"Вашингтон Поуст": САЩ са в прокси война с Русия. В нашите медии алтернативните гледни точки липсват

"Вашингтон Поуст": САЩ са в прокси война с Русия. В нашите медии алтернативните гледни точки липсват

Кадър от видео, публикувано от пресслужбата на руското Министерство на отбраната, показващ руски служещи в Мариупол, Украйна, на 22 май 2022.

Катрина Ван Ден Хювел, Ukraine war discussion should not be immune from debate - The Washington Post

Време е да преразгледаме ортодоксалното виждане за войната в Украйна. Започва четвъртият месец от незаконното и брутално нахлуване на Русия в Украйна, а влиянието му върху Европа, глобалния Юг и света е вече дълбоко. Свидетели сме на зараждането на нов политически /военен/ световен ред. Действията във връзка с климата са отложени поради нарасналата нужда от изкопаеми горива. Недостигът на храна и търсенето на други ресурси вдигат цените нгоре и пораждат широкоразпространен глобален глад. А световната бежанска криза – с най-много международни бежанци и вътрешно преместване на хора от Втората световна война – поставя огромни предизвикателства.

Освен това, колкото повече се проточва войната в Украйна, толкова по-голям става рискът от ядрен инцидент. Администрацията на Байдън и нейната стратегия за „отслабване“ на Русия с мащабни доставки на оръжие, включващи и противокорабни ракети, наред с разкритията за американска разузнавателна помощ за Украйна, дават ясно да се разбере, че Съединените щати и НАТО са в прокси война с Русия.

Не трябваше ли последиците, опасностите и многостранните разходи на тази война да са централна тема за медийно отразяване, както и за информирани анализи, дискусии и дебат?

Но това, което излиза от медиите и от политическите власти, в по-голямата си част са едностранчиви и дори несъществуващи публични дискусии и дебат. Сякаш живеем в това, което журналистът Мат Таиби нарече „интелектуална зона забранена за полети“.

Онези, които се разграничиха от правилната линия за Украйна, са редовно изключвани от големите корпоративни медии или маргинализирани – със сигурност рядко допускани. Резултатът е, че алтернативните и балансираните виждания и гласове сякаш не съществуват. Не би ли било по-здравословно да имаме по-голямо разнообразие на гледни точки, история и контекст, отколкото „предубедени пристрастия“?

Онези, които говорят за историята и предлагат контекст за ускоряващата роля на Запада в трагедията на Украйна, не оневиняват Русия за криминалната атака. Подобно мислене в реториката на интелектуалната зона забранена за полети, наложи демонизирането на изтъкнати фигури като Ноам Чомски, професор Джон Миършаймър от Чикагския университет и бившия американски посланик Час Фриймън, както и мнозина други, които бяха заглушени, защото повдигнаха убедителни аргументи и привнесоха така нужния исторически контекст, за да бъдат разбрани причините за тази война.

В нашата крехка демокрация цената на несъгласието е относително ниска. Защо тогава няма повече личности в тинк танковете или в академичните среди, медиите и политиците, които да подлагат на критика правилния политико-медиен наратив на Съединените щати? Не си ли струва да се пита дали изпращането на все повече оръжия на Украйна е най-мъдрият подход? Прекалено ли е да се иска повече спор и дискусия за най-добрия начин за избягване на ядрен конфликт? Защо неконформистите са оплювани без причина, дори и когато в тяхна подкрепа има неоспорими исторически факти, като ролята на националистите, крайнодесните и да, неонацистките сили в Украйна? Фашисткото или неонацисткото възраждане е токсичен фактор в много страни днес, от европейските до Съединените щати. Защо толкова често украинската история се игнорира и дори отрича?

Междувременно, както отбеляза един бивш генрал от морската пехота, „войната е рекет.“ Американските военни конгломерати са се подредили на хранилката. Преди войната да свърши много руснаци и украинци ще умрат, докато Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman ще направят състояние. В същото време новинарските програми преливат от „експерти“ и „специалисти“ – или по-точно служители на военните комплекси, представящи се за консултанти – чиито настоящи работодатели и клиенти не са известни на обществото.

В нашите телевизори, интернет екрани или в Конгреса обаче алтернативните гледни точки са отразени съвсем слабо – сдържаните гласове, които не са съгласни с тенденцията компромисите да бъдат разглеждани като отстъпление, но разчитат на упоритата и твърда дипломация за постигане на примирие и преговорни решения, които да осигурят на Украйна превръщането в суверенна, независима, възстановена и просперираща страна.

„Кажи ми как ще свърши това“, попита генерал Дейвид Петреъс журналиста от "Вашингтон Поуст" Рик Аткинсън в първите месеци на близо десетгодишната война в Ирак. Слагането на край на сегашната война изисква ново мислене и преразглеждане на ортодоксалните възгледи на тази епоха. Както уважаваният американски журналист Уолтър Липман веднъж отбеляза, „Когато всички мислят еднакво, никой не мисли много.“

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: www.washingtonpost.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  26 Май 2022 15:53ч.

  Незаконното и брутално според вас нахлуване, е съвсем законно и небрутално, защото за 22 години нищо не успяхте да вденете от предупрежденията на Русия. Ама хората нямат намерение вечно да търпят хаховци и интриганти, тъй че сега не ривети, га ви млатят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неудачное фото

  26 Май 2022 17:17ч.

  Излиза, че в Украйна има поражения върху жилищни квартали. Да бяхте обяснили, че в панелките са се криели нацисти с натовско оръжие. Иначе може да си помислим нещо, което не трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Май 2022 21:03ч.

  савецк. товаришчи са помислили за този вариант, и затова имат отговор, разрушенијата са причинени нарочно от укр. армија, за да обвинјат (честните, отговорни, съзнателни )руски окупатори. За тези, којто не се съгласјават 100% с това, има кауш, глоби, съд, наказателни колонии и т.д. В ЕС нјакои си мислјат, че динозавър може да се опитоми с молитви

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти съмняваш ли се, че са го правили?

  29 Май 2022 20:58ч.

  ????????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а нjакои други си мислjът

  29 Май 2022 21:01ч.

  разни нешта за възрастни хора, които пишат на своя азбука. Потърсете нещо за "Белия Лъв" (в учебника на Шипковенски).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В нашата крехка демокрация цената на несъгласието е относително ниска.

  29 Май 2022 20:57ч.

  Питайте ония, които демонстрираха срещу изборната измама в САЩ на 6 януари 2021. Десетки са още в единични килии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи