Йордан Цонев за “Гласове”: Промяната се оказа към по-лошо. Дали да я продължаваме с 10 млрд. заеми всяка година?

Йордан Цонев за “Гласове”: Промяната се оказа към по-лошо. Дали да я продължаваме с 10 млрд. заеми всяка година?

Автор: Йордан Цонев за "Гласове". Следвайте ни в Телеграм

Продължаващата вече три години политическа криза (2 от 2021 г. + последната година от управлението на ГЕРБ, белязана от протести) е напът да взриви финансовата стабилност в страната и да ни вкара в дългова спирала. Особено опасна за малки икономики като българската и още по-опасна, защото за разлика от Гърция, Италия, Испания или Франция, ние не сме член на еврозоната, което прави достъпа ни до дълговите пазари по-труден и по-скъп.

Как се стигна дотук?

Тази седмица служебния финансов министър Росица Велкова представи доклад за състоянието на бюджета, който не без основание разбуни духовете. Всъщност за специалистите, както и за политиците, които не гледат с розови очила, няма изненада. Нека погледнем още веднъж обективно какво е фактическото състояние на публичните финанси.

В сценария за евентуален проектозакон за ДБ-2023 (да се изготви и внесе до края на април 2023 г.) четем:

Дефицит – 6.9% от БВП – при действащите приходни и разходни политики

Ако вървим по този сценарий, ще трябва да търсим приблизително 10 млрд. лв. (7% от БВП) от дълговите пазари или да свиваме разходи, като в тези 10 милиарда не са включени погасяването на изтичащи през 2023 г. книжа по дълга. Ако съдим по това как реагираха международните финансови пазари на многогодишните ни емисии, това ще бъде много трудна и доста скъпа операция.

Защо политическата криза е в основата на разклащането на публичните финанси?

Първата причина са увеличените бюджетни разходи. Всички антикризисни мерки допринесоха за това, но най-вече тези от тях, които се превърнаха от временен разход в постоянен. Тук на първо място са разходите за пенсии. Голямата „заслуга“ на правителството на Кирил Петков с финансов министър Асен Василев е именно превръщането на тези временни мерки в постоянни такива. Това увеличи дефицита в НОИ с 3.8 млрд. лв. Списъка с тези разходи е твърде дълъг.

Антикризисни мерки, които образуваха дупки в приходите – различните данъчни облекчения, най-вече при ДДС (основен данъчен приходоизточник за бюджета) – за хляб, брашно, ресторанти и др. Мерки със съмнителен антикризисен ефект, но с безспорен отрицателен ефект върху приходите.

Една част от тези политики бяха дело на кабинета "Петков", друга бяха популистка инициатива на партиите в Народното събрание (НС).

Тук е връзката с политическата криза. Когато няма ясно мнозинство в НС, няма кой да носи отговорността за финансовата стабилност. Всички популистки „харчове“ на бюджета се правеха в условия на предизборни кампании. Партиите искат да ходят на избори с „подаръци“ за избирателите, само че се забравя да се каже кой ще плати за „подаръците“. Това, разбира се, не са партиите, а самите избиратели.

Това се случва в четири състава на Народното събрание. Единственият редовен кабинет през този период беше този на Кирил Петков. Вместо да поеме отговорност за стабилизационна финансова политика, този кабинет задълбочи проблема с разходите. Дори не внесе с бюджета и задължителната тригодишна прогноза, защото в нея щеше да лъсне щетата от тази политика на публичните финанси.

Ето и някои данни, които онагледяват тези тенденции:

Трансфер за покриване на недостига по бюджета на ДОО – проект за 2023 г. (с вкл. въпросните „ковид“ добавки към размера на пенсиите) – 10 393.9 млн. лв.

При положение, че всяка година ще покриваме недостиг от 10 млрд. лв. (а тази цифра ще расте) в пенсионната система, защо се учудваме на 6% дефицит? Изводът е, че пенсионната система функционира не с осигурителни вноски, а с парите от нашите данъци!

Разходи за заплати – 9.6 млрд. лв.

С отразено увеличение на МРЗ на 780 лв. – 10.4 млрд. лв.

Размер на увеличението – 800 млн. лв.

Както казахме по-горе, списъкът с „нови“ разходи е доста по-дълъг. Към това можем да изброим точно колко ни струват „дупките“ в приходите от данъчни подаръци (отстъпки по ДДС). Далеч съм от мисълта, че някои от мерките са ненужни, но да адресираш всички мерки до всички граждани (включително и тези, които не се нуждаят) е излишен лукс.

При тази бюджетна картина, служебният кабинет предлага няколко правилни мерки за фискалната консолидация.

Тук е мястото да кажем, че екипът на министър Велкова се справя много добре на фона на липсата на управленско мнозинство и ефективно действащо НС. Така например 2022 г. завърши с приемлив бюджетен дефицит в размер 3% на начислена основа и 1% на касова. Всичко това обаче се случва основно поради нереализирани капиталови разходи (публични инвестиции) – вместо 8.4 млрд. лв. са реализирани 5.5 млрд. лв. Като прибавим към това, че вече трета година от новия програмен период практически няма реализирани проекти с европари, картината става още по-ясна. Растежът рязко се забавя и по този път много скоро ще стигнем до рецесия. А рецесия + инфлация е СТАГФЛАЦИЯ, перфектна буря в икономиката!

Да обобщим:

В следващите три години (2023-2025 г.) при запазване на сегашните приходни и разходни политики общите дефицити ще бъдат 35 млрд. лв.

Падежи по заемите – 10.5 млрд. лв.

С други думи, ще са нужни общо 45.5 млрд. лв. нови заеми.

Очевидно е, че българската финансова система трудно може да компенсира такъв удар. Нужна е промяна във фискалната политика – консолидация на разходите и мерки за увеличаване на приходите, плюс инвестиции. Това може да го направи само редовен кабинет, зад когото стои ясно, стабилно мнозинство в работещо Народно събрание. Така че трябва да избираме – или стабилно мнозинство и действащ парламент, или финансова криза!

Промяната се оказа към по-лошо! Дали да я продължаваме?

N.B.

Опасност за валутния борд няма въпреки тези негативни тенденции; левът е покрит с резерви няколко пъти.

Помощ от МВФ на този етап не е нужна; впрочем, предвид моя опит от 1997-2001 г. (като председател на бюджетната комисия), мога да кажа личното си мнение. В условия на криза – „без МВФ – лошо, с МВФ – още по-лошо!“

 

Коментарът е написан за "Гласове"

 

 

 

Коментари

 • Ум царува,ум робува,ум патки пасе

  19 Март 2023 7:39ч.

  Данка, да закриваме , а ? Един кретен обясняваше, НАТО е България и България е НАТО, а друг пък иска три небета, три морета и 16 самолета да си джитка на воля. Трети иска Зеленски да покани ! Няма как да не се колабира тотално т.н. държава ,толкова са тъпи и некомпетентни,че просто е абсурд това да не се случи. Това са истински кретени и не може да са други. Кретените ще успеят . Колкото повече кретени на власт, толкова е по сигурно, а те са легион и всичките с идеи. Нямат изобщо представа, какво е държава, как се управлява, това им е мъгла в съзнанието,но имат идеи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антоанета Бахчеванова

  19 Март 2023 15:02ч.

  Браво, господине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банално

  19 Март 2023 8:03ч.

  Оказа се Измама, Подмяна, Преднамерена кражба....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умен икономист

  19 Март 2023 8:07ч.

  докога едно крупие ще дава акъл как да се прави бюджет.Едва ли знае що е то бюджет а се захванал анализ да прави.Ужаяс.И оценки раздава.Да си смени тези дето му пишат тези небивалици.Вероятно са великите експерти от ДПС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агрегат

  19 Март 2023 8:09ч.

  Статията смесва истини и полуистини. Още с първото изречение ми се искаше да спра с четенето, доколкото се внушават индиректно неверни неща. Един журналист, който е специализиран и познава тематиката, веднага следваше да поиска уточнение от интервюирания. Велкова не е представила доклад, който да е предназначен за широко обществено ползване! Истината е друга - в процеса на подготовка на един проект (ако предпочитате - чернова с варианти) на бюджет, МФ очевидно за пореден път се натъква на факти и обстоятелства, които са остро обезпокоителни. В тази връзка се съставя един съпроводителен, вътрешен документ, който е предназначен за ръководствата на ведомствените министерства и "казва" примерно следното: В момента тече една процедура по подготовка на проект за държавен бюджет! В най-общ план са нахвърляни едрите елементи от финансовата картина в страната. Съобразявайки се с нея, дайте вашите виждания, предложения, искания! Целта е да предоставим на следващото НС една реалистична картина на състоянието и възможностите на държавата, без да се влиза в свръхдефицит. Езикът на един "вътрешноведомствен" документ, който дава насоки за това - как да се свърши в БЪДЕЩЕ дадена работа, е коренно различен от езика, с който една институция би се обърнала към широката общественост за да коментира НАСТОЯЩИ ФАКТИ. Този документ нерегламентирано ИЗТЕЧЕ в медиите и предизвика цялата тази суматоха, което си е общо взето глупаво. Под NB е записана една голяма дивотия: "левът е покрит с резерви няколко пъти". Кой лев? Цонев иска да отпхрави някакви окуражителни сигнали. Аз нямам съмнения, че той знае за какво става дума. Човекът обективно израсна и познава материята. Покрит е един определен паричен агрегат, както се изисква по закон. Лекции тук не могат да се изнасят. Регистрират се тревожни тенденции. Числата в материала са верни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИД

  19 Март 2023 11:03ч.

  Пич, казвай какво е NB! В МС го четат като Nе е Важно! Както и VII- ви ай ай. Питане: как краварите от "Америка за България" превеждат "заглавичкване"?Там всички са експерти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Промяната определено

  19 Март 2023 8:18ч.

  върви към по-лошо за някои. Увеличиха пенсиите и намалиха външния дълг от 32 на 30 млрд. Започнаха да събират данъците от големите фирми, на които Баце опрощаваше ДДС а те му връщаха златни кюлчета. Бюджета влизал в 3% но за сметка на понижени капиталови разходи. Видяхме им магистралите дето ти изпадат зъбите и ремонта на ремонта. Мерси! Промяната определено върви към по-лошо за някой. Дали да я продължаваме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха,свещенна тъпота

  19 Март 2023 8:56ч.

  Задължително да я продължите. Непременно. Защото , ако имаше повече такива българи като Кирил ,България ще цъфти ! Продължавайте я, да продължавайте я за някои много лошо а за някои много добре ! И много мерси и много я продължавайте до достигане на безкрайна светлина !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как сме със санкциите, нали уж работят?

  19 Март 2023 8:49ч.

  Eдинcтвeнaтa "peцeптa" зa избягвaнe нa дългoви и вaлyтни cътpeceния e дa ce живee cпopeд възмoжнocтитe и дъpжaвитe дa paзвивaт coбcтвeнaтa cи иĸoнoмиĸa, ĸoeтo щe нaмaли зaвиcимocттa oт външнo финaнcиpaнe и/или внoc нa cтoĸи. Oбaчe тoзи пoдxoд дaлeч нe вcяĸa дъpжaвa би ycпялa дa гo пpилoжи (пo paзлични пpичини) Haй-чecтo пpaвитeлcтвaтa ce oгpaничaвaт дo cъĸpaщaнaтe нa бюджeтнитe paзxoди и пoвишaвaнe нa дaнъцитe. Ho бeз paзвитиe нa иĸoнoмиĸaтa тoвa вoди дo нaмaлявaнe нa бизнec aĸтивнocттa и нaмaлявaнe нa пpиxoднaтa бaзa зa бюджeтa, ĸoeтo ycлoжнявa oбcлyжвaнeтo нa дългa в бъдeщe

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  19 Март 2023 9:14ч.

  "Германия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия" - така се постъпва с избягали затворници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ----

  19 Март 2023 10:15ч.

  Благодаря за информацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  19 Март 2023 11:06ч.

  Данката Цо.....какта я кара може да направи50 г в Нар.събрание ,млади хора гледайте и се учете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "вече трета година от новия програмен период практически няма реализирани проекти с европари"

  19 Март 2023 14:06ч.

  досега не излезе грамотен политик, който да обясни защо все още България стои в организацията, наречена Европейски съюз, в която: 1. Гасят и нарязват всички електроцентрали; 2. Отказаха се от всичките си печеливши пазари, разбирай Русия и Китай; 3.Отказаха се от изгодните си източници на суровини и горива, разбирай Русия; 4.Тръгнаха на война срещу най-голямата военна сила в света, разбирай Русия; 5.Поканиха и настаниха да хранят милиони воини на Аллах, които от първия ден се съсредоточиха върху европейските жени и дъщери, променяйки Европа на генетично и цивилизационно ниво ; 6.Християнството е забранено в Европейския съюз, откакто в правна сила е цялото джендър законодателство; 7. Образованиено е заменено от търпимост към греха, посредством приемане на греха, което на практика означава превръщане на греха в задължителна норма. Цонев е богослов и разбира за какво иде реч!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  19 Март 2023 14:43ч.

  Какъв мушморок, 30 години все е депутат, участвал е във вземането на важни решения, значи и той има голяма вина за днешното дередже. И пак иска да се нареди на държавната хранилка, ай, сиктир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  19 Март 2023 17:41ч.

  вземат ли властта левите и държавата тръгва надолу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  19 Март 2023 17:53ч.

  Щом Данчо ментата казва това, правете заключение що за хора са другите депутати-участници в правителството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон

  19 Март 2023 19:00ч.

  Отговорът на въпроса е в ръцете на пиндосите (САЩ). Те определят, кой да направи правителство в подмандатната територия България. Изборите са свирен съдийски мач. А и сега важен въпрос за пиндосите е, как по-бързо да ни заформят в групата пушечно месо за източния фронт, заедво с румънците, поляците и прибалтийските измирати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратена

  20 Март 2023 7:51ч.

  Тази партия трябваше да бъде забранена от самото начало. Те виначи плюят по везната от страната, която трябва да натежи. Огромни храчки-мащабен проект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миловидна

  21 Март 2023 9:36ч.

  Напълно съм съгласна с мнението на Цонев.ДПС имат експерти.Тия променкаджии са сбъркани момчета.Ако продължат в същия дух ще докарат нацията до пълен провал.После ще духнат с натрупаните милиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самарин

  01 Апр 2023 10:50ч.

  Ненавиждам българите,дали си задниците на турските мераклии. Продажният българин го е имало,има го и ще го има в бъдеще. Още не знаем,кай предаде Левски и кой просрела Ботев там в ония чукари.Едтна кобра зовяща се "миловидна",която засмуква благини от турската партия и тя изказва мнение,което е само за вътрешна употреба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи