Препоръки на водещия американски професор Джеймс Роб за коронавируса

Препоръки на водещия американски професор Джеймс Роб за коронавируса
Джеймс Роб e професор по патология в калифорнийския университет в Сан Диего, един от първите молекулярни вирусолози в света, работили върху коронавируси, първи показал броя на гените, съдържащи вируса. Ето обобщение на неговата информация и препоръките му за коронавируса.

 

 

Снимка: Ройтерс

 

От гледна точка на пандемията, която поставя повече въпроси, от дадените отговори:

 

1. По последни данни, вероятността да се заразите при контакт с вирусоносител е около 1%.


2. Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат опасни за околните) е средно около 12 дни, време през което е доказано, че вируса се намира в секретите на дихателните пътища.


3. Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, но този път на предаване е без съществено епидемиологично значение, защото инфекцията засяга дихателните пътища.


4. В целия свят до вчера /3 март/, по данни на СЗО има над 90 000 заразени и около 3 000 смъртни случая, което прави смъртността около 3%, но ако се има предвид и предполагаемия брой безсимптомни заразени, смъртността на всички, които са инфектирани се предполага, че е около 1%, (данните са все още непълни и поради това не са напълно сигурни).


5. nCoV-19 e по-малко патогенен (агресивен) от предишните епидемии на SARS и MERS в миналото десетилетие, но това го прави по-некотролируем, защото голяма част от заразените са безсимптомни и пренасят заразата, без да знаят, че са заразени, като остават встрани от мерките за превенция.


6. Все още не е ясно дали по-лекото протичане е съпътствано и с по-ограничено разпространение на инфекцията, но може да се предположи, че поради голямото число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за широко разпространение.


7. Най-опасни от епидемиологична гледна точка са лечебните заведения, където се приемат болните с грипоподобни симптоми, защото там емпирично доказания мащаб на разпространение на инфекцията е най-голям.


8. Най-застрашени от тежко протичане с фатален край са пациенти с хронични болести, напр. захарен диабет, сърдечни и белодробни заболявания.


9. Все още липсват окончателни отговори на най-важните въпроси, които поставя всяка вирусна епидемия: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят медицинска помощ?


10. Не е още напълно наясно какъв е обемът на разпространение от човек на човек.


11. Полагат се огромни усилия в световен мащаб, за да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус. Постигнати са голям обем молекулярни познания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за изаботване на лекарства и ваксини, които да предпазват или ограничат инфекцията в носителя. За съжаление, този процес изисква време и докато влязат в клиничната практика (малко вероятно през тази година), може да се разчита единствено на симптоматични средства.

 

 

 

От гледна точка на мерките за профилактика на инфекцията:

 

1. Без ръкостискане!

 

2. Използвайте само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и др. Когато сте на бензиностанция, хващайте ръчката за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.

 

3. Отваряйте врати с лакът или по друг начин, а не с длан. Особено важно е това за обществените и търговски обекти.

 

4. Използвайте латексни ръкавици за еднократна употреба при пазаруване и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.

 

5. Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

 

6. Носете винаги със себе си дезинфектант, вкл. близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бениностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.

 

7. Ако е възможно, кашляйте или кихайте в кърпи за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!

 

8. Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си около 90 пъти на ден, без да го осъзнаваме). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви - тя е само за да не докоснете носа или устата. При нужда използвайте и очила или лицеви шлемове.

 

9. Попитайте ОПЛ за употребата на таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте когато ви е препоръчано няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.

 

10. Този вирус се разпространява в големи капки чрез кашляне и кихане. Това означава, че въздухът няма да ви зарази! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразни средно около седмица - всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Вирусът е предимно по повърхностите и няма да бъдете заразени, освен ако необезопасено лице кашля или киха директно в лицето ви. Този вирус има клетъчни рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система - специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски върху носа, очите или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.
Препоръчва се симптоматично прием на 4000 мг витамин С и 2 таблетки ресвератрол - и двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, но могат да помогнат при начална фаза на заразата. Консултирайте се задължително и с ОПЛ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ей най-.после един умен човек да каже нещо

  04 Март 2020 21:40ч.

  оня нашее генерал само марширува насам натам, все едно че е на фронта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  04 Март 2020 22:43ч.

  Дори и точни съвети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точица

  04 Март 2020 22:51ч.

  2 таблетки ресвератрол или 2 чаши червено с ресвератрол?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  04 Март 2020 23:23ч.

  "Препоръчва се симптоматично прием на 4000 мг витамин С" Този свърхдозата с вит. С за нищо я няма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желязко Желев

  04 Март 2020 23:29ч.

  Не разбирам!От една страна безсимптомно протичане на болеста от друга може да те повтори или потрети.Има ли изработване на имунитет или няма.Щото ако те потрети значи не е изработен имунитет. Препоръките за коронавируси ли са или за ковит 19.Щото разликата е ОГРОМНА. И защо им бе на китайците паническата реакция ако написаното в статията е вярно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нова Инфекциозна болница

  05 Март 2020 12:39ч.

  На вниманието на кризисния щаб за борба с COVID-19 и на бавните реотани от МЗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Докато е време преоборудвайте Правителствена болница в Инфекциозна болница - София! Веднага внесете законопроект в НС за редуциране на двете ненужни корвети (златни маломерни многоцелеви модулни патрулни корабчета за събиране на емигранти и за плашене на гаргите) до нула или поне до една корвета, а с освободените средства от порядъка на един милиард (1 000 000 000) лева или поне половин милиард ( 500 000 000) лева започнете истинска борба с COVID-19, за да оцелее българският народ и за да дадете реален принос за националната сигурност на Р. България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По едно твърдо 2 пъти на ден

  05 Март 2020 12:55ч.

  мед, сусамов тахан, фреш от лимон и малки портокали, парна сауна веднъж седмично, може и два пъти, цените са паднали - по 6 лева на час. Може и от най-старите български сиропи по 3 чаени дневно. И без официозните тивита. Няма грешка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуду

  05 Март 2020 14:42ч.

  Същото може да се коментира за всеки друг вид грип. Паниката е напълно неоправдана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Желязко Желев

  05 Март 2020 14:48ч.

  Всичко е бизнес, драги ми господине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все тая

  05 Март 2020 14:52ч.

  С препоръчаната доза вит. С, можеш само да сгъстиш кръвта си до неузнаваемост и да се споминеш от масиран инфаркт, вместо от коронавирус...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРЕЗРЕЛАТА ВЪЗРАСТ

  06 Март 2020 9:42ч.

  Споко, трябва да се освобождава пространство за младите. За тези над 80 е направо супер изпитание - нещо като сън! Спете си спокойно, хорица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи