Стратегията на Русия за неутрализиране на Украйна като проект "Антирусия"

Стратегията на Русия за неутрализиране на Украйна като проект "Антирусия"

Твърде често войната между две страни или съюзи завършва с териториални промени, които, ако имат международно признание, стават легитимни. В противен случай те не се признават за владение от придобилата ги страна. В този смисъл пред Руската федерация стои въпросът за легитимността на присъединените нови субекти към нея, а в по-широк аспект той ще възникне и при евентуалните крайни резултати от специалната военна операция (СВО) в Украйна. Именно към разрешаване и на този проблем е насочена стратегията на Русия в борбата със Запада за Украйна.

Каква е същността на руската стратегия? Единствената достъпна информация, от която могат да се определят нейните основни моменти, е дейността на Русия от есента на 2021 г. до средата на февруари 2024 г.

Малко предистория.

На 22 февруари 2014 г. в Киев се извършва държавен преврат, след който започва гражданска война в Донбас. За прекратяването ѝ и за регулирането на противоречията между воюващите страни започват преговори в Минск между Украйна, Русия и ОССЕ с посредничеството на Франция и Германия (Нормандският формат). Съставеният протокол („Споразумение Минск-1“) е подписан на 5 септември с.г. и от лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Основното в него е прекратяване на огъня.

Тъй като спирането на сраженията не се осъществява, на 12 февруари 2015 г. се подписва „Комплекс мерки по изпълнение на минското споразумение („Минск-2“). Предписаните 13 мерки също не се изпълняват, защото, както на 7 декември 2022 г. в интервю за Die Zeit признава Ангела Меркел, тогава канцлер на Германия, „Минските споразумения бяха подписани, за да дадат време на Украйна и да ѝ помогнат да стане по-силна". Това действително се осъществява и към 2020 г. украинската армия вече е коренно различна. Нещо повече. Става все по-ясно, че САЩ вече са създали от Украйна мощно острие срещу Русия.

Поради това през декември 2021 г. Русия изразява силно безпокойство от разширяването на НАТО на изток и особено от приемането на Украйна в тази организация. Последното би означавало военната структура на НАТО да се доближи непосредствено до западната ѝ граница, от която високоточните оръжия на Алианса ще преодоляват разстоянието до руската столица за 5-8 мин, т.е. средствата за отбрана няма да могат да се активират и последствията биха били твърде сериозни.

За да не допусне такава опасност за сигурността си, на 15 декември 2021 г. Русия предава проектодоговор на САЩ за съгласуване на гаранции за сигурност и проектоспоразумение на НАТО за съгласуване на мерки за взаимна сигурност. От САЩ и НАТО последва категоричен отказ.

Какво трябваше да направи Русия? Да чака милост от Запада?

Но по това време вече е съвършено ясно, че Западът, не само че няма да прояви разбиране, но прави всичко възможно да създаде проблем на Русия чрез използване на Украйна като острие срещу нея. Затова тя решава да се погрижи сама за обезопасяване на западната си граница.

Като начало на 21 февруари 2022 г. Русия признава ДНР и ЛНР като независими субекти в границите на Донецка и Луганска области и същия ден подписва с тях Договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ. Договорите са ратифицирани от всички страни на следващия ден. По това време крупна войскова групировка на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е съсредоточена срещу ДНР и ЛНР. Ръководството на двете републики решава, че опасността от нахлуване на ВСУ е реална и на 23 февруари 2022 г. се обръща с молба към президента на Русия за оказване на военна помощ. Вземайки предвид молбата, а също и необходимостта от защита на живеещите в двете републики над 900 000 руски  граждани, на 24 февруари с.г. Русия решава да окаже военна помощ под формата на СВО.

Руски войски навлизат в ДНР и ЛНР и в резултат на започналите бойни действия завземат части от Херсонска и Запорожска области. В по-широк аспект помощта има за цел да принуди Украйна към мирно уреждане на конфликта с двете републики, приемайки ги като автономни в състава си, и да приеме неутрален статус спрямо Русия, т.е. да се откаже от членство в НАТО.

Русия, след бързото напредване на войските, предлага започване на мирни преговори за  разрешаване на конфликта. Съобразявайки се с реалната обстановка, Украйна приема предложението. Преговори отначало започват в Минск, а по-късно продължават в Истанбул, където е парафирано съответно споразумение. През април 2022 г., под натиска на Великобритания, със сигурност след съгласуване със САЩ, Украйна денонсира споразумението.

Така пред Русия се очертават два варианта за действие - продължаване на бойните действия или закрепване на постигнатия успех.

Тя предпочита втория и на 27 септември 2022 г. се организират референдуми в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожска области за присъединяването им към Русия. След успешните референдуми на 30 септември 2022 г. се подписват договори между тях за приемането им като отделни субекти в Руската федерация. Договорите са ратифицирани на 3 октомври с.г.

Това е отговорът на Русия за провала на Истанбулското споразумение. Продължаващите бойни действия вече са за освобождаване територията на четирите нови субекта на Руската федерация, останала окупирана от ВСУ на Украйна.

В средата на февруари 2024 г., след като през 2023 г. беше отблъснато лятно-есенното контранастъпление на ВСУ и стана ясно, че и Украйна, и Западът изпитват затруднения с воденето на по-нататъшни бойни действия,  Русия излиза с ново предложение.

В интервюто си с журналиста от САЩ Тъкър Карлсън руският президент предлага на САЩ да спрат доставките на оръжие за ВСУ и след това да започнат преговори за мирно уреждане на конфликта. Предложението е отхвърлено без обяснения. Поради това на Русия не остава нищо друго, освен да продължи освобождаване на останалата окупирана територия на четирите субекта, т.е., продължаването на бойните действия е необходимо и оправдано.

ВСУ, след неуспешното контранастъпление, започва постепенно преминаване към отбрана и същевременно активизира диверсионно-терористичната си дейност срещу граждански обекти на руска територия, както непосредствено в крайграничните населени места, така и във вътрешността на страната. Тя се извършва с оръжие, доставяно от САЩ/НАТО, с което се разрушават жилища и се убиват мирни граждани. При терористичните акции, според управляващите в Киев, загиналите невинни хора трябва да предизвикат недоволство и брожение сред руското общество, т.е. терористичната дейност на Киев е част от съвместната политика на САЩ, ЕС и Британия за създаване на вътрешни условия за смяна на руското държавно ръководство.

Извършваната терористична дейност от ВСУ налага Русия да създаде зона за сигурност, която да изключи обстрела на граждански обекти на нейна територия. Това означава, че фронтовата линия трябва да се отдалечи на разстояние, по-голямо от далекобойността на предоставените от САЩ/НАТО ударни средства, Следователно бойните действия ще продължат, а при успех ще се овладее и нова територия.

Създаването на зона за сигурност изисква да се превземе територията на Харковска и Сумска области, а за обезопасяване територията на новите субекти и на Днепропетровска, Криворожска, Николаевска и Одеска области. Ако това се осъществи, със сигурност ще последва организиране на референдуми за присъединяването им към Руската федерация.

От посочените реални действия с присъединените четири субекта и предполагаемата дейност по формиране на зона за сигурност могат да се обособят следните характерни етапи на руската стратегия в борбата ѝ със Запада за неутрализиране на Украйна като проект Антирусия.

Първият от тях е предложение за регулиране на конфликта, вторият, при отказ на предложението, предприемане на силови действия и третият, при успех, присъединяване на определена територия чрез провеждане на референдум. Следва повтаряне на посочените етапи до постигане на главната цел – денацификация и демилитаризация, а следователно и постигане на неутрален статут на Украйна. Или на това, което ще остане от нея.

Стратегията има свои недостатъци и предимства.

Основният недостатък е бавното провеждане на СВО, което предизвиква раздразнение сред част от руското общество. Тя е за извършване на крупно настъпление за бързо овладяване на историческите руски земи. Предимствата на прилаганата стратегия са значително повече и са твърде важни. Те са свързани с разрешаване на политически, икономически и военни проблеми.

В политическо отношение легитимирането на присъединените територии е изключително важно. Може със сигурност да се допусне, че колективният Запад едва ли някога ще признае териториалните придобивки на Русия като резултат от СВО, дори и ако те са осъществени при спазване на определени международни правила. Предполагам, че за Русия е много по-важно те да бъдат признати от приятелските страни или като минимум те да не ги осъждат и да са съгласни с причините, поради които тези територии са придобити. Ако се постигне поне минималната цел, редица страни няма да определят Русия като агресор, което би било успех за нея и не би навредило на сътрудничеството ѝ с тях.

За постигане на тази цел допринася и Западът със своите постоянни откази на руските предложения. Излиза, че колкото повече той не се вслушва в опасенията на Русия и колкото повече увеличава напрежението специално в украинския конфликт, толкова повече легитимира действията на Русия по присъединяване на завзетите територии.

Към средата на февруари 2024 г. Западът наложи на руската икономика почти 19 000 индивидуални и колективни санкции, неутрализиране влиянието на които изисква преструктуриране на икономиката. Очевидно е, че за да се стабилизира тя, е необходимо време и, колкото и парадоксално да е, то се осигурява от бавното провеждане на СВО. Икономиката трябва да осигури нормален живот на гражданите, да произведе всичко необходимо за въоръжените сили и да започне възстановяване на разрушенията в новите субекти.

Последното е изключително необходимо не само за съществуването на техните граждани, но и за да се докаже, че Русия е в състояние да осигури по-добър живот в сравнение с този от миналите години. Затова вече година се полагат огромни усилия и са постигнати сериозни успехи при възстановяване на пътища, болници, училища, жилища и обекти от социалната сфера. Започват работа и много предприятия, чиято продукция гарантирано се изкупува. За целта се използват не само възможностите на държавата, но и тези на редица руски области, поели грижата за възстановяване на отделни обекти със свои сили и започнали сътрудничество с възстановените предприятия. Например с възстановяване на наскоро завзетата Авдеевка е поела ангажимент Челябинска област.

Факт е, че през 2022 г. Западът наложи на Русия война, за която нито страната, нито армията са готови.

Затова тя не можеше да си позволи провеждане на мащабни настъпателни операции срещу украинската армия. Подготвяна от САЩ/НАТО още от 2014 г., комплектувана със съвременни американски средства за свръзка и обработване на информация, осигурявана от САЩ с разузнавателни данни в реално време и от части въоръжена с натовско оръжие, тя е превърната в сериозна сила. Преодоляването на изградените мощни бетонни опорни пунктове по цялото протежение на фронтова линия изискват огнева мощ, която през 2022 и първата половина на 2023 г. руската армия не можеше да съсредоточи.

Само за година и половина Русия успя да преустрои  отбранителната си промишленост, да преобразува въоръжените сили и да промени тактиката за водене на бойните действия в съответствие създалата се обстановка на фронта. Бавното провеждане на СВО позволява запазване на личния състав и нанасяне на сериозни загуби на атакуващия противник. Навлизането на ново въоръжение и модернизирането на стари образци руският ВПК извърши за броени месеци.

Само един пример. Русия има огромен запас от свободно падащи авиобомби, но използването им от авиацията е силно ограничено поради добрата украинска ПВО. За няколко месеца се разработва универсален комплект за планиране и корекция, който, монтиран към споменатите авиобомби, ги превръща във високоточно оръжие и създава възможност да се изстрелват извън зоната на ПВО. Планирайки 50-70 км след освобождаване от носителя, те се насочват с голяма точност към съответния обект. Тяхното използване допринася значително за съкрушаване отбраната и на мощния укрепен район „Авдеевка“, изграден на площ от 34 кв.км.

На фронта месечно се подават хиляди БЛА, които, заедно със многобройните средства за радиоелектронна борба, силно променят характера на бойните действия. Именно поради това артилерията и танковете се изтеглят сравнително далече зад фронтовата линия и основно се използват от закрита огнева позиция. В разчетите им вече има оператор на БЛА, който открива целта и определя координатите ѝ, като унищожаването й става за 1-2 минути, т.е. отделният танк или гаубица става своеобразен разузнавателно-ударен комплекс, който действа в автономен режим. За защита от БЛА на корпуса на танка или близо до гаубицата се поставя радиоелектронно устройство за защита от БЛА чрез блокиране на линията за управлението му от оператора.

В началото на 2024 г. вече се създават условия за активизиране на СВО на няколко оперативни направления, което в близко бъдеще може да прерасне в крупно настъпление. Едно от тези условия е фактът, че през втората година от СВО придобилият боен опит състав на ВСУ на практика е унищожен. Днес Украйна е принудена да изпраща на фронта недостатъчно обучени войскови поделения. Въпреки това не може да се отрекат уменията и упоритостта на украинските бойци, което предполага ожесточени сражения и занапред.

Очертаната руска стратегия, определена въз основа на действията през посочения по-горе период, според мен е напълно оправдана от политическа, икономическа и военна гледна точка. Същевременно тя създава политически, икономически и военни проблеми на обединения Запад и ясно показва нежеланието му  да прекрати участието си в украинския конфликт и той да се реши по мирен път. Това води до разбиране на причините за руските действия, до голяма степен ги легитимира в непредубедените и разколебава убежденията на хора, подлагани на непрекъсната и масирана пропаганда от контролираните световни и местни медии.

При тази обстановка борбата със Запада за неутрална Украйна ще продължи, но за съжаление с все по-голяма разруха на тази славянска страна. За Запада разрухата ѝ няма никакво значение, защото за него тя е разходен материал. А може би това му и трябва, за да я изкупи на безценица. Поне това, което ще остане от нея и, разбира се, ако му се позволи да го направи.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • дяволът се казва путин

  24 Фев 2024 16:06ч.

  На 22 .02.2014 в Украйна не се извършва държавен преврат, а народът отхвърля престъпния режим на янукович, спасил се с бягство.Майданът е освобождаване от руските окови за нормалните хора и за цивилизования свят.А на подобни "анализатори" като този небългарин, автор на статията, вярват само други путиноиди.Стратегията на русия е да унищожи Украйна и всичко останало, за да господства над света, ако ще и той да загине, нали за сатаната путлер защо му е свят, ако русия я няма?Както казва бившият украински президент Юшченко, руснаците са 140 милиона путинчета, а той ги разбира тия неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Фев 2024 16:17ч.

  А "дяволът се казва путин" е лъжльо и тъпанар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Фев 2024 16:27ч.

  На 22.02.2014- та, Янукович никъде не е избягал, защото току-що, е подписал споразимение с опозицията, с гаранти - там ваште ЕСесовци. Малко по-късно, същия ден (нощ), щурмоваците опожаряват няколко партийни централи има и две жертви, и превземат президентския дворец. Янукович вече е под прицел и са пратени специални групи за да го ликвидират. Малко по-късно, руският спецназ го спасява, а след два дни го извеждат от Юкрейн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Нюланд беше на майдана, за да отхвърли режима на Янукович

  24 Фев 2024 17:22ч.

  Затова се стреляше безразборно и по протестиращи и по полицаи и охрана. ............................ А Виктор Ющенко дето реабилитира Бандера, той какъв беше? Що народа не го избра за втори път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нострадамус

  24 Фев 2024 20:24ч.

  С кървави сълзи ще плачете, отрепки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лонгър

  24 Фев 2024 17:19ч.

  Най-после да прочета в българска медия да се каже истината за точната последователност на събитията, при което става ясно, че никаква непредизвикана агресия на Русия в Украйна не е била и няма как да е била налице. Нещо повече, имаше резолюция на ООН по Минските споразумения, в които Русия бе гарант, а Украйна трябваше да спази. В това отношение Путин прояви учудващо великодушие, което както нищо друго доказва правотата и абсолютната законност на подхода му - той можеше да обяви пред международната общност, че влиза в ролята си на силов гарант съобразно международното право и военните действия са принуждаване на украинската страна, която избиваше населението на двете републики, към мир именно съобразно клаузите на Минските споразумения. Но не го направи, а тъпият Запад, разбира се, не само не оцени, но даже и не забеляза този жест на руския президент. Един ден ще има Божие възмездие за тази просташка недалновидност на западащите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още от избора на Виктор Ющенко президент на Украйна 2005-2010 година

  24 Фев 2024 17:30ч.

  Беше като сигнал за това, какво ще се случи. Да реабилитираш Бандера, да кръщаваш на негово име улици, да издигаш паметници. Всичкото беше постановка, ония 5 миларда долара къде отидоха? Кой го взе? За какво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  24 Фев 2024 17:56ч.

  Сенатор републиканец казва в пряк тест ние започнахме войната в Украйна, Това е положението. И Папата го каза че кучетата лаели пред вратата на Русия. Кво се тръшкат розовите чорапки не ми е ясно. От 100 000 години е едно и също- война за ресурси и жени. https://www.youtube.com/watch?v=tXT0QGVWz8c

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е много по-важно те да бъдат признати от приятелските страни

  24 Фев 2024 19:33ч.

  - кндр и вануату

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общо взето...

  24 Фев 2024 19:51ч.

  Описаната история прилича много на историята 1934-1941 (а и по-късно). Разликата е единствено в това, че Русия не оставя този път да я нападнат, а започва превантивна контра операция. Ако обаче продължим нататък в тоя хронологичен ред... Къде ще бъде побито последно руското знаме? Ще има ли Народен съд в България? Ще нападнат ли съюзниците Украйна от Запад? Може ли Франция да нападне Германия, а Италия — Австрия? За съжаление последните двадесетина години изби много мръсна пяна на повърхността и без тя да бъде обрана няма как да се продължи напред. Напред? Или по-скоро част назад?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Фев 2024 21:04ч.

  Авторът на статията г-н Гергинов е направил една кратка ретроспекция на започналите военни действия на руската армия на територията на Украйна. Разбира се основните причини за това са незачитането от страна на САЩ и техния подопечен съюз НАТО да се съобразят с интересите за сигурност на Русия. Нещо повече, те най-нагло един след друг прекрачваха всички свои обещания дадени на СССР за неразпространение на НАТО на Исток. Не случайно и Папата след започването на военните действия каза, че войната е в следствие на "Лая на НАТО пред портите на Русия"! Наред с изтъкнатите от автора причини следва да отбележим, че имаше още една много съществена причина за войната, а именно започната от украинската държава, украинизация на етническите руснаци живеещи на територията на Украйна! Причините за това са както външни (стимулирани от Запада), така и чисто вътрешни, поради изгражданото години наред още след разпадането на СССР, самочувствие на етническите украинци (население с руски етнически произход, което дълго време е било под полско и австроунгарско владичество и настъпилите с това известни езикови промени-нещо, като нашите братя българи в Северна Македония, които чрез кърваво насилие, сръбската държава успя да направи истински антибългари!) Да не забравяяме, че начело на СССР бяха дълги години все украинци-Хрушчов, а по-късно Брежнев и за Украйна, освен прикачените изкуствено руски територии се отделяха и много средства от съюзния бюджет! Започналата забрана за използване на руски език по медиите и дори в ежедневното общуване е не по-малка причина за започналата гражданска война след преврата в 2014 г. В Ютуб все още може да намерите скечове изпълнявани от Зеленски, осмиващи тези усилия! В Донецк и Луганск бяха избити над 38 000 етнически руснаци от украинската армия в продължение на 8 години и Русия не се намесваше открито! Къде бяха тогава западните правителства и западните заклети "демократи". Когато се избиват руснаци в Донецка, Луганска, Одеска и Харковска област те нищо не виждаха и не чуваха! Прословута е речта на тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко, как ще спечелят войната срещу населението на Донецк и Луганск! Как там няма да получават пенсии, как ще бъдат обкръжени и как ще бъдат обстрелвани от украинската армия ден и нощ, как децата им ще живеят в подвалите (мазетата)! И това щяло да донесе победата на украинската армия! Да ама не! Това може да доведе до голяма война, както и стана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  24 Фев 2024 21:51ч.

  "...бяха избити над 38 000 етнически руснаци от украинската армия в продължение на 8 години." Всеки живот е от значение, но тази цифра е силно завишена и не отговаря на истината-общо бяха убити 14500 от украинската армия, от армията на Донец, Луганск и руснаците, и цивилното население от двете страни. Сега 14500 общо са убити за 2 седмици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чакам спонсорът ти, дето ти връчва лиШчетата с опорките, да си изпълни обещанието относно унищожаване на химическите си оръжия

  25 Фев 2024 9:15ч.

  Бе те и "жертвите на сталинския терор" са завишени стократно в книгите и брошурките, които написахте като агитпроп на Запада, ама там не си толкова настоятелен да не вярваме, както тук. Но да оставим жертвите, има геополитическа цена, която в бъдеще Евразия не може да си позволи да плаща, защото автентичното културно състояние на хуманния човек не може да се остави да бъде пометено от гнилата западаща техногенна цивилизация на трансхуманистите. За това се притеснявай, ако изобщо разбираш за какво ти говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Википедия о Большом Терроре Сталина

  25 Фев 2024 14:29ч.

  "За этот период (1937—1938) по политическим статьям было расстреляно не менее 725 тыс. и арестовано более чем 1 млн. 700 тыс[комм. 4][8][9]. По версии историка Земскова, расстрелянные по политическим мотивам 681 692 человека[10][⇨] составляют 85 % общей численности расстрелянных за контрреволюционные и другие особо опасные государственные преступления за весь условный «сталинский период» (799 455 человек c 1921 по 1953 год)[11].

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  25 Фев 2024 15:48ч.

  четете, завиждайте "...на автентичното културно състояние на хуманния човек..." в Евразия, наследник на Златната Орда. И даже не се колебайте, чемодан-вокзал-Москва. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РУСОФИЛ

  27 Фев 2024 3:27ч.

  Боклук мръсен си ти. Над 50000 руснаци в Донбас са убити от бандеровците само за 2 години :https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/4586945

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  24 Фев 2024 21:27ч.

  Украйна в НАТО "...би означавало военната структура на НАТО да се доближи непосредствено до западната ѝ граница, от която високоточните оръжия на Алианса ще преодоляват разстоянието до руската столица за 5-8 мин, т.е. средствата за отбрана няма да могат да се активират и последствията биха били твърде сериозни" Разбрахме какво МОЖЕ БИ ще стане в бъдещето. Сега със сигурност, вместо 500км до Москва, има 150 км до Петербург от финландската граница, която стана граница на НАТО. 500 км, 150 км, а когато руски подводници и разузнавателни кораби са на 30 мили(50км) от източния бряг на щатите да видяхте такова късане на рубашки и потници? Или по просто тройно правило да изчислите за колко секунди се преодоляват 50 км щом 500 км се преодоляват за 5-8 минути? Последното изречение на статията от линка, който прилагам, през 2009 и 2012 руски подводници край бреговете на щатите, това е публично известно(което означава, че може да има и други). След това руски шпионски кораб редовно си прави посещения на 50км от военни обекти или многомилионни градове. Съвсем законно, това са международни води. Няма "краварски" джигити, които да имитират с бойни самолети атака на руския кораб, или просто да прелитат над него на 10м височина, и във форуми "краварите" да пишат "само така, браво, напълниха памперсите" https://abcnews.go.com/International/russian-spy-ship-30-miles-us-navy-base/story?id=45507034

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  24 Фев 2024 23:57ч.

  А какво правят САЩ в Ирак? В Сирия? Какво правеха във Виетнам, Корея, Афганистан? Кой бомбардира Сърбия? Те там поклащаха с крила приятелски ли? Или кой разпространи ковид истерията по цялото земно кълбо и затвори милиарди (!?) хора под домашен арест? И надупчи също толкова с някаква неизвестна "ваксина", отделно продаде още милиарди ненаправени дори? А, да бе, руските шпиони, според такива като вас, щях да забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РУСОФИЛ

  27 Фев 2024 3:30ч.

  Гинзбург - руски юдеохазар надупчи 110 милиона руснаци с бъркоча Пфайзер (там се нарича Спутник)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  25 Фев 2024 3:26ч.

  Автора на статията нищо не казва за незаконната анексия на Крим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  25 Фев 2024 6:23ч.

  То започна с Косово,но либералите нямате достратъно акъл ,за да го разберете.Щом албанците в Косово имат право да се отцепят с помощта на чужда военна сила,то и руснаците в Крим,Донбас,Луганск,Одеса,Николаев.....имат право на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  25 Фев 2024 8:08ч.

  Гоше, Крим не е анексиран. Не слушай какво ти пее радиото и телевизиите. На 11.03. 2014г. парламента на Кримската автономна република прие декларация за независимост. Въпрос за 100 000 лева: Коя друга държава в света се е образувала по тоя начин? Даже още си я пазят декларацията във витринка и се гордеят с нея. На 16.03. 2014г. се провежда референдум с активност от над 85% от избирателите. Въпросите са два: Искате да живеете с Украйна и искате да живеете с Русия. Резултатите са 95.5% за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерал с достатъчно акъл и добра памет

  25 Фев 2024 20:38ч.

  Аз, като либерал с достатъчно акъл и добра памет си спомням, че ако ще се търси прецедент(т.е. кой първи го е направил), това не е Косово...прецедентът е т.н. Приднестровска Молдовска Република. Когато СССР започна да се разпада, те отцепиха една тясна и дълга ивица от Молдовската ССР, вкараха руски войски в нея (и до днес те са там) и гласуваха за нейната независимост. Потърсете датите и не повтаряйте руските клишета, които са добри само за колхозници без интернет и с информация само от КАНАЛ 1 и РТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лонгър

  25 Фев 2024 9:18ч.

  Крим е анексиран от УССР, с незаконно постановление на ВС на СССР. Откога бе, джоре, почнахте да признавате съветските закони като нещо свещено? И нямаше да има никакво връщане на Крим в родината си (Русия), ако не би имало незаконен преврат срещу законно избраната власт в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  25 Фев 2024 11:36ч.

  За сведение на незнаещите ( или на тези, които не им утърва да знаят) Крим е прехвърлен към административно управление на Украинската ССР по времето на Хрусчов (който е украинец) с мотива, че има сухоземна връзка с републиката!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и да допълним

  25 Фев 2024 12:00ч.

  Точно това обяснявах в една друга тема от сайта: прехвърлянето под административно управление на УССР (явно по мотиви за конюнктурно удобство, свързано с местната териториалност) все още не го прави интегрална част от територията на УССР. Т.е. тук си има основание за задълбочен юридически дебат от компетентни лица, но ми се струва, че радетелите за украински Крим ще загубят процеса, ако такъв се състои в съда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  25 Фев 2024 12:46ч.

  1-2 години преди войната Лавров в съпровождение на Шойгу и Герасимов ходи във Франция и Германия където са говорили явно за войната. На края на обиколката Герасимов видимо раздразнен заяви пред камерите- Повече нито един руски войник няма да загине на руска територия, повече няма да има разрушени руски градове. Кратко и ясно.Това е положението за сведение на розовите чорапки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О.з.

  25 Фев 2024 13:05ч.

  Благодаря, г-н доцент !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  25 Фев 2024 16:26ч.

  И докога и докъде Днес Украйна е зоната за сигурност на Русия , след като я превземе (не дай боже) следващия съсед пак е зона за сигурност, ерго легитимна за превземане Докога и най вече ЗАЩО генерал герги?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  25 Фев 2024 16:43ч.

  То с тази логика зоната на сигурност и(много важно!) руский мир на практика е безграничен, ерго не глобален а дори вселенски Безумие някакво По скромното ми мнение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...ама било само шега...

  25 Фев 2024 17:41ч.

  Путин: "границите на Русия никъде не завършват" https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5836d7259a7947b8990e36eb

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  25 Фев 2024 18:05ч.

  Да, и аз от това се страхувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  25 Фев 2024 18:08ч.

  Да, и аз от това се страхувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  25 Фев 2024 18:08ч.

  Да, и аз от това се страхувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи