Световният капитал точи зъби за плодородната украинска земя, обнадежден от марионетката на Давос Зеленски

Световният капитал точи зъби за плодородната украинска земя, обнадежден от марионетката на Давос Зеленски

Автор: Джуд Русо, Black Horse, Black Earth, and BlackRock - The American Conservative

Текстът бе публикуван в началото на годината. Пускаме го пак в контекста на днешното решение на българския парламент да разреши вноса на украинско зърно.

Още по темата: Американската „Блек рок“ изкупува Украйна. Защо елитите в САЩ да искат мир при такава сделка?

Либерализацията на глобалния пазар и военната машина както обикновено са щастливи креватни партньори.

Чуждестранните обвързаности както политически, така и икономически, водят след себе си по-дълбоки и мащабни зависимости. Това със сигурност не е много оригинално прозрение, но идва на ума, докато наблюдаваме флирта на тинк танковете и обществото с идеята за по-директна военна намеса във войната между Русия и Украйна и в Южния пасифик от една страна, и възбудата от възможността за разрастване на външнотърговските отношения от друга страна. Когато една страна зависи от друга за икономическото си благо – да кажем, полупроводниците – това включва и проблемите на партньорите ѝ. Не толкова очевиден е случаят, когато гражданите на една страна и бизнес интересите са инвестирани в чужда страна и това включва и проблемите на набелязаната страна.

Поредица от безподобни заглавия през май 2021 г. предупреждаваше за ужасното близко бъдеще – „Светът има запаси от пшеница само за 10 седмици при война в Украйна“ е един типичен пример. Притеснението беше, че войната ще наруши реколтата и доставките на украински зърнени култури, които имат двуцифрен дял от световното производство и 40% от доставките на пшеница в Световната хранителна програма. Изминаха 10 седмици и Черният кон и неговият ездач с везни в ръката не се появиха (Откр. 6:5). Украйна произведе здрава реколта и доставките на зърно през Черно море продължиха без прекъсване, след споразумението от юли между воюващите за защита на доставките.

Фалшивата хранителна криза, бързо забравена след фалшивата ядрена криза и фалшивата ракетна криза, все пак прикани към внимателно разглеждане на особеностите на селскостопанския сектор на Украйна. Черноземът или „Black Earth“ – почва, която е толкова плодородна, че за нея има черен пазар, покрива 3.4 милиона хектара от площта на Украйна, правейки я една от аграрно най-продуктивните страни в света. През 2001 г. украинското правителство налага мораториум за продажбата на земя, разширявайки ограниченията на регулаторния режим за земята от пост-съветската епоха от 1993 година. Този мораториум забрани повечето прехвърляния на земевладение, принуждавайки агро бизнесите да работят с дългосрочни лизинги с правителството и частните земевладелци.

Ленд Матрикс, непартийна база данни за проследяване на прехвърлянето на правото на собственост и на ползване на земята, съобщи през 2020 г., че приблизително 15 % от обработваемата земя се притежава или е наета от чужди – тоест, неукраински – структури. Четири от петте най-големи земевладелци в Украйна са холдингови компании, регистрирани в Западна Европа или Кипър, а петата, NCH Capital, е голям американски инвеститор на частен капитал. Някои от тези холдингови компании са в крайна сметка контролирани от украински граждани, но самото използване на неукраински данъчни убежища подчертава безразличието на тези компании към украинските национални интереси.

Заем за равитие на стойност 15-20 милиарда долара от Международния валутен фонд, беше предназначен за реформи, предвиждащи вдигане на мораториума за продажба на земя и създаването на отворен пазар за земята – промени, които биха повишили индивидуалната икономическа свобода, но също така биха позволили масовата консолидация на земя, желана от агро бизнеса. Украинските политици със западен уклон се опитаха да отменят мораториума, но не успяха, заради опозицията на местното население. (Законът за реформа от 2019 г. включваше също и клауза, забраняваща покупката на украинска земя от руски граждани и бизнеси, за да не остане прозападната ориентация на законопроекта само като подтекст.) Проучване на общественото мнение в двете години, предшестващи референдума, установи, че по-малко от 20% от населението подкрепя тази поземлена реформа.

През март 2021 г. разрешението за продажба на земя от и на украинци най-после мина, отчасти защото Ковид-ограниченията попречиха на масовите протести срещу мярката. Този закон за поземлена реформа предвиждаше също и провеждането на национален референдум в необозримото бъдеще, който да определи дали чуждестранни компании ще имат правото да купуват украинска земя.

„Без подкрепа от международни организации, ние ще пропаднем в бездната на финансовия колапс“, каза премиерът Денис Шмихал тогава. В крайна сметка Украйна си осигури заем от 8 милиарда долара от МВФ.

Обичайните заподозрени одобриха дерегулацията. Атлантическият съвет публикува между другото материал от Роман Лешченко, земеделския министър на Украйна, който подкрепя закона и потенциалното му минаване на референдум за отваряне на земеделските земи за купуване от чужденци. Аруп Банерджи, директорът на Световната банка за Източна Европа, похвали създаването на пазар, но заяви, че украинската държава трябва да култивира капитални структури, за да позволи пълното експлоатиране на новия финансов ресурс.

„Това е изключителен факт, тази приватизация на земя, създаването на пазар на земята, в този мащаб – никога не съм виждал това никъде“, коментира Фредерик Мусо, агро икономист и директор по политиките на лявоориентирания Оукланд Институт, в доклад за украинската земеделска собственост. Мусо подчертава факта, че Украйна вече разполага със стабилна селскостопанска инфраструктура, в добавка към изключително продуктивната земя като стимул за стремежа на западните интереси за печалба от поземлената реформа.

Украинската поземлена реформа и западните интереси към нея трябва да бъдат разположени в контекста на по-широките интереси към страната. Да вземем за пример компанията "Блек Рок" – дългогодишен притежател на украинския държавен дълг – който се готви да вложи още пари във, и да вземе още пари от, страната. През ноември 2022 украинското министерство на икономиката и "Блек Рок" подписаха меморандум за разбирателство, в който се посочва, че инвестиционният титан ще играе консултантска роля в следвоенното икономическо възстановяване на Украйна. Най-вероятно "Блек Рок" няма да е единственият играч в сферата на високите финанси с дял в следвоенна Украйна. Президентът Володимир Зеленски направи пред Световния икономически форум в Давос видеообръщение в сряда за набиране на подкрепа за усилията за възстановяване.

Украинското министерство на земеделието издаде меморандум през ноември миналата година, подчертавайки, че продължителната поземлена реформа ще бъде важен компонент във възстановяването след руско-украинската война.
Както казахме още в началото, чуждестранните обвързаности се подхранват взаимно. Създаването на отворени, глобални пазари служи за оправдание на повече намеса и по-дълбоко набъркване в иначе незначителни събития. „Отвореността“ предоставя нови полета за съперничество с неприятелски настроени конкуренти, а украинският пазар на земя обещава да не е по-различен. През 2013 г. китайската Народна строителна корпорация на Шънджан – понастоящем санкциониран подизпълнител на китайското правителство, обвинена в нарушаване на човешките права на етническите малцинства в западен Китай – участва в търг за три милиона хектара украинска обработваема земя, сделка, която влезе в новините с покъртителното заглавие „Китай току-що купи пет процента от Украйна“.

Разбира се, Елизабет Броу, изследовател от американския Институт по предприемачество, публикува есе през юни 2022 г., в което обяснява как сделката на Народната строителна корпорация на Шънджан е довела до агресивна позиция на Америка срещу Китай – доказателство за американската намеса в Украйна. Броу погрешно тълкува фактите, описвайки сделката като покупка, вместо като дългосрочно наемане, но още по-важно – тази сделка е отказана от предполагаемия украински партноьор на Народната строителна корпорация и изглежда не е имала продължение. Това обаче не омаловажава факта, че опасността от „победа“ на американските съперници в пазарната конкуренция на западните интереси може и ще бъде използвана от интернационалната фракция като покана за по-нататъшна намеса в местата, където се намират тези пазари.

В 111 г. пр. Хр. група римски бизнесмени подкрепят губещата кауза в гражданската война на непокорното африканско кралство Нумидия, което по онова време е техен клиент. По-късно са убити от партията на победилия крал Джугурта. Това отприщва обществения гняв и Рим обявява война. Икономическата намеса е предвестник и претекст за имперска намеса. Едва след три години на война в американски стил – смяна на генерали, безсмислени маневри в пустинята, сенаторски разследвания – Джугурта е поставен на колене. Войните на Уолстрийт отдавна съпътстват човечеството.

Когато американското правителство и външнополитическият естаблишмънт застават зад Украйна, те подкрепят обичайните заподозрени – галерия от глобални играчи, търсещи икономически възможности в един обещаващ пазар. Световният капитал има основания да възлага големи надежди на Украйна. Точно както правителството на Янукович беше марионетка на Москва, Зеленски още преди войната се показа като доброволен партньор на класата от Давос. Каузата на избягване на безкрайни и все по-задълбочаващи се чуждестранни авантюри изисква повече хладни умове в Държавния департамент и в Пентагона. Тя изисква политика, която да ограничи способността на военната клика от Уолстрийт да участва изгодно в пазари, където американският народ неизбежно ще трябва да излезе в тяхна защита.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Няма да им се получи в Украйна

  22 Яну 2023 17:54ч.

  Но може да компенсират в Добруджа. Нашите безродници само сигнал чакат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf H.

  24 Яну 2023 12:02ч.

  Аве то и аз преди 85 години как и се бех натопорчил на руската земя, ама цялата, че и казахстан и тн и нещо не ми се получи играта, а какви карти имах, че и от САЩ пълна подкрепа.....нищо не есе знае, интересното предстои!!!!! БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА В УБИЙСТОВТО НА ХИЛЯДИ ХОРА И ДА СЕ ГОТВИ ЗА РЕПАРАЦИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добруджа

  14 Sep 2023 23:06ч.

  по слухове в столицата, отдавна е изкупена от поставени лица на КНР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  15 Sep 2023 13:39ч.

  ДОБРУДЖА Е ИЗКУПЕНА ОТ ТУРСКИ И ЕВРЕЙСИ КОМПАНИИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бяла или черна котка

  15 Sep 2023 16:57ч.

  Те зърнарите, бягат, като онзи дето избяга в Румъния разкри някой работи, те заводите за хляб може да изкупят и фирми за пилета, но по принцип сега са притиснати от най-голямата мафия световното правителство в сянка и корпорациите собственици на украинската земя. Но май отдавна са притиснати, и ще ги убият ако изкупят заводите за хляба, и да затворят цикълът. Заводите за хляб сигурно са американски. Каквото и да направят ще ядат тоягата, дори ако засеят само рапица. И хлябът ще е скъп като токът от американските ТЕЦ. НИЩО НОВО!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  22 Яну 2023 18:07ч.

  В Украйна обработваемата земя е 62 милиона хектара- една трета от обработваемата земя в Европа. От тях 17 милиона хектара вече са купени от компаниите на САЩ Cargill, Dupont и Monsanto.На тях ще се отглеждат ГМО култури. Натискът на Европа против Русия да спре ембаргото на украинско /реално американско/ зърно за бедните страни в Азия и Африка е лъжа.Просто тези компании искаха да си изнесат зърното. От 67 кораба с украинско зърно в Африка отидоха два, а другите бяха разтоварени в Зап.Европа. Основни акционери в тези фирми са финансовите холдинги от САЩ Vanguard, Blackstone и Blackrock. В момента украински фирми притежават около 10% от земята. Има и други западни фирми, които са купили земя в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 112

  23 Яну 2023 16:42ч.

  Да добавим и земята, взета под аренда за 50 години напред от китайците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yes

  23 Яну 2023 16:45ч.

  По-точно е да се каже, че обработваемата земя на Украйна е 31 млн ха, а 17 млн ха, които са американска собственост, правят около 55%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 42.7 млн ха селскостопанска обработваема земя, ако се вярва на гугъл.

  15 Sep 2023 18:56ч.

  толкоз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  22 Яну 2023 19:26ч.

  точно така е, стефан! една трета от земята я разпродаде тоя зелен еврейски плъх, но споко, русия ще си върне всичко, до сантиметър, янките да го дуууу-хат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Яну 2023 19:56ч.

  Докато точи зъби др. Путин вече издаде закон за оземляване на руски ветерани със заграбени украински земи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С ОСВОБОДЕНИ

  15 Sep 2023 0:59ч.

  руски земи, окупирани от укронацистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  15 Sep 2023 1:34ч.

  Точно така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашку да Гама от Гласове

  22 Яну 2023 22:26ч.

  Множат се великите политико-географски открития на нашите дрогари-землемери със зелени премени. Току-що нашият дрогар Стефчук откри, че обработваемата земя на Украйна е по-голяма от цялата ѝ територия. Хвала на таквиз дрогари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  14 Sep 2023 22:55ч.

  Моля напишете още един такъв шегобойски майтап!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  23 Яну 2023 9:45ч.

  Ще освинят земята с ГМО, както направиха с нашата Добруджа. После се чудим защо ракът е масов като чумата - хлябът и гречката (т.е. ежедневният насъщен) масово са ГМО, и това е американски принос към вашето "освобождение". По плодовете им ще ги познаете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авесалом Каракьопеков

  23 Яну 2023 18:22ч.

  Абе да продават, като има кой да купува. Само един съвет към купувачите: Гледайте да купувате на десния бряг на Днепър, да не стане после "Олеле мале, що си купих фабрика на девети септември!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То, .... не знам

  24 Яну 2023 0:41ч.

  дали ще е безопасно, ако купят и на левия. Докато Путин е президент на Русия - да, безопасно е. Путин е мека Гана и неолиберал по убеждения и за него всичко свързано с бизнеса е с предимство. Но ако в Русия дойде на власт мъжкар като Лукашенко, тогава вече т.нар. "украински конфликт" ще свърши много бързо. Все повече са поводите за съмнения, че Путин по същество играе на страната на световния западен елит. Дано да бъркам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  26 Яну 2023 14:41ч.

  Западът казва: “Ние сме по-силни от вас, така че ще ни се подчинявате, така ще го правите и това е всичко, защото ние така решихме, това са нашите правила“. И някой наистина се подчинява, приема тази координатна система или така наречените „правила“, навежда се, отстъпва. Само по този начин, чрез сила, глобализацията се разпространява. Но някой не приема това, настоявайки - "ние сме суверенна държава", съгласно Устава на ООН и международното право , но в отговор веднага се превръща във враг на Запада, "лош човек", с всички последици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йкл

  31 Яну 2023 5:56ч.

  Цялата държава по скоро територия защото е кредитирана не принадлежи на Украйна тое меш разделяно цепено с една дума нищо добро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Sep 2023 22:51ч.

  Изкупиха островите, после Усрайна... следва България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна отдавна е разпродадена

  14 Sep 2023 22:52ч.

  Сега не помагат на Украйна, а защитават собствеността си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Panther KF51

  14 Sep 2023 23:03ч.

  И аз точа зъби за подстъпите към Москва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  14 Sep 2023 23:03ч.

  Реално украински собственици /поне на хартия/ владеят не повече от 5% от земята в Украйна. Към закупените от фирми от САЩ земи трябва да се прибавят и арендованите за срок от 50г. украински земи от фирми от САЩ и Европа. Говори се за украинско зърно, но такова няма- има зърно от Украйна, собственост на фирми от САЩ- т.е. американско зърно. Внасянето на "украинско" зърно в България и ЕС е просто друга форма за тяхното икономическо сриване от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  14 Sep 2023 23:20ч.

  коментар на Камала Харис (вицето на Джо Деменцио) – за кризата в Украйна: «Украйна е страна в Европа. Тя съществува редом с друга страна под названието Русия. Русия е голяма и силна страна. И това е неправилно, в разрез е със всичко, за което ние се борим…»

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  14 Sep 2023 23:28ч.

  ПосолствоТО е наредило да пуснем "укро-зърното", което е собственост на американски компании, за да не обеднеят миличките. Гответе се да ядете пак разпадащ се хляб, па бил той и за 50 стотинки. Това зърно го пращат в Африка. На бедните. Явно България е сред тези държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  14 Sep 2023 23:29ч.

  Те за това реват за зърнената сделка. Щото зърното е тяхно, а не украинско. Знаят че му се вижда края и искат да осребрят каквото могат. А нашите Кирчовци, Бацета, Шишита са като кукли на конци само и само да си оставят сребърниците в кесията. Горко ѝ на България с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна се канех

  15 Sep 2023 0:57ч.

  да отказвам хляба. Дойде времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  15 Sep 2023 0:57ч.

  Слаб превод, издаващ недостиг на обща култура. Нумидия не е "кралство", а "царство" - както се превежда това понятие за тази епоха в българската преводаческа традиция; "кралства" се появяват едва през Средновековието, и то само в Западна Европа. Владетелят не е "Джугурта", а Югурта. Използвайте поне Уикипедията, независимо, че и българският й вариант гъмжи от неграмотност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кук, разжалвам Ви в младши лейтенант

  15 Sep 2023 1:14ч.

  Четете по същество. От листата не виждате дърветата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  15 Sep 2023 1:46ч.

  Украйна загуби младите си мъже, готвят и заколение на хубавите им жени, вече са им вземали част от земята. Твърде много прилича на германската доктрина по времето на национал-социализма през ВСВ. Сега ще се реализира от колонизаторите от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прости хора сте рубладжиите

  15 Sep 2023 1:56ч.

  И от село. Американските корпорации не се занимават със земеделие извън САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  15 Sep 2023 3:58ч.

  рубладжиите са не само от село, те са от най-крайните къщи на селото:-) В селското стопанство няма голяма възвръщаемост(пари прим-обяснявам за другарете от комун. партия), а акулите в мафията не се занимават с центове. Вицове за изкупената земеделска земя на Украйна, пуснати от руската пропаганда.Пари носят енергетиката, горива, строителство, пром. производство в другите държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДВА АТЛАНТИЧЕСКИ ПАПАГАЛА

  16 Sep 2023 12:58ч.

  на нощна смяна...самотни и скучаещи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно боц по глобуса - войничка, ха-ха-ха... Друго боц по глобуса - друга войничка, хахаха... Трето боц по глобуса - трета войничка, хахаха... Кой държи пръста дето прави - боц?

  15 Sep 2023 2:35ч.

  ТОВА Е СВЕТЪТ на ЧОВЕЧЕСТВОТО. Това ли е светът на човечеството? Преди 100 години геният Никола Тесла изобрети съоръжения и технологии за да ПОДОБРИ живота на всички хора и човечеството да се повдигне духовно, да няма бедни и бедстващи хора, да има мир и разбирателство, да няма войни. Технологиите и съоръженията изобретени от Никола Тесла съхраняват природните ресурси, не замърсяват природата, създават нови ресурси каквато е дъждовната вода, там където няма. И за всички човеци на Планетата има от всичко ДОСТАТЪЧНО за да живеят хубав добър живот със задоволени потребности - американския психолог Ейбрахам Маслоу ги е подредил гениално в "пирамида на потребностите". Обачееее човечеството се самоизтребва съзнателно и безумно, психопатски. .... Прочетохте ли какво предстои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма война в Близкия изток!

  15 Sep 2023 2:50ч.

  Единствените страни, които нямат нужда от война в региона, са Русия и Иран. Но има твърде много различни сили, които искат това да се случи... Вероятността от голяма война в Близкия изток е доста висока. ... Това се улеснява от амбициите на Азербайджан, грешките на Армения, интереса на Израел и САЩ в конфликта и неприемливостта на присъствието на последните в региона за Иран. .... Според анализатора Владимир Киреев - Русия, обвързана със Северния военен окръг в Украйна, не е готова да прехвърли 200-300 хиляди души в театъра на военните действия в Кавказ: Това изважда Русия от уравнението, което е традиционният ограничаващ фактор за региона. ... КАВКАЗ ще си остане барутен погреб за дълго време. Защото има много играчи, които са заинтересовани от дестабилизация, ЗА ДА ИМА ВОЙНА. .... Това, разбира се, е преди всичко Западът, който има нужда Русия да си тръгне оттам. И всъщност ръководството на Армения сега работи за Запада за постигането на тази цел. .... Експертът Дмитрий Родионов отбеляза, че нова война на фона на Северния военен окръг всъщност ще се превърне във втори фронт за Русия, което ще ОТСЛАБИ вниманието към Украйна. Следователно ЗАПАДЪТ наистина ИМА НУЖДА от ВОЙНА там сега. ... За Израел и САЩ войната е изключително необходима, тя може да създаде проблеми за всички противници на Вашингтон и Тел Авив в региона." .................... БЕЗ ДУМИ срещу БЕЗ УМИЕТО! още оттук .... https://pogled.info/svetoven/azerbaidzhan-i-armeniya-zapochna-se-stana-yasno-zashto-izrael-iznasya-orazhiya-v-baku.160510

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чужда държава НЕ може да купува или наема земеделската земя на друга държава!

  15 Sep 2023 3:43ч.

  Кой, кога и къде измисли този "похват" - чужда държава да изкупува или наема на друга държава земеделската земя, същата земя, която е била защитавана с хиляди животи от местното население! Ако коя да е държава има нужда от съответен земеделски продукт, ами ще си го ДОГОВОРИ с държавата, която има възможност да го произведе! ... Така се защитават интересите на всяка държава - с опазване и съхранение на територията на собствения си дом! Откъде-накъде чужди държави ще изкупуват или наемат земята на други държави? Как се пази от изхабяване чуждото е известно - диво се експлоатира. Затова ДА СЕ СПРЕ продажбата и наемането на земя от чужди държави. Който иска някакъв продукт - договаря производството му, а не завзема чуждите земеделски земи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  15 Sep 2023 11:21ч.

  След приемането в ЕС на Полша германските фермери си продадоха земята в Германия - там тя бе скъпа- и с парите закупиха почти 50% повече земя в Полша, която тогава бе евтина. В полската преса има доста материали на тази тема. Не зная дали е истина, но съм чувал мнения,че доста от земите в Добруджа са собственост на израелски граждани. Сигурен съм,че и чрез подставени лица и Турция владее наши земи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българската земя е собственост само и единствено на българския народ!

  15 Sep 2023 11:50ч.

  Всички които позволиха от алчност и глупост да се продава земеделска земя изключителна държавна собственост на българския народ ще направят така, че тази НАХАЛНО и ПОДЛО ЗАГРАБЕНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ да бъде във владение на България. Тези алчни примитивни антибългари ще бъдат принудени да го направят от паметта, костите и кръвта на хилядите български войници загинали за тази българска земя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американски пастир

  15 Sep 2023 5:56ч.

  Платените говеда големи глупости са съчинили. 1- украина и да гори , никой не се интересува. 2- България не продава земя на чужденци. 3- България си произвежда храните без да се налага внос на отрови отвън. 4- Проблемите са в ума на западните говеда. 5- Плановете на западните говеда винаги се провалят, справка - историята със Адолф, Наполеон и така нататък.6- Капитализмът се движи по синусоида , следва дълъг спад след години на растеж. PS- всички знаят , че безкраен растеж няма . В някои случаи има колапс на системата, ликвидация на боклука и започване отначало на чисто. WW2. Следва ТСВ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американски пастирю, защо са ти 5, 6, 7 .. > ризи, когато можеш да носиш върху себе си само 1 една риза?! Сбърканата егоистична концепция за "растеж" води към война!

  15 Sep 2023 11:44ч.

  Какво значи "БЕЗКРАЕН РАСТЕЖ НЯМА"? .... Какво расте, американски пастирю?! На какво е този растеж - на материалното или на духовното? Расте съзнанието за справедливост при разпределението на благата ...... или расте съзнанието за егоистично трупане на блага, вкл. с насилие над себеподобните, .... или расте съзнанието за духовното усъвършенстване на човешката личност за да живее заедно в мир и подкрепа с другите човеци - връх на "пирамидата на потребностите"! ЕГОИСТИЧНАТА ПРИМИТИВНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА "РАСТЕЖ" НА МАТЕРИАЛНОТО ВОДИ КЪМ ВОЙНА. Трагедията е, че тази концепция се налага насилствено в съзнанието на човеците и води в кръговрат към трагичен упадък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да-да

  16 Sep 2023 13:08ч.

  точно тук е заровено кучето - ненаситната алчност на шепа хиперамбициозни материалистични профани, наричащи себе си " световен елит" и "цивилизован свят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е една и тя е много проста - казва един жълтопаветник. Та ако си послужим с неговите думи, истината е следната.

  15 Sep 2023 11:48ч.

  Затова и нашите отвратително подлоги вдигнаха забраната. Защото това не е украинско зърно, а американско. Почти цяла Украйна е изкупена на безценица от американски фирми, които поставиха Зеленски на власт с тази цел. Понеже страната не е в ЕС, там няма никакви изисквания за качество. Произвеждат зърно от ГМО семена, с най-евтините, но и най-вредни и отровни торове и пестициди. Ползват е евтин руски нефт, нищо че са във война с Русия. По тази причина себестойността му е много ниска, каквато в ЕС и България не може да се постигне поради изискванията на ЕС. Като добавим и радиоактивните почви, картината става ясна. Цялото това зърно се изнася в колонии от Африка или колонии с поставени от американците марионетни послушковци като България. Тук цената на зърното се качва двойно и пак е по-евтино от българското. Така американските фирми печелят здраво, българските производители фалират, а народът мре от какви ли не болести. Гарантирано от сглобката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само от болести

  16 Sep 2023 13:14ч.

  от глад ще мре народът, като фалират местните производители и догодина американците ще му предлагат "украинско" жито на цена, каквато си измислят - ще хрупа българинът американско ГМО на каквато цена му позволят, като си няма свое.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И вашата не е лесна

  15 Sep 2023 12:51ч.

  Щото ако трябва да купувате руски продукти от Берьозка, собственика и и той е срещу войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неясна мисъл

  15 Sep 2023 13:24ч.

  замъглена от Берьозката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  15 Sep 2023 13:34ч.

  Не знам, за какво точат зъби, краварите и нагло-саксонците, но след доставката и използването на боеприпаси с обеднен уран от самите тях, територията на УСрайна, просто за нищо няма да става...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BlackRock притежава ли нещо в Русия?

  15 Sep 2023 17:34ч.

  BlackRock е спечелила повече от 1,3 милиарда долара дивиденти за своите клиенти чрез дяловото си участие в 10 от най-важните компании в Русия. BlackRock насочи пенсионните фондове на Обединеното кралство във военния сандък на Путин разкри Бюрото за разследваща журналистика. Гигантът за управление на активи BlackRock, който управлява пенсиите на повече от 10 милиона души в Обединеното кралство, е инвестирал огромни суми в руски държавни енергийни и банкови предприятия през последните години. Тези компании са допринесли Русия да натрупа 630 милиарда долара в чуждестранни резерви – финансова позиция, която е от решаващо значение за решението на Путин да нахлуе в Украйна. BlackRock имаше причина да преразгледа инвестициите си в Русия през март 2014 г., когато Путин наруши международното право, като изпрати войски в Крим. Фирмата първоначално намали някои от руските си инвестиции – и главният изпълнителен директор Лари Финк поздрави победоносната „икономическа война“ – но една година по-късно тя все още беше сред най-големите акционери в най-големите компании в страната и остава такава и днес. Оттогава BlackRock е спечелила повече от 1,3 милиарда долара дивиденти за своите клиенти чрез дяловото си участие в 10 от най-важните компании в Русия, установи анализът на Бюрото на данни на Bloomberg. „Беше ясно, че Путин беше тиранин преди осем години“, каза Кира Рудик, лидер на украинската партия „Гласът“ пред Бюрото, „и фактът, че целият съвременен свят продължава да прави бизнес с него и да прави пари там, води до в това, което виждаме в момента." Бюрото анализира притежанията на BlackRock през последните осем години в 10 компании, които формират основата на руската икономика: Газпром, Роснефт, Сбербанк, ВТБ, Транснефт и Алроса – всички от които са частично държавни – както и Лукойл, Татнефт, Новатек и Норникел. Много от тези компании вече са санкционирани от Запада. САЩ отрязаха Сбербанк от финансовата й система и замразиха активи във ВТБ, както и силно ограничиха компаниите, смятани за критични за руската икономика – включително Газпром, Транснефт и Алроса – да набират пари през американския пазар. Няма предположения, че BlackRock е действал незаконно или е нарушил някакви санкции. Тези компании са осигурили жизненоважна финансова подкрепа за режима на Путин. През последните осем години руското правителство получи 46 милиарда долара дивиденти от дяловете си в шест от тези компании. Когато инвеститорите отговориха на анексирането на Крим през 2014 г., като продадоха дяловете си в руски компании, което доведе до рязък спад на цените на акциите, Финк изглеждаше щастлив да си припише заслугите за наказанието на Путин. „Пазарът каза, че ако играете тези игри, няма да имате нашия капитал“, каза Финк пред Sunday Times тогава. „Вместо физическа война имахме икономическа война. И за един ден Русия загуби. Това е момент на гордост за мен. Ако искате пенсионният ми фонд да тече в Русия, трябва да спазвате международното право. Не бих инвестирал в Русия в момента, не и докато тя не иска да бъде част от глобалната общност. Пет дни преди тези коментари да бъдат публикувани – в деня, в който руските войски заплашиха да застрелят невъоръжени украински войници в Крим – стана ясно, че BlackRock е бил зает да купува евтини руски акции. >>> https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2022-04-05/blackrock-ploughed-uk-pension-funds-into-putins-war-chest

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво притежава най-добрият мениджър на активи в света BlackRock

  15 Sep 2023 18:33ч.

  BlackRock е един от водещите световни доставчици на инвестиционни, консултантски решения и решения за управление на риска . BlackRock е един от четирите конници на глобалната икономика, заедно с Fidelity, Vanguard и State Street. BlackRock, Inc. е американска мултинационална инвестиционна компания със седалище в Ню Йорк. Основан през 1988 г., първоначално като корпоративно управление на риска и институционален мениджър на активи с фиксиран доход, BlackRock е най-големият мениджър на активи в света с 8,59 трилиона щатски долара управлявани активи към 31 декември 2022 г. BlackRock е основен акционер в широка гама от глобални индустрии, които включват нефт и газ, технологии, търговия на дребно, големи банки, здравеопазване, производство на оръжия и много други. Всичко това прави BlackRock един от най-мощните корпоративни актьори на планетата, чието влияние засяга всеки аспект от нашето ежедневие.27.06.2022 г. Бизнес моделът на BlackRock се оказа невероятно успешен в света на управлението на инвестициите. Чрез използване на технологии, анализи на данни и фокус върху пасивно инвестиране в индекси , BlackRock се превърна в една от най-големите и мощни финансови компании в света.20.06.2023 г. Както се очакваше, най-големите акции на BlackRock включват най-утвърдените американски технологични компании: Apple, Microsoft, Amazon и Google. BlackRock притежава 8,0% . BlackRock също е огромен акционер в Tesla (класиран номер 3). Тя притежава повече от 178 милиона акции, или 5,6% от акциите в обращение. Това е 5,6% дял в компанията.14.06.2023 г. BlackRock притежава собственост върху 120,97 милиона акции на Walt Disney Co (DIS), което представлява 6,6% от компанията. BlackRock, Inc., държи 3,60% от акциите на Walmart на стойност около 13,6 милиарда долара. BlackRock е най-големият мениджър на активи в света с активи на стойност около 10 трилиона долара към януари 2022 г.23.03.2023 г. BlackRock притежава 4,98% от акциите в обращение на PepsiCo на стойност 13,09 милиарда долара. BlackRock Inc. подаде формуляр SC 13G/A до Комисията по ценни книжа и борси (SEC), разкривайки собствеността върху 91 250 816 акции на Sony Group Corporation. Това представлява 7,2% собственост на компанията. BlackRock е третият по големина акционер в Samsung Electronics със своите 5% дял. BlackRock, Inc. държи 6,62% от акциите на Starbucks на стойност около 7,76 милиарда долара. BlackRock, Inc. е вторият по големина акционер, притежаващ 7,0% от обикновените акции на McDonald's. BlackRock притежава мажоритарните 6,9% от Facebook, 6,45% от Coca Cola , 5,7% от Amazon, 6,4% от LockHeed Martin, 6% от Philip Morris и 6,5% от Chevron.27.06.2022 г. BlackRock продължава да бъде най-големият частен финансист на планетата за военната машина и климатичната криза. Неговият инвестиционен инструмент за американските „отбранителни“ и аерокосмически фирми улеснява потока от милиарди долари от инвеститори в Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman към 16.03.2023 г. ( https://www.codepink.org/blackrockresolution23 ). BlackRock е и единственият акционер и собственик на акции в четирите най-големи австралийски банки. Компанията има практически всичко. Германската пощенска система, Commerzbank и Deutsche Bank в Германия, следвани от Lloyds Bank в Обединеното кралство - във всичи тези банки основен акционер е BlackRock. BlackRock е първата чуждестранна компания, на която Пекин разреши да управлява изцяло притежаван бизнес в процъфтяващата индустрия на взаимните фондове в Китай ( https://fortune.com/2021/09/09/blackrock-china-mutual-fund-investment-soros-mistake/ ). BlackRock Inc. подаде формуляр 13F-HR, разкриващ собствеността върху 5 096 016 акции на Alibaba Group Holding Ltd – ADR (US:BABA) на стойност $424 752 934 USD към 30 юни 2023 г. А знаете ли кой е най-големият притежател на руски дълг? BlackRock Inc., Capital Group Companies и Legal & General Group Plc са най-големите притежатели на руски доларови облигации, които загубиха почти половината от стойността си според данни, събрани от Bloomberg към 25.02.2022 г. ( https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-25/blackrock-among-russia-bond-holders-tangled-in-15-billion-rout ). Фондовете на BlackRock са загубили 17 милиарда долара в Русия към 11.03.2022 г. В последните доклади държавният дълг на Русия достигна 288,0 милиарда щатски долара през юни 2023 г. ( https://www.ceicdata.com/en/indicator/russia/government-debt--of-nominal-gdp ). Номиналният БВП на страната достигна 494,7 милиарда щатски долара през март 2023 г. Въз основа на броя на жителите, това е дълг от 2176 USD на човек. За сравнение, средният дълг на човек през същата година в Европейския съюз е бил 35 364 USD ( https://www.worlddata.info/europe/russia/debt.php ). BlackRock притежава 8% от AstraZeneca и 6,8% от Pfizer. BlackRock също има големи позиции в Nvidia и Broadcom, които са двете най-големи американски компании за полупроводници.20.06.2023 г. Визуализация >>> https://www.visualcapitalist.com/blackrocks-top-equity-holdings-2023/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Произвеждат зърно от ГМО семена, с най-евтините, но и най-вредни и отровни торове и пестициди.

  16 Sep 2023 2:33ч.

  а също с мишеморка и кураре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво от това, че BlackRock притежава всичко от най-големите в света?!

  17 Sep 2023 15:00ч.

  С какво са подобрили житието и битието на човечеството тези хипер милиардери? Могат да живеят едновременно във всичките си 100 къщи или могат да управляват едновременно 100-те си автомобила, или да се украсят с диаманти и злато от глава до пети?! Какво от това, че Черната скала (а защо не е Бялата скала?) притежава всичко, а реално все им е ПРАЗНО пред очите за.. материалното! Никаква планина, никакъв планински връх не могат да изкачат, с този гигантски личен материален товар на гърба си... рокаджиите. Толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи