Вижте кои държави от Европа плащат доставките на руски газ в рубли, по данни на ТАСС

Вижте кои държави от Европа плащат доставките на руски газ в рубли, по данни на ТАСС

Не става ясно дали все още е валидна позицията на Европейската комисия, че откриването на сметка в рубли в Газпромбанк нарушава режима на санкции на ЕС

Износът на природен газ от Русия за много европейски държави продължава, макар и в по-малък обем от миналата година. След поставянето на условие от руска страна в средата на май, газът да се плаща в рубли - макар и не пряко, а по определена схема - част от европейските страни се отказаха от този вид плащане и съответно от руските доставки.

Други държави от ЕС, и то по-големите, се съгласиха на новата схема за разплащане. А има и държави, които все още обмислят въпроса.

В тази връзка, на основата на официални данни, ТАСС публикува информация за държавите, които към края на юни получават газ от „Газпром“ и по какъв начин се извършва разплащането, както и за държавите, които се отказаха от доставките заради новата схема на плащане.

И така, държавите, които сега не получават природен газ от Русия, или поне не пряко от „Газпром“, са:

България
Дания
Латвия
Финландия
Полша
Нидерландия
Чехия
Литва
Словения
Естония.

За 4 от посочените държави - България, Дания, Латвия и Финландия - доскоро Русия беше основният доставчик на газ, с чийто доставки страните покриваха почти изцяло нуждите си от синьо гориво.

А за Полша и Литва, руските доставки покриваха над половината от необходимите доставки. При останалите от отказалите да плащат в рубли държави, руските доставки преди месец май са били под половината от необходимия им газ.

Има други 4 европейски страни, които към момента още обмислят дали да плащат в рубли руския газ, който при тях е около и над половината от необходимия им. Това са: Румъния, Гърция, Швейцария и Хърватия, също и Белгия, но нейният внос на руски газ е малък.

Държавите, които се съгласиха да плащат за доставките на газ по определената от Русия схема в рубли, са:

Германия
Италия
Франция
Австрия
Унгария
Словакия
Северна Македония

От посочените държави, почти изцяло зависими от вноса на руски газ са Австрия и Словакия, а в голяма степен - Унгария и Германия.

А има и група държави, които Русия разглежда като „приятелски“ и при тях начинът на заплащане на доставките на газ не беше преразглеждан, а те са:

Беларус
Казахстан
Молдова
Армения
Сърбия
Босна и Херцеговина
Турция
Казахстан
Китай (малки обеми спрямо общото потребление)

От изброените „приятелски“ държави без Китай, всички (почти) изцяло разчитат на вноса на газ единствено от Русия, само Турция и Казахстан - в голяма степен.

При така изнесената информация не става ясно дали все още е валидна позицията на Европейската комисия, че откриването на сметка в рубли в Газпромбанк нарушава режима на санкции на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ЕС трябва да се подготви за пълно спиране на доставките на руски газ, и обяви, че идната седмица ще представи мерки за справяне с проблема.

Това става няколко седмици след подобно съобщение от правителството на Германия и задействането на националните кризисни планове в няколко държави, сред които Швеция, Дания и Германия.

Фон дер Лайен съобщи, че 12 държави, включително България, вече са засегнати от намаляването или пълното спиране на руските доставки, които до началото на войната в Украйна задоволяваха 40% от потребностите на европейската икономика и домакинства.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • булгар булгар

  07 Юли 2022 11:02ч.

  Дания Латвия Финландия Полша Нидерландия Чехия Литва Словения Естония. Каква компания само, мощни борци за демокрация и ликвидация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путинофилите са само 23,3%

  07 Юли 2022 16:55ч.

  Информациите на ТАСС и РИА Новости са абсолютни лъжи. Има общо решение на ЕС да се спре добивът на руски газ, тъй че путинската пропаганда е само за промити мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  07 Юли 2022 19:33ч.

  Ма и ти си тъп като кир4о тъпото бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  07 Юли 2022 11:03ч.

  фон дер лайнян трябва да бъде забременена най-после и да отива да си гледа поредното чайве! Управлението на цял съюз не е работа на средно-статистическа домакиня, пък било тя и германска! При положение, че цял живот само си ражадала, не виждам никаква причинаи смисъл да бъде поверено урпавлението на ЕС в ръцете на тая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехехехехе...

  07 Юли 2022 11:21ч.

  Тази тевтонска утроба след властването й в Бундесвера бе го оставила в плачевно кадрово и материално-технически. Същата ще е съдбата на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  07 Юли 2022 12:40ч.

  И да я замести Тихановская!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавите, които се съгласиха да плащат за доставките на газ по определената от Русия схема в рубли, са: Германия Италия Франция Австрия Унгария Словакия Северна Македония

  07 Юли 2022 11:11ч.

  От изброената група, Холандия има собствен добив, а Дания внася от Норвегия, а в останалите на власт са тъпанари със сертификати за посещавани харвардски курсове по ограмотяване или са били слушатели в Шваб Шулето, за да станат и в единия и в другия случай послушковци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Юли 2022 11:16ч.

  Нагла, миризлива, безочна ...... жаба, дето ръководи ЕС към самоунищожение и има наглостта да призовава хората за икономии от храна, вода и енергия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 07 Юли 2022 11:16ч. Нагла, миризлива, безочна ...... жаба, дето ръководи ЕС към самоунищожение и има наглостта да призовава хората за икономии от храна, вода и енергия !

  07 Юли 2022 11:35ч.

  Призовава и за задължително третиране с новите иРНК буламачи независимо, че файда - йок, а вредите ще са ясни след 10-на години, за да може съпругът й да захлеби солидно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Юли 2022 11:39ч.

  Тази информация е без значение за българите. Те само могат да гледата снимката и да цъкат с език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Юли 2022 12:59ч.

  Малей...като гледам кои са приятелите на Матушката...и тукашните копейкаджии много искат и България да се нареди в тоя списък. Ми то все провалени и бедни държави, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдателят и тиквата, няма ли да ходите да си взимате пенсиите? Постоянно висите в този сайт и ще пропуснете пенсията си!

  07 Юли 2022 13:06ч.

  Дребните тролски трохи, които ви подхвърлят няма да стигат с тази инфлация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путинофилите са само 23,3%

  07 Юли 2022 17:00ч.

  Сред тая силно токсична путиногенна среда е задължително да има и прояви на антидот. Все пак путинофилската вакханалия тук изобщо не означава, че и в реалния живот е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Гледащият" папагал с откраднат ник на Наблюдателя

  08 Юли 2022 12:38ч.

  пак се е разкрякал и се прави на виждащ...Хайде къш, птицо глупава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lorell Morell

  07 Юли 2022 14:00ч.

  Само като видиш първия списък и ум да ти зайде! Смесица от соц колонии, нео-американски колонии, бивши или изконно руски територии и откровено либерастки центрове. Вторите са същата пасмина, но засега при тях надделява инстинкта за самосъхранение, дори и това да трае само още месец-два. После гасят лампите и се местят в землянки. Връщане към базисните неща в живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  07 Юли 2022 14:02ч.

  И какъв беше проблемът да си направим договор за руския газ в по-големи обеми и да го препродаваме на останалите глупаци в ЕС. А сега се наредихме в списъка с глупците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  07 Юли 2022 15:36ч.

  Че не сме суверенна държава, а ни управляват отвън?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Юли 2022 16:22ч.

  Време е да се научите да живеете без природен газ. Газпром затваря крана на 11.07 и повечето експерти са убедени, че повече няма да бъде отворен. :)) Нема значение кой как плаща в Европа. Тая зима газ нема да има ! Дори има рима... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  07 Юли 2022 20:21ч.

  Менте на припек

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод

  07 Юли 2022 16:41ч.

  Колониите,слугити на слугите не получават.Кирчо дали вече подготвя бягство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавите, които се съгласиха да плащат за доставките на газ по определената от Русия схема в рубли

  08 Юли 2022 9:00ч.

  И кел файда? Да не би да получават газ от Русия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи