Украйна - разменна монета в противопоставянето между САЩ и Русия

Украйна - разменна монета в противопоставянето между САЩ и Русия

Това не може да стане с война между двете ядрени държави, защото този, който удари пръв, ще загине втори. Затова САЩ приеха друга стратегия, която може да се определи с три думи „обкръжаване, сдържане и изтощаване”. Днес, от Прибалтика през Полша, Румъния, България и Турция, Русия е обкръжена от запад и юг. Изтеглянето на САЩ от Афганистан създаде допълнителна заплаха от югоизток, а съюзническата им Япония прави това от изток. Така „прегръдката на анакондата” е формирана и единственото, което оставаше, беше затягане на примката.

 

Първото противопоставяне между двете страни беше през 2008 г. в Грузия, второто през 2014 г., когато САЩ организираха успешен преврат в Киев, а Русия присъедини Крим и помогна на Донецк и Луганск да се откъснат от Украйна, третото стана през януари 2022 г. в Казахстан. Резултатът от тях беше образуване на четири самостоятелни републики на територията на Грузия и Украйна, контролирани от Русия, а образуваното след преврата украинско правителство изцяло стана подвластно на САЩ.

На 24 февруари започна четвъртото, твърде остро противопоставяне между двете велики ракетно-ядрени сили – началото му постави руската специализирана военна операция на територията на Украйна. На практика, то прерасна в противопоставяне с цялата евроатлантическа общност под активното ръководство на САЩ.

Анализът на посочените събития показва, че между САЩ и Русия повече от десетилетие се води все по-ожесточена хибридна война. Тя включва използване на политически, дипломатически, икономически и информационни средства за въздействие (основно пропагандни), а при необходимост преминаване и към прокси война. Характерно за разглежданото противопоставяне е това, че при възникналите прокси войни САЩ участват чрез въоръжените сили на Грузия, Украйна и прокси формирования в Казахстан, а в тях Русия участва със свои сили. За нея те са реални войни, докато за САЩ те са прокси, т.е. за тях воюват гражданите на Грузия, Украйна и наемници от други страни.

В историята на европейския континент два пъти се установява нов международен ред, закрепен с договор между воюващите страни на основата на общоприети правни норми. Първият път международно-правов ред се установява след Първата световна война с известния Версайски договор, а вторият - след Втората световна война с договорите и споразуменията от Ялтенската и Потсдамската конференции.

В основата на днешното руско-евроатлантическо противопоставяне стои разпадът на Ялтенско-Потсдамските споразумения. Той започна с разпадаето на СССР и военната операция „Съюзническа сила” на 11-те страни-членки на НАТО срещу Югославия през март 1999 г., известна в Пентагона като „Благородна наковалня“. В резултат на войната беше създадена нова държава – Косово. Години по-късно френският президент Саркози констатира, че „Ялта отдавна вече е минало”, т.е. установеният в Ялта и Потсдам международен правов ред вече не съществува.

В началото на настоящето столетие САЩ започнаха активни действия за запазване на превъзходството си чрез реорганизиране на международните отношения по нови правила, създадени от тях. Те трябва да заменят съществуващите, залегнали в редица международни споразумения, и да се спазват и изпълняват от всички останали. При това в обем и ред, както им диктуват САЩ. Проблемът за САЩ е в това, че редица страни, сред които Русия, Китай и Индия, не са съгласни да живеят по правила, създадени без тяхно участие.

Отдавна е ясно, че важно звено сред несъгласните със САЩ е Русия, поради което те насочват огромен ресурс за нейното ликвидиране като фактор, който им пречи и който може да окаже влияние върху други потенциални конкуренти или противници. Това не може да стане с война между двете ядрени държави, защото този, който удари пръв, ще загине втори. Затова САЩ приеха друга стратегия, която може да се определи с три думи „обкръжаване, сдържане и изтощаване”.

Обкръжаването изисква създаване на враждебни държави около руските граници съгласно известната концепция „Прегръдка на анакондата”. Тя беше реализирана чрез разширяването на НАТО на изток, въпреки че то бе в нарушение на Хартата за европейската сигурност, приета от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Истанбул през 1999 г. и потвърдена в Астана през 2010 г. Въпреки че в тези документи стоят подписите на всички страни-членки на ОССЕ, нито една от тези страни не помисли, че преминаването на допустимата граница може да бъде погубно за европейската сигурност. Днес, от Прибалтика през Полша, Румъния, България и Турция, Русия е обкръжена от запад и юг. Изтеглянето на САЩ от Афганистан създаде допълнителна заплаха от югоизток, а съюзническата им Япония прави това от изток. Така „прегръдката на анакондата” е формирана и единственото, което оставаше, беше затягане на примката.

Сдържането на Русия има икономически характер и е насочено към срив на нейната икономика, влошаване на живота на хората и предизвикване на вътрешно напрежение с цел смяна на днешното управление и замяната му с послушно, каквото страната имаше през 90-те години на ХХ век. Този замисъл се реализира чрез налагане на различни ограничения в търговията, финансите и промишленото производство, а напоследък в науката и спорта, дори и на параолимпийците, което си е чисто варварство от страна на Запада спрямо хората с физически недъзи.

Сдържането има и добра страна, защото Русия е принудена да развива отраслите на икономиката, чиито нужди е задоволявала чрез внос, а при ограниченията трябва сама да ги произведе. За целта са необходими време и ресурс, като забавянето ще доведе до известно влошаване живота на хората. За  Русия това не е нещо ново, а известно е, че народът ѝ се сплотява в моменти на изпитание. По силата на своето географско положение, природни богатства и желание за самостоятелност на международната арена Русия може бързо и успешно да развива своята наука и икономика само при едно условие – да има поне четвърт век за спокойно съзидание. Точно това условие Западът е твърдо решен да не удоволетвори, а за да го има, Русия трябва сама да си го  осигури, което явно не става с мирни средства.

Изтощаването на Русия може да се осъществи много ефективно, ако страната се въвлече в крупен локален конфликт с мощна във военно отношение страна. САЩ започнаха активизиране в това направление през 2008 г. с грузинския експеримент, продължи в Украйна и Казахстан, за да се стигне до руската намеса в Украйна през февруари т.г.

Защо Русия започна специализираната операция в Украйна?

Вече има твърдения, че през март тази година Украйна е планирала начало на военни операции за силово приобщаване на Крим и Донбас и с тази цел дислоцира 60-хилядна групировка в Донбас и значителна на границата с Крим. От това, заедно с нетърпимото вече изтребление на руските граждани в Донбас, може да се направи извода, че навлизането на руски войски в Украйна е предизвикана превантивна ответна реакция.

Как беше подготвяна Украйна за противопоставяне с Русия?

На САЩ им трябва крупна военна сила, с която Русия да има продължителен и изтощителен конфликт. За такава е избрана Украйна и затова тя грижливо е подготвяна още от първото десетилетие на настоящия век. Отвъд океана решават, че е необходимо да започнат и военно усвояване на украинската територия. Началото е поставено през 2013 г. в Крим с подготовка на база за настаняване на части от ВМС на САЩ/НАТО в Севастопол с идея за блокиране достъпа на Русия на юг към Средиземно море.

Настаняването на САЩ в Украйна явно не е било достатъчно в политическо отношение. През следващата година в Киев избухват масови демонстрации, които прерастват в насилствена смяна на държавната власт. Според публикация на Тиери Мейсан, Voltairenet.org от 2 март 2022 г., по време на демонстрациите в столицата пристига Виктория Нюланд. Нейната цел е да подкрепи неформалното националистично-неонацистко движение, по-късно преобразувано в партия „Десен сектор”, финансирано от кръстника-евреин на украинската мафия Игор Коломойски, и да ръководи действията на част от израелския спецназ „Делта”, заел позиция на площада. Именно национал-неонацистите и спецназа създават необходимите условия за успех на преврата. Реакцията на Русия е известна - през март 2014 г. Крим става руски, а на югоизток се отделят части от Донецка и Луганска области, самопровъзгласили се за независими републики. Населението им е с руско самосъзнание и през следващите години над 800 хиляди стават руски граждани.

След преврата през юли с.г. ускорено се създава „Доброволен украински корпус” с батальонна, преобразувана по-късно в бригадна структура. Към края на 2021 г. напълно боеспособните бригади вече са 25 и те са основата на войсковата групировка в Донбас. Организацията на бригадите и тактиката им е както тази на дивизия СС „Галичина”, воювала в състава на германския Вермахт през Великата отечествена война.

За разрешаване на конфликта в Донбас на 12 февруари 2015 г. бяха подписани Мински споразумения (Минск-2”), подкрепени с декларация от лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия и одобрени от Съвета за сигурност на ООН. Самопровъзгласилите се републики не само че не получават закрепената с "Минск-2" автономия, но два пъти е направен опит силово да бъдат присъединени към останалата част от страната. След двата украински провала територията на самопровъзгласилите се републики постоянно се обстрелва, при което са разрушавани сгради и загиват невинни хора. До началото на 2022 г. загиналите са около 14 000 и именно този факт дава основание на руския президент да го определи като геноцид. По същото време въоръжени групи с неонацистка идеология малтретират и дори убиват украински граждани в самата Украйна, само защото са рускоговорящи.

През тези години САЩ и НАТО открито насочват политиката на Украйна към противопоставяне с Русия, активно въоръжават и подготвят армията ѝ по натовски стандарти, а през това време НАТО постепенно увеличава военното си присъствие по западната руска граница.

Стремежът на Украйна към членство в НАТО не беше възможно в близко бъдеще, но изграждането на натовска военна инфраструктура стана реалност. При това, без да е членка на НАТО, на украинска територия без проблем, само на двустранна основа, могат да се базират нападателни оръжия, които по своите бойни възможности и близостта до Русия са стратегическа заплаха за нейната сигурност.

Наскоро стана известно, че Украйна е получила от чужбина плутоний-239 и е провеждала изследвания в няколко института за създаване на ядрено оръжие, включително и на територията на Чернобилската АЕЦ.

Впрочем нападението на украинска диверсионна група на централата в началото на март т.г. е с цел изземване или унищожаване на документация за извършените изследвания. Вероятно е успяла, доказателство за което е запаления от групата пожар в сградата на учебно-изследователския център. За този пожар е обвинена руската армия и случаят е раздухан от западната пропагандна машина до такава степен, че започва масово изкупуване на йодни таблетки. Хората обаче не знаят, че корпусът на атомния реактор е разчетен така, че да издържи таранен удар от изтребител, летящ с околозвукова скорост, а да бъде разрушен с артилерия е просто невъзможно.

Украинските ядрени изследвания са известни и на САЩ, и на Русия, което оповести Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване. Освен желанието за създаване на ядрено оръжие, се извършва и подготовка на негови носители. Украйна разполага с ракетна бригада, въоръжена с оперативно-тактически комплекс „Точка-У” и с няколко консервирани ракетни двигатели за стратегическата балистична ракета УР-100М.

Няколко десетки такива ракети Украйна предаде на Русия като компенсация на дълга си към нея – днес част от тях са на бойно дежурство с монтиран хиперзвуков планиращ боен блок „Авангард”. Споменавам за УР-100М, за да покажа, че Украйна има възможност да използва наличните двигатели като носители на бойни глави, включително и ядрени. За страната не е проблем за кратко време да създаде бойни глави, снарядени с радиоактивно вещество /т.н. мръсна бомба/, с което заплахата и изнудването на Русия би станала реалност. Това обаче е по-малката беда, а по-голямата е в това, че няма гаранция дали бандеровско-неонациската върхушка няма да предизвика ядрена война в Европа.

В Украйна се извършват и биологични изследвания на различни патогени, които причиняват различни болести, при това с отчитане на физиологичните особености на местното население. Изследванията се извършват основно от американски специалисти в 30-те биолаборатории и са финансирани от Пентагона, като половината от тях са научно-изследователски. Резултатите от тези изследвания могат да се използват и за създаване на  биологично оръжие, т.е. на носителите вместо ядрена, може да се монтира биологична бойна глава. След навлизането на руската армия от лабораториите бързо се изнасят материали, прибори и документация, както това стана и в Казахстан през 2021 г.     

Отчитайки създалата се обстановка на западната граница и в Украйна, през декември 2021 г. Русия предложи проектодоговор на САЩ и проектоспоразумение на НАТО за създаване на система за взаимна сигурност в Европа. Най-важните за Русия постановки в тях бяха отхвърлени, но започнаха срещи за разговори по второстепенни въпроси.

Това изобщо не устройва Русия и показва, че САЩ и НАТО не желаят да създадат система за взаимна сигурност чрез мирни преговори. Последното означава, че исканата сигурност Русия трябва да наложи силово, чрез война. В същото време заплахата за живота на жителите от самопровъъзгласилите се републики рязко нараства, поради което започва масова евакуация на населението в Русия, като към началото на март т.г. броят им достига около 150 хиляди.

Реакцията на Русия беше предсказуема, но формата ѝ стана ясна на 24 февруари т.г., когато започна специална военна операция на територията на Украйна, всъщност стратегическа настъпателна операция. В по-широк аспект целта на операцията е посочена от министъра на отбраната на Русия - „защита на РФ от военната опасност, създавана от западните страни, които се опитват да използват украинския народ в борбата срещу нашата страна”.

Следователно военната операция срещу Украйна е прокси война на САЩ и НАТО срещу Русия и реална война на Русия с подготвената от тях Украйна. Трябва да се подчертае, че днес САЩ и НАТО участват активно непряко във войната чрез предоставяне на въоръжение, боеприпаси и военно-техническо имущество, набиране на наемници, на които някой трябва да плаща и това не е Украйна, както и предоставяне на разузнавателни данни на украинския ГЩ от американското въздушно разузнаване, което е особено ценна помощ при разрушената система за командване и контрол на въоръжените сили.

Какви цели си постави Русия с навлизането в Украйна?

Официално обявените цели са две : демилитаризация и денацификация на Украйна. Демилитаризацията означава ликвидиране на военната инфраструктура на страната и на нейните въоръжени сили. Постигането ѝ започна с нанасяне на удари с високоточни оръжия по командни пунктове, свързочни възли, системата за ПВО, т.е. по РЛС от радиотехническите войски и зенитно-ракетните комплекси, по летищата и самолетите от изтребителната, бомбардировъчна и транспортна авиация. Около 90 % от тези обекти бяха унищожени само за 2-3 бойни дни.

За Русия не е голям проблем разгромът на регулярните  въоръжени сили, проблем е унищожаване на националистичните батальони. Те укрепват населените места не само за организиране на отбрана, което в една война е нормално, но и за използване на хората като жив щит, като за целта не им разрешават да преминат през създаваните хуманитарни коридори. Тази тактика на националистическите батальони вече е използвана от хитлеристи и терористи и е недопустима от всякакава гледна точка.

Денацификацията на Украйна предполага разпускане на структурите, възприели бандеровско-неонацистка идеология, и разгром на националистическите батальони като нейни най-ярки носители.

Предполага се, че именно постигането на тези две цели ще направи Украйна неутрална страна, което е твърде съмнително. Възможно е това да стане в бъдеще, а до тогава подготвените от САЩ и НАТО диверсионни групи ще преминат в нелегалност и ще организират саботажи и убийства на членове от бъдещото държавно управление на страната. Вероятно точно на това се е разчитало за създаване на проблеми на Русия на украинска територия в продължителен период от време, проблеми, които дори Сталин разрешаваше в Галичина до началото на 50-те години на ХХ век и които явно не са били напълно разрешени. Това е естествено, защото, когато една идея овладее масите, както пише Карл Маркс в „Тезиси за Фойербах”, тя става материална сила, за чието преодоляване се изискват много усилия и време.

За сигурността на нашия континет ще има значение следвоенното устройство на Украйна, което ще определи и новата разстановка и баланса на силите. Лансират се различни варианти за обществено-политическо устройство на Украйна, като федеративно, конфедеративно или централизирано. Русия е за федеративна Украйна с право на регионите за излизане от нея, за унищожение на националистичните батальони, за разпускане на всички бандеровско-неонацистки структури и тяхната конституционна забрана. Това обаче може да стане само след споразумение със САЩ. Засега те настояват за централизирано устройство, което ще им позволи отново без особени усилия да възродят и украинските въоръжени сили, и неонацистката идеология. Ако не се постигне баланс на интересите, новият барутен погреб на Европа може да бъде взривен винаги, когато това потрябва.

Освен демилитаризация и денацификация, Русия преследва и една много по-важна цел – позициониране като глобална сила, с която трябва да се съобразяват не само САЩ и Европа, но и на планетата. Реализирането на тази цел ще зависи от резултата от провежданата стратегическа настъпателна операция в Украйна, от устойчивостта на икономиката й на наложените санкции, от готовността й за разумен компромис и от умението на нейната дипломация да го постигне.

 

 

 

Коментари

 • Пламен Станчев

  09 Март 2022 9:27ч.

  Даа такъв задълбочен и синтезиран военно политически анализ до сега не се вижда на хоризонта на средствата за масова информация. Вероятно на някого този анализ може да не се хареса, но фактите сами говорят за себе си. Слабост на този анализ е че не отговаря на въпроса къде сме ние?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  09 Март 2022 9:28ч.

  Браво! Изключително точен коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ценен анализ!

  09 Март 2022 9:44ч.

  Благодаря на редакцията! Освен всичко друго от този анализ става ясно и че американските куратори и Коломойски - менторът на Зеленски - са подготвили и финансирали именно нацистките групировки в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече

  11 Март 2022 1:11ч.

  Бандеровските нео-нацисти се командват от ционисти - юдей Зеленски, юдей Коломойски... Което повдига въпроса за ционистката роля в укро-нацизма и русофобията на територията на Украйна, част от която до 10 век е била и територия на Хазарския хаганат, а преди това на Велика България. Подготвя ли се резервната юдейска държава Нова Хазария? Или се подготвя и върху България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важни са фактите

  09 Март 2022 10:56ч.

  Добре е, че се дава гласност и на другата гледна точка, защото ми писна от евроатлантическата помия с която вече месец ни заливат журналиститутките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  09 Март 2022 11:36ч.

  Точно попадение на Гергинов, както винаги. Да наистина е “революционно дело да казваш истината във време на всеобща измама“, защото по нашите медии с малки изключения истината е натикана в миша дупка за угода на силите на злото. Освен едностранна информация и сълзливи истории, нищо съществено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  09 Март 2022 11:37ч.

  Дали тези които отричат това не разбират, че действията на САЩ и послушния Запад подтикващи към противопоставяне и война конкретно ги засягат! Катастрофалните последици се отнасят и за тези национални предатели, дори да живеят извън Родината ни! Нека да знаят, парите са нужни, но освен това има и други много по-важни неща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gregorii

  09 Март 2022 12:22ч.

  Путин се оказа едно некадърно, бездарно копие на Сталин и Хитлер, макар и същото чудовище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  09 Март 2022 12:34ч.

  Когато аналитичният ум е впрегнат да обслужва путинската агресия, се раждат подобни творения. Как пък поне един противник на Путин не намери място в тоя сайт, който е умопомрачително путинистки. И по какво се различава от казионните медии, като и той дава само едната гледна точка!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа, след няколко часа,

  09 Март 2022 13:09ч.

  проверявам и констатирам,че дачковската гумичка е изтрил тотално опонентите на тази хибридна путинова статия от "български" офицерин и е оставил два-три по-безобидни коментарии на путиновите противници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  09 Март 2022 15:04ч.

  Ако си навикнал на официалния наратив той е подкрепян от повечето медии. Нека пък да има малко плурализъм става ли? И русофилите сме хора, нека се порадваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  09 Март 2022 12:50ч.

  Това го говорят руснаците от месеци. На мен ми е по-интересно каква е далаверата на Израел в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно ли не знаеш?

  11 Март 2022 1:16ч.

  А за резервна държава на световното юдейство нищо ли не знаеш?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Захари Бисеров

  09 Март 2022 12:58ч.

  До колегата, който пита къде сме ние? По нанадолнището, колега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  09 Март 2022 13:22ч.

  БЛАГОДАРЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  09 Март 2022 13:27ч.

  От статията разбираме, че в сблъсъка на двата империалистически колоса единият е изцяло виновен, а другият напълно невинен. По времето на комунизма правотата и вината можеха да се оправдаят с идеологическите постулати, днес при липсата им се налага да делим героите на добри и лоши като в приказка за деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глоса

  09 Март 2022 13:57ч.

  Критерият е много прост: дяволът, въпреки че се кълне в обратното, винаги повече взема, отколкото ти дава. От такава база си прави равносметките - исторически, концептуални, екзистенциални. Този критерий, казва един велик българин, никога не подвежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gregorii

  09 Март 2022 13:38ч.

  Дайте определение на човек който обича жужето повече от собствената си страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  09 Март 2022 13:56ч.

  Освен цитирания прякор в Русия има и други, напр. един " айфончик", който странно защо още предиседмица обеща на европа куб газ по 2евра, а той вече стана 4, и още куп "благинки" по пътя за ... гробищата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  09 Март 2022 15:07ч.

  Какви са цените при вас? Защото ми се работи нещо по-леко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да четем през символи и жестове

  09 Март 2022 13:55ч.

  Описаното е само прелюдия към още по-мащабното, което идва и не може да бъде отменено. Стратегията на САЩ е запазване на конюнктурата след, стратегията на Русия е отменяне и спасение, вкл. на света от нелибералната компрадорска мафиотска тоталитарна чума, глобално олицетворявана от САЩ. Има знаци, указващи още по-мащабното, но трябва да се чете през символи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sledva

  09 Март 2022 14:36ч.

  Абсурдно е да се мисли, че Русия може да бъде обградена, физически това е невъзможно. Турция от юг, Япония от изток, това е несериозно. Но всъщност автора е просто пропагандатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  09 Март 2022 14:39ч.

  Руската тактика на спецоперацията - парадоксална и изненадваща даже експертите. Тук можем да видим стратегическо и оперативно-тактическо постигане на цели в пропорция поне 3 в 1, а забелязвайки и дългосрочната политическа съставна - може би даже 5 в 1. Военни и антитерористични действия от нов тип; тия дни се прави военна история чрез първопроходство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Линк към току-що казаното

  09 Март 2022 14:40ч.

  https://topwar.ru/193273-taktika-vs-rf-pozvoljaet-razrezat-i-blokirovat-ukrainskie-gruppy-vojsk-s-ischerpaniem-ih-boesposobnosti.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  09 Март 2022 18:41ч.

  а нещо за гладомора...????и как той е масово "одобряван". 90 % от нашите тн историци и експерти са путинисти. за русофил се предполага , че е малко по-съпричастен към съседа. а не да кажеш , че няма държава украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Март 2022 18:50ч.

  Абе, защо никой не пише за масовия глад, който англичаните предизвикват в Ирландия и народът там измира, или емигрира в САЩ, търсейки физическо спасение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Масовият глад в Ирландия е страшна трагедия и нищо не оправдава Британската империя

  09 Март 2022 19:36ч.

  Но това по никакъв начин не оправдава Сталин, решил да финансира индустриализацията с хляба на народа. Индустриализацията е насочена основно към военното производство, а Украйна е подложена на глад и смърт просто защото там се произвежда повече зърно отколкото в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Март 2022 19:45ч.

  Разбира се, че не го оправдава. Ама все за този гладомор питат, тенденциозно. И други гладомори има, на други места, от други причинители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто темата е тази сега

  09 Март 2022 20:03ч.

  Голодоморът е една от причините немалко украинци да посрещнат вермахта като освободители. Докато схванат, че са определени да бъдат роби. Всичко е навързано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Март 2022 20:07ч.

  Ами те и сега са роби в тази прокси война. Без сегашна Русия да ги е обричала на глад. Този исторически страх, че Русия иска да ги владее ги държи и до днес. И затова сега си плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Март 2022 20:09ч.

  И стават лесна мишена за манипулации и употреба от чужди сили за свои интереси, в случая американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  09 Март 2022 20:20ч.

  крайно време беше да се публикуват мнения на истински специалист...10Х..и от мен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гошо от почивка

  10 Март 2022 17:19ч.

  нищо ново под слънцето - Русия вечно все някой ще ги напада; па да си пият апчетата, аман от параноясали престъпници. А, като не искат Украйна да се заглеждат по запада, да бяха направили от тая Русия нормална държава със развита икономика и висок стандарт на живот, та да бъде привлекателна за други държави, а не да дрънкат оръжие и то от времената на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тролопитек

  10 Март 2022 18:47ч.

  Те я направиха, ама много им завиждат твойте бесовстващи любимци и искат отново да я пратят в каменния век. Ала няма да стане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  12 Март 2022 2:46ч.

  Сега разбирам защо нашите “депутати” и подвластните им медии от сутрин до вечер говореха и определяха през февруари дати за навлизане на Русия в Украйна. Големият брат е знаел накъде е задухалия вятъра. Жалко за украинците САЩ ги въвлече в поредната си прокси война, а те горките не се усетиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи