Украински партизани пред "Ню Йорк Таймс": Не е важно дали лицата, които нападаме оцеляват или умират - по-важно е посланието

Украински партизани пред "Ню Йорк Таймс": Не е важно дали лицата, които нападаме оцеляват или умират - по-важно е посланието

Материалът в "Ню Йорк Таймс" е публикуван преди убийството на Дария Дугина.

През август в Крим и украинските градове, окупирани от Русия по време на войната, станаха няколко експлозии, включително серия от експлозии в склад за боеприпаси в Джанкойския район на Крим и на военното летище Саки. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, предупреди, че подобни "ексцесии" само ще се увеличават в контролираните от Русия територии. В тези територии действат украински партизани. Украинските въоръжени сили са разрешили на някои от тях да говорят пред в. "Ню Йорк Таймс".

Украинският партизанин Сварог (дух на огъня в славянската митология) се среща с журналист от "Ню Йорк Таймс" в Запорожие, град на около 100 км северно от окупирания Мелитопол, който е един от центровете на съпротива срещу руската окупация.

Сварог заяви, че украинските военни са започнали да обучават партизаните месеци преди инвазията. Десетки различни организации са обучавали цивилни граждани във военно отношение. Самият Сварог понякога се включва в обучения, организирани от "Десен сектор" и "Национален корпус", които са разклонения на движението "Азов".

Към началото на войната украинските сили за специални операции разработват по-структурирана и тайна програма, която включва инструкции за извършване на саботажи, боравене с експлозиви и създаване на оръжейни скривалища.

След началото на инвазията Сварог е изпратен в склад близо до Мелитопол, където намира експлозиви, детонатори, автомати "Калашников", гранатомет и два пистолета със заглушители.

Сега партизаните издирват сътрудници. Сварог и друг партизанин с псевдоним Викинг заявяват, че смятат полицаите, общинските и областните държавни служители и учителите, които са се съгласили да работят по руската образователна програма, за предатели. Партизаните подчертават, че лекарите, пожарникарите и работниците в жилищно-комуналното стопанство не са включени в списъка на сътрудниците.

Сварог описва няколко операции, проведени от неговия отряд в Мелитопол. През пролетта партизаните поставят бомба в кола пред полицейски участък. "Ню Йорк Таймс" пише, че при взрива е загинал един полицай, а друг е бил ранен. При друга операция (в която Сварог не участва пряко) е взривена колата на Олег Шостак, ръководител на предизборния щаб на "Единна Русия". Шостак е ранен.

Сварог казва, че не е толкова важно дали лицата, нападнати от партизаните, оцеляват или умират - много по-важно е посланието, което съпротивата отправя: "Никога не сте в безопасност. Целта ни е да покажем на окупаторите, че не са у дома си, че не бива да се заселват тук, че не бива да спят спокойно", казва той.

Що се отнася до учителите, които са смятани за предатели, партизаните казват, че никой няма да ги нападне, но съпротивата възнамерява да ги предупреди да не преподават по руската училищна програма. По-специално, казва Викинг, в града вече са се появили листовки със снимките и имената на директорите на училищата, които са решили да отворят учебните заведения през септември. На тях пишеше: "Ще има отплата за сътрудничеството с руснаците".

Високопоставен украински служител е описал други тайни операции при условие, да остане анонимен. Той твърди, че съпротивата стои зад отравянето на руски военни в Запорожка област, саботажа на зърнен елеватор в Херсонска област и взривяването на мост на железопътната линия между Крим и Мелитопол.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Моля

  23 Авг 2022 9:17ч.

  Моля не сменяйте думата "терорист",с благозвучната и с героично звучене дума "партизанин".Партизаните не убиват цивилни с цел страх и терор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  23 Авг 2022 9:36ч.

  Орките са обидени, че ги сравняват с руснаците. Орките не насочват оръжия срещу жени и деца, не крадат перални, тоалетни чинии и не се изхождат върху килими.“, 19.08.2022 г. https://www.gazeta.ru/culture/news/2022

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  23 Авг 2022 9:47ч.

  Грозната истина. Повярваха си че са Силни и Велики. Оказаха се Слаби и Прогнили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повярваха си, че са Силни и Велики. Оказаха се Слаби и Прогнили.

  23 Авг 2022 10:16ч.

  Визираш наглосаксите, предполагам.. Само те отговарят на гореупоменатите условия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова са слаби, че посолството на ФАЩ

  23 Авг 2022 13:03ч.

  призовава днес спешно всички американци да напуснат Украина (е, за "съветниците", които работят с хаймарсите, едва ли се отнася).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  23 Авг 2022 14:52ч.

  “... руските консерви с месо от резерва,,,” ... в съчетание с недостига на 40,000 чифта долни гащи за руския аскер обяснява защо бойното поле на “спецоперацията” е толкова ... разкаляно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохохо

  23 Авг 2022 16:01ч.

  Демокрация, овчи мозъци и национални предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опс

  23 Авг 2022 9:21ч.

  хохал ли е-независимо дали се нарича партизанин,или бандеровец,или петлюровец- всички са за разстрел.Никакъв плен-директно до стената и разстрел.За назидание на хохлите от Киев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  23 Авг 2022 20:01ч.

  Бог да помага на украинските партизани, които се борят срещу путиновите кръвопийци и да порази тях и уродите, подкрепящи ги,ближещи мутрите на рашистите и бясно мразещи украинците. А подобни гнусотии за избиване на украинци показват, че путиноидите не са хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Чернев

  23 Авг 2022 9:27ч.

  Партизани, партизани легендарни синове на полета, на балкани, на села и градове. Партизани, партизани на челата със звезди, от вашите кърви проляни свободата, свободата се роди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  23 Авг 2022 9:28ч.

  терористите станаха партизани. новговор в пълен размах. напомням, че за неолибералните медии, идилските джихадисти бяха сирийски опозиционери,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  23 Авг 2022 9:29ч.

  Изгрейте в мойта малка песен като големи знамена живейте в моя ден чудесен със свойте светли имена и нека с вашата колона вървя на времето по склона и нека с моя глас, и нека с моя глас да бъда с вас, да бъда с вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nanana

  23 Авг 2022 9:31ч.

  Пустите троцкисти станали московци, а терористи - донски казаци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  23 Авг 2022 9:32ч.

  Колкото съществуват, толкова са и партизани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  23 Авг 2022 9:35ч.

  партизани грънци...обучени от микробританците терористични групи за диверсии и съботаж...аре по-полека с новоговора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  23 Авг 2022 9:51ч.

  Това не са никакви партизани, а диверсанти и терористи! И щом е важно посланието - скоро и вие ще умрете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сварог заяви, че украинските военни са започнали да обучават партизаните месеци преди инвазията.

  23 Авг 2022 9:56ч.

  Ама как така? Нали "инвазията" беше "непровокирана" и "необоснована"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не си истински евроатлантик...

  23 Авг 2022 11:55ч.

  ...ако нямаш къса памет. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  23 Авг 2022 12:43ч.

  А самопризнанието, че са натровили руските войници на никого от "цивилизования"свят ли не прави впечатление? Щото употребата на химическо оръжие е забранена... Сега чакам САЩ да развеят възмутено епруветка в ООН и да идат да бомбят украинските партизани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Право в десетката!

  26 Авг 2022 22:25ч.

  "Не си истински евроаълантик" ... ако нямаш къса памет - муааахахаха, точно в десетката! Тази секта вече влиза в последна фаза на разложение - партията и винаги права, дори когато греши! Свещена глупост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след известно време

  23 Авг 2022 10:17ч.

  пак ще има доживотни пенсии за активни борци.. Този път срещо либерализма..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук е казано всичко

  23 Авг 2022 10:30ч.

  "Сварог заяви, че украинските военни са ЗАПОЧНАЛИ ДА ОБУЧАВАТ ПАРТИЗАНИТЕ МЕСЕЦИ ПРЕДИ ИНВАЗИЯТА. Десетки различни организации са обучавали цивилни граждани във военно отношение. Самият Сварог понякога се включва в обучения, организирани от "Десен сектор" и "Национален корпус", които са разклонения на движението "Азов"."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  23 Авг 2022 12:45ч.

  Що пропускате самопризнанието, че са натровили руските войници? И че на никого от "цивилизования"свят не му прави впечатление? Щото употребата на химическо оръжие е забранена... Сега чакам САЩ да развеят възмутено епруветка в ООН и да идат да бомбят украинските партизани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "украинските военни са започнали да обучават партизаните месеци преди инвазията"

  23 Авг 2022 11:10ч.

  Това говори достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Русия трупаше войски на границата

  25 Авг 2022 8:32ч.

  година преди нападението. Това говори достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Авг 2022 11:15ч.

  Украинишен партизанишен скоро капутишен... :)) Оръжието на слабака.Империите действат с легиони и армии а туземците с партизани.... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно пропагандата

  23 Авг 2022 12:14ч.

  Прави рязък завой и ще крие всички терористични акции под шапката на несъществуващи партизани. Само да внимават да не бъдат хванати някои от тия партизани, защото съм готов да се обзаложа, че ще бъдст7с британски паспорти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Авг 2022 12:27ч.

  Денят започна с мощен удар с крилати ракети по Днепропетровск... https://m.youtube.com/watch?v=DFFdKzdHups

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският партизанин Сварог (дух на огъня в славянската митология). Колко типично. Нацистите (не само украинските - и руските, и българските) опитват да възродят езическите вярвания.

  23 Авг 2022 13:01ч.

  Затова руски неоезичници-нацисти още от 2013 се сражават за Украина... Още хитлеристите са го почнали с неоези§еския си окултизъм. Неоезичество = нацизъм (с изкл на "виканството" по САЩ и Брит острови, където царува феминизма и Богинята Майка, но това е друга бира).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  23 Авг 2022 13:09ч.

  И аз ставам партизанин в колонията. Ще строя демокрация с пластичен взрив и РПГ7.За аудиторията само учил съм минно подривно дело (да не се бърка "минно" с добив на полезни изкопаеми).Противотанковите и противопехотните мини (а и мините сюрпризи ми бяха любими)....😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хах, диверсификацията създава диверсанти

  23 Авг 2022 13:14ч.

  Щото собственоръчно да си заровиш собствения кладенец, не е форма на диверсификация, а най-обикновена диверсия срещу собствения ти народ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  23 Авг 2022 13:31ч.

  И на тези укро нацисти които се подвизават като уж партизани скоро ще им дойде реда! Ще бъдат изпратени както се полага по избор или при батка Бандера или при Адолф! Да ще има загинали мирни хора, но на тях няма начин да им се размине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  23 Авг 2022 13:34ч.

  Значи Партизани станаха:арабите избили няколко стотин цивилни в залата Батаклан и алеята в Ница .Също са и тия дето със самолетите удариха кулите и пентагона.Мерси за новата формулировка.На тия партизани в Русия ще им осигурят доживотна почивка в Сибир с прохлада при летните жеги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  23 Авг 2022 14:09ч.

  Определено извършват терористични актове срещу гражданите, затова са ТЕРОРИСТИ, а не партизани. С тях не се преговаря. В повечето случаи при задържане оказват съпротива и не оцеляват. Правят го за пари, след няколко месеца като им затворят кранчето и ще сменят бизнеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  23 Авг 2022 17:04ч.

  Уж християни, а все ги влече към Сварог, Викинг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тартарен

  23 Авг 2022 22:20ч.

  както казва великият Рожър Уотърс, четете, бе, четете! Горното е известно и написано още преди 80 години в бандеровските инструкции за нелегална война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Послание на фашисти

  23 Авг 2022 22:50ч.

  Американците потриват ръце, братя се избиват взаимно, за да имат американските пенсионери пенсии, а политиците им яхти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Апология на терористи и тероризъм !

  24 Авг 2022 9:47ч.

  Които искат да убиват ... учители ! Обаче, виновни са си в Кремъл. Защото отдавна трябваше да обявят и 404 и САЩ за терористична даржава и за държава спонсор на тероризма ! Вместо това Путин мълчи, а Лавров измучава "глубочейшая озобоченость" ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Терор и Бандера

  24 Авг 2022 13:40ч.

  https://aftershock.news/?q=node/1145924

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тооо ... ако тая работа ставаше само с послания, ехеееей!

  24 Авг 2022 22:48ч.

  Джендърска им работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 0123456789

  24 Авг 2022 23:17ч.

  Днес в соФия и в други градове на страната дефилираха ХРАНЕНИЦИТЕ на "америка за бг" В ПОДКРЕПА на ФАШИСТКА украИна!!!ДА ВИ Е ЧЕСТИТА демУкрацията!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  26 Авг 2022 7:59ч.

  То посланието следва “героите на Украйна” както бандера е избивал децата на политическите си противници и ги е връзвал по крайпътните дървета така и днешните му последователи не се интересуват от хората!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи