Украйна и Русия: Краят на играта

Украйна и Русия: Краят на играта

Джордж Либман, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Много от обичайните заподозрени, които поддържаха неразумните войни на Америка във Виетнам, Ирак и Афганистан, както и необмислените интервенции в Югославия, Сирия и Либия с техните дестабилизиращи бежански потоци, очаквано поддържаха неотклонното желание на държавния секретар Антъни Блинкен за членство на Украйна в НАТО преди инвазията. Блинкен, както и съветникът по Националната сигурност Джейк Съливан, са предани клинтънисти, които изцяло подкрепяха проекта за разширяване на НАТО, на който се противопоставяха Джордж Кенан, Уилям Пери, Джак Матлок и други.

Тази неотстъпчивост е насочена спрямо нещо, което отдавна е ясно за мен и за много други хора – постхрушчовска Украйна е изкуствен конструкт. Изборите, които тя направи, разкриха остри противоречия на регионално, етническо и религиозно ниво. Крим, руски до 1954 г., е традиционно седалище на руската култура и едва на 22 процента от украинската преди 1959 година. Донбас беше ръждясалият индустриален район от миналото на Русия. Процедурите в парламента на обединена Украйна приличаха на ръгби мач повече, отколкото е нормално за парламентарни дебати. Режимът беше корумпиран поне колкото руския, а страната имаше по-нисък икономически ръст. САЩ постъпиха мъдро, като не направиха голям проблем от руското анексиране на Крим.

По-нататъшните агресивни действия на Путин очевидно бяха предприети с надеждата да се ускори бързото разпадане на Украйна и незабавното ѝ обединяване с Русия. Това не се случи. Но ако Русия иска да се измъкне от тази авантюра на Путин, ще са ѝ необходими известни стимули, за да го направи.

Ключът към тази ситуация е да се запитаме какво би искало едно разумно правителство на Русия – царско, демократично, комунистическо или авторитарно. Отговорът е, че то би искало това, което беше ефективно обещано на Съветския съюз в Ялта и Сан Франциско – ролята на един от петте световни полицаи. Руският външен министър Сергей Лавров наскоро каза същото, обаче никой не слушаше.

Следвоенното споразумение, постигнато в Техеран и Ялта, предвиждаше свещен съюз между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, а не световно правителство, основано на равенството между държавите, подобно на Лигата на нациите. Това споразумение, последвано от Европейския концерт и системата на конференциите, доведе до стогодишен период без големи войни.

ООН е в центъра на вниманието на Рузвелт както в Техеран, така и в Ялта, както се вижда в „Рузвелт и Втората световна война“ на Робърт Дивайн (1969 г.) и „Изгубените съюзи на Рузвелт“ на Франк Костилиола (2011 г.)

Отстъпките на Рузвелт пред Сталин в Ялта по някои въпроси като Курилските острови и Калининград, бяха оправдан стимул за съветското участие в конференцията в Сан Франциско за учредяването на ООН, което участие беше разглеждано от Рузвелт и неговият държавен секретар Едуард Стетиниус като голяма дипломатическа победа. Следващите съветски и руски външни министри и президентът Горбачов призоваваха за активиране на Военния комитет на ООН като средство за поддържане на мира, както и за провеждане на периодични конференции на петте големи сили, съгласно записаното в Устава на ООН. В една от книгите си след президентския си период Никсън призовава за периодични срещи на върха на великите сили по френско-германския модел, създаден от Дьо Гол и Аденауер.

Институционализирането на тези практики би било най-малкото жест за отсрамване на руснаците, а също и отделянето на няколко милиарда долара от руските активи, конфискувани от западните държави, за обезщетение на семействата на загиналите във войната руснаци и украинци.

Вместо това, царят на санкциите от Държавния департамент приветства радостно изчерпването на руските влаутни резерви вследствие на войната, сякаш се очаква обедняла Русия да бъде бастион на мира, а не на анархията. Всякакво възможно споразумение трябва да предвижда прекратяване на санкциите по отношение на целия внос, освен военния. Неефективността на санкциите за мирните процеси беше демонстрирана в продължение на четиресет и пет години в Иран, шейсет години в Куба и седемдесет години в Северна Корея.

Украйна има основателен интерес за присъединяване към ЕС, но тя трябва да го направи с условието за намаляване на външните мита на ЕС върху търговията между Русия и Украйна. Отношенията на ЕС с Норвегия и Швейцария, които са страни от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕФТА) могат да послужат за такъв пример. Продължаващото членство на Украйна в Общността на независимите държави трябва бъде не номинално, а реално. В съветско време икономиките на Русия и Украйна бяха силно взаимозависими. Русия разбираемо не желае балканизация на съветската икономиката по примера на тарифните бариери, оказали опустошителен ефект  върху държавите, които наследяват Романовата, Хабсбургската, Хохенцолернската и Османската империи между войните.

Нито едно руско правителство не би искало членство на Украйна в НАТО, докато западната военна помощ без никакви рестрикции продължава да бъде на разположение на Украйна, поради неотдавнашния ѝ опит. Дори членството на Норвегия и Дания е обвързано с ограниченото присъствие на чужди военни бази и войски на територията на тези страни. В миналото Германия и Франция възпрепятстваха членството на Украйна в НАТО и без съмнение ще продължат да го правят. Това не изглежда като проблемна точка.

Лидерите и на двете страни имат право на гаранции, че няма да бъдат екстрадирани в Хага или другаде. Както посочи възрастният италиански външен министър Карло Сфорца, диктаторите не са склонни да приберат тигъра в клетката, ако те самите ще се окажат в нея. Практиката през 19 век не е предвиждала екзекуция на победени държавни глави – Наполеон е бил изпратен на Елба и после на Св. Елена, императорите Вилхелм II на Германия и Карл на Австроунгария, както и последният султан на Турция са получили позволение да умрат в изгнание, а лидерите на комунистическите държави, които доброволно предадоха властта в 1989 г. (с изключение на неотстъпчивия Чаушеско), бяха оставени да умрат кротко в собствените си страни.

Единствените процеси за военни престъпления срещу лидерите трябва да се водят в собствените им страни. Чисто лицемерие е САЩ, която не се е присъединила към Международния наказателен съд, впоследствие да изисква или да способства за екстрадиции в него, защото неговите членове можели да се окажат наследници на убийците на царя и семейството му в Екатеринбург.

Каквито и да са били шансовете за „кадифен развод“ между Русия и Украйна, те не бяха подпомогнати от нашата подкрепа за Оранжевата революция. (Нали помните „бисквитките на Майдана“, раздавани от личност, която все още, за наш ужас, е висш служител в Държавния департамент?) Ефективността на украинската съпротива срещу Русия се дължи в по-малка степен на големия възход на национално единство и патриотизъм на украинците и в много по-голяма степен на нашите доставки на военна помощ за 30 милиарда долара от 1989 г. – повече от потоците за която и да е друга страна, с изключение на Израел и Египет.

Всяко възможно решение на конфликта не трябва да търси твърда граница или желязна завеса, както е между Индия и Пакистан, но по-скоро подновена взаимозависимост, общ туризъм, железопътни връзки, авиация, пощенски служби и представителство на двете страни в ръководствата на поне няколко културни институции.

Член 19 от Пакта на Лигата на нациите, постигнат от Лойд Джордж, след като подчинените му се противопоставят на драконовските разпоредби на Версайския договор, позволява преразглеждане на договорите със съгласието на Съвета на Лигата на нациите, който в началото след създаването си е решавал редица спорове. Няма да е огромно усилие да се позволи на Съвета за сигурност на ООН да направи същото нещо.

След като оправданото ни възмущение от бруталната агресия на Путин утихне, остава едно основно прозрение, заявено от Лавров: Pax Americana вече не е устойчив. „Ние не можем да сме полицаи за света“, казва Ендрю Бонар Лоу, спасявайки Великобритания и Турция от унищожителна война през 1920 година. Вече не живеем в света от 40те години, в който всички останали велики сили се бомбардираха взаимно до основи. Постоянните членове и институциите, които създадохме за опазване на световния ред, трябва да бъдат уважавани за ролята им. Признаването на основателни сфери на влияние е част от това. Под натиск Украйна сега вероятно е склонна да се откаже от стремежа си за членство в НАТО. В споразуменията от Минск тя признава значителна автономия на определена част от Донецк и Луганск. 

За мен като наблюдател не изглежда вероятно Русия да продължи да се опитва да завладее и да подчини трайно Украйна. Цената е далеч по-висока, отколкото се е предвиждало. След известен интервал, приличен или неприличен, авантюризмът на Путин ще бъде възнаграден със съдбата на Хрушчов. Руснаците вероятно не са забравили, че бяха нужни няколко години и няколко хиляди жертви за потушаването на въстанието в Украйна, отново подпомогнато от Запада, след края на Втората световна война.

Руският режим, колкото и да ни се струва жалък, не е лична диктатура, каквато имаше при Саддам и Кадафи. Може би беше грешка от наша страна да претендираме за друго.

Наша грижа остава обезвреждането на Блинкен и Съливан. Струва си да припомним, че техните колеги Ръск и Бънди се подиграваха на Адлай Стивънсън за неговия пръви съвет да замени руските ракети в Куба с американски ракети в Турция. Точно на това споразумение в крайна сметка се съгласиха блюдолизците, след като бяха на косъм от това да предизвикат размяна на ядрени удари – факт, който в продължение на няколко години беше скриван, заради политическите амбиции на Робърт Кенеди. Ръск и Бънди запазиха постовете си, за съжаление на страната ни при последвалите събития във Виетнам. Не бива да допускаме Блинкен и Съливан да сторят същото.

Джордж Либман е президент на Библиотеката на адвокатската колегия в Балтимор, автор е на няколко книги по история на дипломацията, между които „Дипломацията между войните: Петимата дипломати и формирането на модерния свят“ и „Последният американски дипломат: Джон Д. Негропонте и неговото време, 1960-2010“, и двете от издателство Bloomsbury.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  03 Май 2023 7:52ч.

  Какъв край ? Тази война съм я предсказал преди 15 години и тя тепърва започва.Трябва да се слезе на земята и да не се витае в облаците.Трябва да се отиде до бездната и да се погледне в нея. Ето от вчера руски термобарични бомби овъгляват украинска жива сила.Тва е войната.... https://t.me/boris_rozhin/84449?single

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смислов

  03 Май 2023 8:34ч.

  В Украйна тези бомби са предназначени за западните наемници. И точно затова по TV излизат "информации за убити деца и разрушени блокове". Разбирай правилно - руските бомби са умни и целят правилните "украинци".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  03 Май 2023 8:10ч.

  има зачатъци на здрав смисъл... но твърде малко, а и твърде късно, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  03 Май 2023 9:16ч.

  От хамериканецът Либман ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  03 Май 2023 8:14ч.

  Тази война, колективният Маркс я е предсказал преди 150 години. Както и другите войни и останалите простотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарят Сталин за "настоящата ситуация" (1925 г.)

  03 Май 2023 14:28ч.

  Другарят Сталин за настоящата ситуация. „Европейските страни, продължавайки да експлоатират колониите си, самите те вече са изпаднали във финансово подчинение на Америка, в резултат на което на свой ред са и ще бъдат експлоатирани от Америка. В този смисъл кръгът от основните държави, които експлоатират света финансово, е сведен до минимум, докато кръгът на експлоатираните държави се разширява." И.В. Сталин. („XIV конгрес на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките“, том 7, стр. 269.) „1925 г. Не всеки може да гледа в бъдещето. Малко хора го могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  03 Май 2023 8:29ч.

  Краят на войната в Украйна е само един: краят на долара! Това е положението. И това не зависи вече от Големия Сатана. За щастие. Целият свят разбра колко струва "международния и правен ред" на каубоите. Това е лапачката, ама цялата! За тях естествено. Да, ама Китай се оказа голяма хапка, а Русия - хулиган, при това добре въоръжен за да вдигне във въздуха американският ресторант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Май 2023 9:00ч.

  Не слушайте никакви мейнстрийм медии.Не четете техните анализи.Те нищо не разбират.От двете страни има само и единствено пропаганда.А войната е брутална.Още едно видео на термобарична бомба и ефекта върху живата сила.Тва е като символ на руския начин за водене на война. https://t.me/boris_rozhin/84448?single

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аргументи и факти

  03 Май 2023 9:05ч.

  Изключително неадекватен текст, типичен хаос от неподредени мисли на хора, в страни от лостовете на управление /в САЩ/- миш маш от уишфул тинкин. Няколко насрещни разсъждения. Мисълта че Кремъл действа импулсивно без да има своя стратегия и НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА , е наивна и глупава. Каквато и да е властта в Русия - царска, комунистическа, пост-комунистическа... тя винаги действа центроустремително , което от вън гледано изглежда като ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА. Русия е обречена на имперска политика , защото само такава политика на център може да осигури интагралната й същност. За съседите на Русия, както и за целия свят, руската центроустремителна политика, този Путинов реинтеграционен стремеж, трябва да бъдат приемани само положително и с разбиране ! Каква е другата алтернатива ? Към какво ни подбутват сегашните неадекватници в Белия Дом ? Естествено към ядрена война. Напъните да отслабиш или дори да разпарчатосаш най-голямата ядрена сила на Планетата не могат до доведат до нищо друго освен до глобална война, в която ще се оформят два блока /с Русията и против Русията/ и ескалацията ще доведе до неизбежното. Това ли искат във Вашингтон ? Може би не. Може би си правят други сметки , само "да отслабят Русия" или да я "изведат от ролята й на стратегически съперник на САЩ" , една задача която върви по бръснача на риска и дори отвъд. Не защото във Вашингтон няма добри стратези и анализатори, а защото И В МОСКВА има такива стратези и анализатори. И не можеш да си правиш реалистична стратегия спрямо противника, не отчитайки че и противника ти прави същото... Впрочем в последните 2-3 години от ставащото в САЩ оставаме с впечатлението че именно САЩ са в геополитическа безтегловност, в Белия Дом е поставен един пациент и Щатите вървят на автопилот. Склонен съм да мисля че това е измамно и всъщност САЩ не са на автопилот а на ръчно управление. Ръчното управление е поето от Дълбоката Държава /Глобалното Правителство/ което контролирано да свали Америка от статута й на Хегемон. Да се демонтира доларовата епоха /което в момента върви с умерени темпове/ и да се нагласят фигурите в Новия Световен Ред. Ерго - войната в Украйна е част от този Глобален План и имаме абсолютно разминаване между реалност /вкл. военна/ и виртуалната реалност която ни се поднася всеки ден. Не искам да кажа че в Украйна не загеват хиляди, и от двете страни. Но просто тази война е един огромен ДОГОВОРНЯК. В този договорняк има печеливши, има и губещи, но е договорняк. Дълбоката Държава няма да пусне властта във Вашингтон под напора възмущаващи се консерватори, като автора на текста. Украйна и нейното бъдеще, статут, членство или не членство в НАТО и ЕС ... нямат никакво значение в стратегиите на Задкулисието ,човешките животи на руснаците и украинците имат нулева стойност. Важното е фигурите да се подредят както е предвидено, и не се съмнявайте ! В тази "подредба" Кремъл учавства най-активно и осъзнато. Бенефис е предвиден и за руската власт и той е очевиден и сега. В крайна сметка размяна на стратегически ядрени удари не е предвидена и е нежелана, въпреки привидната лудост във Вашингтон.Никаква смяна на посоката в САЩ не може да се очаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  03 Май 2023 12:05ч.

  Много точен коментар! Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за "Аргументи и факти"

  03 Май 2023 18:33ч.

  Точен, безпристрастен коментар. И много точна характеристика за автора на статията. Лишена от задълбоченост и поднасяща ни в насипно състояние разни впечатления от обикновен ТВ-зрител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарности за Дачкова че

  03 Май 2023 9:18ч.

  ни сервира подобни материали от “любимия” ни Запад но на автора адвокат бих написал че разбирам напъните му да върне света по времето на Ялта но да не забравя че хора като Блинкен и& запратиха света в дъното!Недолюбвам Путин предвид некадърното му отношение към поредната гражданска война в Россия но не мога да не призная че през декември 2021 г. Той предложи НАТО да се върне в старите си граници,англо-саксите да изтеглят въоръженията си от новите страни членки на тази военно-любима организация и да заживеем мирно и тихо както преди!Но….. т.н. леви демократи в Щатите и особенно НЕвелика Британия взеха друг курс и резултата е налице!Що се отнася до руската губерния “украина” нейното място е в дъното на тази империя и трябва да бъде смазана до крак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аргументи и факти

  03 Май 2023 9:42ч.

  Путиновата некъдърност е привидна. Всъщност поведението на Кремъл е като на участник в договорен мач. Резултатът се знае предварително и затова не се напъва много на терена. Публиката може дори и да освирка играчите, какво от това ? ... В хода на мисли породени от историческата ретроспектива на автора, Рузвелт е централна фигура в 20-ти век и историята на САЩ , почти КОМУНИСТ , пълен глобалист ! Доброто разбирателство между Рузелт и комунистическия СССР е исторически факт, въпреки характеровите различия между Сталин и Рузвелт... Днес , за разлика от Техеран и Ялта имаме по-сериозни ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОТИВОРЕЧИЯ във видимата политика на Москва и Вашингтон. Ролите са разменени. САЩ вървят и крачат към прогресистки неокомунизъм , трансхуманизъм / с елементи на сатанизъм / . Русия обратно, гради един чист капитализъм, с всичките му позитиви и негативи. Днес Америка и Русия се ненавиждат но от разменени исторически позиции. Какви ще бъдата новите роли на двете страни в НСР който ни налагат ? Това в главна степен зависи доколко те ще запазят, съхранят, икономиките си от разрушителната програма на Глобалната Държава с нейната идея фикс за ДЕПОПУЛАЦИЯ. За Русия не съм особен оптимист защото центроустремителните планове на Москва се сблъскват с лентяйството и мързела на "периферията". Руснаците нямат психологията и манталитета на Америка от края на 19-ти век и няма да направят "икономическо чудо". Освен това имат тежка демографска недостатъчност, население несъотвестващо по численост на огромната територия. Но докато за Русия не съм особен оптимист, за САЩ съм пълен песимист, по един куп причини, за които няма място тук... Уви ! Обречени сме на жълта доминация в идващите времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добре

  03 Май 2023 10:05ч.

  аргументи и факти .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аргументи и факти от ЦИПСО, писани в Лондон

  03 Май 2023 10:39ч.

  Обречени сте на изчезване на Западната недоцивилизация, това е. Не се правете на много умни с далечни намеци, недомлъвки и инсинуации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  03 Май 2023 11:06ч.

  Бъдещото не е на твоя англосаксонски умиращ свят ,който е на смъртният одър . на 100% съм сигурен във това . Твоят джендърски и содомитски свят е основан на собствените си правила които другите държави трябва насилствено да изпълняват .Ето затова традиционалните държави се събуждат и почват да се съпротивляват на вашият измислен ред .И така ще бъде до победата на англосаксонският сатанински ред .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  03 Май 2023 11:09ч.

  ГЛОБАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА МНОГОПОЛЯРНОСТТА – ПРЕДАВАНЕ НА ЖИВО Скептичната усмивка ще изчезне от лицата на глобалистите след този ден... Глобалната конференция за многополярността ще бъде отговорът на много въпроси. Гледайте днес цял ден в сайта на Царград в пряко предаване. 29 април 2023 г. е поредната историческа дата в хрониката на фундаменталните промени, настъпващи пред очите ни и с наше участие в живота на целия свят. На този ден ще се проведе онлайн маратон, по време на който повече от 100 участници ще обсъдят идеята и вариантите за прилагане на модела на многополюсния свят. Вече може да се каже, че това събитие всъщност ще се превърне в продължение и разширяване на дейностите, чиито основи бяха обявени на 14 март в Москва от участниците в учредителния конгрес на Международното движение на русофилите, оглавявано от лидера на бълг. Национално движение "Русофили" Николай Малинов. Конгресът събра над 100 участници от над 60 държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  03 Май 2023 12:08ч.

  Хапчетата да се пият редовно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Май 2023 9:48ч.

  Независимо от облечения в привидна "разумност" анализ, авторът всъщност ни предлага лечение на Рак с Аналгин... Тоест, според него, проблемът не е в системата, пропита от наглата и агресивна хегемония на САЩ и васалите им, а от двама настоящи войнстващи дебила от администрацията във Вашингтон... Е, не, благодаря! Балъците, които още се връзват на такава евтина стръв вече са на привършване! Пробуждането започна, следва Възраждането...;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Руснаците нямат психологията и манталитета на Америка от края на 19-ти век и няма да направят "икономическо чудо"

  03 Май 2023 10:07ч.

  Сега не сме ХІХ век, а първата половина на ХХІ в. И психологията и манталитета на руснаците не са длъжни да копират готови образци, още повече - отдавна изчерпани и компроментирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Май 2023 10:21ч.

  Тва което е била Америка до началото на 21 век никой не може да копира.90 % бели протестанти гонени от Европа заради мислите си, привърженици на "пълната свобода". Място както самите те се изразяват " в което не свалят шапка на никого". Няма значение дали си стар или аристократ.Има значение само колко можеш. В момента W.A.S.P са около 30-40% от населението. Тоест Америка се латиноамеканизира със страшна сила.Ще стане мръсно, без закони и въобще ще заприлича на Мексико или Колумбия ако не се вземат в ръце....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • втори помощник вице-носач на кафетата към кабинета на началника на водопадите

  03 Май 2023 11:06ч.

  След известен интервал, приличен или неприличен, авантюризмът на Америка ще бъде възнаграден със съдбата на късната Римска империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  03 Май 2023 11:12ч.

  РУСНАЦИТЕ ПОСТАВИХА МАТ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ ЗА 17 ЧАСА. КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ СВЕТЪТ? Какъв ще бъде светът след съкрушителното падане на хегемона? Този въпрос получи пълен отговор от десетки отговори по време на Световната онлайн конференция за многополярността. Руснаците теглиха чертата. Приключи 17-часовата Световна онлайн конференция за многополярността, която събра 124 интелектуалци от 63 държави. През цялото това време "Първи руски" излъчваше на живо. Събрахме най-важните моменти от конференцията в специална секция „ Маратон на многополярността “. Основателят на телевизионния канал Царград Константин Малофеев, който също беше сред активните участници в маратона, обобщи резултатите от него. Глобалният либерализъм е мъртъв. „Краят на историята“, обявен от Франсис Фукуяма, е лъжа. Светът на либералната демокрация е свят на хаос, насилие, сегрегация, расизъм и всеобща омраза. Свят, в който управляват малцинствата. Един милиард се опита да диктува волята си на седем. В съвременния свят това се нарича многополярност. И сега изпод блоковете на глобалисткия либерален диктат се ражда един прекрасен свят на бъдещето, в който всички цивилизации ще играят равностойна роля, - уверен е Константин Малофеев. - Сега Русия се бори за този свят на полето на Украйна. Така че хората на различни континенти завинаги ще обърнат страницата на западния колониализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  03 Май 2023 11:53ч.

  Русия винаги носи свобода на народите, въпросът е, че народите не са умеели да си пазят отвоюването, управлявайки се по-нататък сами. Така допускат юдопаразитите отново да ги възседнат. Този път не трябва да остане нищо от фашизма, който е по същество фащизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  05 Май 2023 0:45ч.

  Русия винаги е освобождавала народите. От имуществото им, от територията им, от свободата им, от живота им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаа

  07 Май 2023 21:54ч.

  Много добре измислено, но само измислено и нищо общо с това което става в реалния живот. Нима Русия беше във Виетнам, Ирак, Либия,Сърбия и да не говорим за имуществото, територията, свободата, живота на индианците в Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  03 Май 2023 11:33ч.

  Болгарин Петранов просит прощения у сотрудников ФСБ за то, что доставлял взрывчатку в Крым. На суде зачтется (нет) https://t.me/boris_rozhin/84537

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  03 Май 2023 11:36ч.

  А ето тук и новината на деня ,която за сега няма да прочетете никъде другаде . И във която е замесена и терористичната държава България . ФСБ прикри разузнавателната мрежа на Главното разузнавателно управление на Украйна, предотвратявайки опита за убийство на ръководителя на Крим (+ВИДЕО, СНИМКА) Дейността на разузнавателната мрежа на военното разузнаване на Украйна, която планираше серия от нашумели терористични атаки в Крим, беше потисната, ръководителят на републиката Сергей Аксьонов беше избран сред обектите на посегателство, според ЦОС ФСБ. Установено е, че пряк организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийствата на високопоставени служители е близкият роднина на началника на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов, офицер от действащият резерв на военното разузнаване Машовец Роман, който от 2020 г. е заместник-ръководител на администрацията на Зеленски. В зоната на събитията са задържани членове на действащата в Крим строго секретна разузнавателна група на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната - шестима граждани на Русия и Украйна - Виктор Подвални, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко , Игор Зорин и Сергей Войнаровски, както и гражданин на Украйна и България на име Петранов, участващи в транспортирането на експлозиви и компоненти на взривни устройства. Експлозивите, конфискувани от задържаните при подготовката на терористичните атаки в Крим, са идентични с тези, използвани за взривяването на железопътните линии в региона на 23 февруари. У задържаните са открити пет готови за употреба бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за наблюдение. Освен това е разкрит организиран от украинските спецслужби канал за контрабанда на експлозиви от България, минаващ през Турция и Грузия. Бомбите са били "камуфлирани" под електрически печки, отбелязва ФСБ. Организирането на контрабандата на електрически печки с компоненти на експлозиви от България за Русия е осъществено от украинската гражданка Марина Матущак, съобщава ФСБ. След доставката на електрически печки на територията на Русия, по-нататъшното транспортиране до местата за подготовка на терористични атаки премина през транспортните компании SDEK и Vovovoz, те бяха изпратени от руски граждани, които бяха използвани "на тъмно" и имаха търговски проекти с българската компания Матущак, отбелязват от ФСБ. Групата нарушители, задържани в Крим, е същата група, която взриви железопътните линии в района на Бахчисарай, каза Сергей Аксьонов и благодари на ФСБ за професионалната и ефективна работа. Источник: https://rusvesna.su/news/1683097363

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  03 Май 2023 11:38ч.

  Авторът на статията се опитва да ни убеди, че ако една болест не може да се излекува с ракия, значи е нелечима!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  03 Май 2023 11:55ч.

  Така е с угаждането на женските. Ако временно й угодиш с минимум 150 грама за кураж, това не значи, че утре освен махмурлясал, няма да се събудиш и с тежки чернодробни и сърдечни проблеми. Ракия иде от рак, все пак да не забравяме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото 03 Май 2023 11:55ч.

  03 Май 2023 16:03ч.

  шъ мъ звинявъш, ма РАКИЯ не идва от РАК, а от арабски през турски - АРАК, РАКЪ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяка коза за свой крак

  03 Май 2023 11:54ч.

  Справедливо критикуваният текст е чудесна илюстрация на това, че дори научната мисъл в САЩ демонстрира ярко нежелание да осмисли същността на случващото се. Да отдадем заслуженото все пак - в текста има заостряне на внимание върху някои важни ИСТОРИЧЕСКИ детайли. Другото има елементи на малко пожелателно, дори на моменти и леко розово мислене. (нещо трябвало да се подаде на Путин, че да излезел от тази авантюра??) Не трябва да поставяме високи изисквания и очаквания от човек, който все пак е фиксиран в националния интерес на неговата страна. За него нищо друго няма стойност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те са цивилизация, не култура

  03 Май 2023 11:57ч.

  Трудно е на малокултурно племе, каквото са американците, да създава дълбока наука. Виж ПР на научна основа - това го могат - например тоталните средняци Бжежински и Фукуяма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато се наливаха темелите

  03 Май 2023 12:27ч.

  Обаче, Бжежински се изпусна (или по-скоро не се сдържа, което е свидетелство за действителния му човешки формат), че в Малта просто са ИЗЛЪГАЛИ руснаците. Има много интересни аспекти, колега, по повод на това, че там в действителност се е развила една високо ефективна в производствено отношение цивилизация, но то не е култура. Направен е опит за привнасяне и комбиниране на елементи от културни модели, които практически са несъчетаеми - протестантски минимализъм и отказ от богатство, съчетано с хъса на престъпниците, или консерватизъм и проституция (няма да го адаптирам полово). Голяма отдаденост на Бога и преливаща делнична практичност! И всичко тгова са го заложили в темелите??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Май 2023 12:32ч.

  Военната операция на Русия бе жизнено необходима за самата нея и целите й са много векторни. Да се извърши вътрешно очистване от олигарсите, чиновническата прослойка вярна на Запада, откровените предатели сред военните, заздравяване и сплотяване на руското общество на база Източно Православие, не на последно място да се попречи на Китай да стъпи по-здраво на украинска земя, нещо което не е в интерес на Русия, да се дефинира отново руската субектност в света и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икторическата наглост

  03 Май 2023 14:43ч.

  Съвсем не мога да знам, колцина от вас са забелязвали една интересна особеност. Може би става дума за пълна случайност :)). Данните ще бъдат закръглени, само колкото да се илюстрира идеята. РФ, заедно с някои територии от руския свят е примерно 17,5 млн. км2, което представлява около една осма от сушата на Земята. РФ е една много редко населена територия. Това добре ли е, зле ли е?! Колко трябва, че да е добре, а колко трябва, че да е зле :))?! Няма да отговаряме директно на този въпрос. Умножаваме населението на руския свят по коефициент 8 (идва от частта от земната територия) и получаваме 1,2 млрд. бруто земляни?? Когато за първи път получих това число бях изненадан, дори леко смаян. То много хармонично кореспондира с предствите и стремленията на глобалистите, депопулисти и трансхуманисти, които в разни версии на своите сатанистки видения, провиждаха земно население от около 800 млн. до 1,2 млрд. Примерно Стелите от Джорджия, Теориите за расовото превъзходство, лудите щвабовски видения и още много. Някои хардлайнери дори не се свеняха да изписват числото 500 млн.! Е, имаше и една уловка, че това се предвиждаше да бъдат преимуществено бели англосаксонци с малко екзотичен цвят, дефиниран от количеството притежавана власт и пари. Без никакви славяни, без източно европейци, без никакви африканци, практически почти без южноамериканци и азиатци. Какъв е изводът? Русия вече е изпълнила критерии за образцова страна, пример за глобалистите :))! Завиждат и .. до степен, че не могат да и простят скока в депопулираното, трансхуманното бъдеще, където за тях няма да има място (по проект)! Защото ... предвидените за изчистване не бяха питани относно плановета за собственото им бъдеще. Усетиха се навреме и казаха, че не са съгласни! Отказът беше приет като проява на разтърсваща наглост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добронамерен съвет

  03 Май 2023 20:07ч.

  ЗИПе, не е всичко се решава с войни, не е лошо да посетиш психолог, прекалено развинтена военна фантазия е вредна за собственото здраве.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИД

  03 Май 2023 20:40ч.

  Краварски глупости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Май 2023 15:15ч.

  Мистър Си обясни на зеления какво му готвят краварите и чиляка взе да мисли самостоятелно… все пак на никой не му се мре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  06 Май 2023 15:23ч.

  Руският режим, колкото и да ни се струва жалък === Басиигумената глава. Какво му е жалкото на управлението на Путин, че вдигна от развалините огромната страна и отново я направи велика сила? Е, има още много трески за дялане и СВО може съществено да помогне в отстраняването им. Освобождаването на РФ от диктата на МВФ и влиянието на долара като оръжие, може да постави държавата на път към интензивно развитие, по працанки на акад. Сергей Глазев, от над 12% годишно нарастване на БВП. Дали това ще стане е отделен въпрос, но възможности има. При определени условия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи