“Спрях да плащам”: бунтът на британците след безпрецедентния скок на сметките за газ и ток

“Спрях да плащам”: бунтът на британците след безпрецедентния скок на сметките за газ и ток

Хиляди домакинства се присъединиха към движението “Don’t Pay UK” ("Не плащай, Обединено кралство"), след като разходите им за газ и електроенергия се увеличиха тройно. 

Жюли Зог, “Фигаро”

Миналата зима Шийла Ърдли не е пускала отоплението. “От тази пролет спрях да гледам и телевизия и да слушам музика през деня, разказва 74-годишната пенсионерка, която живее в двустаен апартамент в Брентфорд, предградие на Лондон. По време на последните жеги дори не посмях да включа вентилатора”. Преживяваща с ниска пенсия, тя вече няма средства да плаща сметките си за газ и електричество. “Те се увеличиха от 37 на 304 паунда месечно в рамките на една година”, разказва Шийла.

Британците преживяват безпрецедентен скок на сметките си за енергия. Сумата, поискана от средно домакинство, се е повишила от 1277 на 1971 паунда през април. През октомври се очаква да достигне 3582 паунда, след което да се покачи до 4426 паунда до средата на 2023 г., според консултантската компания Cornwall Insights. Това представлява общо повишение от 247 процента.

“Войната в Украйна тласна цената на газа нагоре”, отбелязва Дъглас Макуилямс, който ръководи Центъра за икономически и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research). Лондон внася малко газ от Русия, но тъй като става дума за регионален пазар, недостигът в Европа се отразява на цените в Обединеното кралство, уточнява експертът.

Феноменът се усилва поради силната зависимост на страната от газа. “Използваме го, за да отопляваме домовете си и да произвеждаме електричество”, добавя икономистът. Газът представлява 42 на сто от британския енергиен микс и половината идва от чужбина. Основният му доставчик е Норвегия, която заплашва да ограничи доставките си на електроенергия. Конкуренцията може да се увеличи и при доставките на втечнен газ от САЩ и Катар.

За да избегне най-лошото, правителството насърчава болниците да се оборудват с аварийни генератори и се готви да пусне отново две спрени електроцентрали, работещи на въглища. Това вероятно няма да предотврати спирането на тока, което може да настъпи за четири дни през януари, според сценарий за бедствие, изготвен от правителството.

Сред населението назрява гняв. Появи се анонимно движение, наречено “Don’t Pay UK” ("Не плащай, Обединено кралство”), което призовава британците да спрат да плащат сметките си за електроенергия и газ от 1 октомври. До четвъртък над 99 400 души се ангажираха да го направят.

Нийл Сандърс, глава на четиричленно семейство в Уорикшър, е сред тях. “Вече използваме пералнята по-малко и включваме осветлението само в една стая, но ако цените се повишат още тези зима, няма да можем да плащаме, казва 48-годишният мъж. Нямам друго решение, освен да анулирам автоматичните удръжки”. Той смята да ги замени с месечна вноска на сума, съответстваща на сегашната му сметка. “Приоритетът ми е да храня децата си и да плащам ипотеката си, казва той. Ако трябва да ме съдят, така да бъде”.

Шийла Ърдли вече е направила тази крачка. “Спрях да плащам сметките си това лято, казва тя. Ще възобновя плащанията в деня, в който доставчикът ме таксува на разумна цена”. Тя признава, че е ужасена от мисълта да я посети събирач на дългове, или да ѝ спрат тока, но твърди, че няма друг избор. Шийла не е единствената в този случай: неплатените сметки за електроенергия са се утроили през последните дванадесет месеца и са достигнали 1,3 млрд. паунда.

Извън еднократното изплащане на 400 паунда на всяко домакинство, обявено през май, правителството досега не е взело мерки, за да помогне на потребителите, които са в затруднение. Двамата консервативни кандидати за премиерския пост, Лиз Тръс и Риши Сунак, няма да променят курса. Първата изключи допълнителни помощи, а вторият само се ангажира да премахне ДДС върху сметките за енергия за една година.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • Браво

  14 Авг 2022 12:56ч.

  Браво,напред към средновековето!Кремълското жуже направо не мога да го мисля-сигурно се къса от яд и му е супер гадно...Хааах...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Авг 2022 23:37ч.

  Проблема е, че парите и кранчетата не са при хората !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ник

  15 Авг 2022 19:31ч.

  Жал ми е за теб цървул скъсан.Болен си от злоба и ракът чука вече в душата ти.Късно е за лечение и вярвам че студът и гладът ще те довършат преди Christmas day.xaxaxaxaxaaxaxaxaxaxaaxaxaxaxaaxaxax

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • италианците и те плачат

  14 Авг 2022 13:06ч.

  «Сегодня я получил счет за электроэнергию за июль - 5128 евро. В прошлом году я заплатил 1371 евро за тот же период, потребляя на 200 кВтч меньше. кВтч в 2021 году стоил 9 центов, сегодня 53, увеличение на 468%!» Итальянский производитель мороженого в слезах рассказывает о счетах за электричество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Авг 2022 18:10ч.

  На руски за Италия е много по-убедително. Сигурно и ти си се разплакал. А миналата година токът в Италия едва ли е бил по-евтин отколкото у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт, а преди две хиляди години Рим даже е бил империя

  14 Авг 2022 23:02ч.

  Ти си най-простия козяшки трол тук, реститутко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт, така на италиански по-убедително ли е?

  15 Авг 2022 12:13ч.

  https://twitter.com/RadioGenova/status/1558513040944930816

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин

  14 Авг 2022 15:35ч.

  Не знам дали управляващите в т.нар. "Евр(оп)ейски съюз" и в т.нар. "Обед(и)нено кралство" осъзнават, че си играят с огъня на народен бунт. Представянето на пошъл римейк на пиесата "Няма да платим, няма да платим!" от Дарио Фо /визираща страхотната икономическа криза в Италия от 70-те години на миналия век/ ще завърши с пълен политически колапс, както в Италия от 90-те години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дай Боже

  14 Авг 2022 17:35ч.

  Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Авг 2022 21:58ч.

  Това са фейкове на това жалко сайтче, бе Мунчо. Ако нещата бяха толкова зле нямаше децата на всички руски политици да живеят на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  14 Авг 2022 15:42ч.

  Мизерници ,нали искат санкции срещу Русия, да мръзнат и да стоят миризливи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някъде четох

  14 Авг 2022 16:05ч.

  , че жителите на голям американски град , в началото на 20 век пропищели от кмет - ганстер /купил си поста/ . В безсилието си да го свалят по законен начин, решили да спрат да плащат данъци .След няколко месеца кмета паднал от поста. Данъците подхранват и високи монополни цени и безхаберни обществени разходи с кражби. Един век по-късно ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  14 Авг 2022 17:10ч.

  "Войната тласнала"......Не,санкциите им тласнаха....и политиката им да всяват раздори по светът. Мръсни гадове! Удряйте ги с термоядрено оръжие и да свършват тия изроди с техният мухлясал остров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  14 Авг 2022 20:09ч.

  Че тази война е от 2014 година, а инфлацията е от година и половина. "Изпоразболяха" населението от ковид и си купиха милиарди ваксини от своите си фирми с общите пари на европейските граждани. Приеха си зелената сделка, за да източат спестяванията на хората с такива, да докарат най-бедните до загуба на смисъл за живот и връщане на парите там, където се печатат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  14 Авг 2022 17:25ч.

  Не виждам каква ще бъде ползата за Русия от такова развитие. От ВСВ насам Западна Европа някакси е оцеляла от всички кризи. А UK и от бомбардировки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Авг 2022 20:09ч.

  За какви кризи от ВСВ насам бълнуваш? Не си ли чел за икономическото чудо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  14 Авг 2022 22:32ч.

  Не бълнувам, знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унищажаването на Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия ще донесе пряка и непосредствена полза за цялото човечество

  15 Авг 2022 18:06ч.

  То ще оцелее в някакво нормално състояние

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Давос план

  14 Авг 2022 17:39ч.

  в пълен ход напред. Борис и Риши Сунак са качествен давос мат'рял, както и много др европ "лидери", холандските, германските, френските и т. н

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврогей

  14 Авг 2022 18:10ч.

  Нали имат прайдове,за какво им е друго?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  14 Авг 2022 18:49ч.

  Удивително. Най-големите врагове на Русия се бунтуват от последствията, а братушките шизофреници подклаждат мизерията с протести срещу Газпром. Демек, братушките са още по върли русофоби? Олигофрени сър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Протестите не са от братушките, а са платени и организирани от НПО на брадърушките

  15 Авг 2022 16:41ч.

  Затуй така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно за кого/какво са гласували

  14 Авг 2022 18:56ч.

  описаните хора. При нас сума бедняци гласуват за десни партии, "Барабар Петко с мъжете".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  15 Авг 2022 10:55ч.

  Моля, дефинирайте "дясно" и "ляво". Според мен, нямаше разлика в начина на управление през тези 30 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  14 Авг 2022 19:33ч.

  Масовият отказ от плащане на данъци и такси е възможност да бъде делегитимирана всяка една държава..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джонсън перукана

  14 Авг 2022 19:59ч.

  Спрете да дишате, ще ви стане по-леко, Путин да му мисли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 20:23ч.

  фокъни комита, трябва да се концентрирът у кемп, примерно Нот_беляне, бът Уайт, или Уайтънингово, и там демокрация до последният индианец, фет катс дизлайкд дед шайт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Авг 2022 21:54ч.

  Ако децата на дъртите комуняги, които пишат тука им прочетат дивотиите ще им спрат парите, които им пращат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Авг 2022 22:28ч.

  те за 33 години поизмреха като в каритте на цру, пардон сжеджесже, оная с черепчетата и бодливата тел, та не знам за кои комуняги говорите, предполагам а децата на ЦК(Келвин Клайн), дето станаха първи капиталета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  16 Авг 2022 11:54ч.

  хахаах, в Англия 2 семейства са спрели да плащат ток, 3 са си продали къщите и са отишли на юг- в Испания, Гърция, даже едно се осмелило да дойде в България. В Гласове това е световна новина. Руснаците, като прокудиха 5-7 млн украинци, даже няма и сводка за този терор. Яворе, яворе, дълговете ли те направиха такава фурнаджийска лопата....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  18 Авг 2022 8:12ч.

  R.I.P Chris! Имах един добър познат англичанин, избягал от сметките на Острова. В крайна сметка се спомина от пиенье. Но може и така да му е харесвало. Поне пиеньето е евтино у нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • херо

  29 Авг 2022 8:57ч.

  тези които взимат решения ,санкциите не ги засягат , милионерите и милиардерите издържат и на тези сметки , затова на урсулата и лесно да тропа с краче , не мислят за хората тези , вообще не ги интересува , нима не знаят , че ще има фалити и бедни , знаят разбира се може би това е целта, да фалират независимите производители и да се настанят навсякъде те с едно световно правителство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи