Тома Биков: Кой има полза от катастрофата в "Демократична България" – ГЕРБ или „Продължаваме промяната”

Тома Биков: Кой има полза от катастрофата в "Демократична България" – ГЕРБ или „Продължаваме промяната”
По-важен е въпросът, защо се стигна до ситуацията, от формация с перспектива да стане първа или втора политическа сила, "Демократична България" да се окаже в положение на вътрешни скандали, които я водят до състояние на полуразпад. Тактическият отговор на този въпрос е – защото се появи формацията на бившите служебни министри на Румен Радев Кирил Петков и Асен Василев. Тази формация, а не ГЕРБ спря възходящия тренд на Демократична България.Тук идва и въпросът, ами ако не ГЕРБ, а някой друг има полза от това Демократична България да се провали и разпадне? Кой би спечелил от отлива на гласове от Демократична България – ГЕРБ или „Продължаваме промяната”? Кой би спечелил ако формацията, която подкрепя Лозан Панов катастрофира преди изборите – Румен Радев, който преди кандидатурата на Панов си мислеше, че ще спечели на първи тур, или Анастас Герджиков, който има полза от това Панов да отнема гласове от Радев? Отговорите на тези въпроси оставям на Христо Иванов и Атанас Атанасов, в случай, че излязат от състоянието на самохипноза, в което се намират от известно време. Ще им кажа само едно – чегъртат ви и този, който ви чегърта не е Борисов.

 

Обвинението на Христо Иванов, че ГЕРБ сме виновни за решението на ЦИК да не регистрира листата на Демократична България в Стара Загора, ме провокира да напиша нещо, което мислех от дълго време, но все не намирах смисъл да напиша.

 

Ще започна с това, че уважавам Христо Иванов не като съюзник, а като опонент. С него сме били и съюзници, и опоненти. Затова имам необходимия опит да преценя, в коя позиция е по-ефективен. На второ място съзнавам, че моето мнение по никакъв начин не е от значение за демократическата общност, която симпатизира на Христо. Зная, че от години тази общност ме мрази или в най-добрия случай ме презира. Въпреки това, аз продължавам да уважавам хората, които се асоциират с нея, защото те, както всички останали българи, имат право на своите мнения, пристрастия и емоции. Те, както всички останали българи, имат право да бъдат адекватно представлявани от своите политически лидери, да отстояват своите разбирания и да ги изразяват, така както намерят за добре.

 

Ето една мисъл на Освалд Шпенглер, която много харесвам. Тя гласи, че политиката не се занимава с истини, а с факти. В това се коренят екзистенциалните проблеми, пред които днес се е изправила Демократична България. Екзистенциалният проблем на колективното лидерство на "Демократична България", не се състои в неспособността да регистрира листата си в Стара Загора, а да разграничи своята истина от очевидните факти. Тяхната истина е, че ГЕРБ, със своите трима члена в ЦИК (избирателната комисия има 15 члена и е назначена лично от Румен Радев), иска да затрие формацията, която доскоро изразяваше монолитно вижданията на демократическата общност. Казвам до скоро, защото от няколко седмици, в политическото пространство има и друга формация, която изразява тези виждания. Това е проектът на Кирил Петков и Асен Василев.

 

Очевидният политически факт е, че и да искат, ГЕРБ не могат да унищожат "Демократична България". Не само, защото имат 3 от 15 гласа в ЦИК, но и защото отдавна партията не се бори за общи гласове с формацията на Христо Иванов. Това правят други формации и техният успех, тепърва ще се гради върху политическата смърт на "Демократична България". Така както, самата "Демократична България", беше изградена върху политическата смърт на Реформаторския блок.

 

Още по-очевидният политически факт е, че някой в "Демократична България" е направил груби технически грешки и се е опитал да регистрира листата в Стара Загора в последния момент, без да си подсигури необходимото време за реакция при проблем. И този някой не е Бойко Борисов, а е някой от лидерите на "Демократична България". Разбира се, някой от тези лидери, днес има полза, по стар обичай да обвини Борисов за собствената си неадекватност.

 

Причините "Демократична България" да регистрира в последния момент листата си в Стара Загора могат да бъдат две. Първата е, че ръководството на формацията е редило тази листа до последния момент и не е имало физическата възможност да даде пълномощно на хартия. Втората е, че ръковоството на коалицията, не е имало доверие на местната си структура и е изпратила пъномощното с електронен подпис, за да пристигне до конкретен човек, на когото има доверие. И в двата случая, става въпрос за тежък вътрешен проблем, който няма нищо общо нито с Бойко Борисов, нито с неговия модел, нито с борбата срещу мафията и корупцията. Толкова за Стара Загора.

 

По-важен е въпросът, защо се стигна до ситуацията, от формация с перспектива да стане първа или втора политическа сила, "Демократична България" да се окаже в положение на вътрешни скандали, които я водят до състояние на полуразпад.

 

Тактическият отговор на този въпрос е – защото се появи формацията на бившите служебни министри на Румен Радев Кирил Петков и Асен Василев. Тази формация, а не ГЕРБ спря възходящия тренд на "Демократична България". И това го знаят много добре и Христо Иванов, и Атанас Атанасов, които публично обясняват, че „Продължаваме промяната” са техни съмишленици. Ако хората от новия политически проект бяха съмишленици на Демократична България, щяха да се явят на изборите с техните листи, а не с регистрацията на "ВОЛТ" и "Средна европейска класа". Това също е очевидност, която лидерите на "Демократична България" отказват да съобщят на своите симпатизанти.

 

Стратегическият отговор на въпроса, защо "Демократична България" стигна до тук е, че нейните съпредседатели, така и не успяха да осъзнаят, че лидерството се състои не в това да следваш хората, които те подкрепят, а да ги водиш. Депутатите на "Демократична България" носят огромна отговорност за това, че 45-ото и 46-ото народно събрание не успяха да излъчат редовно управление на страната.

 

Причината за огромната тежест на тази отговорност е, че от трите партии на протеста, формацията на Христо Иванов носеше най-силен идеологически и интелектуален потенциал. По тази причина от нея се очакваше най-много. Само, че лидерите на тази формация, предпочетоха да робуват на личния си политически комфорт, вместо да поемат персонална отговорност и да се окажат решаващ фактор за преодоляването на политическата криза.

 

Тази тяхна слабост и липса на потенциал да взимат непопулярни, но разумни решения, беше причината, в края на краткия мандат на 46-ото народно събрание, да бъдат унижавани от Станислав Трифонов и Тошко Йорданов и въпреки това да твърдят, че преговорите с "Има такъв народ" все още са желани и възможни. Те се самозаблуждаваха последователно, че тяхната работа може да бъде свършена от Станислав Трифонов. Същият Станислав Трифонов, когото и те и цялото българско общество познават от 30 години.

 

С последното не искам да кажа нищо лошо за Трифонов. Единствено искам да подчертая, че ако Христо Иванов и Атанас Атанасов са си въобразявали, че той е нещо различно от това което е, или са наивни или нямат връзка с реалността. И в двата случая обаче, движението им спрямо Трифонов, и опитът им да заобиколят предизвикателствата вместо да ги преодолеят, завършиха с катастрофа.

 

В тази своя самозаблуда, те въвлякоха, и след това разочароваха, стотици хиляди свои избиратели, които трябваше да се срамуват от униженията, на които бяха подложени собствените им лидери. Обяснението на всичко това беше още по-унизително. То не съдържаше признание за грешка или самоанализ, а се състоеше в клишето: „За всичко е виновен Борисов! Приемаме всички тези унижения, за да го унищожим!”

 

Само, че Борисов не е унищожен и партията му вероятно ще спечели престоящите избори. Защо тогава бяха всичките унижения с Трифонов? И днес, след като ЦИК, с гласовете на ИТН, БСП и формацията на Мая Манолова, отхвърли регистрацията на листата на "Демократична България", Христо Иванов обвини за това само ГЕРБ!

 

Тук идва въпросът, ами ако не ГЕРБ, а някой друг има полза от това Демократична България да се провали и разпадне? Кой би спечелил от отлива на гласове от "Демократична България" – ГЕРБ или „Продължаваме промяната”? Кой би спечелил ако формацията, която подкрепя Лозан Панов катастрофира преди изборите – Румен Радев, който преди кандидатурата на Панов си мислеше, че ще спечели на първи тур, или Анастас Герджиков, който има полза от това Панов да отнема гласове от Радев? Отговорите на тези въпроси оставям на Христо Иванов и Атанас Атанасов, в случай, че излязат от състоянието на самохипноза, в което се намират от известно време. Ще им кажа само едно – чегъртат ви и този, който ви чегърта не е Борисов.

 

Накрая ще обърна внимание на още нещо. Пред бТВ, Иван Костов обяви, че Кирил Петков и Асен Василев говорят неистини. Той, сякаш направи това свое изказване, за да ориентира Христо Иванов и Атанас Атанасов от къде идва опасността за тях и формацията им. Бившият премиер изрече това, което Христо и Атанас знаят много добре, но нямат смелост да го изрекат публично вече няколко месеца. Костов може и да е обвиняван (справедливо или не) в много грехове, но никой не може да го обвини в липса на лидерски потенциал, политическа далновидност и смелост да посочи директно истинския си опонент.

 

Ролята на лидера е да разпознава опасностите и да ги предотвратява. Да може да различи потенциалните си съюзници, от потенциалните си опоненти. Да взима решения, които в настоящето, може и да изглеждат спорни, но в бъдещето биват припознавани като разумни. Да жертва политическия и личния си комфорт, за да постига целите, които политическата му общност си е поставила. Да е готов да плаща политическа цена за осъществяването на тези цели. Да вдъхва самочувствие на симпатизантите си, а не да ги поставя в унизително положение. Това сякаш не достига на "Демократична България". И затова не са виновни нито Борисов, нито Костов.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Идеалист

  15 Окт 2021 0:43ч.

  Не съм му почитател, но е прав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 333

  15 Окт 2021 1:24ч.

  Дребни мисли на един дребен човек. Няма доблест, чест, достойнство. Политик, а не държавник. Готов да изпепели всичко, за да постигне едноминутния си жалък властови оргазъм. Въртящ се като пумпал и преживяващ катарзис след катарзис. Определящ се чрез плюенето на други, неспособен да изрази собствена визия. Такива хора ще ни погребат като народ. За всички като него - помнете, сметката не се плаща тук, а след смъртта. Бог дано ви помогне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ей такива ти ренегати

  15 Окт 2021 1:49ч.

  пумпали въртящи се за и около кокала, като тома бичето, народът трябва да изчегърта от властта, колкото се може по-бързо. А ДеБг са в катафалката, опразнена от реформаторския блок. Който се е прегърнал с "гроб" е заминал за гробищата. ББ не бил... ...ами той си е аватаря на мафиотите и баш лидера на корупцията. Да дрънкаш обратното показва блюдо и гъзолизство. Гласуваш за герджика, получаваш Буда и Бичета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  15 Окт 2021 7:00ч.

  С две думи - елате, ГЕРБ ще ви спаси и вас, както спаси и СДС... змийска покана за прегръдка :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  15 Окт 2021 7:33ч.

  Много елементарно, биков...елате да направим правителство заедно с дпс и дб. Презират те хората, биков, сам си го написал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  15 Окт 2021 7:40ч.

  Нито Баце, нито Биков имат сметка от самоизяждането на пенделите от ДайБъ...Герб като цяло още по-малко.. Биков просто си се гаври с тез писания и леко злорадства....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умните

  15 Окт 2021 8:28ч.

  и красивите май останаха само красиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кривата ракета на Дай България космоса й пречи

  15 Окт 2021 10:48ч.

  В момента никой не води негативна изборна кампания, правят го единствено Дай България. Лозан Панов оплю проф.Герджиков, вчера Иван Костов също го атакува, заради собствената си некадърност не можаха да си регистрират листата в Ст.Загора - ГЕРБ им виновен. Цялото въображение на Атанасов и Хр.Иванов е насочено към откриването на някаква въображаема връзка между проф. Герджиков и ДПС. За да отклонят вниманието на електората от собствения си саморазпад, атакувайки Герджиков всъщност услужват на Радев. И това не е случайно, така те го ухажват за да им даде третия, последен мандат за да могат да сформират коалиция с участието и на БСП. Това е заветната им цел - да са мандато носители и като такива да се имплантират във властта, независимо че ще получат по-малко гласове от всички участници в бъдещата миш-маш коалиция - ДБ, БСП, ИТН и Промяната продължава. Вчера го каза и бай Иван ви Костов. Няма повече да пиша истини за последния, защото знам пристрастието на Гласове към него - още от време оно, когато г-н Дачков беше един от душеприказчиците му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  15 Окт 2021 10:53ч.

  Проблемът в ДаБе е в самите тях, просто там е сборище от нечитави хора, които самите те са проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  15 Окт 2021 11:01ч.

  Разликата между дб И гЕРБ, Е ЧЕ СЛЕД 10 Г. дб ЩЕ Я ИМА, А Герб ще е неприятен спомен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прокопиев пусна по нанадолнището "Да България" и формира своя втора партия - "Продължаваме промяната"

  15 Окт 2021 11:21ч.

  В същото време подготвя с Радев нова коалиция в бъдещия парламент с мандатоносител някоя от партиите на Прокопиев. В една нова коалиция трябва да се включат освен гореизброените и БСП, ИТН и Мутри вън, ако последната успее да влезе. Без ГЕРБ и ДПС. Радев избра да е цар на мълчанието имитирайки ранния Сл.Трифонов. Цялата енергия на ДБ е да се бори Радев да спечели и за да върне услугата. Така Иван Костов и ДБ на практика доказват, че са си едни прикрити комунисти и явни наследници на АБПФК./Активни борци против фашизма и капитализма - ятаци, партизани и др./

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нема лабаво

  15 Окт 2021 11:59ч.

  Ми, вижте сега, на война като на война, нали така? Тактики, стратегии, тази битка, онази битка и пр. Има известни надежди, че част от ръководството на Демократична България са национално отговорни и ще направят своя принос за ликвидирането на Радев и "Продължаваме промяната". Същите надежди има и за Славуца. БСП са овладени, но явно се опитват да шават, затова получиха сметката за Позитано. Стискам палци, щото ситуацията е сериозна. Всъщност Радев и Петков трябва да бъдат премахнати още вчера, и това е работа на специалните служби, които са овладени, и на прокуратурата, която не е. Не трябва да има никакви компромиси към тия гадове, дори ако трябва да се стигне до физическото им отстраняване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мильо Тъпия

  15 Окт 2021 12:24ч.

  Всъщност най хубавото е,че Джендър България няма да ги има още другата година,а ти,жалко тролче,ще си отново безработен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Окт 2021 14:49ч.

  Добър въпрос! Логични разсъждения в анализа, на "беквокалист Ът". И изчезва едната планирана възможност, на "присъдружник" на герб в 47 НС. Мъка за Боко и сподвижници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • taliban

  15 Окт 2021 15:16ч.

  тези политици от загриженост за собствената си съдба не им остава време да помислят за сиромашията на избирателите си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  17 Окт 2021 22:18ч.

  В Белене всички герберасте при режим от 1954г. начело с Винетуф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи