Украински генерал: Контраофанзивата не постигна успех, минаваме в отбрана

Украински генерал: Контраофанзивата не постигна успех, минаваме в отбрана

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинските сили не успяха да постигнат успех на оперативно или стратегическо ниво. Основната причина е липсата преди всичко на военна помощ от западните съюзници. За съжаление, Западът все още има колебания относно мащабни доставки на оръжие за Украйна и вече договорените доставки на боеприпаси се бавят.

Ако ситуацията не се промени, украинската армия няма да има друг избор, освен да премине в отбрана. Ако съюзниците действат много по-активно, ще има възможност за значителен успех в освобождаването на окупираните територии. В същото време краят на войната ще трябва да изчака поне до смяната на властта в Русия. Това мнение изрази бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко в интервю за Obozrevatel.

Според него един от основните проблеми пред украинската армия е липсата на въздушно превъзходство. Руснаците доминират и нанасят удари. Веднага щом започнаха украинските действия в Херсонско направление, руснаците веднага реагираха с голям брой авиационни и артилерийски удари, посочи той.


Европа не изпълнява обещанието си да достави милион снаряда на Украйна, а Северна Корея вече е доставила милион снаряда на Русия, разликата е очевидна. Противникът не пести снаряди, а възстановява живата сила благодарение на скрита мобилизация, каза Романенко. Той все пак отбелязва, че нападателният импулс на руската армия е отслабен.

Възможно е да се наложи да преминем в отбрана, да се съвземем и да чакаме нужното въоръжение, каза украинският военен. Романенко каза още, че трябва ясно да се прави разлика между прекратяването на военните действия и края на войната. В близко бъдеще ще става въпрос за прекратяване на военните действия. Много от нашите съюзници гледат на това като на решение на войната за момента. Но за нас подписването на мирен договор с Русия в сегашните условия най-вероятно е неприемлив вариант, каза той. Киев ясно посочи, че няма да се откаже от Крим и другите окупирани украински земи, докато Русия иска точно това.

И ситуацията за нас е следната: ние, разбира се, ще се борим и ще защитаваме суверенитета си с всякакви ресурси, но в случай на доставка на военна помощ от съюзниците на сегашното (незадоволително) ниво, най-вероятно ще става дума за отбранителни действия, каза Романенко.

Засега перспективата за военни действия е отбрана. Ако съюзниците решат въпроса с доставките, ако не са както бяха през тази година, ще може да се говори за настъпателни способности на оперативно и стратегическо ниво. Що се отнася до края на войната, ще трябва да изчакаме, докато на власт в Русия дойде адекватно ръководство, добави той.

Източници: obozrevatel.com, fakti.bg

 

 

 

Коментари

 • OLD

  17 Ное 2023 17:17ч.

  Голям шегобиец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Ное 2023 18:02ч.

  Свърши джепането и затова ще има Коледна ваканция !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Ное 2023 23:20ч.

  Не е в темата но ми хареса. Бела Чао и кавказка лезгинка - https://www.youtube.com/watch?v=fN6m8HP5nV4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • UkroГенерал

  19 Ное 2023 10:09ч.

  Ще отстъпваме до полската граница, ама ако се наложи и до Елба ще спрем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе то, таквоз, а с какво в ... отбрана?

  17 Ное 2023 17:18ч.

  Оказва се, че сал запорожци с гол г.з таралеж убиват! Иначе си требе хем боеспособна армия, хем читав команден състав, правителство и президент! А в усрайна, де ги? Та те така! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да изчакаме, докато на власт в Русия дойде адекватно ръководство

  17 Ное 2023 17:21ч.

  Че кое му е неадекватното на сегашното ръководство на Русия ? С едната ръка ви бият , с другата ръка прибират бабло ! Всичко им е изчислено. И договорката с Чичо Сам им е шес ! А вы , вы ДУРРРАКИИИИ .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руския черноморски флот избяга от базата си срещу държава, която няма флот

  17 Ное 2023 17:25ч.

  В тази кървава война се възроди геройски украинската нация. Когато десет пъти по-малка държава утилизира, денафицира и демилитизира "Вторая могучая в мире" армия е срам за Диктатора. За билети на концерт при Кобзон, казват, се чакало вече на огроооомни опашки. Русията напада все по-малки държави от нея, които често дори я "бият" и побеждават и няма смелост да се изправи срещу тази, която си е нарочила за враг, а именно САЩ. Щото руската държава-терорист на Крмельовския режим все оправдава агресията си със САЩ и НАТО, пък в резултат на тази война, която започна, НАТО-тото взе, че се разшири и приближи граниите, както не си е и представяло с най-голямо въображение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  17 Ное 2023 17:41ч.

  Посмали малко патоса, ще вземе да ти се пръсне сърцето. И твоите бледни братя тролове ще останат без подкрепа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  17 Ное 2023 19:59ч.

  Такъв комсомолски плам не бях виждал отдавна. А ФАЩ срещу какви държава воюват? Срещу Русия? Китай? Дори на КНДР се сгънаха навремето. Шубето е голям страх. Не 404 изгуби войната с Русия, а ФАЩ я изгубиха, ведно с цялото ЕС и УК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  17 Ное 2023 20:32ч.

  Пусни пАрата малко! Нито си запознат с РЧФ, нито си в час какво се случва. И украинска нация има точно толкова, колкото има македонска нация. "украИна" означава "покрайнина". Тази покрайнина векове наред е била владение на много народи, племена и прочее - гагаузи, поляци, руси, татари, българи, казаци.....гмежта, която е в момента там не може да се нарече нация или народност, защото просто такава няма. На запад имаме поляци-на югоизток имаме руси. И всичко е една голяма мусака. Дори езикът и азбуката им са руско--българско-полски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕРЕ

  17 Ное 2023 20:32ч.

  Едно време олигофрените от кварталното ОФ така държаха речи: другари, да почистим тротарите около нашия блок по-добре от съседния! Браво, другарю, браво капут смачкан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  17 Ное 2023 21:45ч.

  ХАХАХАХАХА. Божкее...може ли без "европейски ценности":))) Защото нищо не означава. Момченце, вземи научи малко повече антропология и история на световните цивилизации, та тогава давай акъл. Европа, като такава -християнска западна-си отива. Тя имеше своето раждане, апогей и сега е в парабола надолу-регрес. Европа е най-малкият и умиращ континент в света. Умиращ защото естествения прираст на коренните жители- християни е по-малък от този на новите заселници, които налагат своята култура и своята религия. Същото се случва и в древен Рим, и в древен Египет, така че не е нещо ново. Докато на Изток -Евразия нещата са в прогрес. След векове надолу, и господство на западната цивилизация, сега е ред източната да дойде отгоре. ПРИНЦИПЪТ НА КОЛЕЛОТО. Нашето е надолу вече, а на Изтока е нагоре. Нищо лично-просто са ти малко знанията. Чети още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  17 Ное 2023 22:27ч.

  След като си изпляскал толкова много глупости,да питам.Едно наименование можело да означава много неща и зависело от гледната точка,та има ли разлика между У г- -а и на г- -а?Или зависи от гледната точка,дали си отзад или отпред?Или пък,са ви монтирали евро-атл. г-з наместо глава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Името "Украйна" се среща за първи път в Киевската хроника през 1187 г. “

  18 Ное 2023 0:18ч.

  Трябва да си умствено изостанал за да пишеш тази идиотщина. Украйна означава нещо на края, в краят на нещо. На чия държава в краят е през 1187г?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинец

  18 Ное 2023 22:28ч.

  И каква е тази нация ,също като македонската!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dedoGAL

  28 Ное 2023 15:12ч.

  Сега пък, тъй като е по ,,евро атлантическо" НЯМА да чистим въобще! Щото това бе комунистическо! Ще правим джунгла за котките и кучетата в между блоковото пространство, смачканий, който по никакъв начин на влиза в посоченото... поСЕРко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ребята в окопи гибнат каждый ден"

  17 Ное 2023 17:30ч.

  В русские республики усилят мобилизацию. Такими темпами люди скоро закончатся. А русские от Подмосковието не хочеть умирают за путине:) ---> https://t.me/Netvru/25767

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Престани с глупостите

  19 Ное 2023 17:35ч.

  В Русия имаше само една моблизация и то отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Ное 2023 18:01ч.

  Генералът би трябвало да знае какво следва след минаването в отбрана след неуспешния контранаступ. Сигурно не е глупав и е чел историята. А и съюзниците им нещо вече се ослушват. Баце, Шиши и ПП естествено са първи на амбразурата щото още не са им пуснали новите ЦУ. Защо да им ги пускат. Полезните ****** винаги са полезни и са безплатни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Ное 2023 18:58ч.

  Всъщност причината за стратегическият провал е тактически. Техниката бе пръсната в медийни задачи по хиляда километров фронт вместо да ударят с брониран юмрук в една точка. Ся ще лопата траншеи в калта .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Впечатлен

  17 Ное 2023 20:35ч.

  Как па не те питаха тебе, бе? Да им обЯсниш на тия как се праят тия пробиви. Сигурен съм, че и националния по футбол можеш да опра'иш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Ное 2023 21:01ч.

  Националите и Николета оставям ти да ги оправяш. Те не са ми проблем , имам си достатъчно мои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Ное 2023 21:11ч.

  Съгласен съм с Ghost. Имаха шанс с малыми силами да вземат Киев и да приключат войната. Но явно Абрамовичите и подобните им си казаха думата. Лошо за държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  17 Ное 2023 19:08ч.

  Сиреч окрайна минава в контранастъпление в обратна посока . Как ще отстъпват нашите момчета, те настъпват но в друга посока - цитат от американски изказвания в корейската война, когато американците бяха попиляни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Ное 2023 19:44ч.

  Всъщност се връщат в играта(войските на ООН-ако сте забравили, там за последно САЩ и Коалиция са.с.мандат на ООН) след блестящ, дързък и против правилата десант далеч на север.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  17 Ное 2023 20:54ч.

  И в крайна сметка уволнение на американския командващ за олигофрения. Е има паметници и цял център Дъгласчо, и реч са му дали да изрече пред Конгреса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dedoGAL

  28 Ное 2023 15:19ч.

  Новата тактика е много стара - ,,Кръгом и ПАК напред марш"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не го вярвам

  17 Ное 2023 19:30ч.

  Пак някаква лъжа е. Ако е вярно, ще го крият и премълчават. След като го афишират, с това ще оправдаят следваща опасна ескалация. На бас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адолф путлер

  17 Ное 2023 19:47ч.

  В сайта "Факти" има по-интересен материал, според който от началото на путлеровата агресия в Украйна варварите са изгубили между 300 и 400 хиляди агресора, ГЩ на ВСУ ги изчислява точно - 316 720. Можеха да са живи тези хора, ако го нямаше сатаната путлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Ное 2023 20:15ч.

  Що да припомням на тролчетата че се подписаха едни Мински споразумения . Гаранти на които бяха Меркел и Оланд които миналата година разказаха че това са били споразумения за да излъжат Русия и да дадат време на Украйна да се въоръжи. И как руснаците след това ще вярват на някакви договори. Четете Бисмарк. Ха между впрочем са премахнали уикицитат с цитатите на Бисмарк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Ное 2023 20:17ч.

  Извинявам се. Не съм прав. Има го. https://bg.wikiquote.org/wiki/Ото_фон_Бисмарк

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  17 Ное 2023 20:33ч.

  Още по интересен факт. България без война е изгубила 120000 души нежду 2022 и 2023 година. Справки НСИ. За окрайна в този период са неизвестни. Миграция смъртност , раждаемост. На фронта загубите на окрайна с а около 600000 убити и 1800000 много тежко ранени без възможност за завръщане на фронта . Резултата ще бъде видим /невъзможен за сктиване/ около февруари 2024г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КоКо

  17 Ное 2023 20:36ч.

  В парцала Факти преди 8 месеца дословно написаха, че руската армия използва само ЛОПАТИ в битките, включително за сваляне на самолети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  17 Ное 2023 20:47ч.

  Цццццц :))))) Лично са броили труповете из окопите. А случайно да имаш данни колко невинни цивилни опукаха "Десен сектор" и "Азов" от 2014 го сега в Донбас? Как снайперистите на "сектора" ни стреляха сутрин от хълмовете, когато баба ми отива на пазар или аз на работа? И хайде без пионерски определения. Моли се, че путлер е на власт, защото е мек. Ако беше друг - нямаше да я има украИната вече. Путлер не иска да украина-не иска Киев. Иначе щеше да направи като Нетаняху в Газа-всичко да се бомби до край. И сега Киев щеше да прилича на Газа. С милиони загинали невинни. А не да води партизанска война за всяко село и паланка, дето няма никой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  17 Ное 2023 20:56ч.

  "Факти", както и "Оффнюз" са от грантовското котило. Сега и Медияпуул се присъедини към тях, след като американците ги инжектираха с няколко хиляди $, за да пишат "истински" новини. А лопатите....лопатите, или както са известни "Лопатите на Спецназ" са на въоръжение от много години. Това е уникален инструмент, който е навсякъде с руския войник. Не се шегувам. Тя е къса, остра и служи за всичко. От томахавка, до котлон за яйца. Основно е за окопаване. Лопатата на Спецназ е легенда в съветската и сега в руските армии. Сериозно,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  17 Ное 2023 21:03ч.

  А кво разправят Меркел и Оланд?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  17 Ное 2023 21:04ч.

  Според руската опозиционна медия "Медиазона" броят на загиналите руснаци е между 37 хил. и 47 хил. Пиковите стойности са по време на битката за Бахмут. Тези числа цитира Брайън Берлетик в едно от последните си видеа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Русия не е имала намерение да изпълни "Минските споразумения",”

  18 Ное 2023 0:08ч.

  Ти идиот ли си? Русия не е страна в Минските споразумения и НИЩО не е длъжна да изпълнява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  17 Ное 2023 20:35ч.

  Вай,вай, вай, как мое таквз раббота, ва! Убихте всичко еврогейско у мен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Ное 2023 20:40ч.

  Прави сметка щом свалят самолет с лопата кво ще е ако някой отключи оръжейната и раздаде автоматите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нефелна

  17 Ное 2023 20:53ч.

  Ха- ха- ха! Бедната С. Корея дала един милион снаряда а богатата Европа.. нефелна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  17 Ное 2023 20:59ч.

  Е Чуков и в този случай е прав-няма пенсиониран генерал, които вярва в победата на Украйна с изключение на е-р, станал генерал Димо Неверников, и Брийдлаф. Ако съм оттървал някой кандидат български за ласките Галени Посолствени, моля да ми прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Ное 2023 21:05ч.

  И да, спокойно минавам и без футбол. Всъщност от стадионите биха станали доста смислени паркинги в градовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  17 Ное 2023 21:24ч.

  Пиша го напълно уажително към Вас, защото и на мен ми се е случвало, да не объркахте статиите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Ное 2023 21:43ч.

  Нищо не бъркам, отговарям на кретена очакваш да оправя националният по футбол, докторе. Докато коментирам ученото по СТО не е проблем да оправя и майка му в движение. После подсмърчат че съм невъзпитан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  17 Ное 2023 22:12ч.

  Съзалявам, че съм се намесил в чужди отношения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  17 Ное 2023 22:39ч.

  Лека нощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Европа не изпълнява обещанието си да достави милион снаряда на Украйна, а Северна Корея вече е доставила милион снаряда на Русия”

  18 Ное 2023 0:05ч.

  Какъв е извода? Северна Корея е индустриално и военно по-могъща от 50-те държави, които помагат на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъй е !

  18 Ное 2023 1:41ч.

  👍👍👍😁😁😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук мисля че и двете страни около

  18 Ное 2023 9:44ч.

  барикадата зовяща се “на украини” са в голяма степен прави!факт е че Путин и руското военно ръководство не подготвиха и не осъществиха тая военна операция в поредната гражданска война в Русия,факт е че ако не бе помоща от т.н.Запад руската губерния “на украини” отдавна щеше да се е кротнала!Но така е колеги от форума.Докато в Русия вирее капитализма а на украината ръководят безумни националисти така ще бъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи