Украински митрополит до Гавриил Ловчански: Властта в Киев планира окончателната ликвидация на православната ни църква, молете се за нас

Украински митрополит до Гавриил Ловчански: Властта в Киев планира окончателната ликвидация на православната ни църква, молете се за нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Писмо до Ловчанския митрополит Гавриил от Мелитополския и Запорожки митрополит Лука

Ваше Високопреосвещенство, скъпи Владико!
Възлюбени в Господ събрате и съмолитвеник пред престола на Царя на Славата!

Знаейки Вашата твърда позиция в пазенето на каноните на Църквата и непримиримостта Ви към влиянието на външноцърковни сили върху живота на Църквата, позволете ми да отвлека Вашето внимание, за да Ви съобщя за събитията, които в момента се случват около нашата Украинска православна църква.

Днес Украинската православна църква стои на прага на нови, още по-страшни изпитания от времето на разпада на Съветския съюз. Става дума за предприетите от държавата опити за Нейната ликвидация и насилственото Й поглъщане от организацията наречена „ПЦУ“ во главе с Епифаний Думенко. В рамките на осъществяването на тази задача върху Църквата се оказва безпрецедентен натиск на всички нива.

В страната е разгърната небивала досега пропагандна антицърковна кампания, която надминава дори аналогичната на нея кампания, провеждана от безбожната комунистическа власт.

С нова сила продължава заграбването на храмовете. Например, само през 2022 г. или чрез силови методи, или в резултат на незаконни регистрационни действия от страна на държавни чиновници разколниците заграбиха 250 храма на УПЦ (срещу още 100 се готви насилствено завземане).

В парламента вече са регистрирани няколко законопроекта, които предвиждат забрана или съществено ограничение на правата на Украинската православна Църква. Автори на последните са депутати, свързани с гръко-католиците. Заедно с това по цялата страна областните и градските съвети взимат решения за прекратяването на функционирането на енориите на УПЦ в техните региони. Николай Княжицкий (униат по вероизповедание) призовава да се отиде още по-далеч в потъпкването на закона, като се въведе забрана на УПЦ без провеждането на каквито и да било предварителни експертизи върху уставните документи.

Ситуацията се утежнява и от неотдавнашното решение на Конституционния съд, което признава правомощието на разработения още при президентството на Петър Порошенко антицърковен закон, който цели лишаването на УПЦ от нейното официално название, което ще способства за насилственото заграбване на имуществото й в полза на „ПЦУ“.

Подготвя се правовата база да бъдат отнети на нашата Църква главните православни светини на Украйна – Почаевската и Киево-Печерската Лавра (някои от храмовете на последната вече дефакто са предадени за ползване от организацията во главе с Епифаний Думенко).

Нанесен е удар и по управлението на УПЦ. В частност, взети са решения да бъде прекратено гражданството на 12 епископа на нашата Майка-Църква, което е основание за по-нататъшното им депортиране зад пределите на Украйна. Против редица архиереи са въведени персонални специални икономически и други ограничителни мерки (санкции). Подобни мерки се планират и по отношение на още няколко десетки йерарси.

Не по-малко показателна е позицията на началника на Държавната служба по въпросите на етнополитиката и свободата на съвестта Виктор Еленски (приближен на Украинската гръко-католическа църква, б. пр. униатската църква), който призовава за провеждане на религиоведски експертизи, за да се установи, дали УПЦ има църквоноканонична връзка с Руската православна църква (ако такава бъде „намерена“, чиновникът планира да бъдат ликвидирани 9000 общини на нашата Църква). Членовете на предложената от него експертна комисия нееднократно са заявявали своето крайно враждебно отношение към УПЦ.

Редица участници в тези антицърковни действия вече не крият сроковете за завършване на всичките тези инициативи. Те планират окончателната ликвидация на Украинската православна, като във времето остатъците от Нея трябва да бъде погълнати от Думенко, около Христовата Пасха през 2023 г.

В светлината на гореизложеното за УПЦ е крайно важна подкрепата от страна на Поместните православни църкви. Техният съборен глас може да стане ценен инструмент при противостоенето срещу разгрома на нашата Майка-Църква.
По наше мнение сега в Украйна тече съвсем не борба за създаване на „една православна“ структура или смяна на църковната юрисдикция. Всичко е много по-дълбоко и мащабно. Фактически става дума за тоталното заличаване на истинното, канонично Православие и формирането на условия за провъзгласяването на украинска земя на нова уния с гръко-католиците, за което вече не веднъж са говорили и Епифаний Думенко, и главата на УГКЦ Светослав Шевчук. По този начин ще бъде завършен първият етап от плана по покатоличването на Украйна и иницииран вторият – интеграцията на разколническата структура на Думенко в системата на униатската организация.

С оглед на казаното, дръзвам да прося Вашата молитвена подкрепа и издигането на гласа Ви в защита на каноничното Православие в Украйна. Също така ще бъда признателен за информирането на Вашия Предстоятел, членовете на Синода и братята съслужители на Вашата Църква за случващите се в религиозната сфера на Украйна процеси.

С чувство на неизменно душевно уважение усърдно моля Господа и Пречистата Негова Майка да Ви изпрати свише Своето свято благословение и Владичицата на небето и земята да Ви запази под Своя благодатен покров.

С упование на Вашето богомъдрие и братска подкрепа,

Запорожки и Мелитополски митрополит Лука

 

Източник: predanie.bg

 

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • Софиянец

  05 Фев 2023 20:15ч.

  Украйна се управлява от хазари и гръко-католици, които искат да унищожат Православната църква. И масонът от Истанбул, т.н. Константинополски партриарх, им съдейства по всякакъв начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПОСЛЕДНИЯТ СЕ Е НАСОЧИЛ И КЪМ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

  06 Фев 2023 19:37ч.

  С активното съдействие на Бойко Борисов и Вежди Рашидов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно такава команда е дошла от...

  07 Фев 2023 7:12ч.

  ...Козяк?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охо, нещо като Фори светулката си имат

  07 Фев 2023 10:26ч.

  Два синода и там се нагласят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Taka си е

  10 Фев 2023 11:19ч.

  По всичко си личи че войната в Украйна не е срещу руската атака а срещу православието ако някой се заблуждава че няма сме следващи да помисли пак! Запада мрази православието и всички свързани с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  05 Фев 2023 20:17ч.

  Нацистко-сатанинската хунта, в украйна няма спирка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или както се бил изразил един ерео-атлант:

  05 Фев 2023 22:54ч.

  Мсйната му на Православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  05 Фев 2023 20:18ч.

  вчера коментирахме с мафиозите-интелектуалци от махалата, че стане ли нещо с русия, колективният запад ще направи каквото трябва за да си отиде и православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  05 Фев 2023 20:21ч.

  Че се е намерил смел човек да опише поредната истина. Ама българите са ментално обработени, да се доверяват само на лъжци. Обаче ако избираш да вярваш на лъжа и не търсиш истина, оставаш в лагера на злото, защото какво добро може да произлезе от лъжата. Следващите грехове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  05 Фев 2023 20:47ч.

  ТЕ сатанистите планират и предполагат, но Господ Бог Исус Христос разполага! Жестоко пропаднаха украинците след набезите срещу църквата, и манастира- Киево-печорска лавра! Това е хронологичен факт, който е изумителен и чудноват,а и очеваден за всеки който следи конфликта, портите адови няма да надделеят на църквата, така че ги съжалявам всичките укри, сами си го докараха до главата, нито беше времето, нито мястото с барети да гонят "агентура" в божият храм.... Какъв тъп богохулен наркоман трябва да си, че по време на война дето всяка помощ е необходима, ти да нападнеш църквата?! Дори и звярът Сталин е върнал коланите "с нами Бог" и е отпуснал преследването на вярващите, по времето на ВСВ, на война всяка помощ е необходима, не само оръжия! Да гори в ада мръсният зеленчук, и дяволите да си направят салата от него! Дерзайте братя, вижда се краят, на цялата бесовска хунта, Бог да ви пази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  05 Фев 2023 21:10ч.

  Дано Господ даде сили на православните в Украйна да минат достойно това изпитание. Молитва трябва, не злоба !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Фев 2023 22:19ч.

  Когато държава и църква се слеят, не оцелява нито едното, нито другото... имайте вяра, БОГ изпитва чадата си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  05 Фев 2023 23:02ч.

  Дори най-простата молитва когато е от сърце има голяма сила. Най-важно е да не храниш омраза към този който считаш за противен. Към злите дела - ненавист, към човека - надежда да се изправи. Нека отново заприличаме на Левски, на Кирил и Методий. Само тогава можем да възродим България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕКА ЗАПРИЛИЧАМЕ НА НАШИЯ УЧИТЕЛ

  06 Фев 2023 19:38ч.

  Исус Христос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православните църкви от всички държави по света - обединете се!

  05 Фев 2023 23:45ч.

  И искайте намесата на всички организации на Планетата за защита правото на РЕЛИГИОЗНА СВОБОДА, каквато насажда от десетилетия глобализмът. Вместо да се унищожава УПЦ, нека работи паралелно и новата ПЦУ - и нека хората да изберат по свободна воля, без забрани, както ни проповядва самият глобализъм. ... Понтийските гърци искат слава за гръко-католицизма - ми да я постигнат с убеждение, а не с принуда. ..... п.с. ДЯДО ВЛАДИКА ГАВРИИЛ, ДОЙДЕ ЛИ АНТИХРИСТА?! Казват в старата книга пишело, че присъствието му ще е белязано с изключителна жестокост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "гръко-католиците"

  06 Фев 2023 0:29ч.

  На 5 юли 1439 година във флорентинската църква "Санта Мария дел Фиоре" е подписан официалният документ за унията между Константинополската патриаршия и Римската католическа църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МОЛЕТЕ СЕ!

  06 Фев 2023 19:39ч.

  За всички и за мир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Фев 2023 0:47ч.

  Ликвидацията не се предотвратява с молитва, отче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо

  07 Фев 2023 10:08ч.

  Това е вярното. Молитвата си е молитва, силата й помага да се случи това в молитвата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народеее ????

  07 Фев 2023 7:27ч.

  МОЛИТВАТА Е СИЛА КОЯТО ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС НИ Е ДАЛ! ДА СЕ МОЛИМ ЗА СПАСЕНИЕТО И ОПАЗВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА В УКРАЙНА ОТ САТАНИСТИТЕ ЦЕЛЯЩИ УНИЩОЖЕНИЕТО И!МОЛЯ СЕ И НА БОГ ЗА КЛЕТАТА НИ МАЛКА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО БОЙКО БОРИСОВ СЕ ПРИСЛАМЧИ С ЕРЕТИЦИ КОЕТО Е СВЕТОТАТСТВО СРЕЩУ НАС БЪЛГАРИТЕ!ВОЙНА СЕ ВОДИ СРЕЩУ ВЯРАТА НИ И БИТКАТА Е ЗА ДУШИТЕ НИ! ГОСПОД ДА ДАВА НА УКРАИНСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ СВЕЩЕНИЦИ СИЛНА ВЯРА И ДА Я ОТСТОЯВАТ СРЕЩУ ВРАГА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  08 Фев 2023 7:44ч.

  Намерил на кого да се жалва ... на другите гръко-католици...които също не са по канона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  10 Фев 2023 9:19ч.

  поредният разкол...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи