"Вашингтон Поуст": Доларът е нашата суперсила, а Русия и Китай я заплашват

"Вашингтон Поуст": Доларът е нашата суперсила, а Русия и Китай я заплашват

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин на срещата им на върха в Москва във вторник

Автор: Фарид Закария, washingtonpost.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-интересният резултат от тридневната среща на върха между Владимир Путин и Си Дзинпин получи ограничено медийно внимание. Описвайки разговорите им, Путин каза: „Ние подкрепяме използването на китайския юан за разплащания между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка.“ По този начин втората най-голяма икономика в света и нейният най-голям енергиен износител активно се опитват да намалят господстващото положение на долара като основа на международната финансова система. Ще успеят ли?

Доларът е суперсилата на Америка. Той дава на Вашингтон неоспорим икономически и политически мускул. Съединените щати могат да забиват санкции на държавите едностранно, изолирайки ги от големи части на световната икономика. И когато Вашингтон харчи на воля, той може да бъде сиурен, че дългът му, обикновено измерващ се трилиони, ще бъде изкупен от останалия свят.

Санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, в комбинация с все по-конфронтационният подход на Вашингтон към Китай, създадоха перфектната буря, в която Русия и Китай засилват стремежа си да се диверсифицират извън долара. Техните централни банки държат малка част от резервите си в долари, а по-голямата част от търговията помежду им се разплаща в юани. Те също така, както отбеляза Путин, правят усилия да привлекат и други страни да ги последват.
Администрацията на Байдън провежда икономическата война срещу Русия крайно ефективно, изграждайки коалиция в подкрепа на Украйна, която включва почти всички развити икономики в света. Това поставя затруднение да се избяга от долара към други ценни и стабилни валути, като еврото, паунда или канадския долар, защото тези държави също се противопоставят на Русия.

Това, което може да бъде остър обрат в ролята на долара, е решението на президента Доналд Тръмп от май 2018 г. да излезе от Иранската ядрена сделка и да наложи санкции. Европейският съюз категорично се противопостави на този ход, тъй като господството на долара означаваше, че Иран незабавно ще бъде изключен от голяма част от световната икономика, включително от търговските си партньори в Европа. Жан-Клод Юнкер, тогава председател на Европейската комисия, предложи засилване международната роля на еврото, за да защити континента от „егоистичната унилатералност“. Комисията набеляза път за постигането на тази цел.

Това не се случи. Остават твърде много фундаментални съмнения относно бъдещето на самото евро. Доминацията на долара е здраво вкопана, поради множество основателни причини. Глобализираната икономика има нужда от една единствена валута, за да бъде лесна и ефективна. Доларът е стабилен, можеш да го купувап и продаваш по всяко време и той се управлява основно от пазара, а не от капризите на правителството. Поради това и усилията на Китай да разширят международната роля на юана не проработиха. По ирония, ако Си искаше да причини огромна болка на Съединените щати, той трябваше да либерализира финансовия си сектор и да направи юана реален съперник на долара, но това би го завело в посоката на пазара и отварянето, които са противоположни на неговите вътрешни цели.

Предвид на всичко това, превръщането на долара в оръжие през последните десетилетия принуди множество важни страни да търсят начини да не изпаднат в положението на Русия. Дялът на долара в глобалните резерви на централните банки падна от приблизително 70% преди 20 години, на по-малко от 60% днес, и продължава стабилно да пада. Европейците и китайците се опитват да изградят международни системи за плащане извън доминираната от долара SWIFT система. Саудитска Арабия флиртува с идеята да продава петрола си в юани. Индия урежда повечето си покупки на нефт от Русия в недоларови валути. Дигиталните валути, които бяха проучени от повечето държави, могат да бъдат друга алтернатива. Всъщност китайската Централна банка създаде такава. Всички тези алтернативи са по-скъпи, но последните няколко години би трябвало да са ни научили, че държавите са все по-склонни да плащат, за да постигнат политическите си цели.

Продължаваме да търсим единствения заместител на долара, но такъв няма да има. Възможно ли е обаче тази валута да претърпи хилядократно отслабване? Това изглежда доста вероятен сценарий. Писателят и инвеститор Ручир Шарма посочва: „В момента, за първи път, по мои спомени, ние имаме международна финансова криза, в която доларът по-скоро отслабва, отколкото се засилва. Чудя се, дали това е белег за предстоящи събития?“

Ако е така, Америка би трябвало да се обезпокои. Миналата седмица писах за лошите геоплитически навици, които Вашингтон е развил поради неоспорвания си еднополярен статут. Това поведение е още по-вярно в икономически аспект.

Политиците на Америка свикнаха да харчат, без привидно да се притесняват от дефицитите – публичният дълг се е увеличил пет пъти, от около 6,5 трилиона долара преди 20 години до 31,5 трилиона днес. Федералният резерв реши серия от финансови катастрофи като надхвърли баланса си с огромните 12 пъти, от около 730 милиарда преди 20 години на 8,7 трилиона долара днес. Всичко това работи само поради уникалния статут на долара. Ако това изчезне, Америка ще се изправи пред равносметка, каквато не е правила никога преди.


Източник: washingtonpost.com

 

 

 

 

 

Коментари

 • емигрант

  01 Апр 2023 9:36ч.

  ДА СИ ПРИБЕРАТ НЕНУЖНИТЕ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ХАРТИЙКИ И ДА СИ ПОЛЗУВАТ ЗА НЕЩО ДРУГО'

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вашингтон Поуст": Доларът е нашата суперсила, а Русия и Китай я заплашват

  01 Апр 2023 12:08ч.

  Мръсници, как смеят! Хахахахахахаха ах

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вашингтон Поуст": Доларът е нашата суперсила, а Русия и Китай я заплашват

  01 Апр 2023 12:12ч.

  Мръсници, как смеят! Хахахахахахаха ах

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро!

  01 Апр 2023 12:13ч.

  Скоро американците ще ходят боси по асфалта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @емигрант 01 Апр 2023 9:36ч.

  02 Апр 2023 9:34ч.

  малката маймунка, говорителката на Байдън вчера съвсем сериозно заяви, че опитите за подкопаване на американския долар е сериозно нарушаване правата на американските граждани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  03 Апр 2023 8:07ч.

  не ми обиждай неграмотното лесбийче чернилче, назначено по разнообразие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГражданинНаРепубликата

  03 Апр 2023 11:54ч.

  Да се разбира правата на американски граждани ознава, всички нации и граждани на света са тяхни роби, всички ресурси и полезни изкопаеми са американски, но временно се намират на друга географска позиция. Нагли и арогантни човечета. Докато тази федерация не се разпадне, няма да има спокойствие по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашата суперсила

  03 Апр 2023 23:19ч.

  пък е рублата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адддд

  01 Апр 2023 10:10ч.

  на наглоамериканците им е много и 1 долар целогодишна заплата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Апр 2023 10:29ч.

  Това признание е добро... нашата "суперсила" е хартията и холивуд ? Дойдохме си на думата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доларът - суперсила?

  01 Апр 2023 23:16ч.

  Той не струва дори хартията на която е напечатан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Апр 2023 10:32ч.

  Една лъжа вирее до тогава, докато има кой да вярва в нея... една валута съществува до тогава, докато има желаещи да я използват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зико

  01 Апр 2023 11:50ч.

  Добре, че се намери политик да им се изправи насреща на тия самозабравили се кравари, дето искат да командват целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rudens

  01 Апр 2023 12:08ч.

  Надявам се най-сетне Русия и Китай, да завършат стратегическата цел на Й.В.Сталин след Втората Световна Война, заради която изгуби живота си ! Защото САЩ са "колос" на глиненни крака, който ще се срути като Вавилнската Кула описана в Библията, след като им се източи кръвта от загнилото им тяло. А именно трябва да им се блокира фалшивата финансова система, крепяща се на тази измислена валута, не струваща дори парите . . .вложени за изработката и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАМАТА

  01 Апр 2023 13:21ч.

  Европейците и китайците се опитват да изградят международни системи за плащане извън доминираната от долара SWIFT система. === Ти да видиш! И руснаците и те вдигнали крак да ги подковават. === Работата не е до SWIFT, защото преди него банковите транзакции се извършваха чрез телексни съобщения. Важното е кои банки участват в SWIFT, заради възможността за извършване на клирингови операции. SWIFT без участващите банки е нищо. Русия, Китай и ЕС отдавна си имат собствени системи за банкови съобщения. Но без банки-кореспонденти работата не става. Затова проблеми с разплащания между РФ и Китай няма да има, защото в разплащанията, в каквато и да е валута, участват лоялни техни банки, неподчинени на Световния хулиган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  01 Апр 2023 13:28ч.

  Прочетохте ли внимателно:31,5 трилиона дълг ! Не мога да си представя това колко фалита са? И тези ще се опитват да командват света !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами това на практика е сумата, с която останалия свят ги е издържал през годините

  01 Апр 2023 13:32ч.

  Така всички ние сме заплащали ~40% от световната консумация на всичко да бъде осъществявана от САЩ. В биологията подобни взаимоотношения се наричат паразитизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  01 Апр 2023 18:53ч.

  долу горе 100 000$ дълг на всеки САЩ гражданин.80% от икономиката на САЩ е услуги.Пострижка в САЩ 50$ в бг 5лв.Дългът на САЩ НЕ МОЖЕ да бъде изплатен.Отдавна САЩ не са първа икономика.Освен това 31трлн.$ е ЯВНИЯТ ДЪЛГ.Има и скрит дълг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялата статия във вид на картинка

  01 Апр 2023 13:46ч.

  през погледа на китайците: https://pbs.twimg.com/media/Flp94soWAA4ikIL?format=jpg&name=medium

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  01 Апр 2023 14:40ч.

  на 15 август 1971 г., Ричард Никсън отменя златното покритие на долара - и това е денят, в който е роден неолиберализмът. фашагите от САЩ имат $32 000 млрд. външен дълг - ползвали са чужд труд, стоки и услуги срещу зелени хартийки без златно покритие, и някой трябва да им го изплаща ! а това може да стане само чрез целенасочени заплахи с Русия и принуждаване да им купуваме оръжието, което е многократно по-скъпо, но по-неефективно от руското /при военна експлоатация и поддържане/...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай шиле

  01 Апр 2023 16:12ч.

  Е тава ли нгие демокрацията бе.. за они мои за сите други не..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Афи

  01 Апр 2023 17:18ч.

  По същият начин и ние трябва да заявим,когато ни натискат за еврото,с цел да ни лишат от нашето левче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валери

  01 Апр 2023 18:17ч.

  Доларът вече оттича в канала, братя мерикани, свиквайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-разно посочни интереси

  01 Апр 2023 19:14ч.

  Не съм убеден,че Китай има интерес от изчезването на долара.Съществуването му е косвен данък богатство.Плащат най вече богатите.Плащат разбира се и бедните.Кой колко не съм правил сметки но ако някой направи груби сметки ще е интересно.Давам пример;Норвегия продава нефт и трупа ''богатство'' 1трлн$ суверенен фонд.В $ ,в акции дето никога няма се изплатят и т.н балони т.е нефт днес срещу цветни балони.Т.н зелена икономика е абсурд,нон сенс,но е инструмент да натиснем примерно Норвегия да продаде нефт за балони днес а не да го държи за утре когато ще има нужда.Китай?На колко възлиза сумарният му дълг?Ако долара се обезцени с 20% дълга му ще падне с 20% така че???С.Арабия,Русия,Ангола,Новегия,Австралия,Бразилия т.е тези които имат перманентни положителни търговски баланси с 100ци млрд+ ОТ ИЗНОС на СУРОВИНИ /на сур.богатство/са големите губещи.Не случайно повечето губещи са в БРИКС.Не случайно Китай е в БРИКС но е повече спирачка отколкото мотор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  02 Апр 2023 12:25ч.

  Без съмнение Китай беше заинтересован от американските си клиенти. Но всяко нещо с времето си (и с мярката си). След последните събития вътре в самото ръководство на китай, след като няколко пъти китайците оказаха изобщо да вдигнат телефона звънящ откъм вашингтон и след като американците не си плащат дълговете навреме, дали останаха причини те да са увжаван търговски партнцор - както за китай, така и за другите държави? За нас, европейците търговията с америка се оскъпява от транспорта, а когато продаваме- сащ налага спирачки. Всичко в сащ работеше, докато водеха победоносни войни. Но и това е на привършване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  01 Апр 2023 21:10ч.

  United States Central Bank Balance Sheet - 2023 Data - 2002-2022 Historical

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  02 Апр 2023 23:39ч.

  Това момче е говореща глава на либералите в CNN. Извън всички дрънканици за готини долар, там затеупана стои една фраза - 1000 / хиляда / пъти обезценяване на долара ни чака. И това го знае всеки завършил втори курс икономика. ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ ВОДИ ДО ИНФЛАЦИЯ (обезценяване). За домашно - проверете колко е напечатана ФЕД за последните 2-3 години. Жокер - повече от създаването на долара като валута. Колко повече - който не се лени да потърси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  04 Апр 2023 9:43ч.

  Хахаха руплата върви яко надолу, те долара щели да свалят. Вижте си кочината, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  04 Апр 2023 10:38ч.

  Сега става ли вече ясно, защо не трябва да бързаме с приемането на Еврото? Изобщо! Доларът потъва и това е закономерен процес, иницииран и базиращ се на усилията на администрацията на БайГън, да съсипе самите САЩ, унесен във войната си срещу Русия и Китай. Западните валути също ще повлекат крак, ако ЕС и останалите васали не прогледнат и не разберат, на къде всъщност ги влачи САЩ. Ако успеят на време да се еманципират, все още могат да минимизират щетите, ако ли не, то тогава всички ни чакат много тегави времена... Епохата на господството на САЩ и "колективния Запад" приключи и който не го е разбрал, играе с губещи карти. Толкова е просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  04 Апр 2023 10:41ч.

  Тия неадекватници, до кога искрено ще вярват, че целият свят трябва да им се подчинява и че трябва да работи само за тяхното благо, докато те безнаказано си въртят далаверата и се опитват да мачкат всеки, който си позволи лукса да им се опълчи?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАМАТА

  09 Апр 2023 20:54ч.

  Глобализацията искала единна валута? Сирьозну? Ами да въведат отново златното покритие на валутите и тогава всяка валута ще е "долар". Ама не им държи халката, защото нямат толкова големи златни запаси. Затова пък имат хартийки не на килограм, а на килотон. След като изтъркаляха будалите с Бретан УУдското споразумение, те фактически превърнаха долара в основната световна валута, при това, без покритие, но с обещание за щастие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратена

  11 Апр 2023 13:32ч.

  Най-после ще се събудят от дълбоката хипноза. Радвам се за тях! Не може да живеят вечно за сметка на другите. Някой ден идва сметката! Така върви животът. Обещанията за светло бъдеще и пишман демокрация са за боклука! Време е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи