Търпението на Полша се изчерпва. Европейското единство беше и остава историческа случайност

Търпението на Полша се изчерпва. Европейското единство беше и остава историческа случайност

Автор: Сумантра Маитра, The American Conservative

Полският президент Анджей Дуда заяви: „Украйна е като давещ се човек, който може да те завлече към дъното. Ако давещ се човек ни вреди и дави и нас, той няма да получи помощ. Ние трябва да се погрижим за нашите интереси и ще го направим, ефективно и решително.“ Полша, заедно с Унгария и Словакия, планира да въведе протекционистки политики за запази своите фермери от наводняването на пазара с украинско зърно. Полша също така отказва да праща още оръжия на Украйна.

Това е черна комедия. Социално-консервативната Полша винаги е била враг на западните либерали и неоконсерватори, но Украинската война временно промени това, поради полският антагонизъм спрямо Русия, който е друга социално-консервативна сила. Това може скоро отново да се промени.

Историята на полско-украинските отношения обаче е дълга и жестока. Украинските националисти се съюзяват с нацистите и извършват погроми и кланета както над поляци, така и над евреи. Всичката тази пролята кръв не може да бъде набутана под килима. Нацистите сред украинското население остават остър проблем между двете държави. Неотдавна украински ракети убиха двама поляци, което Украйна продължава да отрича – странно, при положение, че НАТО може да проследява схеми на полети и координати. Украйна, от друга страна, продължава да се смята за права, дори и напук на най-силните си поддръжници, какъвто е Великобритания.

Военновременният съюз винаги е бил пред срутване, предвид разминаването в интересите на Украйна, европейските страни и Съединените щати. Но една по-важна точка се откроява.

Европейското единство беше и остава историческа случайност. То е неестествено и в своята същност е резултат от доброжелателното американско превземане. За да бъде поддържано, ще е нужна истинска империя. Би трябвало да се остави природата да върви в своята посока, да се позволи на естественото равновесие да се завърне, и да се предприема намеса in extremis. Прощалното обръщение на Джордж Вашингтон трябва да остане пътеводна светлина за американската политика. Европа има редица интереси, които са чужди на интересите (и дори на оцеляването) на Америка. И ако континентът не е заплашен от единствен хегемон, който не просто желае, но на практика е и в състояние да завземе целия континент и да постави в опасност атлантическите и морските пътища, е най-добре европейците да бъдат оставени намира с техните исторически скърби.

 

Източник: The American Conservative

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

Коментари

 • Със изчезване на англоезическите народи от историческата сцена всичко ще си дойде на мястото

  26 Sep 2023 15:30ч.

  И съществоването на Полша става съвсем излишно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  26 Sep 2023 15:55ч.

  ЕС беше създаден, за да обслужва Германия, това показа имигрантският марш през цяла Европа, защото Германия имаше нужда от милион и сто хиляди работници, меркел нареди на всички страни да отворят границите и да пускат всеки който пожелае да стигне до Германия, когато имигрантите достигнаха необходимата бройка, немското братче Австрия затвори границите, но имигрантите се чувстваха гости на меркел и не искаха да работят, сега Германия има проблеми, спряха ѝ северния поток, реваншизмът я накара да подкрепя военно и финансово (чрез ЕС разбира се) съюзниците си украинци, избивали поляци и евреи в лагерите на смъртта, последният случай в Канада доказа, че вече се самозабравят, а да забравиш 100 хиляди убити по най-жесток начин поляци - има снимки в нета, това дори немските нацисти не са го правили, това е непростимо за полша, ако се надява че чрез войната бандеровците ще намалеят и ще може да си върне заграбените украински територии след ПСВ, едвали ще стане, поляци там никога не е имало, едвали ще разрешат на Полша колонизиране на Волиния и Галиция със заселване на полски колонисти, както е правила преди ВСВ когато е заселила 200 хиляди полски колонисти в района, те именно са жертвите на бандеровските кланета, затова и украйна не се извинява и няма да го направи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  26 Sep 2023 15:57ч.

  Едно е ясно, американският Титаник потъва. Въпросът е дали беззъбата бабичка Европа ще има сили да скочи навреме през борда... Тава, че на Запад започва пробуждане и осъзнаване на реалностите е факт, но това не променя ситуацията, предвид силата на глобалната "дълбока държава", този клуб на престарели старчета-сатанисти, чиято цел очевидно е да унищожат Света, просто защото на тях не им пука - те така или иначе са пътници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .......

  26 Sep 2023 16:24ч.

  А местните идиоти се напъват конституционно да се определят като пътници на "Титаник" и то в трета класа....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филан

  02 Окт 2023 12:35ч.

  За там ред няма , може да ги изпревариш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ти ли Дуда

  26 Sep 2023 16:30ч.

  Анджей Дуда, още един който се разписва за 4000 ( валутата не е уточнена)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Sep 2023 16:37ч.

  "Европейското единство беше и остава историческа случайност. То е неестествено и в своята същност е резултат от доброжелателното американско превземане." Въх! Демек, "едно несръчно движение и си баща" - случайно, както ни припомни Жванецки, един колега преди два дни. Демек, ний сме еврослучайници :D:D. Това ме нарани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  26 Sep 2023 16:43ч.

  фашистът Вили Клаас – ген. секретар на НАТО (1994 - 1995 г.): „В Европа има два вида хора. Първият вид са хората католици и протестанти, а втория вид са тези, които са православни - те са второ качество, те не разбират демокрацията по нашия начин.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС беше създаден, за да обслужва Германия

  26 Sep 2023 16:44ч.

  точен комрнтар по горе. не само имигрантския марш с цел нови работници - ай на батко излъганите германци, паки и афгани и всички близкоизточни ще работят първа смяна в заводите, хаха! Най вече с еврото ЕС обслужва германия, експорта в рвро и съсипването на изт европ. икономики им донесе невиждан бум на богатство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хиената на Европа

  26 Sep 2023 17:29ч.

  Е била също така фашистка държава .Преди няколко дни гледах във ютуб филма полският фашизъм ,сериал от 4 -ри серии .Филмът показваше как се е развивала плша още от създаването си катто независима държава още във края на 19 -ти век до началото на ВСВ . Филмът показа и нещо друго ,поляците са същите ксенофоби като англосаксите ,мразещи другите народи и всячески се стремят да ги унищожават .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правите си изводи от пропагандни филми?!

  26 Sep 2023 17:56ч.

  Режимът на Путлер постави основния наратив върху историческия ревизионизъм и безогледна фейк-подмяна на историческите факти, само и само да си намери оправдание за войната, която започна срещу Цивилизацията на Запада. А започна тази война, заюото режимът на Путлер е неспособен да създаде стандарт на обикновения руснак на нивото на средностатичстическия западняк, независимо, че Русия е най-голямата страна, рядко населена (руснаците са почти колкото японците) и то върху най-богатата на въглеводороди, минерали, съкровища, гори, води..., но некадърна да развие модерни технологии, за ги ползва като дарове за своя просперитет. За путинистите има един много подходящ афоризъм: "Който гледа в миналото, няма бъдеще!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още Наполеон е ползвал поляците срещу похода си срещу Москва

  26 Sep 2023 16:43ч.

  Традиция, който е срещу Русия, поляците с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига сте преписвали манипулации и дезинформации, а четете от извора Анджей Дуда в интервю от вчера, 25.09.2023 г., постнато на президентският сайт на Полша

  26 Sep 2023 17:36ч.

  "Периодът на полското председателство на Европейския съюз със сигурност ще бъде много важен за мен. Говорих за това от трибуната тук, в Обединените нации. Основният ни приоритет е атлантическото сътрудничество, укрепване на връзките между Европа и САЩ. Много ме е грижа за това. Силно вярвам, че Съединените щати ще продължат да стабилизират сигурността в Европа. Подчертах, че те спасиха Европа по време на Първата световна война и спасиха Европа по време на Втората световна война. Всъщност те защитаваха и Европа по време на Студената война. Присъствието на американски войски в Западна Германия, присъствието на американски ядрени оръжия на европейския континент, постоянната подкрепа за съюзниците бяха огромен принос за поддържането на мира. И се надявам, че САЩ не само няма да се откажат от тази роля, но ще се ангажират още повече на стария континент чрез разширяване на икономическото сътрудничество и взаимната търговия. Ще се радвам да участваме в това." >>> https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wywiady/wywiad-prezydenta-dla-super-expressu,75279

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анджей Дуда, реч на Фестивала на реколтата, 24.09.2023 г.

  26 Sep 2023 17:45ч.

  "... Дами и господа! Голяма дискусия имаше напоследък относно отношенията с нашите съседи, свързани със зърнопроизводството в пострадалия от войната район на Украйна, засегнат от руската агресия. Това зърно от Украйна - често наричано хранителната житница на света, зърнената житница на света, прекрасно производство в изключително плодородни черноземи - доскоро беше доставяно в много региони по света, особено там, където беше най-необходимо и очаквано, където често спасяваше хората от глад. Руската атака срещу Украйна прекъсна пътищата за доставка, често направи невъзможно селскостопанското производство, но преди всичко блокира възможностите за износ в много области, включително: износ през Черно море. Миналата година ООН, начело със своя генерален секретар, постигна споразумение, благодарение на което част от украинското зърно беше транспортирано по света през Черно море. Но – за съжаление – не толкова, колкото би било необходимо. Всъщност ние търсим други начини да транспортираме това зърно от Украйна, така че да стигне до нуждаещите се и да отговори на глобалните нужди. Днес това е голяма загриженост за много региони и много власти по света, ООН и много международни организации. Този процес се прилага, наред с други, за нашата област на Полша. Защото ние сме голяма държава, която граничи пряко с Украйна и подкрепя Украйна в нейната защита срещу руската агресия. Без съмнение, това е брутална атака, която има за цел само да подчини тази независима суверенна държава на суперсилните идеи на Русия, възродени след много години. Поробване на украинската нация, заграбване на природните ресурси на Украйна, може би също и нейната селскостопанска продукция, и печалба от селските райони на Украйна. За съжаление, дами и господа, както много добре знаем, част от зърното, транспортирано от Украйна, наводни полския пазар и доведе до много сериозни сътресения на пазара на нашите зърна и нашите храни. Всъщност това доведе до трагична ситуация за голяма група полски фермери и зърнопроизводители. Това се случи в резултат на патологични процеси, които не трябваше да се случват и бяха, и най-често, резултат от измама, която изнасяше зърно от Украйна, уверяваше, че ще го изнесе извън Полша, и междувременно го продаваше в Полша. Това беше в голяма вреда за нашия пазар. Беше необходимо, беше необходимо, тук беше абсолютно необходима много решителна намеса на полските власти. Тази намеса не можеше да мине без, защото този въпрос засяга жизненоважните интереси на нашите фермери, изключително важна част от нашето общество, и в крайна сметка сигурността на Република Полша. Още повече, че няма съмнение, че това е само временна ситуация, свързана с войната. Тези патологични процеси бяха прекъснати, възможността за продажба на зърно в Полша беше блокирана, като в същото време се засилиха транзитните възможности, създадоха се транзитни коридори, за да може зърното от Украйна да се транспортира контролирано извън границите на Полша и до други страни през Балтийско море до мястото, където всъщност е. необходимо е и където всъщност се очаква..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  26 Sep 2023 17:46ч.

  Анджей Дуда, 24.09.2023 г.: "...Дами и господа, както знаете, тази ситуация доведе до напрежение. Но искам силно да подчертая и казвам това на полските фермери и полското общество, моля, не обвинявайте гражданите на Украйна, обикновените хора, особено онези, които са дошли в страната ни, за да се укрият тук от войната, за тази ситуация. сами като идват при нас, на които оказвахме и продължаваме да оказваме съдействие. Обикновените хора в Украйна, обикновените фермери в Украйна, обикновеното украинско общество нямат нищо общо с тази ситуация, уверявам ви."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  26 Sep 2023 17:49ч.

  Анджей Дуда: "... Днес Украйна по същество е разделена на гигантски холдинги, които работят на площи от няколко до десетки хиляди хектара. Това са огромни, мощни олигархични ферми, земеделски стопанства, които произвеждат в индустриален мащаб. Те всъщност имат интерес да изнасят зърно от Украйна и да го продават навсякъде. Интересът на света е да не се продава никъде, а да се продава там, където трябва. Ние се грижим да се продава точно там, където е необходимо. Но за това, което се случи, за всички проблеми, които възникнаха в полското селско стопанство в резултат на това, за споровете, които се водят в международното политическо пространство в това отношение, бих искал да ви помоля да не обвинявате тези обикновени хора, засегнати от войната , бедните, често напълно разбити в живота, които често губят всичките си житейски постижения. Не се колебая да кажа, че те са наши братя в бедност, които все още се нуждаят от помощ. Оказвайте тази помощ там, където е наистина необходима, където е оправдано, където е необходима от човешка, християнска гледна точка. Не се колебайте да направите това. Моля ви за това като президент на Република Полша. Задължение на управляващите е да решат този проблем на правителствено ниво и аз дълбоко вярвам, че това ще се случи. Уверявам ви, че има добра воля от страна на полските власти в това отношение. Но в същото време има абсолютно убеждение, че нашето основно задължение е да защитаваме полските фермери и техните законни интереси, подчертавам законните интереси. Това е основно задължение, тъй като ние сме полски власти, чиято основна цел е да преследваме интересите на Република Полша и полското общество. И така правим. Въпреки че, както знаете, ние оказваме помощ и на нашите съседи от Украйна. И сме в абсолютния световен авангард в това отношение. Ние сме страната и нацията, която, без да се колебая да кажа, оказа най-голяма помощ. И не мисля само за парите, не мисля само за тежката военна техника, която беше дарена. Мисля и за сърцето, за протегнатата ръка, за топлите емоции, които си дал толкова много от себе си. Благодаря ви за това от цялото си сърце. Бих искал също да благодаря на полските фермери за това, защото знам, бях там, видях, разговарях със собствениците на нашите полски ферми, които приветстваха семейства на новодошли от Украйна, които преди това са работили за тях сезонно. Приеха ги с любезност, откритост, просто разбиране..." >>> https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wystapienia/wystapienie-prezydenta-na-dozynkach,75262

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предизборните телодвижения Дудеви

  26 Sep 2023 18:08ч.

  Показват, че и в Полша, както и в БГ политиците и официозните медии тотално се разминават с настроенията на гражданите по отношение на подкрепата за 404 и по отношение на останалите ойроатлантическит безценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейското единство беше и остава историческа случайност

  26 Sep 2023 18:21ч.

  Това са розовите мечти и надежди на българските граждани живеещи в Русский Мир. Те трябва да се подхранват непрекъснато с подобни текстове, защото действителността започва да ги плаши. Това е втората доза успокоително за този ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой няма да ти откаже да си сменяш пола на всеки две години

  26 Sep 2023 16:47ч.

  Ако има какво да сменяш де!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • wwww

  26 Sep 2023 18:34ч.

  Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами ------ https://welcome.to/biocom

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Sep 2023 19:15ч.

  "Подчертах, че те спасиха Европа по време на Първата световна война и спасиха Европа по време на Втората световна война." Серьозно! А на вас кой ви спаси врътливите задници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поляците са БОКЛУЦИ

  26 Sep 2023 20:00ч.

  КАТО НАз!!!ВИЖ полЯкините са ДРУГА бЕра!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи