата трансатлантическа линия явно вече се счита за престъпление. А човекът просто е обвинен в престъпмисъл, но понеже все още това не е разписано законово, са го пуснали. Апропо, някой знае ли принципно каква е процедурата за излизане от НАТО?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раковски

  12 Sep 2019 10:36ч.

  Жалък, много жалък! Горките те невинни и добри русофили, дето само така-на пеят псалми на бога и не могат да се начудят, защо ги арестуват. Не арестуване, трябва да гниете в затворите столетия за предателствата, които направихте срещу България в полза на Русия. То не бяха атентати в църкви, подривни терористични групи, наричани "партизани" и "борци" срещу някакъв си фашизъм; не беше терор и масови убийства след 09.09.1944 г., концлагери, битова мизерия, националзиация на имуществото на милиони българи, искания за 16-та република и какво ли още не. Сега страдали, горките. Не затвор, трепането ви е малко, безродници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костадинова

  12 Sep 2019 10:44ч.

  До Иво Иванов: Борисов най малко е подлога. Да си различен в нашето герберско общество е умение. А той е такъв и като журналист и като философ. Подлоги са известни български "анализатори" А.Христова, Р.Коларова, М.Константинов, Т.Биков и др. Когато застанат пред ТВ знаеш предварително какво ще говорят. БСП са виновни, та дори и за Октомврийската революция. Хората се забавляват с тях и вече има много вицове. А за него не знаеш. Той има различно мнение и това те кара да слушаш и да мислищ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  12 Sep 2019 10:44ч.

  Забелязъл съм, че най-много викат срещу русофилията американските мекерета, очевидно за да прикрият собствената си филия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  12 Sep 2019 10:47ч.

  Раковски на 12.09.2019 в 10:36 Това, което остана от някогашното СДС /около 100 хил. души/ се смъквате до нивото на обикновен фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минувач

  12 Sep 2019 10:57ч.

  Отлично интервю. А коментарите говорят, че евроатлантиците са много ядосани. На кого? На народа си ? Вероятно и затова призовават към репресии ,защото са" големи демократи" или са прикрити откровени фашисти ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раковски

  12 Sep 2019 11:16ч.

  Нещата, които казах в горния си коментар са неоспорими факти, исторически, мога да ви ги изброя отново и да ги допълня с други; но няма да има смисъл, тъй като вие, така наречените русофили, припознавате за ваша истинска родина Русия. Говорите от името на народа, което е смешно и жалко, да не говорим, че е цинично и доста гнусно, но най-вече е отвратителна манипулация и лъжа. Защо "русофилския" български народ НИТО ВЕДНЪЖ, ама НИТО ВЕДНЪЖ не гласува за открита евразийска, русофилска партия, та тази партия, след като би била на власт, да беше спряла членството на България в НАТО и ЕС? Дори БСП бяха и са "ЗА". Да ви питам и нещо банално, защо над милион и половина или дори два милиона българи са в Париж, Мадрид, Лондон, Ню Йорк и т.н., а не в Москва и Суздал? Защо, след като уж народа е "русофилски" и е с вас, петоколонниците на Москва не можете открито да дойдете на власт и открито с легални средства да прокарвате политиката си, та се налага с задкулисни и чисто криминални средства да действате? Вие сте неадекватни,не знаете какво говорите, огледайте се. За какво сдс ми говорите, тук става дума за България, не за партия,макар че за вас партията ви е била винаги надпоставен спрямо България. Вижте се кои защитавате Русия: един бивш главен редактор на "Демокрация", който щеше да освобождава альоша от наряд,снимаше се гол, а накрая изведнъж стана русофил. Питам се каква ли е била цената му? Ами на съдържателят на този сайт, Явор Дачков? Нещата вече не са същите ОБАЧЕ, имайте го предвид, нищо старо няма да се върне, руската пета колона в България търпите загуби от години. Тези загуби обаче бяха малки стъпки, сега, след като се случиха някои неща, беше направена голяма стъпка, макар и с крайното нежелание на Борисов. Нещата са необратими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гадове

  12 Sep 2019 11:23ч.

  така е като оставихте живи тези фашисти,сега им сърбайте фашистката отрова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раковски на 12.09.2019 в 11:16, тия

  12 Sep 2019 11:43ч.

  "над милион и половина или дори два милиона българи" не "са в Париж, Мадрид, Лондон, Ню Йорк и т.н.", а в гробищата, където ги прати вашата димукрацийъ. Лъжата, че българите сме намалели с два милиона души, защото те са емигрирали, си е просто лъжа - всички емигранти запазват българското си гражданство, така че не сме 7 милиона плюс два милиона емигрирали, а само седем милиона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чини ми се, че целта на занятието е

  12 Sep 2019 11:48ч.

  спирането на втората тръба на Турски поток. Дали България ще е на тъмно и студено, на братските САЩ е безразлично, но те няма да допуснат Гърция и Сърбия да бъдат енергийно независими от САЩ. Май доверието им в Боко като спирач на кранчето на хъбчето в България е понамаляло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • xxxxxxxxxxx

  12 Sep 2019 12:24ч.

  До Раковски.... Абе боклук,защо опетняваш това гордо име РАКОВСКИ с твойте просташки изявления.Кой си ти бе плаши путак да се изказваш от името на народа? Колко ти плати антон и насрания биков да се изказваш? Нямаш място в това пространство на мнение Я кажи снощи кога се прибра жена ти ?????????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  12 Sep 2019 12:26ч.

  Раковски, ефенди - вашата сороска правда що така не включва 3 национални катастрофи с хиляди убити, хиляди избити войничета по време на Войнишкото въстание, убийство на мин. председател и на няколко поети, които влизат в учебниците, масови убийства по време на септемврийското въстание, няколко преврата, влизане в съюз с Хитлер, ликвидация на партиите при Борис, ЗЗД, убити партизани, орязване на територии до степен, че България да граничи със себе си и пр. и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  12 Sep 2019 12:28ч.

  Ами на съдържателят на този сайт, Явор Дачков? Дачков се появи далеч след траншовете на АзБ към Дневник, Капитал и медиапул и фактор. Ахам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до раковски от секирово

  12 Sep 2019 12:49ч.

  Знаете ли, че сабята на Раковски била намерена в дом на ул. "Васил Левски", в едно от няколкото останали села, все още носещи името Ново село. Само, че Съби Стойков Попович, за разлика от Левски и Ботев, дето не им се знае къде са им костите, си е умрял с помощта на Жълтата гостенка, същата тази дето я гонят с Tussilago farfara.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  12 Sep 2019 12:59ч.

  Другарят Борисов за пореден път подава за гол на другарите си от левицата. Предният път насади другаря Радев в президентското кресло , понеже им прозрях плана президент да бъде ММ. Един вид им обърках плановете. Сега и правиха имидж като омбутсман и нищо чудно да я натресат кмет на София. И Понеже населението е обхаванато от пълна апатия , режисьорите му мислят трескаво с какво да го пощипват по задника, за да го разподскачат да отиде да гласува на местни избори. И вот тебя ще дразним овците с чувствата им към Русия. Толкова ти е плитък и елементарен режисьора Бойко, че само може да ми носи вода и шлейфа. Така му кажи...:))) Иначе не знам защо олицетворявате БСП с Русия, като БСП не ходи нито на килимчето в руското посолство, нито пък на молитвени закуски в Кремъл. Боже много сте тъпи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вммц

  12 Sep 2019 14:08ч.

  Така е како. Най им е удобно да разделят нацията на обикновени фашисти и червени фашисти, а нас които не сме нито с едните, нито другите , а сигурно сме мнозинство нямаме избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с това скудоумие

  12 Sep 2019 15:04ч.

  Абе Раковски, и всички вие дето дървенофилософствате на тема българофилство, престанете да задавате тъпия въпрос "Защо българите са в Лондон и Ню Йорк (впрочем те са в Чикаго), а не в Москва. Ами на гурбет са. Така и през турско са ходили на гурбет в Одрин и Истанбул - не значи, че са ги обичали. Въпросът е съвсем друг. Въпросът е защо не са в България, като имат вече лелеяните свобода, (див) капитализъм и (маккартистка) демокрация. Този, дато престъплението му е, че е русофил, е написал, че иска възстановяване на икономическите отношения с Русия, защото това е полезна за България. Или не помните какви пазари имаше България, когато бяхме "под ботуша" на същата тази Русия и какво стана, като ги загубихме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rttv

  12 Sep 2019 15:13ч.

  На руснаците не може да се вярва. Предадоха ни по време на комунизма, ще ни врътнат и при капитализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аванти Дилетанти!

  12 Sep 2019 15:27ч.

  Тези, предателите по време на социализЪма бяха архи-предателя Горбачов и шайката му. И бяха такива, защото се сдружиха с и повярваха на пиндосите. А бълнуванията на :раковски: по-горе не са нищо особено - спуснати са за не мислещите указания как да прикриват погнусата от самите себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвет към Ю.Б.

  12 Sep 2019 15:41ч.

  "Това е страшно, това е Вишински, това е…" Борисов, страшното е че гьобелската и перестроечната пропаганда ти е промила мозъка с лъжи и клевете. Борисов, прочети книгата на американците Майкъл Сейърс, Алберт Кан "Големият заговор срещу Русия" и спри да се излагаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АпостолАнтониев

  12 Sep 2019 15:45ч.

  Раковски на 12.09.2019 в 11:16, "Нещата, които казах в горния си коментар" са неоспорими лъжи и измишльотини и няма кой да ти повярва,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошо Умното

  12 Sep 2019 16:44ч.

  На Вечният Десен индивид и гнусна американска подлога- беднякът, голият и босият (хайде... да е богат и десен е разбираемо), който по време на соца му течаха лигите по Корекоми (ЦУМ му беше малък... на идиота!), бълнуваше по неоновите реклами на Запада, търсеше с повод и без повод да си намери каталози Некерман (и ги показваше, дивакът, на познати и приятели като... "Свещеният Граал") и получаваше полюции като чуеше думата "ФРГ", а след 1989 г., с мизерната си пенсия, му изпадаха зъбите от немотия и крещеше като типичен лумпен- СДС и бравованьобравокостов и бъка от омраза към Русия... на такива идиоти трябва да се прави лоботомия!!! Те са ненужни и вредни на човешката цивилизация!! Тчк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разберете се в БСП накрая

  12 Sep 2019 17:07ч.

  За НАТО и ЕС ли сте или против. Защото навремето гласувахте за членството ни там. И накъде да вървим, към социална Европа или към антисоциална Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Д.

  12 Sep 2019 18:38ч.

  Европа беше социална в миналото, когото трябваше да се доказва, че са по-добрият строй от социалистическия. Сега на континента е капитализъм навсякъде и от него страдат бедните и прекариата във всичките държави от ЕС. А ние, ако бяхме малко по-умни, никога нямаше да прекъсваме връзките си, най-вече икономическите, с която и да е страна, особено когато е необятен пазар като Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България никога не е прекъсвала икономическите си връзки с Русия

  12 Sep 2019 19:19ч.

  Първо Русия ни отряза още при Елцин, защото реши да се откаже от крепостните си селяни, сега и Путин ни наложи санкции на износа. Предпочете Турция, която свали руския самолет и уби посланика ѝ. Не си криви душата, за братската ни дружба не дават и пукнат грош.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име

  12 Sep 2019 21:12ч.

  това георги димитров ли е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хе, хе, кой има илюзията, че като сме в ЕС, вървим към социална Европа

  13 Sep 2019 9:06ч.

  Не сме в ЕС, за да вървим към социалните ѝ придобивки. Напротив, изгубихме всички тези социални придобивки, които имахме. В ЕС сме, за да бъдем сигурен, макар и малък пазар за европейските и американските стоки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  13 Sep 2019 16:29ч.

  Не знам на мен така ли ми се струва или наистина е така, но Бойко Борисов изглежда много зле. Изглежда като човек, неизлечимо болен. И сякаш все по- малко някои негови съпартийци и министри се съобразяват с него. С нещо ми напомня а Тодор Живков след 10 ноември 1989 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Людмил Димитров

  13 Sep 2019 18:49ч.

  това е хибриден скандал и мисля, че е очевидно. Ако това е американска операция - просто тези хора трябва да бъдат уволнени за Неадекватност. По си мисля, че Цацаров като голям хитрец залага бомба с това за Гешев и за Главанака, като едновременно поставя в шах и атлантиците. Българите по принцип обичат Русия, с изключение на промитите мозъченца на фейсбук-бавнярчетата от да речем 40% от поколение 1995 насетне. Другите отявлени мразители на Русия са бившите милиционери, на които така им е заповядано и с едната си мозъчна клетка изпълняват заповед и разни недооценени от стария режим лузъри, които съжаляват за "провалената" си младост и приписват личните си провали на соца. Това са към 25% от българите. това са русофобите, които се манипулират с публикации от фейса за това как България е платила тонове злато за освобождението си, колко хора насилствено са отвели казаците преди освобождението в Бесарабия, какво бил казал против руснаците Ботев, Вазов, Раковски и др. откровени лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • п пв

  13 Sep 2019 18:52ч.

  Русия няма какво да предложи на булгария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Людмил Димитров

  13 Sep 2019 18:57ч.

  само да добавя - шпионин според чл.104 /1/ от НК - Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство... ! Държавна тайна ли е намерението да се учреди партия с русофилска насоченост? да се способства за придобиване от руски инвеститори на телекома /понастоящем опапан от шиши/ или други активи от разграбваната от ОПГ - шиши и боко бивша банка КТБ? това е поредният провал на институциите и той е преднамерен - плонжът пред щатите ще доведе до презрение от Българите и поредното отхвърляне на това колониално управление, което ще налее вода в мелницата на свободолюбивите хора, неминуема ще ги насочи към въпроса - кои са тези които чрез цензура и репресия ще ни казват какви партии да се правят и какво да мислим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нвв

  13 Sep 2019 19:05ч.

  Ясно е , че цру използва случая да се ебава навръх 9 септември с просъветска / руска групировка в българия. Няма значение дали са шпиони или не изобщо. Демонстрация на сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  14 Sep 2019 14:36ч.

  Не ще да е само демонстрация на сила. Има икономически интереси, политически интереси, властови интереси, военни интереси. Само културни няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • напълно загубените 30 години

  18 Sep 2019 10:01ч.

  Откровение, което повтаряме, отстаявайки позицията си по един или друг начин през всичките тия години на тягостна психорепресия от медиите ИМ: https://bgr.news-front.info/2019/09/18/kakva-izmet-tryabva-da-si-za-da-zhelaesh-na-detsata-na-rusiya-naj-loshoto/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи