Тед Карпентър: Западът няма да хареса следващия ход на Русия в Украйна

Тед Карпентър: Западът няма да хареса следващия ход на Русия в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Тед Гален Карпентър, nationalinterest.org

Лидерите на НАТО и западните новинарски медии трябва да осъзнаят, че може би празнуват прелюдията към продължителна, изключително кървава война или дори предстояща ядрена катастрофа. Това предупреждава американското издание The National Interest.

Автор на материала е Тед Гален Карпентър е старши сътрудник в Cato Institute и сътрудник-редактор в American Conservative and the National Interest, автор е на 13 книги и повече от 1100 статии.

Представители на НАТО и западните новинарски медии не крият радостта си, че контранастъплението на Украйна е наложило бързо изтегляне на руските войски от значителна част от територия близо до източния град Харков. Изглежда атаката изненада Кремъл. Руските лидери очакваха основното контранастъпление да дойде на юг и по-голямата част от усилията на Киев наистина изглежда са съсредоточени в този регион. Въпреки това загубата на изток е значителен военен неуспех – и още по-голям срам – за руското военно командване и правителството на Путин. Ентусиазирани проукраински фигури в Европа и Съединените щати празнуват и твърдят, че успехът на Киев предвещава цялостното поражение на Русия във войната. Според тази теза руският президент Владимир Путин ще трябва да приеме мирно споразумение, което далеч не отговаря на първоначалните цели на Кремъл. Най-доброто, на което може да се надява, е споразумение, което възстановява статуквото ante – което би означавало, че Москва не печели територия, нито Украйна ще бъде възпрепятствана да се присъедини към НАТО. По-оптимистично настроените спекулират, че такъв грандиозен провал, който идва след огромни разходи както на кръв, така и на съкровища, може да доведе до свалянето на Путин. Подобни тържества са много преждевременни.

Русия все още има няколко военни възможности и някои от сценариите трябва дълбоко да разтревожат Съединените щати и техните съюзници в НАТО.

Вариант 1: Москва може да предприеме контранастъпление - фокусирано върху черноморското пристанище Одеса. Този град е последният излаз на Украйна на Черно море и превземането му на практика би превърнало Украйна в страна без излаз на море. Това също би дало на Русия хватка за главната икономическа спасителна линия на Украйна, тъй като по-голямата част от износа и вноса на Киев преминава през Одеса. Загубата на този град би била колосален икономически и психологически удар за Украйна. Като се има предвид, че Русия предислоцира значителен брой войски и количества оръжия от Източна Украйна на юг дори преди източната офанзива на Киев, има голяма вероятност Одеса сега да е основната цел на Москва. Вече на прекомерно разтегнатите украински сили на юг ще бъдат много трудно да отблъснат съгласувана руска атака.

Вариант 2: Въпреки че би било изключително амбициозно, руснаците биха могли да обмислят иницииране на голямо „движение в клещи“, изпращайки войски на север от съществуващите крепости в Южна Украйна и започвайки нова офанзива от Русия в североизточната част на Украйна. Целта ще бъде отрязването на побеждаващите в момента украински войски близо до Харков. Подобна стратегия би напомняла за офанзивата на Съветския съюз през 1942 г., която хвана цялата, прекомерно разпръснатата германска армия в Сталинград. Подобен успех в този случай може да бъде смъртоносен удар върху военната съпротива на Украйна. Въпреки това, логистиката за изпълнение на такава маневра над голяма територия би била обезсърчителна, а логистиката е явна слабост на руската армия в Украйна до този момент.

Вариант 3: Путин може да заповяда пълна национална мобилизация. Досега Русия води войната в Украйна с ограничени средства. Най-вероятно това решение е отражение на прекомерния оптимизъм, че армията на Киев ще се разпадне, проруските в южните и източните области на Украйна ще се обединят към каузата на Русия и правителството на украинския президент Володимир Зеленски бързо ще поиска мир. Нищо от тези неща не се случи. Освен това Кремъл подцени решимостта на НАТО да налее огромни количества качествени оръжия в Украйна. Путин може да реши да поправи първоначалната си грешка. Изтощителната война вече нанесе големи жертви на военния персонал на Украйна. Тъй като населението на Русия е 3 пъти по-многобройно от това на Украйна, малко вероятно е Киев да оцелее в дълга война на изтощение дори при сегашното разполагане на руските войски. Пълната мобилизация би дала на Москва непреодолимо предимство.

Вариант 4: Русия, изнервена от сегашното си унижение, решава да разреши проблемите бързо и решително, като използва тактически ядрени оръжия. Такъв удар дори само с няколко заряда би унищожил големи части от армията на Киев и би причинил разпадането на ефективната съпротива. Преминаването на ядрения праг би било монументален, изключително опасен ход и Путин със сигурност разбира това. Въпреки това, ако той заключи, че единствената алтернатива е да приеме унизително, наложено от НАТО споразумение, което би рискувало задържането му на власт, би било глупаво да се предположи, че той никога няма да поеме риска. Всъщност руският ръководен елит смята Украйна за жизненоважен интерес за националната сигурност. Нации, които са изправени пред заплаха за жизненоважни интереси, ще направят почти всичко, за да отблъснат такава заплаха. В случая с Русия не може да се изключи прибягването до използването на тактически ядрени оръжия за победа над проксито на НАТО в настоящата война.

Съединените щати и техните европейски съюзници опасно не обръщат внимание от години на ескалиращите предупреждения на Кремъл, че Москва никога няма да позволи Украйна да се превърне в политическа и военна пешка на НАТО. Това арогантно, тъпо неуважаване на основната зона за сигурност на Русия беше основната причина за нахлуването на Путин в Украйна. Използването на ядрени оръжия би предизвикало конфронтация между Москва и Вашингтон, съперничеща на тази от Кубинската ракетна криза. Но възможните отговори на НАТО на използването на тактически ядрени оръжия от Русия са определено ограничени, освен ако Съединените щати не искат небрежно да рискуват с Армагедон. 

Празнуването на последните военни успехи на Украйна е едновременно преждевременно и силно пресилено. Наистина, аплодисментите може да се окажат напълно неуместни. Лидерите на НАТО и западните новинарски медии трябва да осъзнаят, че може би празнуват прелюдията към продължителна, изключително кървава война или дори предстояща ядрена катастрофа.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

 • Ким Чен Ун

  26 Sep 2022 17:20ч.

  Не е по лошо. Давайте им тия 4 области и оставете православен Иран да гние и обслужва суровинно Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  26 Sep 2022 17:49ч.

  Като пишеш глупости, поне спазвай правилата на българския език, троле. По-лошо се пише. Сравнителна степен. Неграмотни тролове, скапани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  26 Sep 2022 18:57ч.

  Какво да ги правиш,българчета от килийното училище в Котел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прогнозата 1

  26 Sep 2022 18:00ч.

  След като завършат окончателно референдумите, отделните отцепили се републики ще решат официално да подадат искане до РФ за присъединяване към нея. В спешен порядък руските власти ще предприемат всички необходими юридически действия, внасяне на решение в Думата за присъединяване и официално ще обявят новата западна граница на РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прогнозата 2

  26 Sep 2022 18:02ч.

  След това ще отправят иск до Киев да напуснат всички евентуални територии, намиращи се в новите граници на РФ, които ВСУ са заели. При отказ да напуснат, РФ официално ще обяви война на Украйна, по повод нарушаване на нейната граница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прогнозата 3

  26 Sep 2022 18:03ч.

  След това ще последват безпощадни удари по столицата и големи центрове и правителствени и командни пунктове. Ще бъдат активирани „спящи“ диверсионни групи, които ще ликвидират правителствени дейци. НАТО/САЩ първоначално няма да имат готовност да се намесят, ако случайно се намесят ще последват тактически ядрени удари по тях! …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dell

  26 Sep 2022 18:31ч.

  Ще стане абсолютно всичко без последното. Янките са прости, но не тъпи да се затрият сами. Еврогейците са страхливи помияри и само ще гледат и вият на умряло. Толкова, всичко приключва да края на годината. Мисията изпълнена успешно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  26 Sep 2022 19:05ч.

  Да,така ми изглеждат нещата и на мен макар че нямам военен поглед на положението.Два месеца подготовка на запасняците и около 1-14 декември всичко ще е свършило,няма да дочакат еврейската Коледа зеления наркоман и компания.Трябва да се отбележи че Путин сега е под огромен натиск за пропилените 6 месеца и ще гледа да привърши СВО скоростно,за дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  26 Sep 2022 18:22ч.

  Тия така и не излезнаха от комиксите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Косер

  26 Sep 2022 18:28ч.

  Американците наистина нямат представа какво се случва извън собствения им щат. Пълен потрес, няма такава неосведоменост и липса на познание за света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прогноза 4

  26 Sep 2022 18:31ч.

  Йелоустоун изригва, и оживелите американци се бият за територии в Аляска, с изселените украинци, за завладяване на територии, но Канада е на границата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Sep 2022 19:11ч.

  трябват особени качества за да събереш на едно място цялата путинофилска измет от нета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Sep 2022 19:35ч.

  Киме, що правиш в този вестник, отрепко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  26 Sep 2022 19:38ч.

  Трябва човек да е с много нисък интелектуален ,,багаж" за да си помисли, че една Украйна ще победи Русия във война. Това е не само смешно, но и абсурдно. Украинците не съответстват нито по численост руската армия, нито по въоръжение, а с прашки и лъкове няма да стане. Колкото и ,, колективния запад" да се напъват пак няма да им се получи. Естествено, победата ще е за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  26 Sep 2022 20:01ч.

  не мога да разбера защо този анл изатор не дава на хората да се радват? диктатори има не само на изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Sep 2022 21:42ч.

  Нещо става зад кулисите което ние не схващаме. 1.Няма как да се проспи концентрация на войска в направление Харков.Доказателство?Вижте ми поста че осн.удар ще е там.Седмица/и преди да се случи.Е щом аз знам..........!? 2.Въпреки това бе допуснат сериозен удар............?! 3.Русия не удря логистичните възли и комуникации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  26 Sep 2022 21:43ч.

  Безумие?Това се прави при всяка война!Защо?Няма логика!4.Влязоха във предизвестена война без елементарна подготовка!? 5,6,7????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми не точно

  27 Sep 2022 11:35ч.

  Има перфектна логика и тя е свързана с последвалите събития. Трябваше да избират между Харков и юга. Предвид предстоящите референдуми, прехвърлиха всичко там и фактите доказват, че решението е било правилно. Колкото и да си пълната украинците, областите са защитени. Стрелбата по мирното население само озлобява хората и първите мобилизирани, които ще влязат в боя ще са от Запорожие и Херсон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Империята

  26 Sep 2022 23:31ч.

  Русия е империя. Има ЯО, земя, суровини, технологии, хора. И за кефа на една шайка откачалки ще се самоубива и разпарчетоса и ще си направи сепуку , нали така ? Мда. В некоя друга галактика. :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И отново не се говори истината

  27 Sep 2022 0:50ч.

  В Украина има гражданска война. Част от Източна Украйна воюва със Западната. Когато се говори за Украйна като територия и население, трябва да се казва какво е останало от нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  27 Sep 2022 0:53ч.

  Основно пехотата на воюващите против Украйна е на ДНР и ЛНР. Затова Русия не воюва с пълна сила и затова без руска пехота украинците успяха около Харков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доста по-голям прозорец от възможности

  27 Sep 2022 2:48ч.

  По бързина/ефективност вариант е светкавична ВВС/ракетна война в посока Киев и шеметно обезглавяване на киевския режим в рамките на часове. Зеленски удобно бива заличен и цялата вина му се приписва посмъртно, преговори за мир, военен трибунал на вътрешни и външни поддръжници, умиване на ръце, репарации, Украйна престава да съществува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доста по-голям прозорец от възможности 2

  27 Sep 2022 3:08ч.

  Този сценарий е проиграван от великите сили, а също е удачен и за укрите, който загубиха всичко. РФ/CAЩ няма да пропуснат да демонстрират атомна мощ, но в новия военен театър в Пасифика, където атомът не е новост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Нещо става зад кулисите което ние не схващаме..."

  27 Sep 2022 8:29ч.

  Не схващаме във всичките му детайли, но за някои неща се досещаме по косвени белези. Има/ше/ някаква договорка между САЩ и Русия. Самите редови руснаци обвиняват Кремъл в "договорняк" ! Тази уговорка е била за размера на баницата. Колко от Украина ще си върне Русия, колко време да се точи войната...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Нещо става зад кулисите което ние не схващаме..."

  27 Sep 2022 8:32ч.

  В хода на военните действия, които не се развиха по първоначалния план на Кремъл, договорката е започнала да не се спазва ! Очертаващата се нова територия за Русия да намаля ! Отначало се говореше за "демилитаризация и денацификация" , което предполагаше цяла Украина ! Или поне 3/4 от нея /без Галичина - която отива към Полша/. После от Кремъл казаха - толкова колкото трябва !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Нещо става зад кулисите което ние не схващаме..."

  27 Sep 2022 8:35ч.

  Имаха предвид осигуряване на буфер за безопасност /от ракетни атаки ?/ за новоосвободените области. А сега с указите на Путин за 4-те области се минава на минималистичен вариант. Зад кулисите САЩ се отмятат от първоначалните договорености, притискат Путин вкл. с персонални заплахи, искат минимални или никакви придобивки за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Нещо става зад кулисите което ние не схващаме..."

  27 Sep 2022 8:38ч.

  Това няма как да стане. По-малко от 4-те области означава, че руските войници за нищо са проливали кръвта си след 24-ти февруари. Путин няма как да го допусне, затова обяви мобилизация и войната през зимата ще се ожесточи. Значителни проценти от територията и на ДНР, и на Запоржка обл. все още са в украински ръце...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  27 Sep 2022 11:40ч.

  Тактиката в момента е перфектна. Заемане на отбрана в градовете, където е топло и завет и чакане на украинците по полетата. Логистиката е по-лесна. Руската промишленост бълва. Украйна няма нищо. Реално е фалират държава. Стрелба по инфраструктурата и зимата сама ще свърши останалото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи