ВАС даде зелена светлина на "Златен век". Ще се съобразят ли институциите със закона?

ВАС даде зелена светлина на "Златен век". Ще се съобразят ли институциите със закона?
Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението от 6 ноември 2020 г. на Административен съд – София град, с което бе отменено постановеното от строителния контрол (ДНСК) спиране на строежа на високата сграда в столичния квартал "Лозенец". Според ВАС заповедта на началника на ДНСК за спиране на строежа е незаконосъобразна. И няма как да бъде друга, при положение, че бе издадена под политически натиск – за всички в ДНСК винаги е било ясно, че строежът „Златен век“ е напълно законен и винаги са потвърждавали това.

 

Казусът „Златен век“ ще остане в историята като пример за това как политиците притискат бизнеса в България – чрез държавни институции, безкрайни проверки, опити за демонстриране на превъзходство, произвол. И всичко това - по едноличното желание на „силния на деня“.

 

В тази ситуация „Златен век“ бе изкупителна жертва на една дълбоко корумпирана управленска система, в която управляващите показаха нагледно как действат в разрез със закона и собствените си нормативни уредби, само и само да задоволят интересите си.

 

Интересното в случая е, че явно заради избора на АРТЕКС да защитават правата си само и единствено в съда и да не влизат в преговори с политици, политическата опозиция на ГЕРБ също реши да яхне скандала, ставайки съучастник на Борисов в налагането на беззаконието и поредния опит за унищожаване на българския бизнес.

 

Иначе няма логика „опонентите“ на Борисов да защитават произвола, чрез който той управляваше! А голяма част от т.нар. „опоненти“ стартираха предизборните си кампании именно пред „Златен век“. Вече е очевидно, че всички те получиха своите политически дивиденти от това, но е време да попитаме – дават ли си сметка какво причиняват на българския бизнес? На хората, които все още не са се отказали да работят в България по законите и правилата, които същата тази държава е определила за тях?

 

Очевидно е, че за политиците „Златен век“ е трибуна, от която черпят своите политически дивиденти, но и на която най-добре си личи принципността и ценностите им. Мая Манолова е чудесен пример за това как хем уж ръководи Комисия за ревизия на управлението на Борисов, хем подкрепя маниерите му да мачка българския бизнес по всякакъв начин. Заобикаляйки се със съмнителни и категорично безпринципни хора, като представителите на т.нар. ИК „Лозенец“, най-вероятно ще понесе само политически загуби, защото на хората вече им писна от игри.

 

Този казус е лакмус за всички, които се опитаха да спечелят политически дивиденти и сега ще видим колко от тях ще се съобразят с решението на Върховният административен съд. Уж всички уважават върховенството на закона, но колко го правят наистина?

 

Страната ни се превръща в територия, в която чуждите инвеститори вече не си и помислят да стъпят, а българските, ако не могат да реализират в чужбина бизнеса си, просто го закриват или „подаряват“ на поредния близък до властта, който си е позволил да ги рекетира.

 

Затова изключително важно е новото служебно правителство да не допуска да се превърне в репресивен политически инструмент, ръководен от кресливи политически групировки, с което да абдикира от своята политическа независимост.

 

Мая Манолова отново се активизира на терен след като ѝ закриха трибунала в Народното събрание

 

За политическия проект на Манолова е важно да се генерират непрекъснато скандали и да се организират протести като повод за медийно отразяване, за да може нейното присъствие да е постоянно във фокуса на общественото внимание.

 

Едно от най-активните "остриета" на Манолова е Никола Вапцаров, който се е специализирал в подаването на жалби, особено по време на избори, завеждането на дела срещу медии и организирането на протести. Името му се свързва и със скандалната кметица на кв. Младост Десислава Иванчева, на която беше заместник. Заместник-кмет, станал известен с това, че шест месеца не е ходил на работа и с това, че получи поста за участие в протестите в "Младост", лансиран от политическата партия на Георги Кадиев „Нормална държава“.  С кандидатурата на Кадиев и протестите в кв. Младост за първи път се очерта моделът „от протести - към управление“. След провала на Кадиев с Иванчева и неуспешният му опит да стане кмет на София, щафетата беше подадена на Мая Манолова. Включително съучредители на партията на Кадиев преминаха в управлението на Манолова. Очевидно някой потърси ново продължение в опитите си да овладее столицата.

 

След показния арест на Иванчева, Вапцаров беше първият, който, така да се каже, три пъти се отрече от нея в социалните мрежи. Не бил уволнен, а си тръгнал сам, защото не можел да понася непрофесионалното отношение на кметицата и начините, с които го принуждавала да работи. 

 

Мая Манолова – коронованата царица на аферите

 

След костинбродската афера и признанието на Мая Манолова, че е от хората, предложили Делян Пеевски за шеф на ДАНС – нещо, което предизвиква невиждана вълна от протести през 2013 г., тя неочаквано е наградена с поста Омбудсман на Република България от Бойко Борисов през 2015 г. Политическа грешка, чиято цена Борисов плаща и до днес. По безскрупулен начин Манолова използва целия ресурс от позицията си на омбудсман, за да реализира своите политически амбиции. Всяка жалба, която по някакъв начин е достигала до нея, в търсене на справедливост от граждани, тя употреби за личен пиар.

 

Неведнъж Мая Манолова „яхваше“ протестите на „Системата ни убива“ и си правеше шумни, а може би и добре финансирани, но със сигурност - безскрупулни акции. Всеки път, когато не беше някъде из страната, за да се присламчи към чужди протести, които се отразяват от медиите, Манолова беше заобиколена от майки на децата с увреждания.

 

Активистите от „Системата ни убива“ много скоро осъзнаха, че присъствието ѝ няма да им помогне и се разграничиха от нея. Но кой убива системата на Манолова? Тя е готова да пожертва всеки български бизнес, стига той да се впише в политическите ѝ схеми и да може да създаде скандал.

 

През последните години високото строителство в столицата беше превърнато от организации като „Спаси София“, „Да, България“ и десетките инициативни комитети, жалвали се на институциите, включително и на омбудсмана Мая Манолова, в престъпление срещу хората и града. Всички те се опитват да убедят обществото, че високите сгради са символ на инвестиционната алчност и че ще увредят градската среда.

 

Двойните стандарти на Мая Манолова

 

Когато се говори за Манолова, не може да не се спомене нейното особено отношение към две високи сгради в София. Едната – "Златен век", строяща се в кв. Лозенец, а другата – "АЙТАУЪР", в историческия център на София – Солни пазар. Едната, която инициативният комитет на Манолова иска да спре по всякакъв начин и другата, която защитава.

 

Какво точно пречи на Манолова да създаде скандал от сградата, идентична по документи на Златен век – "АЙТАУЪР"? За "АЙТАУЪР" може да се каже, че е проект, финансиран от Черноморска банка за развитие и Пощенска банка, не без съдействието на държавата. Собствеността обаче на този проект се свързва с Васил Божков. Срещу тази сграда и този проект Манолова не само че не казва нищо, а напротив, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, хора които от години създават протести срещу високото строителство, стоят в основата на защитни тези за нея, отдалечавайки я от обществените скандали, които е породила. Въпросът е какво е за тях тази сграда и какво - другата. Едната – която защитават - може би е източник на финансиране, а другата -  политическата им трибуна. Тези дни съда обяви всички инсинуации към спряната вече две години сграда "Златен век" за незаконни. С поведението си Мая Манолова предизвика професора по право и бивш служебен премиер проф. Герджиков да каже: „Господа “протестъри”, уважавайте закона! Г-жо Манолова, уважавайте правото! Не Ви отива подобен популизъм.“

 

Проф. Огнян Герджиков призова Манолова да отстоява юридическите си принципи, свързани с решението на съда. Тъй като тя си позволи да го пренебрегне, нещо повече – да изиска от служебното правителство уволнението на началника на ДНСК Иван Несторов и назначението на човек, който трябвало да направи каквото тя поиска – тоест да започне нови проверки и да осъществи институционален натиск в полза на нейните искаия. И то след решение на Върховен административен съд! Предполага се, че нанесените щети след двугодишно спиране на подобен проект възлизат на милиони. Манолова изисква от служебното правителство на Радев уволнения и назначения, които да обслужат нейните предизборни политически маневри. Отново исканията ѝ са от името на „всички граждани“, в името на „всички граждани“, което не е така. Защото още през 2017 г.-2018 г. хиляди подкрепиха петиция в защита на проекта "Златен век"!

 

Притеснителното е, че каквото и да се появи на терен, което би създало повод Манолова да дефилира в медиите чрез пореден обществен казус, то гарантирано никога няма да е срещу бизнес, свързан с Васил Божков. Това доведе и до съмнения, че именно той е човекът дотирал предизборната ѝ кампания за кмет на София. Със законотворчеството и поведението си в едномесечното Народно събрание, Манолова си гарантира финансовата подкрепа на всеки един олигарх, попаднал по една или друга причина под ударите на закона. 

 

Пиар стратегията на тази комисия беше колкото е възможно по-дълго тя да функционира и да създава скандал след скандал. Но понеже животът на парламента се очерта да бъде твърде кратък, на Манолова ѝ трябваха персонажи от народния фолклор, за да засили усещането за безметежна простотия, свързана с фирми, приближени до управляващите. Гаранция, че тези хора казват истината, няма. Доказателство за това, което говорят - няма. Но затова пък обществото ни трябваше да изтърпи една пародия на народен съд. За да дефинира запомнящ се образ на простак, който се тупа в гърдите, че знае как се правят милиони в нашата страна и как се въртят далавери около Борисов. Кога българското общество ще види всички сигнали и документите, свързани с тях от тази комисия? От сега може да се каже - никога. Парламентът приключи своята работа и Манолова отново е на терен.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Bярваме в силата на съзиданието

  20 Май 2021 8:28ч.

  Ние ще построим сграда „Златен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура", заявиха от "Артекс".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи