Видео от разказа на шефа на ДАНС за контрабандните канали, Асен Василев, Петя Банкова, Живко Коцев и скъпите подаръци на паркинга на парламента

Видео от разказа на шефа на ДАНС за контрабандните канали, Асен Василев, Петя Банкова, Живко Коцев и скъпите подаръци на паркинга на парламента

Публикуваме видео от изложението на Пламен Тончев, шеф на ДАНС пред парламентарната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция „Митници“ и ролята на Асен Василев в тях. Тончев разказа за фабрики за нелегални цигари, подкупи, предавани на паркинга пред парламента и много връзки в МВР и "Митниците". Стефан и Марин Димитрови, които са арестувани за контрабанда са осигурявали политически и полицейски чадър над каналите чрез контактите си с Петя Банкова, шеф на Агенция "Митници", нейният заместник Людмил Маринов​​​​​, Живко Коцев, главен секретар на МВР и Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи. Ето какво каза Тончев за бившия финансов министър Асен Василев:

Ние имаме установена само една комуникация между министъра на финансите (Асен Василев) и Стефан Димитров (арестуван за контрабанда) и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР - Хасково. Буквално последните дни преди реализацията на Държавната агенция "Национална сигурност" на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция "Митници", но не се стигна до такова назначение. 

 На въпрос Тончев отговори, че спестява 90% от информацията, която има заради следствените действия и намекна, че Банкова нарочно проваля гледането на мярката по ареста си, чрез болничните на адвокатката си, за да се падне на подходящи съдии, които също протичали в разработката.

 

 

Ексминистърът на вътрешните работи Бойко Рашков запознал вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови. Обвинените баща и син, кадрували в МВР, твърди Пламен Тончев. Те имали влияние и върху назначенията в "Митниците". Петя Банкова назначавала, когото те ѝ кажели, съобщи Тончев. Според него тя е била в "доверителни отношения" със Стефан Димитров.

По време на изслушването стана ясно, че от средата на 2022 г. ДАНС има информация за организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда, като нейни лидери са задържаните Марин и Стефан Димитрови. Тяхната дейност била да осигурява коридор през най-големите гранични пунктове в страната за нелегален внос и износ на стоки. Димитрови са имали влияние в МВР, митниците и съдебната система, каза пред комисията Пламен Тончев, като добави, че те се познавали с Бойко Рашков от поне две години и половина. Той добави, че има данни баща и син Димитрови са поддържали контакти както с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев (от времето, в което Коцев оглавява ОД на МВР в София), така и с други служители, сред които Венцислав Кирчев -към онзи период директор на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, и Петър Субев - директор на Гранична полиция "Аерогари". По думите на председателя на ДАНС основната роля на Димитрови в контрабандния канал е да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности, с цел осигуряване на протекция. В замяна, лицата от държавните структури, получавали възнаграждения или им е осигурявано кариерно израстване.

Никола Николов - Паскал е имал съществено влияние в контрабандния канал, което е установено със СРС.

"Той се явява незаобиколим фактор в страната и региона за производството и контрабандата на нелегални цигарени изделия", каза председателят на ДАНС. По думите му Паскал се е ползвал с протекция на изпълнителната и съдебната власт. Информацията е предоставена на прокуратурата.

Председателят на ДАНС добави, че в Стефан Димитров са открити показания на анонимни свидетели по разработката. По данни на агенцията в момента Паскал работи с гражданин на Турция, за което се знае, че осигурява контрабандни канали на всякакви стоки, включително и наркотици през граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово".

В началото на 2024 г. Никола Димитров създава нов канал контрабанден канал за внос на нелегални цигари от Турция. До този момент е имало и нелегални фабрики на територията на България. През февруари камион с нелегални цигари преминава през българо-гръцката граница. Те били скрити под кутии със замразени тестени изделия, а шофьорът е български граждани - установява проверка на властите в Румъния. След това маршрутът на канала е променен.

Тончев съобщи, че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация, касаеща дейността на Агенция "Митници". По думите му тя е била преназначена към структура на ДАНС в Благоевград, но отказва да заеме този пост и напуска.

Установено е по категоричен начин, че Стефан Димитров е осигурил доверителни отношения с директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, нейният заместник Людмил Маринов и главният секретар на МВР Живко Коцев.

По думите на председателя на ДАНС Банкова, Маринов и Коцев са получавали "дарове" от Стефан Димитров за извършените от тях действия или бездействия на паркинга на парламента в София. ДАНС е разполагала с данни за предстояща нова такава среща на 3 април, денят на акцията в митниците. Тогава се очаквало тримата да получат материални облаги с цел "обезпечаване на изградения контрабанден канал". Сигнал ДАНС изпраща до Комисията по противодействие на корупцията, която извършва действия по претърсване в условията на неотложност. В Стефан Димитров са открити големи суми пари в лева и евро. В същия ден в село Црънча е открит камион с нелегални цигари. Водачът и собственик на камиона е същият, който е установен при проверката в Румъния.

 

 

 

Коментари

 • Кой и защо ликвидира могъщият ни Булгартабак?!

  17 Апр 2024 9:45ч.

  Тютюневата индустрия на България беше на първо място в света! С най-добрите тютюни като сортове, с най-добрите ароматни и качествени цигари в света! Индустрия за милиарди! Кой унищожи и защо могъщият Булгартабак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Red

  17 Апр 2024 9:53ч.

  Тютюна го угроби ДПС! Утрепа поминъка на своя електорат, за да ги държи на къса сиджимка. По принцип България загина много преди 10.11.1989 г. Партийните ненаситни велможи искаха от всичко и по много. Партията им се беше превърнала в котило на кариеристи и дегенерати жадни за власт. Сега имаме същата конфигурация - ако искаш да КРАДЕШ ставаш верен съратник я на ГЕРБ, я на ДПС, я на ПП, има хляб и у БСП (Корни бая парА прибра токато министерстваше)... та разпадът е започнал още през 70-те...и вече приключва...Бога да пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  17 Апр 2024 11:03ч.

  Хаххаха, получи ли някой цент за написаното?? ДПС унищожиха тютюневата индустрия това е ясно!! А защо тръгна да пишеш че видиш ли България била се унищожила много преди 10.11.1989г.?? Таково чудо, далавери, кражби, ограбвания насилия върху хората на всякъде на работата, по пътищата и личния им живот по времето на социализма е имало в началото му през 50 години , но след това от де ги измисляте тия лъжи ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цигарите днес са пълен боклук - има всичко, но не и тютюн!

  17 Апр 2024 9:49ч.

  И опасно тровят всички пушещи със съдържание от боклуци и какви ли не "подобрители" предизвикващи стерелитет и унищожаващи младото поколение - бъдещето на народите. Гадовете, унищожители на истинското тютюнопроизводство и хубавите цигари за удоволствие, както и всички контрабандисти - щастливи ли сте с милионите, наядохте ли се, напихте ли се, наеб@хте ли се върху страданието на бедните и децата?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеевски е и пил, и ял!

  17 Апр 2024 16:05ч.

  И никога не е живял!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Апр 2024 9:57ч.

  които доиде на власт и сменя ченгетата защото знаят кои какви ги е вършил и в един прекрасен момент ще излезе нещо неприятно затова не гласувам защото не вярвам на никои всички са еднакви докопат се до кокала и не пускат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  17 Апр 2024 12:23ч.

  До вчера си мислех, че Джаро и Иво Андонов стоят зад контрабандата, а те били байТанас и буля Асеня! ☹️ Много съм тъп!🥴

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лошотия

  17 Апр 2024 11:16ч.

  Тия от ПП и ДБ горките смятаха че ще управляват дълго и затова се разпасаха по всички линии.Но по стечение на обстоятелствата хитрата лисица Борисов пак си изигра картите.И добре че така се получи.Иначе тези аматьори и мошеници щяха съвсем да се разпищолят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  17 Апр 2024 13:07ч.

  Това за унищожаването на тютюневата индустрия преди 1989 г. е написано направо за кретени, или в най добрия случай за младежи, които нямат понятие по въпроса преди 89 г.! Загробването е след1992/ 94 г., но историята е дълга! Сегашните тютюни нямат нищо общо с нашите качествени тютюни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше едно руско видео със стари наши цигари

  17 Апр 2024 16:09ч.

  И Шипка имаше даже! С филтър, без филтър, качество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  18 Апр 2024 7:25ч.

  Обадили се веднъж на Асен Василев, нищо не произлязло от разговора, но и той в ОПГ?! Какъв е извода - не вдигай телефона на никого! Защото може да ти се обади всеки бандит с точно тази цел - за да обясни, че имаш нещо общо с него...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Апр 2024 19:42ч.

  Тютюневата индустрия я загроби Найки, Адидас и фитнеса. С известна отсрочка -да могат БАТ и РЕЕМСТА да направят "бездимни" цигари и да ти ги рекламират кат почти здравословни. А там няма значение кви сортове е тютюна и изобщо нещо расло ли е на корен в синтетиката.Между другото никой не громи пурите и тютюна за лула ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Апр 2024 19:49ч.

  Моделът е същия по който Дюпон (заради найлоновите въжета) и цигарената индустрия преебават марихуаната(конопа)-по това време консумирана от маргинална група...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи