Полски следователи потвърдиха, че ракета от Украйна е паднала в страната на 15 ноември

Полски следователи потвърдиха, че ракета от Украйна е паднала в страната на 15 ноември

Полските следователи, които разследват обстоятелствата около падането на ракета на територията на републиката на 15 ноември миналата година, потвърдиха, че тя е украинска. Това съобщи вестник Rzeczpospolita, позовавайки се на свои източници, съобщава ТАСС.

Според изданието украинската страна не сътрудничи на полското следствие и не предоставя никакви материали. Въпреки това обаче в Полша установиха причините за инцидента, отнел живота на двама фермери. Заключенията, както пише Rzeczpospolita, са категорични и изключват възможността за изстрелване на тази ракета от руска територия. Вестникът мнението на полски експерти от прокуратурата: „Украинска противовъздушна отбранителна ракета избухна в Пшеводов и уби двама души“.

„Заключенията са получени, но предвид секретния им характер, ние не докладваме тяхното съдържание“, каза Лукаш Лапчински, говорител на полската главна прокуратура. "На този етап следствените действия на полска територия са изчерпани, добави той. Изпратихме молба за правна помощ до Украйна и чакаме отговор."

По-рано полски медии съобщиха, че в Полша е паднала ракета С-300. "Обхватът на полета на тази ракета е от 75 до 90 км. В този момент руските позиции са били на място, откъдето никоя руска ракета не може да достигне Пржеводув", сигурни са разследващите.

На 15 ноември миналата година ракета падна в село Пшеводов (Люблинско войводство), разположено в източна Полша на границата с Украйна, убивайки двама души. Полският президент Анджей Дуда каза, че според оценката на властите ракетата е на украинските сили за ПВО. Киев отрича тази версия. Във Варшава инцидентът се смята за инцидент. Държавният департамент на САЩ заяви, че американската администрация е напълно уверена в точността на заключенията на полските власти.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи