Ястребите в САЩ се групират около Ники Хейли в коалиция срещу Тръмп. Залогът е продължаване на касапницата в Украйна

Ястребите в САЩ се групират около Ники Хейли в коалиция срещу Тръмп. Залогът е продължаване на касапницата в Украйна

Автор: Сохраб Ахмари, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Как ястребите на Хейли предизвикаха касапницата в Украйна

Американските ястреби, които удължиха и засилиха конфликта в Украйна се скупчват около Ники Хейли

Украинската война можеше да е приключена много по-рано, на много по-ниска цена в животи и средства, ако не беше западният ястребизъм.

Някога смятано за маргинално понятие, то бързо се превърна в горчива общоприета истина във Вашингтон, Лондон и Киев. Давид Арахамия, лидерът на партията на Володимир Зеленски, каза пред украинско издание, че Русия е предложила да прекрати военните действия през пролетта на 2022 г., при положение, че Украйна остане извън НАТО и запази неутралитет.
Арахамия би трябвало да знае. Той водеше украинската делегация при проведените в два кръга мирни разговори същата пролет в Турция. Руснаците „наистина се надяваха почти до последно, че ще ни извият ръцете да подпишем такова споразумение, за да приемем неутралитет“, спомня си той. „Това беше най-важното за тях. Бяха готови да спрат войната, ако приемем – както Финландия навремето направи – неутралитет и обещаем, че няма да влизаме в НАТО. Това беше ключовият момент.“

Екипът на Зеленски, разбираемо, не се доверяваше на намеренията на Москва. А перспективата да променят Украинската конституция, премахвайки от нея аспирациите на страната към НАТО – записани в нея по нареждане на Джордж У. Буш – несъмнено беше плашеща. Но, каквито и надежди да е имало за договаряне на споразумение, те бяха прекъснати на 9 април, когато Борис Джонсън, тогава британски премиер-министър, посети Украйна, настоявайки за война. БоДжо, според Арахамия, казал на украинците, че те „не трябва да подписват каквото и да било с тях – и трябва просто да се бием“.
Да, нека просто се бием.

Резултатът: много повече месеци боеве, много повече убити, унищожение на украинския физически ландшафт и инфраструктура, крайно обезлюдяване на страната и голяма вероятност правителството на Зеленски да бъде принудено да се задоволи с по-лоши условия за мир от онези, които бяха на масата през 2022 година. Ето това сътвориха „отговорните хора“ в западните коридори на властта.

Както авторът на „Jacobin“ Марко Марчетич отбелязва в неотдавнашно есе, въздържателите отляво и отдясно бяха обявени за подмазвачи на Кремъл и безотговорни глупаци, защото предупреждаваха, че ескалацията ще доведе до това:

„Въздържателите посочиха, че макар Киев със сигурност да има право да се защитава и да се опитва да си върне териториите, завзети от Русия, потенциалните разходи за Украйна от една продължителна война биха били много по-големи от цената на загубената територия.“ Той добавя още:

„През цялото време поддръжниците на мира и въздържанието, както и множество военни експерти, подчертаваха, че пълната украинска победа не е никак вероятна, предвид дисбаланса на военната мощ между двете държави и огромните предимства на Русия при война на изтощение. Страната и нейният народ, предупреждаваха те, може да се окаже, че ще понесат всички тези огромни загуби, само за да бъдат принудени накрая да сключат някакво споразумение за прекратяване на огъня или мир, и то при много по-неблагоприятни условия, отколкото биха получили по-рано.

Опасността винаги е била, че когато американската общественост и политици се уморят от ескалацията и финансирането, Киев ще бъде принуден да преговаря без лоста на военната подкрепа на САЩ.

А „отговорните хора“ са твърдо решени да запазят своите отговорни постове – тоест властта си. Вдясно това означава целенасочени усилия за създаване на ентусиазъм около кандидатурата на Ники Хейли срещу Доналд Тръмп в първичните избори на Републиканската партия. Събирането на средства за Хейли на 13 ноември с цени на билетите от 1000 долара, за което досега не беше съобщено, разкрива именно тези усилия.

Комитетът на домакините представляваше своеобразен списък на „отговорните хора“, които въвлякоха Съединените щати в две безплодни войни през двете десетилетия след 9/11 и служеха като наемни убийци на различни чуждестранни режими и компании. Там беше, разбира се, и Кърт Волкър, посланик в НАТО на кабинета Буш II и специален пратеник на Тръмп в Украйна, който по-късно послужи като ключов свидетел за втория му импийчмънт (помните ли глупавия разговор със Зеленски?).

Волкър беше придружен от рояк Бушови фигури, като Джим Конотън, бившият председател на Съвета за качество на околната среда към Белия дом по времето на Буш II; Андрю Манър от Департамента по вътрешна сигурност на Буш II (и щедър спонсор на Мит Ромни и Джеб Буш); както и ято фигури, свързани с „BGR Group“ – лобистка фирма, предпочитана от редица клиентски държави на САЩ, включително и неапетитни такива като Азербайджан.

„BGR Group“ беше наета също и от базираната в Пекин Xiaomi, за да помогне на китайската компания за електроника в борбата срещу включването ѝ в черния списък на администрацията на Тръмп по подозрения за връзки с китайския апарат за сигурност.

Забележително е, разбира се, че някои от същите тези фигури си проправиха път към управлението по времето на самия Тръмп. Тръмп не пресуши блатото. Този факт повдига сериозни въпроси относно това дали фигура като Тръмп би могла някога да изпълни популистките си обещания. И все пак засега тази тиня се върти около Хейли и я разпознава като техния човек. И това е още една причина да заявим още веднъж: никога, никога, никога Хейли.

Сохраб Ахмари е основател и редактор на списание „Compact“, редактор на „The American Conservative“ и гост-сътрудник на Центъра „Veritas“ за етика в обществения живот към Францисканския университет. Сред книгите му са „Тирания, Inc.: Как частната власт смаза американската свобода – и какво да направим по въпроса“ (2023), „От огън, по вода: Моето пътуване към католическата вяра“ (2019) и „Непрекъснатата нишка: Откриване на мъдростта на траицията в епохата на хаоса“ (2021).

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  30 Ное 2023 9:19ч.

  ники хейти е още по-голямо падение от бай даньо! Освен това е и жена, емоции над разум - пълна трагедия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  30 Ное 2023 9:43ч.

  маика индиика баща от ямаика ето го резултата убиец в рокля

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gosho

  30 Ное 2023 9:58ч.

  Имаш предвид Камала Харис. На Хейли двамата родители са индийци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  30 Ное 2023 10:33ч.

  Споко и тия ще се наиграят. Времето им изтича и понеже вече го осъзнават, пищят и крякат все по-силно. А това само ги закопава все по-бързо. Следващата година процесът на осъзнаване и прочистване в зоната на "златния милиард" ще продължи, а началото на 20225 година ще бележи началото на нова световна епоха, в която еднополюсния свят и едноличната хегемония няма да имат място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шаман

  30 Ное 2023 11:01ч.

  Брях. Ми , то голямо чакане ще падне- 20 225г. Бая годинки ще натрупам до тогава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ясновидец

  30 Ное 2023 14:27ч.

  К'ъв "шаман" си ти бе, коУега?! Нещо си се объркал. Още догодина всичко ще се случат нещата, а от 2025-започва нова епоха. Така че, несамо ще го доживееш, ами и ще имаш време да се насладиш! :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалния вариант би бил администрацията на дедо Джо да повтори мандата си в пълен състав с помощта на BLM и американските пощи

  30 Ное 2023 11:01ч.

  При това да е без политически убийства (например на Тръмп), които да отприщят целителна гражданска война. С други думи - още четири години от същото гниене без посока с взаимно блокиращи се кланове, боричкащи се за контрол над фиктивен президент с малоумно вице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  30 Ное 2023 13:06ч.

  Президентът Тръмп е без алтернатива и затова се ползва вътрешен враг. С Хейли ходът е слаб, и коварен. Статуквото се бори подло, но на американците им е ясна играта с превантивната атака и няма да я бъде и с тази карта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  30 Ное 2023 13:24ч.

  Пропагандата за Хейли се прави с изпитаното средство на лъжата и фалшивото обвинение: напр. поддръжниците на Тръмп са обвинени в дискриминация на чернокожите, обратното на процеса на масова поддръжка и от тях на Тръмп. За жалост "Фокс" поде тази кампания в полза на Хейли. Не случайно отстреляха Такър Карлсон. Политическата им журналистика и на "Фокс" се зарази от поръчковия интерес: https://www.facebook.com/Channel4News/videos/can-nikki-haley-become-the-first-female-us-president-and-will-the-endorsment-by-/1295534307732375/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За САЩ ще е по-добре да дойде на власт Тръмп, но това, което е добро за САЩ е вредно за човешкият вид на планетата Земя

  30 Ное 2023 14:30ч.

  Затова да стискаме палци на демократите. Те знаят как да обменят хегемонията в света срещу несменяемост във Фашингтон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  30 Ное 2023 14:47ч.

  Напротив, полезното за САЩ чрез Тръмп, е полезно и за света, за не-глобалисткия свят. Демократите в сегашната им власт за вредни и за САЩ, и за света. Сегашната власт в САЩ е износена и агресивна. Какво добро може да произлезе от това? Агресивна монополизация на света. Медийните спекулации в полза на Дем. Партия не променят необходимия и необратим процес на многополюсност и отказ от война, който следват Републиканците на Тръмп. В Европа надеждни за тази политика са Унгария и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пролив имени Сталина

  30 Ное 2023 16:16ч.

  Най-доброто за всички нас решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sion

  30 Ное 2023 16:16ч.

  Ники Хейли е empty vessel..Никакъв шанс да е номинацията. Според мен даже няма да стигне финалната права

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  30 Ное 2023 16:59ч.

  И според мен, но се атакува периферията и феминизма. Опитват всичко - явно и подмолно, за са спрат процеса на Възход на Тръмп. И в САЩ, както и тук, стават пробиви и опити за такива чрез соросоидни клонинги. Нашите клонинги на Сорос и ДП са показател за американските: безкритични, апологети на 'всичко американско', не са стъпвали в САЩ, освен служебно, което си е индоктринация, или са виждали САЩ на картинка и понятие нямат от явленията там, затова са ограничени ветропоказатели. Но и това ги затруднява, защото ветровете в САЩ са други, не медийно селектираните от изданията на ДП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пол дъ Ейлиън

  30 Ное 2023 18:31ч.

  Подготвят стадото за ТСВ. Тези циркове са за пред тълпите/стадата. Иначе всяка империя си точи томахавките и лъска нюковете. Само чакат знак от горе и започват да се млатят за кеф на публиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  30 Ное 2023 23:21ч.

  Отново тъпотии и глупости. Автор от ирански произход !?!? Това е напълно достатъчно. Аз казах и повтарям - най-добре ще ви паснат мненията и съображенията на шефовете на Хамас. Те най-истински мразят Израел и САЩ. Едно цитиране от някой по-така вестник - Вашигнтон пост, Ню Йорк таймс, Политико и пр. на някои тезиси от някой Ибн Вожд на Хамас ще са откритие. Не ли ? А НИки Хейли има реални шансове. И просто ще разхвърли Русия, Китай и вся остальная сволоч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хамас. Те най-истински мразят Израел

  02 Дек 2023 9:42ч.

  Тва ся от лиШче ли го написа ? Или импровизираш ? Ако е второто - ще се дърпат уши ! Всеки средно интелигентен наблюдател /ти не се бутай в групата, олигофрен/ знае. ХАМАС са креатури на Израелските служби. ХАМАС бяха създадени от Израел, оставени от Израел да вземат властта в Газа. Подтиквани да разцепят палестинското движение , конфликта с ФАТАХ. Да компрометират палестинците на международната сцена. Да вършат терористични нападения, които да оправдават израелските "отговори"... Точно това става в момента. Големите шефове на ХАМАС разбира се не са нито в Газа, нито на Западния бряг. Те са в хиперлуксозни апартаменти и студиа в Катар, Емиратите, Истанбул... И никаква израелска служба нито ги търси, нито се кани да ги "ликвидира"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  01 Дек 2023 0:37ч.

  Тръмп се бори със зъби и нокти да стане президент, защото като има над 90 обвинения срещу него, това си е реално време в кауша ако не стане президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Николова Илиева

  01 Дек 2023 12:57ч.

  Обвиненията на Тръмп са неоснователни и незаконни. Опитват всичко, за да го сломят, защото не е изгоден на ДД. Ако не бъдат манипулирани изборите както бе с миналите, Тръмп и формално ще е президент. Откраднаха миналите избори, сега мътят нови удари, защото достоен силен родолюбец не им отърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешно сравнение

  01 Дек 2023 8:17ч.

  Тръмп има невероятна ХАРИЗМА сред американците ! В сравнение с него харизмата на Хейли е колкото харизмата на коледната им пуйка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Салемските вещици

  01 Дек 2023 11:33ч.

  Килъри, Нанси ПИлоси, Виктория Нюлъндд и сега тая поредна вещица Ники Хейли. Бааах маа му! А уж навемето са изгорили Салемските вещици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  01 Дек 2023 13:48ч.

  По някое време са спрели и това е резултатът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незадоволени жени

  01 Дек 2023 15:39ч.

  винаги има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пасва

  03 Дек 2023 10:44ч.

  Възторжена физиономия и борчески плам в ястребския взор. Съвременна атлантическа буля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи